Test: Bergamont Straitline Team - hravý sjezďák i ostrá závodní mašina

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 17.10.2016

A novinky testované v Kirchbergu stále ještě nekončí, tentokrát koukneme na německý sjezďák Bergamont Straitline Team. Značku Bergamont letos koupil Scott a tím pádem budou k dostání i u nás. A jezdí na něm Ed Masters!

Straitline to měl v určitém smyslu docela jednoduché, protože to byl jediný sjezďák, který jsem v Kirchbergu testoval. A páč trať byla dlouhá, z kopce a hooodně drncavá, i přes to, že většina trail a enduro kol, co sem jezdil před Bergamontem, byly dobrý, sjezďák to nebyl.
A Straitline sjezďák rozhodně je. Team výbava značí, že se vezete na skoro stejném kole, jako jezdí tým na svěťáku. V případě Bergamontu to znamenalo Manitou Dorado vepředu, pružinový Vivid od Rock Shox, Sram GX DH se sedmi rychlostmi, brzdy Magura MT5, kokpit Answer se 810mm širokými řidítky a výplety Sun Ringlé Add. Prostě poměrně neobvyklá specka i neobvyklé kombinace.

Uprostřed toho všeho je samože rám. Straitline nemá kdovíjak revoluční geometrii, ovšem rozhodně nemá ani špatnou. 210mm zadního zdvihu, hlavový úhel 63,5 stupně, bb drop 10mm, rozvor mezi 1220 a 1230mm v Mku a osvědčené jednočepové zavěšení, to je osvědčená kombinace jak maso cibule a paprika. Pokud chcete udělat dobrý guláš a dobré Dhčko, víte, že se můžete držet tohohle. Samože, aby vznikl super guláš, je potřeba něco navíc, Carolina Reaper, trochu piva nebo tak. A stejně tak to chce něco navíc aby byl váš sjezďák zajímavější. A v případě Straitline jsou to posuvné patky a s nimi spojená velikostní politika. Zadní stavba se dá nastavit mezi 432 a 440 mm. Takže máte buď hodně hravý sjezďák a nebo výrazně jistější a stabilnější kolo. A díky tomu, že Bergamont nabízí 4 velikosti, kdy je Reach odstupňovaný 410, 430, 440 a 460 mm, můžete si vlastně vybrat a naladit kolo úplně přesně podle toho, na co je chcete. Krátká skoro freeride do parku? Ortodoxní DH mašina na prudké tratě? Něco mezi? Všechno je možné, protože rozdíl v délce sedlovky je mezi velikostí S a XL pouze dva cm, takže i my s krátkejma nohama máme možnost osedlat XLko.

Bohužel mě na možnost zkrácení zadní stavby nikdo u stánku Bergamont neupozornil, vozil jsem tím pádem kolo ve velikosti M se zadní stavbou 440mm, tím pádem v setupu, který je shodný s většinou ostatních DH kol. Straitline mi tím pádem geometricky přišel jako poměrně běžné DH kolo. Opravdu mě nadchly dvě věci. Víčko hlavového složení s nápisem „Allways VOLLGAZ“ a chod a tuhost zadní stavby. Jednočep je prostě klasika a myslím si, že na DH kole vlastně ani nemá slabiny. Naopak můžete využít maximální citlivosti a hlavně obří tuhosti celého systému, když zadní stavba visí na masivním čepu. Samozřejmě je tenhle jednočep přepákovaný, tudíž je to citlivé a přitom progresivní. Jo, trochu to tuhne pod brzdama, ale komu to vadí, aspoň míň brzdíš.

Jo, i když je geometrie „obyčejnější“, není špatná, kolo drží, slušně zatáčí, ve vyšší rychlosti se neplaší, prostě dobrej sjezďák.

O komponentovém mišmaši jsem psal už na začátku. Ačkoli většinou je označení Team v názvu příslib top olepu, tady je to trochu… rozpolcené. No zas tak drastický to není, prostě jenom Manitou Doradu je a bude nic moc vidlice, protože se kroutí jak já když mám doplatit sociální a zdravotní a Magura ještě taky evidentně potřebuje pár let, aby udělala brzdy, co brzdí stejně po celou dobu sjezdu a nebo se nezavzdušňují už na lanovce.

Jinak asi všechno v pohodě, 810mm řídítka přijdou na DH trati, kde není moc stromů, vhod. Sedm rychlostí akorát, GX řadí skvěle.

Bergamont Straitline Team je moderní DH kolo s ohromným potenciálem, já boužel vyzkoušel jeho „nejnudnější“ variantu. A přesto se mi líbila. Zadní stavba funguje skvěle, geometrie je i v základu dobrá a už se těším, až budu mít možnost vyzkoušet si jiné velikosti a ladit zadní stavbu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 17.10.2016 v 6:37

    Ty brzdy Magura MT5 - závěr, že nebrzdí konzistentně máš jen na základě totohle kousku s možným konkrétním zavzdušněním, nebo je to obecnější pozorování. Ptám se proto, že o nich uvažuji (bud Zee nebo MT5). A v testech např. na Enduro-MTB dopadly zatraceně dobře.

  • anonymní uživatel Baba-Ji 17.10.2016 v 8:16

    Dva kamosi maji MT5. Na brzdny vykon si nestezujou. Ale dobre je odvzdusnit, to je kumst. Duvod je nasnade, maji hodne mikro expanzku. Dolit olej neni problem, ale dolit jej presne tolik, aby brzda byla dobre odzvdusnena, to uz je horsi. BTW. maji delene desky, tzn ze v jednom trmenu jsou 4 brzdne desticky a pokud chces origo, stoji ranec.
    Jinak kamos mel od novoty spatne udelanou hadici a vychcal mu vsechen olej u paky. Ale to se muze stat u cehokoliv, kdyz ma clovek "stesti" na kus.

  • profilová fotka Keli 17.10.2016 v 9:19

    Petr: dát volbu mezi MT5 a Zee nelze, Zee je úplně někde jinde, ve všech ohledech ať už je to výkon, servisovatelnost, dostupnost desek, kotoučů nebo třeba náhradních dílů.

  • anonymní uživatel Petr 17.10.2016 v 11:13

    Diky za postrehy obema, zjednodusili jste mi zivot :-).

  • anonymní uživatel he he 17.10.2016 v 15:15

    je to Dorado az tak zle?

  • anonymní uživatel Majkl 17.10.2016 v 15:40

    Magura neumí dělat brzdy? :-D Dorado je vidle na prd? teda já nevim, ale Gustav-M byla svého času perfektní brzda, Luisa u XC jezdců byla také poměrně oblíbená - ale možná mezitím zapomněli dělat brzdy. Na Dorado si pokud vím jezdci stěžovali tak před 10 lety a často se předělával system tlumení z vazelíny na olej, ale že by to byla "taková nijaká vidle".........subjektivně mi přijde, že kdyby na rámu bylo napsáno místo Bergamont A-Gang, tak recenzent híří superlativy.....přitom je Ninžáá nijaký, neosobitý kolo bez vlastní tváře

  • profilová fotka Keli 17.10.2016 v 16:21

    Majkl : na tomhle kole jsem konkrétně nejel, ale obecně, je to jak píšeš, Gustav-M byla svého času perfektní brzda, od té doby se mnohé změnilo a Magura technologicky absolutně nestačí ostatním značkám ať již je to Shimano nebo Sram (jakkoliv sramovo-avidové brzdy nemusím).
    Co se týče Dorada, tak tam je situace obdobná, z mé zkušenosti, vidlice tlumí, chodí pěkně, ale je neuvěřitelně měkká a to tak, že neuvěřitelně. Jakákoliv dvojkorunka na trhu je řádově tužší a nekroutí se tak moc jako Dorado. Vidlice ti při nárazu např. do kamene viditelně uhne...

  • anonymní uživatel Franta 17.10.2016 v 18:33

    Po dvou sezonach na Boxxeu World Cup Keronite jsem presel na top verzi Dorada. Krouti se? Ne... to jsou bachorky. A chodi blbe? Chodi naprosto paradne! Mozna si ji autor neumi nastavit, ale ja lepsi vidlici nejezdil. Urcite je na urovni stareho i noveho Boxxeru WC...

  • anonymní uživatel Ewa Farna 17.10.2016 v 20:42

    Tak jak to teda je s tim doradem? Ze by proste jen tak z nudy vyrabeli vidli ktera je diky tuhosti uplne k nicemu? Kdo by ji kupoval? Proc by ro delali? Cemu tim prospeli? Jak jsou na tom MX vidle, taky tak na pytel?

  • anonymní uživatel Hanz (marekhonza00 (a) gmail.com,) 17.10.2016 v 21:40

    Nějaká cenovka prosím?

  • anonymní uživatel Petr 18.10.2016 v 5:07

    Keli: ad Magura brzdy - servisovatelnost, dostupnost dilu, atd. to vsechno beru - a pomohlo mi, ze jste porvrdili me obavy. Taky ta poznamka o expanzce je dobra, protoze z Avidu jsem kdysi utekl prave kvuli nespolehlivosti v duslekdu zavsdusnovani prilis male expanzky - a prvni parametr, ktery od brzd chci, je spolehlivost. Proto taky pouzivam celkem zasadne sintrovane desky. Na druhou stranu mne prijde ale dost prehnane to tvrzeni, ze technologicky absolutne nestaci - to by asi tezko v testech dopadaly ty brzdy jako spickove jak co do vykonu tak co do modulace (treba laboratorni mereni tady: enduro-mtb.com/... - treti nejsilnejsi po Trickstuffu a Saintu - a predpokladam ze Zee bude jak Saint). Byl bych trochu opatrnejsi s vynasenim tak razantnich soudu, protoze to bud musis mit sakra dobre podlozene, nebo zneverohodnujes i ostatni vyroky.

  • anonymní uživatel tvojamama 18.10.2016 v 8:29

    petr: v laborce to sice testy udělá na 1, pak to vezmeš ven do bláta na sjezd a brzda se ti vysere po půl hodině. Od toho jsou právě tyto testy. Co jsem na Maguru četl recenze, tak všude píšou, že je to dobrý poměr cena|výkon, což píšou o takovejch těch nafukovacích bazénech taky, ale koupat se v tom nechceš.... navíc ty píšeš o síle stisku, což tu nikdo nepopírá, že nemaj. Ale že jim ta síla nevydrží, protože zvadnou, na to v laborce asi nepřisli.

  • profilová fotka Keli 18.10.2016 v 10:29

    Petr: je to presne jak pise tvoja mama, pisu svoje zkusenosti, ktere jsou nemeritelne. Ono je to jako s tim Doradem, spouste lidi muze vyhovovat, ale dalsi spouste ne. Zalezi na jizdnim stylu a mnoha dalsich parametrech. Kazdy test je subjektivni, jedina presna jsou cisla, ale ty zase nedokazou casto popsat realne pouziti.

  • anonymní uživatel Petr 18.10.2016 v 11:20

    tvojamama: když si ten test na enduro-mtb přečteš pořádně, tak zjistíš, že tam měřili nejen brzdnou sílu v Nm (newtonmetrech - tím předpokládám myslíš ten stisk), ale také měřili jak se ten výkon "vadne" - to je "fade" parametr v procentech. Tam kupodivu ani ten Saint není tak perfektní.

    Nicméně souhlasím s vámi oběma, že důležité je chování v terénu. Například modulace, kterou exaktně neměřili (kdysi jsem i takový test viděl, ale to už je dost náročné měření a otázka je, jak užitečné) - proto tam dle popisu nechali s těmi brzdami jezdit lidi minimálně 4 měsíce. Nicméně jak psal Keli, ta otázka servisovatelnosti, desek, náhradních dílů, atd. - to je věc, kterou tam docela pominuli a kde jsem ocenil potvrzení mých obav.

    Keli: ano, to vím - ale na druou stranu dobře udělané objektivní měření je také užitečné, protože jinak neodfiltruješ ten subjektivní vliv, který je často převažující. Proto řada lidí třeba v hifi zvuku nenávidí takzvané ABX testy - protože se kasají, jak jejich hifi audio za 200kKč hraje úžasně a pak když je vystavíš ABX testu, tak zjistíš, že nejsou schopni poznat rozdíl mezi soupravou 50kKč a za 200kKč (když neví, která hraje a mají to určit). Ten vliv psychiky člověka je třeba v testech aspoň trochu omezovat - protože lidi mají své oblíbené značky, případně podléhají principu "je to drahé, tak to bude dobré", atd. Teprve nad tímhle by měla sedět ta variabilita osobních preferencí - samozřejme souhlasím, že ta je také důležitá a díky, že ji sdílíš (i v rámci testů - kde by to měla být kombinace obého). Já se třeba snažím vybírat tak, že předvyberu věci které jsou objektivně dobré - a z nich pak to, co sedí mým osobním preferencím, jízdnímu stylu, atd...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 18.10.2016 v 14:29

    Na Gustava vzpomínám s láskou, jedna z nejlepších sjezdovejch brzd, kterou jsem kdy měl - pak už jsem byl spokojenej jen s čtyřpístovou verzí Saintu. Na Luisu vzpomínám taky rád, měl jsem je tehdy se 180 kotoučema okolo roku 2008 - tolik k subjektivním pocitům s tovární značkou Magura. Shivera jsem se zbavil proto, že strašně chcal a netěsnil, takové ty diskuzní hejty, že "se kurevsky kroutí do vrtule"....nevím, nejsem profi rider, ale ani žádný máslo který jezdí tužku a nepřišlo mi, že se 2005 Shiver výrazně kroutil a kazil pocit z jízdy.

    Tak si troufnu nadhodit myšlenku, že kroutící se Dorado je možná až zbytečně zlý a neobjektivní přirovnání. Kdyby jste byli takhle tvrdý u recenze na Shaman, Ninju, Poledník, Kilpi atd. atd. Chápu patriotismus je super věc......kdyby neprobíhala výroba u žlutejch šmejdů, také budu rád patriotem a klidně bych i připlatil 30% za to, že to šije Maruška z Olomouce a ne zkurvenej Ngujen z Vietnamu...

  • anonymní uživatel Boris (top11 (a) post.cz) 18.10.2016 v 15:13

    Už nějakou tu dobu vlastním Magury MT7 koupil jsem je jen ze zvedavosti do te doby jsem jezdil bez problému Shimana chvilku mi trvalo si na Magury zvyknout kvůli delce a tvaru pak taky jejich chod byl oproti Shimanu nezvykli ale po par jizdach jsem si zvykl a k Shimanu uz bych se určitě nevracel Mt7 maji minimalne srovnatelny brzdny ucinek se Saintama ale narozdil od nich jsou skvěle davkovatelné a k tomu aby brzdili nepotřebujou žadný chladiče na deskách a kotoučích a podobný nesmysli... Servisu a destiček jsem se taky obával, ALE destičky už vyrábí více výrobců za ceny jako na ostatní brzdy a to že mají MT5 dělené destičky taky není uplně pravda to mají MT7 a také ne všechny (destičky jsou zaměné) a se servisem bych take problém neviděl skracoval jsem hadici a a odvzdušňoval a měl jsem to rychleji než u shimana cca 10min a to jsem to dělal poprvé.
    Samozdřejmě brzdy nemusí sedět každému ale názory jako že Magura neumí udělat brzdu a podobné od lidí co jezdí na deorkách a maguru viděli tak v časopise jsou fakt zcestné :D
    A ta hláška: Co jsem na Maguru četl recenze, tak všude píšou, že je to dobrý poměr cena|výkon, což píšou o takovejch těch nafukovacích bazénech taky, ale koupat se v tom nechceš.
    Tak je taky dost mimo mísu když MT7 stojí skoro jednou tolik co Saint :D

  • profilová fotka Keli 18.10.2016 v 15:57

    Ádoš: vem si situaci, že krátce po sobě (v rámci jednoho dne) jedeš Boxxera, DVO Emerald a pak Dorado, tak poznáš, že se Dorado ve srovnání s ostatníma kroutí o poznání víc.

    Boris: Dávkování brzdné síly a ergonomie je jak říkáš otázkou zvyku. Nicméně naše opakované zkušenosti s Magurou jsou zcela opačné, výkonově na dlouhé dráze Shimanu Saint nestačí. Ale mohli jsme mít několikrát štěstí na horší kousek.
    Jsou také lidé, co nedají dopustit na brzdy Formula a ukazují je jako etalon spolehlivosti.

  • profilová fotka Čert D:key 19.10.2016 v 15:46

    Zdar všichni. Nemyslím si, že by tahle recenze kydala špínu na Bergamont jenom proto, že "to není author", naopak, bergamont je skvělé kolo s ohromným potenciálem, jenom je prostě blbě osazený. Možná je tenhle argument úplně mimo, ale jel jsem už téměř všechny vidlice, které si můžete v Evropě koupit, stejně tak brzdy. Proto si myslím, že můžu říct, že Dorado sice pěkně chodí, ale šíleně se kroutí (a to tak, že to negativně ovlivňuje jízdu, boxxer taky není megatuhá vidlice, ale je o moc lepší než Dorado). A Magury fungovaly dobře asi 2 minuty a to bych rád upozornil, že jsem brzdy za ty dvě minuty neupekl, protože se snažím brzdit jak člověk. Testoval jsem už pár modelů téhle značky, a vždycky to byla tragédie, od samořezných šroubů v objímkách až po mizernou účinnost a rychlé "vadnutí".
    PS. Nejlepší DH vidlice je podle mě Fox 40 Float (tuhost-citlivost-možnost štelování), nejlepší DH brzdy Saint (cena-výkon-nulové vadnutí-možnost nastavení až za roh)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí