Test: Penco Energy Gel balený ve soft flask

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.10.2016

Výrobce Penco, česká firma, která jako první přišla na náš trh s odlišným balením energy gelů než bývá zvykem. Klasický gel je balen jednorázově, otevřeš, vysaješ a vyhodíš. Jednoduché a hodně, hodně neekologické. Stačí si objet trasu jakéhokoliv závodu na všude najdeš množství obalů, lidi jsou totiž čuňata a bajkery nevyjímaje. Upatlaný obal totiž tihle „bajkeři“ strčit zpět do dresu nechtějí a tak obal letí na zem a ať se s ním příroda popere.

Řešením je použití obalu, který umožňuje opakované použití a jeho znovu naplnění gelíkem. Klasická plastová lahvička není moc praktická, protože nejde pořádně zmáčknout a hustý gel teče tááák pomalu. U Penco zvolili obal typu „soft flask“, jedná se o měkkou tubu s ventilem obvyklým u koncovek camelbagů, ten pouští tekutinu až po zkousnutí. Výhodou je při použití je absence složitého otevírání nebo šroubování víček klasických gelů, tohle dáš v klidu jednou rukou. i přestože koncovka je na tubě pouze nasunuta i při velkém zatlačení stále držela a nic neuteklo.

Soft flask od Penco má obsah 150 mililitrů a vystačí na čtyři až pět dávek gelu, problém je odhadnutí kolik gelu vytlačíš, takže musíš opatrně nasávat a přitom docela silně mačkat tubu. Gel příliš neteče a nehrozí, že si do pusy pošleš půlku rezervoáru. Spíše naopak, jde to velmi pomalu. Ale to není dáno nízkým průměrem soft flasku, ale spíše mega hustou viskozitou Penco gelu. Osobně jsem si gel ředil vodou, aby byl tekutější a lépe tekl.

K soft flasku jsme od Penca dostali i jejich novinku na poli energetických gelů, Penco Energy Gel s příchutí italského moučníku Tiramisu. K dispozici je i pomerančová příchuť, ale to je trochu nuda, tu mají všechny výrobci.

Půllitrová láhev Penco Energy Gel nabízí 19 dávek gelu, ať počítáme jak počítáme, tak nám ta matematika nesedí. 150ml soft flask je na 5 dávek – 30ml jedna dávka, 0,5l láhev rovná se 19 dávek, 30ml x 19 se 570ml, někde nám lítá 70 mililitrů… Nicméně cena láhve je 290 Kč a i kdyby jsi z ní vytáhl jen 16 gelíků, tak jsi na 18 Kč za jeden gel. Letmý pohled do eshopu Penco napovídá, že běžně balený gel vychází na 19 Kč, ale je ho zase o 5 gramů více. Takže z ekonomického hlediska není velké balení výhodnější.

Následující odstavec je určen pro mladé chemiky a týká se složení gelu, všichni ostatní přeskakují a jdou až na další.
Penco Energy Gel zvyšuje hladinu sacharidového „paliva“ před, během a po zátěži. Obsahuje speciální směs komplexních sacharidů (maltodextrinů) ajednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy). Přítomné ionty Na+ (sodíku) a K+ (draslíku) doplňují tyto minerály, ztracené potem během náročného výkonu. Penco Energy Gel je obohacen vitamíny C a E, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem, jehož nebezpečí hrozí zejména při extrémní fyzické zátěži. Navíc vysoký obsah vitamínu C (120 mg v každé dávce, tj. až 150% doporučeného denního příjmu) pomáhá při náročných sportovních výkonech udržovat normální energetický metabolismus, posilovat imunitní systém a potlačovat únavu a předčasné vyčerpání.

Subjektivní hodnocení chuti gelu – já tam Tiramisu cítím a gel mi chutná opravdu hodně, i když si dávám několikátou dávku nekroutí se mi pusa a v podstatě se na každou další dávku těším. Není to už závislost? Přestože gely používám výhradně na závodech, některým příchutím již nemůžu přijít na jméno, tak v rámci testování jsem zbaštil téměr celou půllitrovku a Tiramisu se mi neomrzelo.

Závěrem – pokud ti nevyhovuje používání klasických gelů, řešení kam s použitými obaly, tak soft flask od Penco je pro tebe určitě zajímavou alternativou. Použití je snadné, je jednou rukou, okamžitě, bezpracně. Navíc ti jedna tuba nahradí až pět klasických gelů. Cenově si nepolepšíš, ale uděláš něco pro přírodu, zmenšíš množství odpadů… tím bude méně skládek, méně skleníkových plynů, zastaví se globální oteplování… A k tomu chuť Tiramisu, chybí už jen zastavit si na kávičku…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel shimi 6.10.2016 v 8:55

    Je fakt, že dobytky který vysáknou gel a obal hodí za sebe nemůžu ani cítit.

  • anonymní uživatel he he 6.10.2016 v 11:01

    :D

  • anonymní uživatel Jirka 9.10.2016 v 14:40

    Nejsem žádný ekoterorista, ale ty co odhazují jakýkoliv bordel v lese, bych vraždil. Co si do lesa přinesu, to si taky odnesu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí