Test: chrániče kolen Alpinestars Alps 2 Knee Guard

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.4.2017

Na trhu jsou desítky nebo spíše stovky kolenních chráničů a ani italský Alpinestars nemůže tuto kategorii vynechat. Model Alpinestars Alps 2 Knee Guard, dvojka napovídá, že se jedná druhou evoluci modelu Alps. Během začátku letošní sezóny, když počasí bylo spíš na kolo než na lyže, jsem je zkoušel a zde jsou moje zkušenosti.

Alps 2 jsou chrániče kolen určené pro DH, enduro, či AM – hodně lehké, hodně vzdušné a přitom relativně velké a tím pádem více bezpečí nabízející. Kromě přední části kolena s hlavním absorbérem najdeme i po stranách drobnější chránítka. Prodloužená spodní část pak chrání i slušnou část holeně. Můj pocit při prvním nazutí – budou super sedět a dobře chránit – se při dalším používání potvrdil.

Mimochodem, víte jak souvisí rostlina plesnivec alpský a značka Alpinestars? Nijak. Nene, podle této rostliny resp. jejího anglického překladu je značka pojmenována, plesnivec alpský nebo též protěž alpská je kytka, která roste v okolí Sante Mazzarolo odkud AS pochází.

Jejich konstrukce je založena na pěnové tlumící vložce poražené tkaninou s aramidovými vlákny, to vše našito na příjemném základním materiálu.
Aramidové překrytí má zabránit prodření či proříznutí, v rukách to nepoznáš a tak nezbývá než věřit, že skutečně vlákna dělají, co slibují.
Pěnová vložka není „bohužel“ z chytré pěny typu D3o, SasTec a podobně – tedy pěn, které pod nárazem ztuhnou a pohltí energii nárazu. Nevýhoda těchto pěn je ale vyšší tuhost i v normálním stavu a tak jsou většinou tenší a navíc uvnitř chrániče naříznuté, tak aby bylo možné s chrániči ohýbat koleno. U Alps 2 je „jen“ „normální“ PU pěna, ale příjemně tvarovaná, žádné naříznutí není třeba a koleno do chrániče zapadne jedna báseň. Tloušťku tlumící pěny v oblasti čéšky odhaduji na dva centimetry.
Chrániče splňují normu EN 1621–1, stejnou mají v drtivé většině i chrániče s chytrou pěnou…, tak mně napadá jestli ty chytrý pěny nebudou jenom marketingové kouzlo… Co myslíš ty? Dej nám o tom vědět do komentářů.

Na noze sedí Alpinestars Alps 2 Knee Guard velmi dobře, je to díky výše zmíněnému tvarování vložky, nohavičce ze zadní strany jak nad kolenem, tak pod ním a také dvojici pružných stahovacích pásků na suchý zip. Na horním a spodním okraji nohavičky chrániče najdeme silikonový pásek, který uchycení chrániče ještě posílí. Suché zipy není třeba příliš stahovat, takže tě nic neškrtí, a přestože jsou chrániče velké, tak se v nich i dobře šlape.

I přes svoji velikost se v chráničích noha nijak extra nepotí, zadní perforovaná nohavička příjemně větrá, ale nepříjemně tahá za chlupy na nohách, dírky jsou sice docela malé, ale chlup jimi proleze snadno, takže sundávání je i zároveň decentní depilací. I hlavní tlumící výstelka je drobně děrovaná, ale jestli to má vliv na odvětrání bych si asi tvrdit nedovolil.

V chráničích jsem se nijak extra moc nevyndal, ale pár drobnějších pádů bylo. Chrániče vždy držely místě, neposunuly se a i náraz byl dobře ztlumen. Nicméně skákat po kolenou ve špičatým kamení bych asi úplně nechtěl, jak tam není plast, tak mám prostě podvědomě obavy o kolínka.
Ale i přesto jsem byl z chráničů nadšený, nejsou to malé šlupičky, které máš na kolenou jen tak pro pocit a aby tě neofoukl studený vítr, jsou to opravdu chrániče s velkým Ch a navíc za super cenu okolo 1600 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Wrist 21.4.2017 v 10:02

    to Keli. Pěkné chrániče. A kde si jezdil na těch skalkách někde kolem Štatlu? díky

  • profilová fotka Keli 21.4.2017 v 11:18

    Martin: je to v okolí brněnské přehrady, víc asi nemůžu prozradit :(

  • anonymní uživatel Feek (file.verified (a) gmail.com) 21.4.2017 v 11:45

    Mam chranice na lokty a ta pena ve me nevzbuzuje vubec pocitze by to neco utlumilo. Na kolena jsem ted koupil na takovy to XC/AM G-Form. Jasne kdyz to narves mezi penovy desticky tak je to v prdeli. Ale na poradny valenI mam klasiku s plastem.
    Me tohle neprijde uplne light ale na tvrdsi zachazeni taky ne.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 21.4.2017 v 13:43

    D3O ochrání před plošnym nárazem - ne před bodovym, kdy musí materiál náraz absorbovat na 1cm?. Tu hmotu prorazíte skrz na skrz
    ostrym předmětem, pokud nejste 50kg sušinka s ručičkama jak hulčičky (píšu o generaci D3O, která byla na trhu před cca 5-2 lety).
    Univerzální chrániče na ostré ježdění to jistě jsou a spoustu chlapů co si rádo vyjede na dlouhou vyjížďku bordelem, tak na ně nedají
    dopustit (v bordelu si totiž na koberci neošoupete kolena), ale sjezdaři asi stejně raději šáhnou po "old schoolovym" plastu allá Fox Launch, O´Neill. Náhoda je blbec a na sjezdu je prostě vždycky lepší mít pořádnej chránič (už kvůli holení kosti).....proč bejt v 25 zbytečně pajdavej Žofré
    Ale jak se chová "PU" pěna to nevím, nemám s tím žádnou zkušenost. Díky za vaše názory

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí