Test: Canyon Sender - konečně jiný sjezďák

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 29.8.2016

Sjezďáků jsem jezdil už fakt hodně, právě proto vím, že v posledních letech se jejich jízdní vlastnosti dost unifikovaly. S tím, že na enduro kole můžete sjet sjezdovou trať a přitom vyšlapat kopec v klidu nahoru, není potřeba freeride kola. A sjezďáky už jsou proto primárně závodní kola, dlouhá zadní stavba, položená hlava, střed tak, aby se dalo šlapat, vysoký a krátký předek, aby vás provezl i těmi nejprudšími sjezdy. Ve finále je potom jedno, jaký sjezďák si koupíte, protože se primárně liší jenom logem, barvou a váhou. To platilo až doteď.

Obvykle nedávám hodnocení na začátek článku, ostatně pak vás nic nenutí číst ho až do konce. Ale pro jednou … Canyon Sender je naprosto revoluční sjezďák, kolo na kterém se má jezdit dolekop.com v 21. století.

Všichni víme, kdo je Fabien Barel. Tenhle Fab si na závodění postavil Strive Race, nekompromisní závoďák, co vás má dovézt na první místo. No a když se závoděním sekl, rozhodl se postavit si kolo „na důchod“. Pokud teda důchod znamená neustálý obrážení parků a víkendový závody pro zábavu. V překladu, už zkrátka nebude jezdit na úrovni Světovýho poháru. A tímhle kolem je DH kolo Canyon Sender. Pokud vás někdy trápila otázka, jak by asi vypadalo dítě krosky a enduro kola, můžu v klidu říct, že Fabien vám přinesl odpověď.

Geometricky je totiž Sender vlastně většinou rozměrů moderní enduro, 430mm krátká zadní stavba, dlouhý přední trojúhelník – 440mm Reach v Mku, nízká hlavovka a s ní spojený nizoučký Stack 607mm a bb drop 6mm, tzn. pekelně nízký střed. Endurová je i váha, testovaný model díky karbonovému rámu vážil na bezduších a bez pedálů pod 16 kg! Jediné, co je sjezdové je hlavový úhel 63 stupňů, který ale můžete přiloženými vložkami do hlavovky regulovat o jeden stupeň nahoru i dolu, jeho rozsah je tedy 62 až 64 stupňů. Rozvor kol v M je 1232mm. To ale není všechno, zadní stavba jde ještě prodloužit na 446mm jen posunutím brzdy a patek dozadu. V základním setupu se ale na Senderu sedí doopravdy jako na enduru.

Z krosky si tenhle stroj vypůjčil zadní systém odpružení, jedná se o přepákovaný čtyřčep, tedy jakási variace na FSR, na rozdíl třeba od Dema je ale nastaveno výrazně progresivněji a také velice dobře reaguje na změny nastavení tlumiče, takže má doopravdy význam kroutit kolečky komprese. Prostě to dobře chodí.

To, čím vás ale Sender doopravdy dostane, je jízdní projev. Jak může jezdit kolo, co nic neváží, má pekelně krátkou zadní stavbu, vyladěné odpružení a ještě navíc, v testované verzi nabízí to nejlepší osazení, co si dokážete na DH představit? Nejdražší vzduchový Fox vepředu i vzadu, Float 40 a X2 Float, Sram brzdy Guide RSC, pohon X01DH s klikami Race Face Atlas, karbonový kokpit Renthal a hlavně fantastické pláště Maxxis Minon DHR II v ultraměkké směsi 3c MaxxGrip nazuté na ještě skvělejších kolech DT Swiss FR1950.

Takové kolo jezdí jako enduro kolo, jenom má 200 zdvihu vepředu i vzadu. Je neuvěřitelné, jak lehko skáče. A taky jak strašně daleko dokáže skočit, při tom všem je ale pekelně stabilní a rychlé, můžete jet asi milion v hodině, ať už jedete kdekoli a dlouhý předek vás odevšad vyveze. Když přijde klopka, krátký zadek vás jí protáhne a vystřelí ven skoro zadarmo. Zadní stavba je sice hliníková, ale díky velkým čepům a spoustě materiálu okolo středu, je boční tuhost kola obrovská. Hrozně rád bych o tomhle kole psal rozsáhlé elaboráty, ale ono není moc o čem. Sender je naprosto revoluční kolo, které je ve všech ohledech bezchybné, slabé místo může pro někoho být snad jenom velmi nízký střed, občas jsem si škrtl v zatáčce pedálem o zem. Výměnou za šílenou stabilitu se to ovšem dá přežít.

Obzvlášť kouzelné je to, jak je tohle kolo dobré na všechno. Na freeridové trati se chová jako freeride kolo, díky všemu tomu skákání, to samé na doopravdy lehkém flow trailu, je to třeba jediný sjezďák na kterém mě baví jezdit Fun Trail v Kopřivné. No a na sjezdové trati je doma. A pokud bude extra rovná a extra rozbitá, můžete si ještě o centimetr a půl protáhnout zadní stavbu a vyrobit nekompromisní DH tank. Je totiž vidět, co má v Fabien v plánu dělat zbytek života. Užívat si ho! A žádný jiný sjezďák mě nebavil tak jak Sender. Konečně jiné kolo.

Samozřejmě, ani Canyon nedokáže tohle kolo vyrobit vyloženě za levno, proto startuje „až“ na 100 tisících korunách. Testovaná verze pak vyjde na nějakých 140 tis. Ovšem za stejně osazené karbonové DH kolo byste u konkurenčních značek dali klidně čtvrt milionu. A troufnu si říct, že by stejně nebylo tak dobré jako Sender.

I po stránce servisu je super jak se na všechno myslelo, malé čepy povolíte imbusem a ty velké klíčem na kazetu.

Jelikož jsem testoval vlajkovou loď, i top komponenty si samozřejmě zaslouží trochu prostoru. V první řadě, moje oslnění Foxkama trvá, sjezdová čtyřicítka v Kashimě je skvělá, tuhá, suprově chodí a můžete si kroutit kolečkama a ladit její průběh až do aleluja, chce to jenom trochu času. Super je i tlumič X2 Float, je jenom škoda, že hromada nastavení se musí řešit pomocí imbusu 6 a 3, kroutítka by byly pro tunění pružení na dráze asi vhodnější. Nicméně chod je super a na točení kroutítky reaguje dobře i když je jich hodně. Pomalá a rychlá komprese je klasika, pomalý a rychlý odskok je fantazie.

Kokpit Renthal je fajn, příjemně padne do ruky, řídítka jsou tuhé jak blázen, oukej.

Nejvíc mě ale dostaly kola, jednak si myslím už dlouho, že nemá cenu vozit jinou směs než 3C MaxxGrip od Maxxisu. Jednat jsou kola Dt Swiss FR1950 s vnitřní šířkou 27,5mm nepopsatelně fantastická. Ilustruji na příkladu: Mám cca 90 kilo, před rockgarden mi v klopce ušel vzduch ze zadní bezduše. Prohrčel jsem rockgarden přes tu nejhorší stopu na tlaku 0,3 atmosféry. Ráfek si několikrát cinkl o kámen. Ani osmice, ani zásek, ani odřenina. Prostě se nic nestalo. Boží kola, co snesou všechno!

Sender je nejlepší DH letošního roku a možná i celé mojí kariéry. Chová se přesně podle toho, po jaké trati jedete a vždycky je fantastické. Tuhé, rychlé, hravé, ovladatelné, stabilní, uskákané. Tohle kolo je doopravdy revoluční sjezďák a já ho chci domů!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel agrrr 29.8.2016 v 9:38

    Zase super recka a citanicko, diky. Inak nie je ten system odpruzenia totozny s volakedy milion krat omielanym a vyspevovanym revolucnym morewood makulu? Aspon na pohlad pri tlmaku mi to pride rovnake aku u krosy, teda ak sa mylim sry... Inak kolecko krasne, ale fandim YT :-D

  • profilová fotka HansCV 29.8.2016 v 9:48

    taky to ma jako kazdej levnej karbon ram pressfit stred, loziska hlavka bez misky rovnou do karbonu a futra misto nekterych lozisek ? Pokud jo je to tak na 3 sezony nez se to zacne sypat

  • profilová fotka Čert D:key 29.8.2016 v 10:41

    Zadní stavba je asi trochu jako Makulu přepákováním ale jinak je Canyon 4čep, Makulu jednočep a mají jinak dlouhý tlumiče, pokud bych měl srovnat tak Canyon není tak citlivej ale zase líp šlape a brždění nemá vůbec žádný vliv na chod zadní stavby. Kolo jsem tak důkladne nerozebíral, ložiska v hlavě jsou rovnou do karbonu, střed je závitovej. Nikdy jsem neměl s hlavovým napřímo do rámu problém, pokud je správně dotažená hlava a nejezdí se s vymlácenejma ložiskama, nemá šanci se do karbonu vymačkat.

  • anonymní uživatel agrrr 29.8.2016 v 21:40

    Jop cert diky za poznamku. Este vy ma ale zaujimalo, co sa moze zacat sypat na pressfit strede. Raz to nalisujes a drzi ne? Myslim, ze tam nejsu tlaky jak hlavko v karbonu...

  • profilová fotka Petr 30.8.2016 v 0:14

    To jsem si oddychl. Tvuj test potvrzuje moje dojmy. Po test ride jsem si ho objednal, teď čekám až dorazí. Po pár jízdách jsem měl vesměs stejný pocity z kola - vodí se jak enduro a přitom jistota sjezdaku.

  • anonymní uživatel stofan 30.8.2016 v 0:56

    mna by zaujimalo ako ma utesneny priestor, kde su pouzite myslim klzne puzdra namiesto lozisiek. nevrtal si sa v tom trosicku? ;)

  • anonymní uživatel . (.) 31.8.2016 v 18:28

    a mne by zajimalo proc dolekop.com cenzuruje prispevky?

  • profilová fotka Keli 31.8.2016 v 19:31

    . (.): cenzurujeme pouze vulgarismy, duvod je pochopitelny, jinak prispevky nijak necenzujeme

  • anonymní uživatel (.) (.) 1.9.2016 v 0:08

    lez a ty to vis!

  • anonymní uživatel pofel 5.9.2016 v 15:17

    Enduro sjezdak, tak to je v <-> tohle :D Je videt, ze nejmodernejsi sjezdak na kterym tester kdy sedel je Author Mindza :) Pane boze

  • anonymní uživatel . (.) 6.9.2016 v 18:02

    hezky zaplacena reklama za penize od Canyonu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí