Test: Kellys Eraser 90 - hodně rychlých celokarbonových 160 milimetrů

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.5.2017

Hned z kraje letošní bajkové sezóny jsme měli možnost vyzkoušet nejvyšší model enduro kola od Kellysu, kolo, které bude v letošní sezóně sedlat i náš přední enduro závodník Přemek Tejchman. Jaká je tato karbonová kráska na trailu? Čti a dozvíš se to.

Kellys na našem trhu již dlouho etablovaná značka, která poslední dobou velmi silně šlape do gravity disciplín, mají sjezďáka, hliníkové a také i karbonové enduro, právě takové je otestovaný Kellys Eraser 90. Eraser není novinkou v nabídce Kellysu, je v ní již nějaký pátek, na loňský rok doznalo kolo drobné úpravy v geometrii a na letošek jsou již pouze změny v osazení.

Nejvyšší model nese označení Eraser 90 a svoji příslušnost ke značce Kellys umně maskuje, černé polepy jsou takřka neviditelné a drobné šedé detaily snadno přehlédneš, jen logo na hlavové trubce je výrazné. Letošní Eraser je velmi elegantní kolo, ladné křivky a černá barva, to je sázka na jistotu.

Komponentové osazení – XT kam se podíváš

Na kole co se komponentové skladby týče vládne Shimano, kompletní sada XT na všech frontách, Eraser je jím osázen komplet vyjma vypletených kol. Ty jsou od DT Swiss, ráfky E 1700 Spline s vnitřní šířkou 25mm jsou na spodní hranici šířky pro EN kategorii. Přední náboj je Boost (šířka 110mm, průměr osy 15mm), zadní náboj pak nese rozměry 12×142mm.

Zklamáním je použití nejlevnější varianty plášťů, Schwalbe Nobby Nic ve verzi Performace na top kole značky vídáme neradi a ještě víc neradi na těchto pláštích jezdíme, pláště jsou jediným komponentem z celého osazení, který si zaslouží vyměnit, rovnou a hned, bez milosti!

Pružení si vzal na starosti Fox a ani zde není kompromis, tlumiči Float X sekunduje vepředu vidlice 36, obojí s přepínáním režimů. K vidlici se váže i jedna, dalo by se říct, kuriozitka – vidlice je ve verzi Talas. Talas – tedy přepínání zdvihů – jsme na enduro kolech neviděli dlouho, je to sice praktické, ale chod vidlice s Talasem a bez něj je rozdílný, bohužel v neprospěch Talasu, už jen skutečnost, že musíte foukat vyšší tlaky ovlivní negativně citlivost a chod. Na nové talasové třicetšestce rozdíl v chodu oproti netalasové již naštěstí není tak výrazný jak tomu bývalo v minulosti.

V kategorii AM/EN je naprostou nezbytností teleskopická sedlovka a ani na Eraseru nechybí, Kind Shock Lev Integra je samozřejmě s vnitřním vedením a disponuje 125mm zdvihu, škoda, 150mm by se vešlo a pro větší jezdce (testovaný model byl velikost L) by byl přínosem. Páčka Southpaw je super, žádné zalamování palců, pěkně pod řídítky a dobře v dosahu palce, drobný detail, který oceníš v každém okamžiku, kdy mačkáš páčku teleskopu.

Kokpit v barvách Raceface, řidítka optimální šířky 785mm, představec s hraniční délkou 50mm a geniální gripy, já je prostě miluji.

Váha celého kola je výtečných 13,48 kilo a to včetně pedálů Shimano DX.

Geometrie a rám

Celokarbonový rám a to včetně přepákováním disponuje zdvihem 160mm zadní stavby a stejné číslo najdeme i u vidlice. Zadní stavba je klasický přepákovaný jednočep, přičemž hlavní rámový čep je společný pro zadní stavbu i pro spodní oko tlumiče. Čep je spíše subtilní, ale i přesto tuhost rámu lze označit jako slušnou.

Mrknu do tabulky, hlavový úhel vidím, 66,7 stupně, sedlový úhel taktéž 64 stupňů, zadní stavba 441mm…, co ale marně hledám je reach, ten bohužel u Kellysu neuvádí. Pocitově není rám zcela určitě krátký, ale dokážu si představit jezdit i na větší velikosti, nicméně testované eLko, je největší, které má Kellys v nabídce.

Každopádně, s ohledem na aktuální trendy v kategorii enduro kol, do které se Eraser řadí, se dá délka zadní stavby označit jako dlouhá, úhel hlavové trubky pak spíše strmější, ale stále v normě. BB drop, tedy kolmá vzdálenost osy šlapacího středu od spojice os nábojů středu je –10mm, tedy je jeden centimetr nad, drtivá většina konkurence se pohybuje v kladných číslech. Velmi moderní je naopak strmý úhel sedlové trubky.
Přeloženo do češtiny, teoreticky bude Eraser kolo s velmi dobrou průchodností, dobrou ovladatelností a stabilní i v rychlosti, spíše bych jej řadil do allmountain kategorie než do endura.

Rám je připraven na vnitřní vedení a také jeho využito, výtku si zaslouží vedení hadice zadní brzdy rámem, vede horní rámovou trubkou a v místě napojení na zadní stavbu se téměř stále ohýbá a odírá sedlovou trubku, hadici by bylo možno alternativně vést i skrze spodní rámovku, ale zase na spodní řetězové vzpěře chybí úchyty na hadici…

Marně na rámu budete hledat ISCG úchyty pro montáž vodítka nebo napínáku, možnost jak jej namontovat je použít objímku na sedlovou trubku a nebo přes adaptér na šrouby určené k montáži přesmykače. Je třeba ale přiznat, že během testu ani jednou řetěz nespadl, díky opravdu silnému napínání Shimano XT přehazkou a k také minimální změna délky řetězu při propružení.

Na trailu

Někdo říká, že zábava začíná pod kopcem. Já s tím sice úplně zcela nesouhlasím, mám to rád především dolekopcom, ale u Eraseru asi udělám výjimku. Tohle kolo do kopce naprosto neskutečně letí, především pokud si zamkneš tlumič i vidlici a té navíc i snížíš zdvih. Pokud ale tlumič nezamčeš, tak pohupování je znatelné a rozdíl mezi zamčeno/odemčeno je dost znát.

Chod zadní stavby s tlumičem v základním provedení bez úpravy velikosti vzduchové komory je velmi, velmi lineární, při běžné hodnotě sagu, tedy 25–30%, není problém dát doraz i na místě při parkovišťovém testu. Opora ve střední části zdvihu je slabá, zmenšení komory, tedy zvětšení progresivity tlumiče zajisté pomůže a zajisté kolo posune o notný kus dál. Přemek Tejchman takto upravený tlumič má a dle jeho slov je rozdíl zásadní.

Nízká váha je znát v každém okamžiku jízdy, reakce na šlápnutí je skvělá, tohle kolo jde za pedálem fantasticky. Eraser není malý sjezďák, který přejede vše, bez ohledu na velikost překážek, naopak je to velmi ovladatelné, velmi dobře skákající kolo, takže co neprodrtíš, to snadno přeskočíš. Vyšší střed ti dovolí šlapat i v místech, kde by jsi na jiných kolech ryl klikama v zemi, na testovacích trailech se mi škrtnout klikama o zem nepodařilo. Stabilita v top speedu už není žádná extra hitparáda, ale možnosti tuningu jsou otevřené, stačí nasadit offsetové vložky do tlumiče (položit více hlavový úhel, k tomu snížit střed) a z Eraseru bude skvěle jedoucí enduro, které se nezalekne jakékoliv závodní eRZety a na kopec tě vyveze jako elektrokolo.

Pro koho je Eraser 90

Kellys Eraser 90 je kolo, které si dovolím tvrdit jede neskutečně a přitom disponuje i dostatečným zdvihem. Tenhle bajk chce a umí z kopce jezdit rychle, ale potřebuje k tomu pevnější ruku. Pokud chceš honit vteřiny, bojovat o přední příčky na českých enduro závodech, kde dráhy nejsou tak rozsekané a tolik prudké jako tomu bývá třeba ve Francii, tak Eraser bude kolo přesně pro tebe. A na šlapacích úsecích budeš král, každé šlápnutí se promění v dopředný pocit. To, že Eraser umí závodit jsem se přesvědčil na brněnském Jarním Enduro Klání (Jarek), kdy mě dovezl na první flek!
A pokud si jezdíš jen tak pro zábavu, na tomhle kole ujedeš kvanta kilometrů a přitom vydáš energie stejně jako by jsi jel na XC kole. Ale ve sjezdech všechny lycrou obalený kántraře vopereš jak nikdo jinej!

Kompletní informace o kole Eraser 90 najdeš na webu KellysBike.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pipi 2.5.2017 v 13:51

    Asi bych k tomuhle kolu chtel neco dodat, a to ze to vedeni kabelaze zadni brzdy je fakt opruz, to jak je sedreny az do karbonu sedlova trubka to bych nechtel, a za druhy je to ze vzhledem k tomu ze ram je celo karbon tak bych si predstavil vahu celeho kola pod 13kg, ale co 13 cela neco je taky fajn.

  • anonymní uživatel Dag 2.5.2017 v 15:32

    Nejel jsem na tom a vzhledem k velikostem rámu na tom nikdy nepojedu, ale... U kola v karbonu za 110 000 Kč beru, že vidle nebude mít FIT4 damper, ale chybějící EVOL komora u tlumiče už hodně zamrzí. A co ta geometrie? Vzhledem k zápornému BB dropu to celé vypadá, jako by během vývoje nového trailbiku, zjistili, že mohou použít tlumič s větší roztečí a udělat z toho čím dál tím populárnější Endůro. Jehož geometrie bude spíše trailová, stejně tak váha, ale pravděpodobně i životnost. No a nově vzniklý zdvih zadního kola dorovnali vyšším zdvihem vidlice. Mno a ta 51 cm dlouhá sedlovka u Lka je deal breaker asi tak pro 90 % zájemců.
    "Prkotiny" jako za pár týdnů vydřený lak kvůli suprově vedenému lanku radši ani nezmiňuju...
    Doufám, že nejen Přemek jim to tam trochu pošejpuje pro příští rok.

  • anonymní uživatel hoffman 2.5.2017 v 20:56

    vysoké, krátke, strmé. skrátka mimo ..

  • anonymní uživatel Štika 2.5.2017 v 21:06

    Věřím že to chce ještě doladit,ale ten odřený lak na sedlovce možná tak trošku souvisí s tou přidanou stahovačkou,nebo se pletu? :D

  • profilová fotka Keli 3.5.2017 v 13:31

    Hoffman, na papíře možná ano, ale při jízdě to rozhodně není špatné kolo.
    Štika: ano, souvisí, ale když tam stahovačka nebyla, tak hadice šla do boku a dost tam zavazela, nicméně stahovačka není náš vynález, takto s ní kolo přišlo

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí