Test: Cannondale Moterra - kroska na elektriku?

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.10.2016

Díky Znojemské raketě, též známé jako Vokurka (to je ten pán na jezdeckých fotkách a videu níže), jsem měl možnost jedno dopoledne rychlotestovat nové elektro enduro do Cannondalu. Jo, elektro kola mě moc neberou, ostatně nemám s nima kdovíjak dobrou zkušenost, páč mě prostě nebaví. U Caneců ale tvrdí, že Moterra je jiná. Znáte to, jak holka říká, že je jiná než ostatní holky? A že tohle dycky říkaj hlavně ty holky, co nejsou jiný než ostatní… no čas zkusit jestli s Moterrou kecaj.

Jo, základ elektrokola je samozřejmě motor, v tomhle případě Bosch, co pomáhá motat klikama, nic víc o něm nevím. Důležitý je, že má mód Turbo a že maximální rychlost dopomoci je 25km/h. Na první pohled a posed je Moterra jiná v tom, že jako jedno z mála elektrokol to není kolo s motorem, ale doopravdický dospělý elektrokolo, kde je všechno přizpůsobené motoru a baterce. Baterka je schovaná ve spodní rámové trubce líp než Šíma, když zjistí, že píšu text, stejně tak je motor moc pěkně zakomponovaný do rámu. Navíc je tenhle motor prý přizpůsobený tak, aby mohlo mít kolo normální geometrii. A to vskutku má. Testovaná Mottera LT má 160 mm zdvihu, osazená je komplet XTčkem, zadní stavba má normálních 443mm, reach v Mku 423mm, hlavový úhel 66 stupňů a rozvor 1 189mm. Prostě v tomhle směru normální enduro.

Tak jo, jdem to tam nas*at! Baterku plně napráskaná, je cool, že jde nabíjet sundaná, ale i když je nasazená na kole. Mám v hlavě představu cca 50km vejletu po oblíbených trailech. Samozřejmě na Turbo. Tenhle plán mi trochu mění pohled na displej, který hned po nasednutí říká „dojezd 35km“. Áha. No nic, plán se mění, přepínám na ekonomický mód, to mi na rovině podél řeky naskočí dojezd až 90km, to jde. Blbý je, že Eco mód, nejnižší stupeň dopomoci, je vlastně nezbytnost, protože pokud vypnete motor, kolo fakt nejede. Motor dělá hrozný odpor na kliky a tím pádem na šlapání. Tzn. bez dopomoci to NE JE DE. No ale ono vlastně nemá moc význam jezdit při přejezdech po rovině nebo z kopce na turbo. Proč? V rámci dopravních předpisů vám může motor na elektrokole pomáhat maximálně do 25km/h, ve chvíli kdy dosáhnete pětadvaceti, vypne se dopomoc a jedete za svý. Volně přeloženo, když se rozjedete po asfaltu na turbo, prvních 5 vteřin jedete jak motorka, pak vás někdo ale chytne za sedlovku a zatáhne dozadu. Vypnutí není u Moterry moc mírumilovné, takže pokud se chcete vážně agresivně rozjet, 25 jdete do kompletního benchpressu, protože kolo pod váma vlastně zabrzdí. Nic moc.

Vzhledem k tomu, že kolo doopravdy docela funguje jako kolo, je to hlavní, co vás na kole trápí, právě omezení rychlosti. Jo, je boží vydupnout si kopec na turbo skoro třicítkou. Bohužel, není moc super, když na některých trailech jedete po rovině s normálních kolem víc jak 25. Když jsem dojel na trail, zapínám turbo, dojezd 30km a jedu plnej. Ano, jedu 25 v hodině na místech, kde normálně jedu 20 a teče ze mě. Bohužel jedu 25 i na místech, kde bych jel normálně 35. Reakční dobu motoru bych označil za „tak akorát“, musíte klikama pootočit cca o půl otáčky, než se zapne motor. Na jednu stranu vás to sice nevystřelí z klopky pod plynem při mírném pohybu pedály, na druhou stranu vám to před klopkou nepřidá a tím pádem vás nepošle do lesa. To beru, rozumím. Motám takhle traily, průměrná rychlost pořád 25, občas si při přejezdu mezi trailama (pokud je to z kopce) motor i vypnu a nakonec mám za necelý tři hoďky i se zastávkou na #piva namotáno asi 55km. To jde, převážně jedu na Turbo a ještě mi, podle displeje, pár kiláků v baterce zbylo.

Testovat takovýhle…kolo…je hodně zvláštní. Ale byl jsem spíš mile překvapený. Jo, Moterra má 23 kilo bez pedálů. Ale má je rozumně uložené co nejníže a veprostřed, takže se na tom kole dá jezdit skoro jako na normálním, i když těžkém, kole. Uděláte banána, zvedenete na zadní, projede klopku. A tohle všechno v rychlosti 25km/h. Nezávisle na tom, kde jedete. Omezení rychlosti je pro mě prostě ohromný problém. Jasně, kolo jde čipnout, jak bude vypadat výdrž baterky radši nedomýšlet. A samože je to nelegální…jako skoro každá dobrá věc.

Co si zaslouží zmínku je spousta „fičur“, co kolo umí. Jo, je hustý, že máte ovládání dopomoci hned u gripu, takže pokud hrotíte výdrž, můžete si přepínat úrovně dopomoci, podle toho jak je potřeba a jedete kompletně „na spotřebu“. Docela zajímavý je i to, že řazení je spojeno s motorem, takže když přeřadíte, vypne se na chvilku motor, aby vám vysoký výkon nenamotal ve vyhrocené situaci přehazku. Co už mě bavilo trochu míň, že se nějak nepovedl úchyt baterky a musela přijít na řadu stahovačka, protože v opravdu rozbitém terénu se mi stalo že mi baterka povyskočila z kontaktů. Pak zase naskočila, ale byl jsem chvilku bez pomoci. Naštěstí páska řešila vše a předpokládám, že šlo spíš o nedostatek testbiku, co už fakt něco zažil.

Ještě pořád asi nejsem cílovka elektro endura. A rozhodně ne, že by mi nějak z přesvědčení vadilo, že se na kole tolik nenadřu. Nejezdím na kole, abych se dřel nebo si něco dokazoval. Jezdím na kole, protože mě to baví. A pokud srovnám elektro a normální kolo, pořád mě klasika baví víc, protože ještě pořád můžu jet po trailu podobně rychle s motorem i bez motoru. Uznávám ale, že elektrokolo je zábavné. Jenom trochu jinak. Ve chvíli, kdy nebudu mít možnost jet tak rychle, jak chci, na kole bez motoru, nevidím důvod proč nesáhnout po pomoci. A upřímně, pokud bych měl možnost mít doma v garáži e-kolo, co projedu jednou za tři měsíce kvůli pocitu „něčeho jinýho“, asi by to ve finále mohla klidně být Moterra. Právě proto, že v ovládání není „normálnímu“ tak vzdálená, jak by se dalo čekat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pavel Tichý (fazoletka (a) gmail.com) 10.10.2016 v 10:42

    Otestujte Specialized Turbo Levo. Taky nejsem zastáncem e-biků, ale svezl jsem se na elektrickém celopéru Spešl a nestačil se divit. Navíc i relativně dobře vypadá. Resp. na e-bike vypadá božsky... A funguje to celé neskutečně, navíc s pluskovými plášti, kterých taky nejsem zrovna fanda...

  • anonymní uživatel mike 10.10.2016 v 10:57

    kurwa co je to zase za trend elektrika na kole nemá co dělat a když už tak maximálně až budu mít v hajzlu klouby a nikam nedojedu vždit je to úplně k hovnu.. Pro líný lemply akorát který se bojí vlízt na krosku

  • anonymní uživatel Buchys (buchys (a) centrum.cz) 10.10.2016 v 11:22

    No Čerte, to už je přívětivější pohled na e-bajky. Mám necelé 4 měsíce SDURO od Haibiku (150/150) s motorem Yamaha, dvojplackou na klikách, čtyřpístky od Magury na pluskových pláštích a najeto mám přes pět tisíc Km. Pokud chci šetřit, tak vypnu dopomoc na rovině, nebo s mírného kopce a šlapu hezky za svoje. Stejně tak, když překročím rychlost 25 Km/hod, je to makačka (kolo váží 23 Kg), ale šetřím šťávu. Všechny škarpy jedu na "kašpara" a max. dopomoc zapínám minimálně. Vždycky mě bavilo jezdit na kole v terénu, ale teď jsem bajkováním přímo posedlý. Moje rodné číslo začíná číslem 47.

  • profilová fotka rudyshy 10.10.2016 v 12:57

    Buchys, smekam

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 10.10.2016 v 14:45

    píšu to u konkrétních článků pořád - pokud tyhle e-biky naběhnou na koncernovou velkoprodukci a začne to za 10 let vytlačovat z trhu klasická EN/FR/DH kola tak potěš pudel - zase se mílovými kroky přiblíží ten sci-fi pohled, kdy lidi v budoucnu budou takový ty obtloustlý, líný prasata, kterejm automat utře prdel a nakrmí je. Pokud to zůstane jako "třešnička na dortu" pro starší lidi, popřípadě bikery, co se budou chtít dostat ven po rekonvalescenci - super počin.......ale jestli naroste objem výroby, klesne cena pro konečné spotřebitele a budu za 10 let koukat v parku na 50% lidí s e-bikem........docela depresivní představa

  • anonymní uživatel Balanc 10.10.2016 v 19:23

    Me by zajimalo, co by na to rekl N. Tesla, kdyby zil?

  • anonymní uživatel Luke 10.10.2016 v 19:42

    chce se mě blejt s tyhle doby elektrokol.
    Jinak super věc pro handicapovany lidi

  • anonymní uživatel Pedro 10.10.2016 v 22:40

    Ádoš: DH? Jakej je rozdíl v tom, jestli nahoru jedeš lanovkou nebo pomocí motoru? Na elektrokole musíš vynaložit aspoň nějakou sílu. Jinak líný tlustý prasata existujou už teď a ty na kole momentálně stejně nejezděj, takže je spíš šance, že s elektrokolem začnou.

  • profilová fotka JV 11.10.2016 v 1:36

    Super, paráda, ať žije pokrok apod. Ale doufám, že mi kolena vydrží ještě aspoň 10 let...

  • anonymní uživatel Kaci (da.k (a) email.cz) 11.10.2016 v 10:29

    jj kompromisy lidi to milujou ale nevi o co prichazeji. DH / enduro / silnice, nerad to rikam protoze jezdim enduro ale i DH ale enduro nejede nahoru ani dolu. U motorek je to stejne cross / silnicni enduro / sportovni. Auta ani nemlouve SUV :-D to uz nejede nikde.

  • profilová fotka Čert D:key 11.10.2016 v 13:13

    Pedro má pravdu, největší síla elektrokol je prostě v tom, že k bikingu dostává i lidi, kteří by o kola nezakopli. A jo, na jednu stranu se budou parky víc vyjíždět, na druhou stranu se větším objemem lidí s tím pádem větším množstvím potenciálních zákazníků, můžou všechny "naše" disciplíny posunout ještě víc dopředu. Víc lidí, víc peněz do sportu a je asi jedno, jestli motor maj nebo nemaj.

  • anonymní uživatel Balanc 12.10.2016 v 18:15

    2 Cert: ale kdyby ty penize aspon sly tam kde maji a ne do kapes pseudomanageru jim podobnych, co se prizivuji na vytvorene hodnote a umerne tim padem predrazuji vsechny komponenty na bike. Nebo se snad mylim?

  • anonymní uživatel Pavel (fazoletka (a) gmail.com) 16.10.2016 v 1:45

    2 mike, adoš, luke a jim podobní: mám krosku, sjezďáka, hardtail a enduro kolo a klidně bych bral i ebike. Kecy o líných prasatech jsou úplně mimo, neb na ebiku najezdíš za stejnou dobu víc než na klasickém kole, dáváš si prudší výjezdy a z vyjížďky přijedeš taky unavený. Navíc je to úplně nová dimenze ježdění, protože si vybíráš úplně jiné cesty (spíš necesty) terénem. Jedeš tam, kde by ses na "normálním" kole na to vysral, protože bys to prostě nevyjel. Mám pocit, že tyhle negativní kecy píší většinou lidé, kteří o tom houby ví a z nějakého neznámého důvodu jen prudí. Jsou to podobné nesmysly, jako když někdo tvrdí, že se nenadřeš na motorce. Ať si tihle chytrolíni zkusí dát pár okruhů na motokrosové trati nebo nějaký těžší enduro (moto) výlet... ale je mi jasné, že je jednodušší prudit z pokojíčku od počítače, než si něco na vlastní kůži vyzkoušet.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.10.2016 v 15:50

    2 Pavel.....tys tomu dal korunu :-D vůbec nevim o čem mluvim, nikdy sem to neviděl a nikdy sem na tom neseděl :-D jasně......ale prostě sem z principu čurák, protože jsem se ti opřel do e-biku kterej przní původní koncepci bikingu....hele mě je to fuk, klidně si strč do uší bluetooth sluchátka, zapni si na šestý verzi iphonu nějakej super song, na helmu strč go pro, během vyjíždky pošli na FB pár selfie a až se se svym e-bikem vrátíš domů, tak můžeš za bitcoiny nakoupit něco na netu nebo chytnout pokémona.....ale přijde mi trochu zcestné to tady glorifikovat jako správnou cestu ve vývoji......Co kajak?? neplánuješ koupit elektromotorek? pádlování je přece taková nuda :( O motorce jsem nenapsal ani slovo, zbytečná příměra - o motorce tu nepsal NIKDO. U té všichni dobře vědí, že se nadřeš kurevsky. Navíc píšu, že nemám nic proti, v případě že se z toho nestane masovka - tak nám tu přece nemusíš líčit, že máš HT,EN,auto,mašinu, robertka a já nevim co ještě - myslíš, že si jedinej kdo se může vyjádřit? seš si jistej, že zrovna tvůj pohled na věc je objektivní? vážně myslíš, že si v týhle diskuzi jedinej, kterej má hodně "našlapáno"?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.10.2016 v 15:52

    zvláštní, že na e-biku vídám jen důchodce a tělesně postižený.....

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.10.2016 v 18:16

    na druhou stranu nemám problém si ohledně tohohle vývoje bikingu připustit, že sem prostě jen zpátečnickej kojot, kterej nechápe pokrok

  • profilová fotka Pavel 17.10.2016 v 22:31

    2 adoš: hele... je prdel, že ses teď zrovna opřel Ty do mě ohledně těch technologií. Prdel je to v tom, že používám asi 10 let starou tlačítkovou Nokii, FB ani nic podobného nemám, nemám ani účet u žádné banky, nemám platební karty, ještě do nedávna jsem fotil jen na kinofilm a opravdu do dneška netuším, co to znamená "lovit pokémóny". A DH kolo mám z roku 2000. To, že teď tady píšu, že nemám a nepoužívám všechny tyhle vymoženosti moderní doby, nedělám z toho důvodu, abych ukázal, jak jsem cool apod. Ale jen abys pochopil, jak to mám celé hozené a nezastávám se tady ebiku proto, že jsem nějaký magor posedlý novými technologiemi. Takže jestli tady je někdo zpátečnický kojot, vyhrál bych to asi já. A stejně tak nemám potřebu vyřvávat do světa, že mám několik kol a motorek, to byl zase jen příměr k tomu, že znám všechny ty věci a i přes to si nemyslím, že ebike je takové zlo, jak tady spousta "rádoby srdcařů" si myslí. Do nedávna jsem zastával podobný názor na ebiky, ale je to pár dnů, co jsem najezdil asi 100 kiláků na Turbo Levo FSR a musel jsem uznat, že to má něco do sebe. Ale jasně, proti gustu... Navíc mi nevadí, že má někdo na danou problematiku jiný názor, to je normální a přirozené, akorát co mi fakt vadí, že v rámci toho jiného názoru jsou lidi vulgární a urážliví - viz. tady v diskuzi "líní lempli", "tlusté prasata" apod. Tohle je i hlavní důvod, proč nesnáším jakékoli internetové diskuze, protože z 99% jsou plné podobných urážek a vulgarit a z principu se do žádných internetových diskuzí nepletu, byť mi někdy docela hýbou žlučí. Relativně nedávno jsem objevil tento server a moc se mi líbí a jelikož jsem před 20 - 15 lety závodil v DH a DS, denně ho sleduji a šmakuji si, že něco takového na českém internetu je. A o to víc mě mrzí, že i na takovém serveru nacházím ony diskuze, kde opět místo konstruktivní debaty můžeš číst tupé výlevy a nesmyslné urážky. Nic proti Tobě, myslím to všeobecně. Že jsi z principu čurak, nevím kde jsi na to přišel, nic takového jsem nepsal. Stejně jako jsem nepsal, že píšeš o motorce.

    Mike tady napsal, že "Pro líný lemply akorát který se bojí vlízt na krosku" - do teď jsem myslel, že kroska je motorka. Ale asi není, když tady o motorce NIKDO nepsal...

    Navíc jsi ten příměr špatně pochopil. Přirovnával jsem to k motorce, protože mi názor, že se na ebiku nenadřeš připadá stejně zcestný, jako názor, který jsem hafokrát slyšel, že na motorce se taky jen vozíš.

    Stejně tak netuším, kde jsi přišel na to, že tady glorifikuji ebike, že to je správná cesta vývoje. Jen, a budu se opakovat, se mi nelíbilo, jak se tady po něčem plive, aniž by s tím byla osobní zkušenost. Neříkám, že zrovna Ty jsi na tom nikdy neseděl, ale vsadím se, že mezi těmi vehementními odpůrci ebiků bude spousta lidí, co si na to nesedlo a nesedne. A z principu mě něco takového rozčiluje úplně stejně, jako když někdo říká o nějakém jídle "já to jíst nebudu, to bude určitě hnus" a v životě to nestrčí do huby.

    A jestli se z ebiků stane masovka... tak ať stane. Vždyť se na to můžeš dívat z úplně druhé strany a to, že když budeš mít stále své staré šlapací kolo, budeš furt punkáč, co nejde jako ovce s davem a nepodléhá módním trendům. To jako bych se měl já rozčilovat nad tím, že mají všichni kolem mě ty ifouny a pokemony a facebooky atd.

  • profilová fotka Pavel 17.10.2016 v 23:03

    A opravdu si nemyslím, že mám hodně našlapáno. Vzhledem k mé 15ti leté pauze, kdy jsem lítal na motorkách, po které jsem zase na kola sedl až letos, si myslím, že spousta borců odtud, má našlapáno daleko víc, i když prvních 20 let svého života jsem seděl na kole denně. Možná i kvůli tomu mi byl ten ebike, co jsem vyzkoušel, sympatický :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.10.2016 v 6:58

    dobře napsaný :-) to se na DK až tak často nevidí. Už jsme si svoje postoje upřesnili, ty tady a já přes soukromou zprávu. Dál už se rozepisoat nebudu, ať z toho nedělám idnes )) stejně by z toho byla jen bitva subjektivních pocitů. Měl jsem tě za někoho jiného, beru zpět - vada anonymních diskuzí

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí