Test: batoh s integrovaným páteřákem Camelbak K.U.D.U.

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.12.2015

Kdyby jste před pár lety někomu řekli, že máte batoh na enduro, tak se bude klepat na čelo. Batoh na co? To je snad batoh na kolo, ne? Nicméně doba pokročila a v dnešní době cokoliv, co je určeno nebo na sobě nese nápis enduro se prodává výrazně lépe. Enduro prostě táhne.





Ale aby byl batoh pořádný enduro batoh nestačí ho jen tak pojmenovat, napálit cenu o proti normálnímu batohu a prodávat jej. Ale je třeba dodat přidanou hodnotu, alespoň tak to mají u Camelbaku. A Camelbak K.U.D.U. tuto přidanou hodnotu má, kromě běžných parametrů na jaké jsme u batohů zvyklí, má i integrovaný chránič páteře.





K.U.D.U. je k dispozici ve dvou objemových variantách, 18 a 12 litrů, já do testu zvolil menší variantu, protože neplánuji na vyjížďky vozit s sebou půl šatníku. Celkem 12 litrů je rozděleno na 9 litrů nákladu a zbytek je určeno pro třílitrový vak na vodu, bohužel tento není součástí a je nutno jej dokoupit samostatně.





Batoh je klasického střihu obvyklého u bajkových batohů, tedy užší a vyšší – 60×33×10cm (výška x šířka x hloubka). Na výběr je pouze jedna velikost pro „všechny“, délka ochrany zad je 48 cm, mých 185 centimetrů si s batohem rozumí výborně.





Jak již bylo zmíněno dříve, největší výhodou je integrovaný chránič páteře, pokud to s endurem myslíte vážně, minimálně na závodní úrovni, dostanete se do situace, že pravidla vyžadují samostatný páteřák nebo batoh s certifikovaným chráničem páteře. Zatím jsem se s praktickou kontrolou tohoto pravidla nikde v Evropě nesetkal, ale diskvalifikaci je lepší neriskovat. Pokud zvolíte první variantu, tedy chránič páteře a k tomu batoh, zjistíte, že tato kombinace si často příliš nerozumí. Batoh na páteřáku nesedí a záda nedýchají. Druhá varianta, batoh s integrovaným chráničem má oba dva zmíněné problémy vyřešené. U Camelbak K.U.D.U. tvoří srdce chrániče vyjímatelná pěnová vložka složená ze tří náraz pohltivých vrstev, vzhledově evokuje podložku, která se často používá při učení plavání. Podoba je však pouze vizuální, materiálové složení je výrazně odlišné, materiál je tzv. EVA, známá to „EVA tlumivá“. Vložka složená ze tří plátů s různou hustotou, navíc jsou jednotlivé pláty perforované a v některých místech naříznuté, tak aby byla celá vložka byla více flexibilní a ohebná.



 


Asi nepřekvapí, že je batoh ušit z umělého vlákna – polyamidu, známého jako nylon. Záda batohu tvoří osmero panelů, které mezi sebou mají cca dvoucentimetrovou mezeru a jsou překryté síťovinou. Panely jsou připevněny na tuhé zadní části, nicméně není zcela tuhá, při naplněném batohu se vyboulí a batoh pak na zádech nesedí zcela ideálně, při nepřeplněném batohu jsou záda rovná. A naplnit batoh rozhodně není problém, 9 litrů se zdá docela hodně, ale jen zdá. Pro delší akce se z vás stane velmistr Tetrisu a plánování, co vzít a co už ne. Poskládat do batohu výbavu na celodenní výpravu je téměř nemožné, takže pokud plánujete delší vyjížďky, tak doporučuji sáhnout po větší velikosti – 18 litrové variantě Kudu.





Na batoh lze připevnit skrze popruhy přední kapsy integrální helmu, do téže kapsy pak lze nasoukat koleňáky nebo třeba malou helmu. Na spodní straně batohu je pak dvojice pásků na přichycení třeba holenních chráničů.
Dovnitř batohu do vloženého organizéru lze naskládat nářadíčko, lepení a další nezbytnosti určené pro nouzovou opravu kola v terénu. Samotný vnitřní prostor je rozdělen na dvě části, jedna je určená na chránič a vodní vak, druhá pak na náklad. V ní nechybí několik menších vnitřních kapsiček na drobnosti. Na horní straně batohu nechybí kapsa s jemnou výstelkou na telefon či brýle, dokonce i velké MX brýle s trochou snahy do ní nacpete. Jak je u Camelbaku zvykem, tak na spodní straně je „tajná“ kapsa skrývající praktickou žlutá pláštěnku, která zajistí spíše ochranu před blátem než absolutní voděodolnost, jelikož na batohu nesedí zcela dokonale, především u ramenních popruhů je prostor kudy si voda a bláto najde cestu. Kapsa na vodní vak má otevírání na zip, jehož jezdec je označen modrým hliníkovým válečkem, ale často jsem místo do hlavní kapsy i přes označení vlezl k vodnímu vaku.





K uchycení batohu na tělo slouží klasické pěnou vyplněné ramenní popruhy, bederní pás s velkými kapsami a hrudní pás resp. dvojice hrudních pásů. Používat kapsy na bederáku vyžaduje značnou dávku šikovnosti, kterou já osobně při jízdě na kole neoplývám (minimálně při práci s kapsami na páse). Stejně tak je i docela obtížné změnit délku ramenních popruhů za jízdy, zkrácení ještě jde, ale prodloužení délky je téměř nemožné. Například u batohů Deuter toto jde velmi, velmi snadno.





Jak sedí na zádech? Jedním slovem chvalitebně, i pokud nemáte popruhy stažené na fest, tak se bágl na zádech ani nehne. Vděčí za to především svému nízkému profilu, ale také velikosti, 12 litrový batůžek je opravdu malý. Použití dvojice hrudních pásů není obvyklé, při sundávání a nandávání budete toho, kdo to vymyslel, proklínat. Ale je za jízdy ho naopak budete velebit, rozdíl oproti jednomu pásku je znát. Výše zmíněné vyboulení zad je cítit, zda-li je to chyba jen tohoto testovaného kusu nebo všech nevím, ale tento detail ho dělí od zisku jedničky v hodnocení.





Během celé sezóny jsem mnohokrát otestovat ochranou funkci batohu, pádů jsem měl několik a největší kupodivu na asfaltu. Při snaze předjet jezdce ve finále Megavalanche jsem na jedné ze silniček lemované zábradlím toto zachytil a v poměrně velké rychlosti se poroučel okamžitě k zemi. Dopadl jsem na záda a chvíli klouzal po batohu, ten zůstal stejně jako já téměř bez úhony. Jedinou újmou byl trochu rozcupovaný pásek a koňar přes půl stehna na mé levé noze.





Největší nevýhodou, kterou Camelbak K.U.D.U. a obecně všechny batohy s integrovaným chráničem je cena. Která je mnohdy dvojnásobná oproti obdobně vybaveného batohu bez chrániče. Pokud si však k batohu přičteme cenu samotného páteřáku, už není rozdíl tak veliký, ale komfort nošení obojího je nesrovnatelný.

Cena batohu Camelbak K.U.D.U. 12 se v českých internetových obchodech pohybuje okolo částky 3499 Kč, cena je podobná jakou má konkurence u batohů podobného typu. Za tuto cenu dostanete velmi dobře zpracovaný, výborně na zádech sedící batoh navíc s homologovaným páteřákem, který oceníte při závodním enduru nebo při kratších vyjížďkách. Jen ten vodní vak si budete muset dokoupit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 10.12.2015 v 13:12

    Mě můj EVOC přišel drahý, ale když vidím tohohle chcípáčka...

  • anonymní uživatel Tomík 10.12.2015 v 15:10

    to mě poser, Camelbag bez vodního hrbu, ale má to plastovou destičku.prostě ENDURO si to vyžaduje

  • anonymní uživatel Pepa 10.12.2015 v 16:19

    Mě samotnej hydrovak Camelu přestal vyhovovat (neustálý hnití, je potřeba fakt pořádně pokaždý vysušit, jinak krutě zahnije i do druhýho dne), takže jsem ho přestal vozit, najel jsem zptáky na petku ;) a práznou kapsu po hydrovaku jsem naplnil lehce upravenym páteřákem za pár kil (klasika pěna, síťovina + plastový lamely). Doslova k nezaplacení :).

  • anonymní uživatel sfls 10.12.2015 v 17:16

    ale podomácku vyrobenej páteřák tě od diskvalifikace nezachrání..... jde o tu certifikaci ;)

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 10.12.2015 v 18:38

    Tak, jasně, je to volba... Buď koupit maličký 12l Kudu za 3.500,- nebo tady, za drobné nedostatky, haněný výrobek české firmy za 1.900,-.

    Mám CamelBak, už dlouho. Enduro model HAWG. Enduro model ještě z doby, kdy nikdo nevěděl, co to to enduro vůbec je. Nevozím ho, leží ve skříni. :-)

  • anonymní uživatel anonym :) 10.12.2015 v 22:53

    Tyjo 14l je fakt málo. Mám od evocu jejich 25l a můžu si ho brát jak na pár hodin na kolo, tak se do něj sbalím na několikadenní šlapačku. To mi fakt vyhovuje. Tohle je fakt jenom předražená flaška na závody. Do takovýho batohu si sbalíš bundu, načepuješ vodu a už tam nedáš nic... jinak souhlas s hydrovakem vs PET flaška, neni nic horšího než chuť shnilý vody...

  • anonymní uživatel Ondra 11.12.2015 v 7:07

    Chlapi nevím, co s tím vakem děláte, že vám hnije... Já teda hned po dojezdu vyleju zbytek vody, propláchnu ho a pověsím, aby vyschnul. Vyfouknu zbytek vody z hadičky, kterou taky zlehka propoláchnu a tím pro mě starosti za 3 minuty končí. Jinak mám Camelbaky 2, a to Agent (naprosto bezchybný batoh na kratší až střední vyjížďky), který slouží již přes 2 roky s jedinou vadou - lehce se prodřela síťovina dole na zádech, ale kousek niti a jehla to pořešila a drží to. Letos jsem koupil zmiňovaný HAWG, ten je sice dle mého názoru trochu méně promyšlený, ale jsem s ním taky velice spokojen, je ideální na delší vyjížďky a šlo by se do něj určite sbalit i na dva dny.

    Fakt, že tento batoh je bez rezervoáru mi přijde dost k smíchu... V podstatě za poloviční cenu lze sehnat batohy stejné značky, ale s rezervorárem. Pokud tedy netrvám na chrániči páteře, který mi v tomto případě připadá spíše jako módní záležitost, než jako věc co by mě měla zachránit. Ale v ruce jsem to neměl, je to jen domněnka.

  • anonymní uživatel HiPP 11.12.2015 v 10:51

    Ja mam Camela blowfish asi 8rokov , rezervoár na 3l vody , mnohokrat som tam nechal vodu ( cistu vodu ) aj 2 tyzdne a nikde nic nehnije preplachnem a rozoberem a vysusim .

    Vyhody - da sa zvacsit rozopnutim zipsu na 2x tolku velkost
    Nebyhody - neuchytis helmu

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.12.2015 v 11:32

    2 Ondra - gratuluju :) seš zodpovědnej, já měl hydrapaky dva - často jsem večer zapomněl vylejt obsah a druhej den labuž. Čistá voda jak jaká, když jsem čepoval vodu v Praze, tak pokud jsem pak v hydrapaku vodu 14 dní zapomněl, smrděla, byla nahnilá. Když jsem čepoval vodu na chalupě na Šumavě ze studánky, tak tam tu vodu můžeš nechat půl roku a stejně byla dobrá - holt studánka s lečivym pramenem na Dobré Vodě :) největší mor ale byly ty hadičky, ty nakonec zevnitř hnili všechny.... nestává se to často, ale když už jednou za uherskej rok jedu XC, tak raději petka s hadičkou, než klasickej hydrovak - hydrovaky nejsou pro každýho, spoustu lidí se vrátí večer nasranejch, omlácenejch, unavenejch z kola a jsou rádi, že mrsknou kolo do garáže a sebe do sprchy....na vaky se pak každej vyprdne a nechá to "na potom" ))

  • anonymní uživatel Kuba 11.12.2015 v 12:05

    Zajímavý, já mám Source od Deutera, vodu tankuju na Praze 4 a nemám problém jí nechat ve vaku přes týden. Včera jsem vyléval várku po 9-ti dnech a nesmrděla. Nelijete do těch vaků něco jinýho než čistou vodu?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 11.12.2015 v 15:52

    2 Kuba....jo, šťávu! :-D

  • anonymní uživatel schejta 12.12.2015 v 0:32

    nemozem si pomoct ale tie nove camelbaky mi uz nejak nesedia skoda ze upustili od povodych fr modelov ako bol chaos a mayhem :(

  • anonymní uživatel čak 12.12.2015 v 8:54

    Za me palec hore!!! treba u EVOCu musis taky si dokoupit vak na vodu, plus jeste plastenku(450,-) na bagl...

  • anonymní uživatel bos 12.12.2015 v 9:50

    nevadi ze ta plastenka nezakriva vak az z hora? mam skusenosti ze prave tam hore by som to chcel mat zakrite...

  • anonymní uživatel RB 12.12.2015 v 13:43

    čák: Můj Evoc, teda pláštěnku má.
    schejta: Jo mayhem byl nezničitelný, měl jsem ho léta a teď ho jezdí už 4 roky kámoš jen si nechal vyměnit zipy.

  • anonymní uživatel čak 12.12.2015 v 16:09

    ja kupoval v bikegallery Evoc enduro team16,a plastenku nemel! musel jsem dokoupit za 450,-. Takze tak...

  • anonymní uživatel čak 12.12.2015 v 16:13

    3 990,- bagl; 450,- plastenka; 699,- 2L vak na vodu; 5139,- total

  • anonymní uživatel bos 12.12.2015 v 16:37

    cak > tym by som sa nechvalil :D

  • anonymní uživatel RB 12.12.2015 v 18:49

    Tak můj FR trail 20l byl i s pláštěnkou za 3200,-

  • anonymní uživatel lolo 12.12.2015 v 21:06

    muj LOAP Lobster s plastenkou a PETkou za 1119,- !!! Ale je fakt ze neni ENDURO SPECIFIC :D

  • anonymní uživatel DD 12.12.2015 v 22:38

    Nasranejch z kola? to by toho měli nechat...:)

  • anonymní uživatel anonym :) 12.12.2015 v 23:54

    to RB a čak: rozdíl je především v tom, že jeden má v názvu enduro, tzn. může bejt o 1000 dražsí a bez pláštěnky protože je in. Druhej je jen trail, ten je levnější a s pláštěnkou a ještě větší, ale kdo by to kupoval, když to neni enduro.

  • anonymní uživatel čak 13.12.2015 v 10:15

    anony : omyl, trail je drazsi cca o 300kila + tam taky dok oupis vak na vodu..no a cenove to bude stejne jak ten enduro team ;) joa to RB: ja se bavim o cenach v cr kde to lze koupit, ty ho urcite nasel negde jinde...

  • anonymní uživatel čak 13.12.2015 v 10:18

    EVOC FR TRAIL 20L = 4290,- ; EVOC FR TRAIL TEAM 20L = 4 590,-

  • anonymní uživatel sakul 13.12.2015 v 10:45

    EVOC je bullshit, jak v spracovani, tak cenovo, modny trend ktory vam tlacia do hlavy v reklamach, videach atd. ...

  • anonymní uživatel čak 13.12.2015 v 11:43

    sakul: jo chlape mas pravdu,uz na to tady kaslu a jdu radci ven se kouknout na ty panorámata!

  • anonymní uživatel Msh 14.12.2015 v 1:50

    Si připadám jak z jiného světa, když to tu čtu.
    Jezdím 2 sezony skvělý batoh s vakem z Lídlu za cca 250 :D Uvezu jakoukoliv helmu, chrániče a veškeré vybavení na závod a desingove třeba za tímhle camelbackem nějak moc nezaostává (EVOCy jsou jinde)

    Že nemá páteřák nevadí protože když chci hrotit, tak beru raději celou vestu...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.12.2015 v 11:00

    2 Msh....ten batoh z Lídlu je z nouze ctnost - to nejde srovnávat. Shitovej materiál, praskaji švy a celej bágl se rychle trhá (hlavně v místech uchycení zipu), na zádech máš neforemnej pytel od brambor, kterej se špatně stahuje, protože stahovací pásky máš jen na hrudníku a ne na bocích. Taky jsem si ho před rokem koupil, protože jsem neodolal ceně (nějak ADF System, nebo ADC Sytem, nebo jak se jmenoval)....ale na kolo jsem si ho vzal jednou a nikdy víc, ten je dobrej tak maximálně na kalbu k ohni nebo na ryby. Na druhou stranu se v Lidlu dá koupit za pár korun oblečení na běh a kolo od CRIVITU, který za ty prachy slouží perfektně

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.12.2015 v 11:03

    taky musim na jaře konečně upgradovat, Dakine Drafter už má po 7 letech věrné služby dost

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.12.2015 v 11:13

    Tady je vhodný prostor: Může někdo doporučit bikovej batoh do cca 3 000kč, kterej bude na zádech dobře odvětrávat, nepromokavý materiál, bohatý organizér ze síťoviny s hodně oddělenejma kapsama (to je pro mě jedna z priorit) - vozim bohatou lékárnu a vercajk. Poutka pro uchycení integrály a kapsičky na bocích (často člověk potřebuje vyndat jen permici nebo mobil a štve, když musim sundávat celý batoh. Páteřák nechci - standartně vozim opici, hydrovak nevyužiju - jezdím převážně bikeparky a lokál traily, kde je to většinou kousek k autu/zázemí.

    Zatím pošilhávám po batohách od Osprey, popřípadě zprofanovanej EVOC, i když je o něco dražší než limit 3 000kč - očekávám, že mě bude provázet zase alespoň 6 let, tak bych uvítal kvalitní zpracování

  • anonymní uživatel bos 14.12.2015 v 11:28

    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel hups (wedqwe (a) seznam.cz) 14.12.2015 v 11:33

    Nic mě nezajímá. Má to přídomek ENDURO takže to koupit jsem ovce .. béé

  • anonymní uživatel panter 14.12.2015 v 13:04

    Ádoš mam už pět let camelbag hawg NW a slouží parádně ale nevim jaká je aktualní cena já ho kupoval nejak kolem 2,5k i s vakem na vodu

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.12.2015 v 18:43

    bos, panter - díky za tipy, Hawg NW zařazuju do dalších kandidátů. Model Mule bohužel nemá kapsy na bocích na popruhách k zapínání u pasu - pro mě jedna z priorit.

  • anonymní uživatel bos 15.12.2015 v 8:29

    este mozes skusit zohnat stary apex dakine, tie nove uz su skor ako skolske tasky...

  • anonymní uživatel Ondra 15.12.2015 v 8:29

    2 Ádoš: řekl bych, že hledáš Camelbak Agent...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.12.2015 v 15:37

    2 Ondra - mnohokrát děkuji za perfektní tip. Nemám čas prohledávat batohy po e-shopech a tyhle rady a vlastní zkušenosti rovnou někam nasměrujou

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí