Test: pláště Continental Der Baron Projekt

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.8.2016

To nejlepší co může Continental nabídnout pro závodní enduro. Plášt Der Baron Projekt otestován na mokrém, suchém, na předním i na zadním.

Německý Continental je odjakživa velký hráč na gumovém trhu. Je škoda, že u biků si docela pokazil pověst levnými OEM plášti, které můžete najít na kolech do 30 tisíc. Jakmile se totiž projedete na nejlevnějším TrailKingu, nechcete o Kontících už nikdy slyšet. Ale novinář musí mít otevřenou a tolerantní mysl, takže když se naskytla možnost testovat nový enduro plášť, který navíc vyvíjel Dan Atherton v nejvyšší směsi Black Chilli, prostě jsem nemohl říct ne.

Jak už to u plášťů bývá, kompletní název je delší jak tejden před otevřením bikeparku. U Conti to ale ještě vyšperkovali tím, že jenom název typu pláště je na tři slova, druh bočnice na dvě, druh směsi taky na dvě, no posuďte sami. Continental Der Baron Projekt 2,4 27,5 Protection Apex Black Chilli. Česká verze: 2,4 palce široký plášť s odlehčenou sjezdovou výztuhou a v kultovní směsi Black Chilli, o které Němci tvrdí že nejlíp jede a přitom nejlíp drží ze všech směsí na světě a vůbec všude. To není úplně málo odvážné tvrzení, co si budem vykládat, my co trochu jezdíme, víme, že plášť buď jede, nebo drží.

Už od pohledu je Baron doopravdy macatá a ostrá guma, vzorek trochu připomíná třeba Maxxis Shorty, je ale mnohem víc směrový, proto je velice vhodný hlavně na přední kolo. To ale neznamená, že vzadu by byl nějak špatný.

Baron rozhodně není xc švihací plášť a logicky od něj nejde čekat kdovíjakou rychlost, proto je překvapivé, jak slušně se tento plášť odvaluje. Při šlapání má asi nejblíž k High Rolleru od Maxxisu a to dokonce i v takových případech, jako je takřka snový výšlap po asfaltu na Dlouhé Stráně. Baron prostě umí velice slušně jet a nijak nezaostává za konkurencí, jede mnohem lépe než Shorty a možná i o trochu líp než DHR II.

Jeho největší síla je ale samozřejmě ve sjezdu. Přední kolo výborně drží, nádherně vás vyvede odevšad a nestalo se mi, že by se mi utrhnul předek, takhle „ostrý“ plášť se už moc nevidí, nejvíc ve mně asi evokuje vzpomínky na Schwalbe Magic Mary. A to je nějaká guma. Vzadu drží úplně stejně, přitom je ale velice příjemně předvídatelný a pokud ho chcete utrhnout, je to trochu těžší ale ne nereálné, jako u jiných, daleko ostřejších plášťů. Brzdí excelentně, tam není co dodávat.

V čem mě ale překvapil nejvíc, je jeho všestrannost. Závodil jsem na něm jak ve vyprahlé Sušici, tak v Koutech kde se střídala hrabanka, louže a prach a ve finále jsem si ještě střihl kompletně blátivé enduro na Kyčerce. A pořád nebylo potřeba měnit plášť. Der Baron to umí na suchu, v hrabance, v blátě i v kamenitém bikeparku. Pokud chcete plášť doopravdy snad skoro na každé počasí, je Baron ideální volba.

S jeho všestranností jde ale bohužel ruku v ruce i jeho životnost. Doopravdy super jede a super drží a můžete ho na začátku května nasadit a nemáte potřebu ho nikdy sundat. Jenže tohle všechno je vykoupeno tím, že Der Baron, pokud je vzadu, mizí před očima. Na fotkách vidíte krásně srovnání plášťů, oba toho za sebou mají stejně, Sušice, Kouty, Kyčerka a pár dní mezizávodního ježdění, zhruba měsíc provozu. Jeden byl vepředu, druhý vzadu.

Continental Der Baron je doopravdy skvělý enduro plášť, fantasticky drží a brzdí snad na každém povrchu, přitom slušně jede. Jako každý kvalitní plášť ale vcelku mizí, hlavně ze zadního kola. Na předek je to ideální volba na závodění u nás a podle Dana Athertona i ve světě, vzadu nemá chybu po straně jízdních vlastností, možná vás ale sežere zaživa, pokud na něm budete opravdu hodně jezdit a závodit. Pak by asi byla lepší varianta vymyslet nějakou gumu s tvrdší směsí. Pak ale zase přijdete o výborné vlastnosti tohoto pláště.

Když už narážíme na cenu, ani ta bohužel není úplně nízká, ono přes 1600 Kč za plášť je přecejenom „spíš víc“. Asi jsem ale, s výjimkou sjezdového High Rolleru ve směsi 3c Maxxgrip, nejezdil plášť, co by tak dobře držel.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Cyglista (fake.frienship (a) seznam.cz) 10.8.2016 v 8:18

    Bezesporu špicové plášť, ale když jsem ho o víkendu viděl na Kopřivné s cenovkou atakující 19 stováků, tak mi málem povolil svěrač...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 10.8.2016 v 11:03

    perfektní guma, měl jsem je někdy v sezoně 2011 nebo 2012. Spolu se Schwalbe Muddy Mary/Magic Mary nejlepší, co jsem na kole kdy měl. Nedám na ně dopustit - a že ceny začínají na 1 300kč( Schwalbe) tak to prostě je. Ale ten rozdíl oproti OEM verzi Maxxisu za 450kč je prostě propastnej

  • anonymní uživatel F12 (fdzurik (a) gmail.com) 10.8.2016 v 19:18

    Po tom co mi při bezduši bouchne u ksichtu tak sem ho znehodnotil. Bylo to ale hlavně ráfkem a na wtb frequency drží jako kráva. A je to fakt super plášť. Česká cena je trochu mimo ale bral jsem je ze zahraničí a tam oba byly za 100 éček. Půjdu do nich znova. Ale z Česka je to nesmysl. Pro můj skill a váhu je to super guma a opravdu pomyslnej all weather plášť.
    Ados : projekt je jiná guma než starej baron. Ale jak ten držel nevím.

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.com) 10.8.2016 v 20:21

    Pláště řeším hodně, páč jima nahrazuju nedostatky svý techniky... a konečně jsem našel takřka ideál, právě Baron. Dle mě reklamní slogan nekecá, samozřejmě zadek odejde dřív než předek, ale na rozdíl od plášťů srovnatelných vlastností (tzn. hodně měkká směs), vydrží ne týdny, ale měsíce. Navíc ten oranžovej nápis, to je pecka, výborně mi ladí s kolem...jediný mínus je cena a dostupnost. Na jaře u nás nebyly vůbec a teď zas nejsou v Německu, kde jsem je kupoval za nějakejch 50?. A teď na poslední rundě italskýho Superedura mě překvapilo, že na totálních sračkách držely minimálně stejně jako úplně nový Onzy Ibex ve 40 směsi. Takže pro mě jasná volba. A na zadek by možná šel líp i Kaiser, Italové ho moc chválili.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí