MojeKolo

Test: řazení Shimano XTR Di2 - prostě elektrický eRko

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.9.2016

Pozorný čtenář dolekop.com již z kulis poznává, kde jsem měl možnost otestovat elektrické Shimano, ano v Kirchbergu (spotcheck). Testovacím strojem byl tento karbonový Trek plně osazený do vybavení Shimano XTR a komponentů Pro. Byl to mazlík, to nepopírám, váha nízká a jelo se na něm nejlíp, že všech kol, které jsem v Kirchbergu osedlal. Ale jezdil jsem na něm především abych vyzkoušel eRko, elektrický eRko.

Představovat sadu Shimano XTR je asi zbytečné, tato vlajková loď Shimana má všechny nejnovější vychytávky, které tento japonský gigant nabízí. A jako vlajková loď měla první elektrickou variantu řazení, jsou to již dva roky, co první kousky elektrického XTR spatřily světlo světa. Tehdy to vyzkoušeli jen vybraní závodníci, v současnosti již může každá a navíc nyní má elektriku i řada XT (a to mluvíme jen o jedenáctirychlos­tních MTB řadách, na silnici je elektrika ještě dýl).

Trek byl osazen 34-zubovým jednopřevodníkem a tím pádem pouze pravými řadícími páčkami. Je pravda, že i s vícepřevodníkem můžete mít pouze jedny páčky, systém lze naprogramovat tak, aby plynule řadil jak na přesmykači, tak na přehazovačce, Shimano tuto funkci nazývá Synchronized Shift. Kompletní sada XTR Di2 je o cca 50 gramů lehčí než její mechanická sestra bez přídomku Di2.

Elektronické řazení Shimano XTR Di2 namontované na testbiku se skládá z páček, přehazovačky, displeje a baterie. Baterii jako jedinou na fotkách neuvidíte, protože ukryta v útrobách kola, konkrétně v hlavové trubce vidlice, další možností je umístění do sedlové trubky a nebo viditelně kamkoliv z vnějšku na rám. Výdrž baterie nedokáži posoudit, ale dle informací ostatních, by byla měla být v řádu měsíců. Jednotlivé komponenty jsou propojeny kabelem, nejedná se o tedy žádný bezdrátový přenos, výhodou je nemožnost rušení dalšími zařízeními a nevýhodou pak možnost přerušení kabelu…

Displej je poměrně skoupý na informace, zobrazuje systém řazení (manuální či Synchronized Shift), zařazený převod (u více převodníků i zařazený převodník), stav baterie a umožňuje také zobrazit informaci z Fox tlumení (Climb, Trail or Descend). Nicméně je škoda, že nemá navíc třeba jen hodiny nebo stopky. Údaje jsou velmi dobře čitelné a to i na přímém slunci a lze nastavit i zvukovou signalizaci.

Blok s řadícími páčkami není designový skvost, který nezapře původ v mechanickém řazení, výhod kabelu (místo, kde se normálně napojuje bowden) je vyloženě odpornost, ale na funkci to nemá vliv. Ke zmáčnutí páčky je vyžadována až poměrně veliká síla na to, že se jedná o pouhý mikrospínač, na druhou stranu nehrozí náhodné zmáčknutí a z toho vyplývající nechtěné přeřazení.

Ani přehazovačka nezapře původ s klasickým lankovým eRkem, navíc je jen plastová bublina ukrývající elektroniku.

Celý systém je propojen kabelem, je proto výhodné, když má rám vnitřní vedení, možnost poškození kabelu se minimalizuje. U Shimana, konkrétně u jejich divize PRO Bike Gear šli dál a karbonová řidítka Tharsis Trail Riser Di2 vybavili drážkou a dírkami kudy kabel vést, díru pro kabel najdeme i v představci nesoucím stejné jméno.

Mimochodem, Tharsis Trail – 800mm široká řídítka zahnutá 9 st. dozadu resp. 4 st. nahoru padnou do ruky naprosto fantasticky. A váhu 214 gramů ani nekomentuji.

No ale co vás zajímá především je zajisté, jak se na kole s eletrickým XTR jezdí. Nebudu vás napínat, stejně jako na každém jiném kole, šlapat se pořád musí. Ale řadit převody – to je fantazie. Přeřazení je otázkou okamžiku. U stánku Shimana mi radili, ať zkusím řadit při plné zátěži, takže jsem to tam rval pod plným, co to šlo. Z kazety se ozývaly hrozné zvuky, ale řetěz byl vždy přeřazen bezvadně. O jeden, dva či více převodů, pokaždé rychle a okamžitě. Co mě ale dostalo nejvíce, tak to byla možnost řadit plynule – cvaknu jednou a držím – dokud držím, tak přehazovačka přeřazuje, přehodit z nejtěžšího na nejlehčí a opačně asi rychleji nedokáže nic na světě. Přehazovačka je navíc inteligentní, takže když se ti podaří ohnout patku (trochu), tak šaltr se zvládne adaptovat a řazení funguje dál, prý, toto jsem v praxi neověřil.

Eletrické XTR řazení není revoluce, co se ovlivnění jízdního výkonu týče. Je to usnadnění, zpřesnění řazení. Rozdíl mezi správně seřízenou klasickou mechanickou přehazovačkou s dobře promazanými bowdeny nebude zásadní. Rozdíl bude jen v tvé peněžence, protože tahle elektronika je drahá, velmi drahá. Ale mít elektrický eRko na kole, tak jsi králem v každé bikové hospodě… tedy jen do chvíle, než ti dojde baterka.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 2.9.2016 v 9:15

    Na silnici je elektrika u leta a i jinde než v řazení, třeba taky v pohonu... ;o)))
    www.vivax-assist.com/...

  • anonymní uživatel loda 2.9.2016 v 10:23

    jj dobře popsany, taky jsem měl možnost to vyzkoušet, nové řadí supr vo tom žádná, ale do marastu bych tu životnost tak sladce neviděl, už vubec ne na vapku- ale ta zabije všechno :-), ohlá patka řadí blbě i na klasice, jen bych dodal že je tam ne uplně jednoduchá a častá aktualizace na vebu - ale to nebude pro většinu asi problem, jinak to vidim spiš na ty pupkaty managery s fulem na silnici a po par kilakach u hospody než na normal bajkach hehe

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí