MojeKolo

Na prezentaci: Kellys 2018 - nová platforma odpružení, nový sjezďák i enduro

Autor: Čert, vydáno: 2.10.2017

Jak už jste mohli zjistit v předchozím článku o zážitcích z prezentace Kellysu na rok 2018, u Kellyšů se to v gravity segmentu trocho otřáslo. Nová platforma pružení, dva kompletně nové modely a spousta dalšího. Zřete poctivý a obsáhlý report z jednoho srpnového dne kdesi na Vysočině.

O platformě postavené kolem nového systému zavěšení Think link už jsme psali. Ale teď konkrétně. Jedná se nový, Kellysem vyvinutý systém odpružení, primárně vytvořený pro vysokozdvihová kola, tedy pro enduro a sjezd. Zatím jsou v nabídce dvě modelové řady, ale zákulisní info říká, že u nich se končit nebude, těšme se na 29" fullíka a také 29" sjezďáka, ale to až v budoucnu. Ve zkratce, Think Link je virtuál, čtyřčepový systém otáčející se kolem virtuálního bodu, který je plně nezávislý na brzdění i šlapání, má nulový kick back (tahání za řetěz při propružení), to díky téměř neustále konstantní vzdálenosti osy zadního kola od osy šlapacího středu (prodloužení této vzdálenosti je maximálně do cca 1,5mm) – mimochodem, model Swag má extrémně krátké řetězové vzpěry – jen 419mm!

Noid

Jako první se podívejme na novou generaci sjezďáku Noid – ta se starým Noidem, stejně jako enduro Swag kromě jména nemá vůbec nic společného. Noid je kolo, které by mělo zábavné i rychlé – tak, aby bylo skvěle rychlé pro jezdce továrního sjezdového Kellys Factory racing týmu, ale přitom zábavné i pro běžného jezdce v bikeparku. Kellysu schvalujeme, že v první řadě řešil tuhost zadní stavby, na Noidu jsme bohužel neměli možnost se projet, nicméně běžným „parkovišťovým testem – kroutím zadním kolem a zjistím, jak moc se hýbe“ zjišťujeme, že zadní stavba díky velkých průchozím osám v čepech, je prostě tuhá, tužší, nejtužší. I při velkém násilí se do boku ani nehne, poměrně vzácná věc u sjezďáku.

A ani geometricky není Noid rozhodně zklamání. Díky měnitelnému uchycení tlumiče jde měnit geometrii předního trojúhelníku tj. výška středu a hlavový úhel. Hlavový úhel si můžete vybrat mezi 63° nebo 61,5° a bb drop se pohne o celé dva cm, buď můžete mít závodních +10mm a nebo parkových –10mm, prostě buď střed spíš výš a nebo zase mega nízko. A díky posuvným patkám si můžete navolit i délku zadní stavby tentokrát zase o dva cm, mezi 442mm a pozor, kratší varianta je celých 422mm. Nemyslím si že je sjezďák s kratší zadní stavbou. Další pochvala do Kellysu. Zdvih je samozřejmě tradičních dvacet čísel, přesně 205mm.

V nabídce budou dvě velikosti, M a L, lišit se budou pouze delším předním trojúhelníkem, respektive vyšší hodnotou reach. M má reach 415mm s rozvorem 1200 nebo 1220mm podle zvolené geo a L nabídne reach 460mm, rozvor 1245/1265mm. Sedlová trubka je pořád dlouhá 380m.

Teď ale to velmi důležité. Noid bude možné pořídit ve dvou specifikacích, Buď top model Noid 90 kompletně na Shimanu Saint, doplňky RaceFace a Tlumením od RockShoxu v podobě Boxxer Team a Super Deluxe Coil RC. Levnější jsou akorát ráfky které si dělá Kellys sám, ovšem všichni víme že ráfky jsou spotřebák co do konce sezóny vetšinou nevydrží. A vyšší verze s tímhle vším vyjde na 94 990 Kč. To hodně jde.

Nižší verze má „jenom“ komplet sad Zee, Boxxera RC a tlumič Super Deluxe Coil co má jenom odskok. Jinak víceméně shodná specka s vyšším modelem, maximálně najdeme o trochu víc drobností co si Kellys dělá sám, aby snížil cenu. A ta je u Noidu 70 stejná jako číslo v názvu – 69 990 Kč.

Swag

Sjezďáky ale samozřejmě nejsou zboží pro každého. Kdežto druhé kolo stojící na platformě Think Link je enduro Swag a to už má ambice podívat se do garáží spousty jezdců. Zákulisní informace k názvu, ano nové kolo se mělo jmenovat jinak, ale protože svět je svině, každému se může stát, že pár minut před schválením polepů zjistíte, že název který jste plánovali si zaregistrovalo BMW. Takže proto Swag. Znovu. A nebojím se říct znovu a lépe.

Nejdřív si „odbydeme“ čísla. Ale doporučuju dávat pozor protože se u nového Swagu z geometrického hlediska vážně nejedná o milionšestou variaci na „uděláme to o 2 cm delší tady a 1 kratší tady než konkurence a přidáme hodně zkratek“.

Ne e, nový Swag je evidentně kolo které někdo postavil od základů s ohledem na to, co chce závodník. Hlavový úhel 65,5°, sedlový 74°, reach v Mku 470mm, zadní stavba 419mm, rozvor 1198mm. Velice zajímavý prvek je i posazení středu šlapání nad osy kol, BB drop je –8mm, tzn. střed je výše než obvykle u moderních endur. Na tenhle prvek jsem se ptal přímo konstruktérů. Důvodů je několik, od specifického průběhu zdvihu Think Linku, přes potřebu závodníků šlapat kde to jde a hlavně samozřejmě s ohledem na celou geo kola. Která je prostě dost jiná, než dostanete běžně. Vzadu je jinak 165mm virtuálního zdvihu, sekundovat mu budou 170mm vidlice.

Já bohužel neměl možnost projet kolo v Mku, testovací vzorek měl šanci projet Keli, já se samože svezl na polňačce. Ale jelikož terén v okolí vesnice Valeč, ve které probíhala prezentace, nabízel převýšení asi 20 metrů, ostrý test zrovna neproběhl.

Závěry nás obou jsou:
A) Kolo jede překvapivě dobře po polňačce. Na to kolik má zdvihu a obutí a že není úplně lehké prostě doopravdy výborně jede.
B) zadní stavba je super, nastavená spíš na rychlou jízdu než na nekonečně uhoupané pohodlí.
C) geo je jiná ale dobře jiná, i přes dlouhý reach se na kole prostě dobře sedí a jede do kopce i z kopce, extrémně krátká zadní stavba ale zajistí naprosto exkluzivní zatáčení a obratnost.
D) není místo na flašku

A to je asi všechno, na zbytek si počkejte jakmile bude testovačka. Co vám ale můžeme říct jsou cenovky a výbavy.

První Swag má v názvu číslo 50 a stát bude… virbl… 65 990 Kč. Slovy necelých šedesát šest tisíc, za kolo co má Lyrika, GX Eagla a doplňky Race Face, to jde.

Jenže tady nabídka zdaleka nekončí, Kellys se rozhodl že vytvoří enduro doopravdy pro všechny rozpočty. Velice vzácná věc, oceňuji to už proto, že poměrně často se mě lidi ptají jaké enduro okolo 50 tisíc. No a většinou mě zarazí, jak je nabídka kol v nižších specifikacích smutná.

Proto Swag 30 stojí 52 990 Kč, osazený je Yarinou, levnějším tlumičem a sadou SLX. Jinak pořád zůstávají doplňky RaceFace, to je věc co potěší. Nepotěší naopak absence teleskopu, přecejenom, u závodního endura to považuju za základní prvek.

Hustý ale je, že nabídka nekončí u 53 tisíc, ani 52, ani 51, ba ani 50, Horste! Swag 10 totiž vyjde na 44 990 kaček. A pořád to není žádná ostuda, za kterou byste se na pivu po vyjížďce styděli, osazení jedenáctkovým NXem, vidlice Suntour Aion, tlumič stejný jako vyšší model, kokpit Race Face. Samozřejmě ani tady není sedlovka.

Swag se zatím tváří, že se povedl a Kellys se ho navíc rozhodl podpořit zajímavou cenovou politikou. Bude na závodech v sezóně 2018 přeSwagováno? No, se uvidí.

Eraser

Na Swag cenově i „nomenklaturou“ navazuje karbonový model Eraser, ten zůstává v podstatě nezměněný, liší se trochu jinačím osazením. Lineup endur Eraser pak vypadá nějak takhle: Eraser 90 – pohon Sram GX Eagle, tlumení Fox – 105 990 Kč, Eraser 70 – pohon Sram NX 11 rychlostí, tlumení RockShox Pike a Monarch Plus – 87 990,–.

Theos

Tím ale novinky pořád nekončí, ačkoli další inovace už nevyužívají technologii Think link a je na nich vidět dotyk taiwanského katalogu, pořád se jedná o velice zajímavá kola. Samozřejmě nesmí chybět elektro kolo. A Kellys má dokonce dvě eeeee E-Endura, respektive enduro a allmountain. Ty se jmenují Theos EN 70 a Theos AM 50, mají motor od Shimana, 160 nebo 140 mm zdvihu.

A hrozně mě baví, že si tyhle kola na nic nehrají. Žádná integrovaná baterka, žádné „zažijte stejný pocit z kopce jako jedete do kopce“, žádné „geometrie skoro jako kolo bez motoru“. Ne, samozřejmě že geo je jakž takž v pořádku, ale tohle kolo je prostě motorka. A docela hrdě se k tomu hlásí jízdním projevem. Výkon a rychlost nástupu Shimano motorů je prostě nesmyslně dobrej a 460mm dlouhatánská zadní stavba (u modelu AM „jenom“ 455mm) a poměrně krátký posed vám rozhodně nevadí. Protože nasednete a první – co máte chuť dělat – je vyjíždět schody, skákat na placku nebo orat zemědělcům další brázdu v poli brambor. A na tohle je Theos EN 70 boží. Ano, z kopce nejede jako závodní enduro. Ale do kopce jede jako…motorka. A to mě baví, 160mm zdvihu, výkonný motor, dlouhá zadní stavba, 67° hlavy a plusková kola je prostě kombinace, která je na motorku naprosto ideální.

Cenovky jsou taky poměrně v pohodě, za vyšší model (jak zdvihově tak osazením) Theos EN 70 (zadek 160mm, předek Yari 170, elektrické XT Di2, brzdy Zee) zaplatí zájemci 129 990 Kč, za Theos AM (zadek 140mm, Yari 150mm, „obyč“ XT, brzdy Tektro) zase 112 990 Kč.

Slanger

Poslední kolo v mantinelech dolekopcom je trailbike Slanger. Karbonový 29 palcový rám se zdvihem 140mm je lehký, tuhý a zaměřený na traily, které nejsou dost z kopce, nebo pro jezdce kteří nemají závodní ambice a přitom si rádi užijou kopec srandy.

Geo je spíš tradiční, žádné divočárny, 67° hlavy a 74° sedlovka, 450mm zadní stavba ale i pocitově relativně dlouhý předek (ačkoli reach výrobce bohužel neudává). Slanger nebude žádný hopsálek, ale spíš kolo, co umí jet do kopce i z kopce. Což jsem se měl možnost přesvědčit. Zadní čtyřčepové odpružení docela příjemně sekunduje kolu, jehož osobnost je spíš "pohodlí, rychle z kopce, snesitelně do kopce, parádně po rovině. Těším se ale na pořádné otestování, protože díky nízké váze působilo kolo relativně hravě (pokud jde tohle kolo použít v souvislosti s kolem co má chainstay 450mm dlouhou).

Slanger bude ve 3 variantách, nejvyšší 50 na GX Eagle a Foxu 34 za 93 990,–, prostřední 30 na 11 SLXu a Rock Shoxu Revelation a bez teleskopu za 69 990,– a nejnižší „desítka“ s vidlicí Suntour Aion a 2×10 Deore za 62 990 Kč.

Zajímavosti

Na prezentaci bylo samozřejmě pár drobností co nás zaujalo, třeba dětské kolo Marc 70 za 11 999 s 24 koly s gumami Kenda Nevegal, kolo pro malého sjezdaře. A hodně cool fičura je pumpa Omni, která má dole přepínání a funguje buď jako tlumičová vysokotlaká pumpa, nebo velkoobjemová pumpa na kola. Hustě!

Toliko ke Kellysu, víc testů a detailů vám dovezeme brzo!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr99 (petr-zampach99 (a) seznam.cz) 2.10.2017 v 15:51

    Swag vypadá hodně, ale hoodně luxusně. Mohl by mi někdo říct, kdy bude k dostání ? Děkuju

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.10.2017 v 17:05

    já vim, že fotky strašně zkreslujou, ale ten Noid (píšete, že bude ve velikosti M a L) má strašně krátkou horní rámovou trubku. Jasně, stejně má sjezdař prdel pořád nad zadnim kolem a sedátko je tam jen na efekt a abych ho mohl křečovitě svírat stehnama, ale neni to milý Watsone už trochu moc? Přijde mi, že chlap se 180cm+ s tim nedojede ani do krámu pro rohlíky.... nebo bude jak čurák furt spurtovat......

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.10.2017 v 17:06

    .....i když, on to bude z části optickej klam

  • anonymní uživatel hoffman 2.10.2017 v 18:10

    snád by si najvyšší model Swagu zaslúžil tlmák s expanzkou, je to v podstate zjazdák s jednokorunou ...

  • anonymní uživatel Karel 2.10.2017 v 21:18

    61,5° a není to málo? :)

  • anonymní uživatel Mike 2.10.2017 v 21:55

    jak je pres ty cepy videt. konecne poradna osa

  • anonymní uživatel patka (patka (a) jakada.cz) 2.10.2017 v 23:26

    Ty posuvný patky jsou jak z Kindervajíčka, to je jako doopravdy???

  • anonymní uživatel Uf 3.10.2017 v 7:08

    Fotit bajky na fotbalovém hřišti?!

  • anonymní uživatel Quake 3.10.2017 v 12:25

    Na prvom preteku na ktorom sa noid objavil hned vyhral podium. Pekny start

  • anonymní uživatel Lou Fanánek 3.10.2017 v 13:15

    to ale neni kolem, to je jezdcem. Vyježděnej profík bez problému natrhne prdel s 15-10 let starym kolem "eliťákovi" v pyžamku, kterej sedlá modelovou řadu 2017. Inovace v cyklistice jdou dopředu, ale pořád je nejdůležitějším článkem samotný rajdr....počet vítězství v serii je tak v podstatě irelevantní - tím spíše, je-li řeč o výrobci Kelly´s

  • anonymní uživatel bok 3.10.2017 v 17:43

    nic ve zlym kluci, ale srovnejte si tu marketingovou schyzofrenii, článek nazpět si libujeme nad nízko položenym středem což je to pravý EN a tady zase pravej závoďák zaplesá, že má střed vysoko a může šlapat bez přemejšlení...

  • anonymní uživatel petr99 (petr-zampach99 (a) seznam.cz) 3.10.2017 v 21:36

    to bok: Dobrej postřeh :D

  • profilová fotka Keli 3.10.2017 v 21:42

    bok: informace o výšce středu šla, jak je zmíněno, přímo od konstruktérů, nikde neříkáme, že je to tak správně a rozhodně nad tím neplesáme. Já osobně bych chtěl střed spíše níž výš.

  • anonymní uživatel Quake 4.10.2017 v 12:34

    419mm zadna stavba, nulovy kickback, samorozperne matice zvysujuce presnost a tuhost, vacsie loziska, vsade rovnake imbusy, moznost dotiahnut hlavny cap za klikou aj bez nutnosti jej sundavani, dobra geo, nizky standover, a extremne vysoka tuhost celeho ramu a jemne progresivne pruzenie..myslim ze to jazdcovi pomoze

  • anonymní uživatel Tom 4.10.2017 v 15:27

    Ma nekdo toho Aiona?

  • anonymní uživatel Quake 5.10.2017 v 7:33

    tento je vraj uplne novy, takze sa neda porovnat s minulym rocnikom

  • anonymní uživatel Majkls 10.10.2017 v 12:15

    Když je střed "vysoko" - nad úrovní kol neměl by tam být spíš údaj +8mm a ne -8mm...? Páč jsem zvyklej, že co je nad osy kol je + co je pod osy kol je -....

  • profilová fotka Keli 17.10.2017 v 13:55

    Majkls, bohuzel je to obracene, BB drop je bottom bracket drop, spadnuti stredoveho slozeni, tedy kdyz je kladne jde dolu, kdyz zaporne, tak nahoru.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí