reklama

Test: Kona Hei Hei Trail - ultimátní trailová hračka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.6.2017

Když loni testoval Čert Konu Process byl z ní nadšený, letos když přišla nabídka testovacích kol od Kony sáhl jsem po letošní novince Hei Hei Trail, abych si ověřil, že koňácká geometrie je fakt tak dobrá, jak ji Čertisko chválilo. Volba padla na sedmadvácu Hei Hei Trail se 14 centimetry zdvihu.

Hei Hei Trail jak již název napovídá trailové kolo postavené na karbonovém rámu disponujícím 140 milimetry zdvihu, když se k tomu přidají 27,5" kola a trailová geometrie, tak se dá očekávat zábavné, hravé kolo, které přitom velmi dobře pojede. A nebudu to odkládat a propálím to rovnou: to co slibuje, to taky dává.

Rám a geo

Hei Hei Trail vychází ze svého většího bratříčka, modely Hei Hei, ten je postaven na 29" kolech, 100 milimetrů zdvihu zadní stavby plus 120 mm vidlice jasně napovídá, že je určen na XC. Kola s přídomkem Trail mají o 4 čísla zdvihu vzadu více a o 1,5 palce na průměru kol méně.

Rám Hei Hei Trail postaven z materiálu, který výrobce označuje jako Kona Race Light Carbon, rám je celokarbonový, výjimku tvoří vahadlo spojující tlumič a zadní stavbu, to je hliníkové. Systém odpružení se nazývá Fuse, jedná se o přepákovaný jednočep, kterému však chybí jeden čep na zadní stavbě. Ten je nahrazen pružnou horní částí zadní stavby, která je umožňuje pro malý průhyb, řešení které umožňuje právě karbon. Podobné řešení má třeba Cannondale Scalpel, ten v karbonu čep na zadní stavbě nemá a v hliníkové verzi ano.

Po stránce geometrie je Hei Hei Trail moderní kolo, tedy dlouhý přední rámový trojúhelník a krátká zadní stavba, důkazem jsou dvě čísla: reach 455mm a délka zadní stavby 425mm, obojí v testované velikosti L. Když k tomu přidáte ještě nízko uložený šlapací střed a nízko uložený tlumič, tak očekávejte super jízdní vlastnosti.

14 centimetrů zdvihu je spíše na horní hranici v kategorii trailových kol, blížící se k allmountain či enduru, ale úhel 68 stupňů ti jasně napovídá, že toto je trail bike. Velká hodnota hlavového i sedlového úhlu tvoří z trailového Hei Heie dobře jedoucí, agilní, dobře ovladatelné kolo.

Osazení

Testovaný model je nejnižší nabízené verzi, ekonomické osazení se ale nepromítlo na funkci, v podstatě není komponent, který by bylo potřeba vyměnit kvůli jeho slabší funkci. Tlumení má na starosti Fox a jeho základní modely – tlumič Float Performace DPS a vidlice Rhythm 34 Float. Tlumič disponuje třemi režimy, ovládané jsou kouzelnou páčkou pomalé komprese, vidlice pak má Grip patronu umožňující upravit pomalou kompresi až do úplného zamčení.

Shimano dodalo jak brzdy, tak pohon, obojí je z řady SLX, jen XT šaltr vyčuhuje. Chválím teleskopickou sedlovku KS Lev Integra především kvůli použití páčky Southpaw.

Výplety jsou kombinací nábojů Shimano v rozměru Boost (110×15mm přední a 148×12mm zadní) a relativně širokých ráfků WTB STP i29 TCS, obě kola jsou obuta do plášťů Maxxis Tomahawk (27.5×2.3").

Kokpit tvoří 760mm široká řídítka nesoucí logo Kona a stejně tak i představec, ten je v továrním osazení 75mm dlouhý. Packy nebolí díky super měkkoučkým gripů ODI Ruffian MX.

Na trailu

Již od prvním metrů bylo znát, že Hei Hei je rychlé kolo. Kombinace tuhého rámu, nízké váhy a výborně se odvalujících pláštů prostě funguje, do kopce letíš jako vítr. Ale musíš si zavřít tlumič z plně otevřeného na přivřený nebo skoro zavřený, pokud na modrou páčku nesáhneš, aktivní zadní stavba se pod tebou houpe a houpe. Osobně mnoho prostřední režim na tlumičích nepoužívám, mám otevřeno nebo zavřeno, ale na Hei Hei jsem trail mód vozil skoro všude po lese, při jízdě do kopce či rovině, samozřejmě.

První vyjížďku jsem jel s továrním kokpitem, ten mi příliš nevyhovoval, tedy konkrétně představec. Dlouhý přední rámový trojúhelník a k tomu dlouhý představec, moje pocity byly blízké pocitům jako mám na XC kole a to já nechtěl. Já chtěl mít pocit jako trail biku, takže zkrátit představec, 45mm je optimum, nasadím ho a najednou… pecka, bomba, ultimátní trailová hračka. Zkrácením představce se zábavnost kola dostala na absolutní vrchol a přitom to nijak neovlivnilo jeho schopnosti při jízdě do kopce.

Krátkou zadní stavbu oceníš všude z kopce, váhu více dopředu a valíš, klopky, odklopené zatáčky, skoky – všude naprostá pecka! V podstatě mě napadá, proč jezdit na endurech, když tenhle trail bike strčí do kapsy z kopce nejedno enduro. Tohle kolo že má postavenou vidlici, vůbec to není poznat. Samozřejmě, když přijedeš rychle do hodně rozsekaného terénu, kolo ti jasně dá vědět, že tady se mu to nelíbí, takže se hodíš do klidu a začneš si zase s kolem hrát.

A do kopce, tam letí, lehké kolo s hmotností lehce nad 13 kilo a ty stoupáš jako dým. Pokud se kopec už hodně zlomí, tak je zde trochu limit v krátké zadní stavbě, kolo se začíná vzpínat a stavět na zadní. Většinou je to v okamžiku, kdy ti začnou docházet převody a to jsou dost milosrdné, 30 zubů na převodníku a 42 na kazetě. Naštěstí vím, že co nevyjedu, v pohodě vytlačím.

Já ho beru

Už dlouho jsem nebyl z kola tak nadšený, kdybych koukal po dalším kole, takovém tom univerzálu se kterým si švihneš vyjížďku s XCkařema, ale stejně tak i v poho přejedeš všechny alpský traily, tak mám jasno. Já Hei Hei Trail asi nemám co vytknout, snad jen ten delší představec…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Stavba (email (a) email.email) 14.6.2017 v 11:34

    Jak je ten rám tuhý? Na fotkách není žádný můstek na zadní stavbě (asi aby posunuli zadní stavbu blíže k přednímu trojúhelníku?)

  • profilová fotka Keli 14.6.2017 v 14:23

    Rozhodně bych neřekl, že není tuhý. Ač jsou čepy držící zadní stavbu menšího průměru tuhost je velmi dobrá.

  • anonymní uživatel mimra (michal78mrazek (a) gmail.com) 6.7.2018 v 19:19

    Uvažuju o tomhle kole. Měřím 179cm, viděl by jsi to na Mko nebo Lko?
    Díky

  • anonymní uživatel Lubka 30.7.2018 v 21:22

    Já mám 180cm a koupil jsem eLko. Zkoušel jsem obojí a bylo to celkem jednoduchý vybrat

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí