Test: Acepac Flux Protector - český batoh s certifikovaným páteřákem

Autor: Čert, vydáno: 26.6.2017

Firma Acepac je česká firma specializující se na bikepacking. To je taková zvláštní nemoc, kdy na kolo navěsíte věci potřebné k životu a jedete někam do tramtárie, spíte venku a vaříte na ohni. Kdybyste to dělali bez kola, říká se tomu čundr. A obojí je asi fajn.

My zatím čundrování na kole úplně nepropadli, ale i pro tyhle případy má Acepac variantu. Je jí batoh Flux Protector – bikepackerova představa o enduro/trail batohu.

Acepac je česká firma, firma s dlouhou tradicí. Že jsi o ní nikdy neslyšel? Tak jinak, Acepac vychází ze značky Pinguin, která se na českém trhu od nepaměti. Jejich batohy jsme v testu již měli dříve, například Pinguin Flux 15 a nebo Pinguin Ace 27.

Co všechno Flux umí? Na výběr je ze tří velikosti, 15, 20 a 25 litrů, my testovali střední cestu. Batoh obsahuje chránič páteře z chytré pěny Sas Tec, který pokrývá v podstatě celá záda batohu a jinak má spoustu vychytávek, které ocení lidi, co o batozích něco ví. Když odcituji výrobce, je to přesně tohle: „Batoh je vyrobený z materiálu Hicor 3.0 RS (Polyester ripstop), použité zipy jsou japonského výrobce YKK, spony jsou tradičně Duraflex Xlite Easy Access se snadným ovládáním v rukavicích. Polypropylenové popruhy s hrubou strukturou (neprokluzují ve sponách) jsou přišité Bartack (cikcak) pevnostními švy.
Zádový systém batohu je tvořený Concave-Convex tvarovanou EVA pěnou krytou síťovinou s centrálním průduchem.“

Batoh. Asi vymakanej batoh.

Při testování jsem měl několik zásadním poznatků. Flux je v zásadě super batoh, protože tolik místa a kapes, co nabídne on, asi nemá žádná jiná krosna, která se dá vozit na kole. Všude kapsy, všude zipy, všude miliardy místa. Tenhle bágl je evidentně dělanej na to, aby se do něj dala spousta věcí a jelo se fakt daleko. S tím souvisí i moje další objevy. Jednak jsou to nekonečně dlouhé popruhy úplně všude. V zásadě mají všechny polyesterové pásky na batohu tak o metr víc, než by bylo potřeba. Acepac samozřejmě používá vychytávku ze suchého zipu, aby vlající popruhy zkrotil, nicméně pokud má kámoš tenhle batoh a vy se chcete pobavit, rozmotejte mu tři minuty před startem do RZ všechny popruhy.

Ono to samozřejmě není jenom plýtvání materiálem. Podstata dlouhých popruhů spočívá v tom, že na batoh jde přidělat ještě spousta dalších tašek, které byste jinak měli na kole… teda měli byste je tam, kdybyste bikepackovali. Bikepack specific je i poslední věc, co mi při trailovém ježdění trochu „zavazela“. No, spíš znepříjemňovala život. Dvojitá hrudní přezka. Asi se to hodí pokud jedete celý den, dvojitá přezka samozřejmě přesouvá zatížení z ramen a batoh díky ním lépe sedí. Aleeeee. Tyv*leee, pokud musíš občas do batohu, nebo jezdíš s tímhle báglem jenom 20 minut do práce, je to neuvěřitelně otravná záležitost. Buď pořád zapínáš přezky, nebo to pořád jedna vlaje.
To však jen do okamžiku, kdy si přezku a její uchycení na ramenní popruh prohlédneš pořádně, přezky jsou z popruhu dost jednoduše oddělat… takže jsem byl celou dobu za blba a stačilo se jen podívat. To je jen malá ukázka jak jak batoh vymakaný, cokoliv tě napadne, já bych chtěl toto … a batoh je na to připravený.

Na druhou stranu, do tohohle batohu se vleze všechno. A všude jsou kapsy. Pokud máte trochu rozum, není problém rozvrhnout si rozložení často používaných věcí tak, aby nebylo nutné sundávat batoh. A míst kam všechny tyhle krámy uložit jsou mraky. A co nepotřebujute tak často, to nacpete do jedné z dvou velkých kapes. Fakt! Flux má dvě regulérní velké přihrádky, takže dost pomáhá v organizaci, tzn. nemáte v batohu obří kouli sestávající z vercajku, pumpy, duše, větrovky, svačiny, gelu, mapy… prostě vše má svoje místo. Z venku jde samozřejmě připnout helma jak malá tak velká, chrániče a kdoví, co všechno.

Jo, batoh není malý, ale poměrně příjemně sedí na zádech, do krku mě neřezal a vejde se do něj všechno. Na odpolední vyjížďky je 20 litrová verze hodně overkill, teda pokud nemáte v plánu vozit s sebou malou dílnu na drobné opravy, včetně mechanika.

Chránič páteře je největší vychytávka tohoto batohu, zmíněné batohy od Penguinu měli již dříve výztuhu zad, která se dala považovat za ochranu páteře, ale opravdový chránič to není. Acepac Flux Protector je první český batoh s certifikovaným páteřákem. Certifikace splňuje normu EN-1621–2 Level 1, tedy splňuje mírnější ze dvou norem, tuto normu má většina chráničových batohů, výjimkou je například Camelbak K.U.D.U., který splní i normu přísnější.

Samotný chránič je vizkoelastická pěna se schopností pohlcovat nárazy, kterou dodal německý specialista na SAS-TEC. Chránič je v batohu umístěn ve speciální kapse, je tedy vyjímatelný.

Acepac Flux své bikepackingové ambice nezapře a je to asi nejlepší bikepackový batoh použitelný i na normální ježdění. Samozřejmě, je ohromný, takže na dvouhodinový výjezd bych si ho nebral (protože nevím, co bych v něm vezl), pokud bych ale měl chuť vyjet na celý den do divočiny, nebo řešit něco i s přespáním je Flux výborná volba. Batoh je opravdu bytelný, takže by měl pár let vydržet a velký chránič páteře dodá potřebnou jistotu i v divočejších pasážích vejletu. Velký batoh na kolo. Výborný velký batoh na kolo. Hotovo.



Kromě testované varianty s objemem 20 litru jsou k dispozici i varianty další dvě, menší 15 a větší 30litrová. Všechny zmíněné lze zakoupit na webu výrobce Acepac za cenu od 2590 Kč. Ano, dva a půl litru za bágl s páteřákem!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 26.6.2017 v 14:08

    Kluci,proc se nezeptate Lukase,k cemu to tam je,kdyz nevite? Dvojita hrudni prezka tam neni kvuli bikepackingu,ale kvuli Sas-Tecu. Paterak aby chranil a fungoval jak ma,tak musi drzet na miste. A ne litat s batohem zleva doprava po zadech...

  • profilová fotka Keli 26.6.2017 v 14:39

    Kamile: spousta ostatních značek má stejnou Sas-Tec vložku a mají jen jednu hrudní přezku, dělají to špatně? Jinak Lukáš test samozřejmě předem viděl a nic nenamítal.

  • anonymní uživatel Lukina (Info (a) acepac.bike) 26.6.2017 v 19:07

    Jo a ne, spousta jinejch batohu s paterakem pripomina spis vesty aby se bagl (paterak) na tele nehybal...napr. Kudu ma kolik hrudaku?..pokud jsou ti 2 moc, odepni si a je to..nakonec se najdou experti co by chteli odepinatelnej bederak..ale to uz tam nemusi bejt Sastec..takze za me závěrem. .je navrzenej tak aby se na tebe lepil..pokud se ti to nezda, uprav si, ale nekvic, ze ti lita na zádech...Hawk

  • anonymní uživatel Johny Kasny 27.6.2017 v 18:43

    Vozím 30L a super batoh, ideální pro freeridera nebo sjezdaře... batoh narveš všema chráničema co potřebuješ se svačinou a nářadím, pitím. kamerou atd. nakonec připneš integrálu a jedeš tam kde chceš jezdit po vlastní ose, dojedeš na místo vyndáš co potřebuješ oblečeš se a můžeš jezdit s batohem protože jde nastavit a upnout že o něm ani nevíš a plní funkci páteřáku.. i když je fakt že tahle disciplína co píšu asi už vymřela protože nikdo na sjezďáku nikam nedojede a musej si na to koupit enduro kolo..

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 30.6.2017 v 18:49

    to Keli: Ok, rozumný argument, že to ostatní dělají s jedním popruhem a nikdo to neřeší. Beru to. Nedělají to špatně... Na druhou stranu,...lze položit otázku i naopak.

    Ostatní to sice dělají dobře, ale nemůže být někdo, kdo to udělá ještě lépe...?

    Jen proto, že takhle to zatím nikoho nenapadlo pustit do výroby? Navíc, ty popruhy jdou oba 2 dát dolů za 20 vteřin a za stejných 20 vteřin je zase můžeš mít zpátky. Nebo tam nechat jenom ten jeden, jak jsi zvyklý. Luxus variabilita...

    Mě naopak serou ty dlouhatanáááánský popruhy, ze kterých jste nadšeni. Fajn boční jsou super, ty už odvozily plášťů, zapletených kol, košíků na nosič, rámů kol, lyží a snowboardů... :-D Ale hlavní popruhy jsou tak dlouhý, že bych musel být vysoký a mít ramena jako Herkules. A popruhy na béderáku to samý. Na obvod pasu Heleny Růžičkové.

    Mám 15l Flux, někdy je mi malý, někdy zbytečně velký... Ale to bych doma musel mít 6 batohů a řešit kam pojedu. Což je blbost.

  • anonymní uživatel Jirka (jihra (a) seznam.cz) 9.7.2017 v 10:32

    To Johny Kasny: Tenhle batoh se mi velice líbí. Disciplína, o které píšeš, ještě nevymřela. Teď nedávno jsem byl třeba na sjezďáku na Rychlebkách. Nahoru jsem sice tlačil, ale superflow byl pak opravdu super. I nový kousek zvaný Sjezdy. Mám prozatím obyč batůžek, takže do a na něj jsem musel narvat všechno včetně páteřáku (bez něj ani ránu), takže Flux Protector řeší ten páteřák. Vyjíždím i jen tak třeba na hodinku u nás do lesa, kde se dá taky pěkně vyřádit a poskákat, nebo si zajezdím po schodech dolů - a tam páteřák beru taky, už jsem jednou na těch schodech chytil řídítkama o zábradlí a ustál jsem to jen tak tak. Uvažuju ale, jakou velikost si koupit. Netušíte někdo, zda je délka páteřáku u všech velikosti stejná? Tedy že objem je řešen zúžením batohu a ne jeho zkrácením? A zda se dá koupit někde v Ostravě a okolí? Bez vyzkoušení na vlastních zádech se mi to nechce kupovat.

  • profilová fotka luckinga 17.7.2017 v 8:58

    Délka zad je u všech tří objemových variant batohu stejná, liší se pouze šířkou a hloubkou.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí