Test: Kellys Airtank Tubeless - pumpa pro nasazování bezdušových plášťů

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.7.2017

Duším odzvonilo, to je fakt. A to jak v XC, tak enduru, ale i sjezdu, v žádné z těchto disciplín si top závodník nedá dobrovolně do pláště duši. Výhody jsou nepopiratelné, nižší váha, lepší jízdní vlastnosti, větší odolnost proti defektům, prostě proti tomuto duše nemůže konkurovat. Nasazení bezdušového pláště může být velmi snadné, tak že jej nahodíš i téměř malou pumpu, ale může to být i docela utrpení a to i s kompresorem.

Na usazení bezdušového pláště do patek má vliv relativně dost faktorů, nejčastěji je to tvar ráfku nebo kombinace ráfku a pláště. Základním fíglem jak plášť tzv. nahodit je poslat do něj skrze ventilek co největší objem vzduchu naráz. Pokud máš kompresor s velkým vzdušníkem, tak je to snadné, s dílenskou pumpou to většinou jde také, ale je to velký tělocvik. Musíš prostě pumpovat jako o život. A pokud máš řešení jako nabízí například Kellys Airtank, tak máš elegantní způsob nasazení bezduší, který v sobě spojuje výhodu zásobníku stlačeneho vzduchu s klasickou pumpou. Nepotřebuješ žádnou elektriku, stačí nafoukat rezervoár, přepnout páčku a už vzduch proudí do pláště.

Konstrukce

Na první pohled vypadá Kellys Airtank jako klasická dílenská pumpa, kvalitní kovové tělo i stupačky na nohy budí důvěru. Kovová základna je veliká a stabilní, spodní strana je navíc pogumovaná, takže pumpu po podlaze neklouže.

Zaujme i velký budík manometru a ještě víc jeho maximální hodnota na stupnici, ta končí na 18 barech (260psi). To je už hodně velký tlak! Je třeba, ale přiznat, že ukazatel tlaku je značně nepřesný, odchylka od hodnoty, která ukazuje ručička manometru a skutečným tlakem v plášti se liší klidně i o půl baru.

Hlavice, která se nasazuje na ventilek zvládne jak galuskový, tak auto ventilek, ale pro změnu je třeba koncovku vyšroubovat, otočit a našroubovat zpět. Možná méně praktické, ale o to víc funkční. Nechybí ani páčka, kterou hlavici na ventilku zajistíš. A nesmím zapomenout ani na malinkou, ale o to důležitější páčku. Touto titěrnou páčkou posíláš vzduch do pláště a nebo do rezervoáru. Tedy správněji, nikam vzduch neposíláš, páčka je jen uzávěr – když je otevřený, vzduch proudí do hadicí ven, když je zavřený, tak vzduch nemá kudy utíkat a tlakuje se vzdušník. Samozřejmě se natlakuje i hadice.

Jak na to?

Pokud je malá páčka otevírací hadici otevřená, tak se pumpa chová jako každá jiná pumpa, nic co by bylo potřeba představovat. Ale když páčka v pozici In tank, tak se při pumpování vzduch shromažďuje v absorbéru a hadici. Nafouknout cca 8 barů jde poměrně snadno, ale jakmile se ručička tlakoměru blíží maximálce, tak to jde víc a víc ztuha. Posledních pár šťouchanců je už regulérní dřina, ale 18 barů tam prostě naboucháš.

Pak už jen stačí otočit z pozice For tank na pozici For tyre a stlačený vzduch proudí do pláště. Díky přírodním zákonům, fyzice, termodynamice a kdoví čemu ještě se stlačený vzduch v plášti rozpíná, zvětšuje svůj objem, zmenšuje tlak a výsledkem je, že plášť naskočí do patek. Bezdušák je na světě.

Objem vzduchového zásobníku je dostatečný na pláště menších rozměrů, takový plášť o šířce 2,4 palce nahodíš úplně v pohodě, u širších jsme se občas potýkali s problémem, že obě patky na poprvé nenaskočí a musíš celou proceduru opakovat. Naopak u užších, pláště do ráfků skáčou s ohlušujícím prásknutím.

S Kellys Airtank je výměna bezdušáků radost

Přesně tak jak píše nadpis, vyměnit plášť se zásobníkovou pumpou Kellys Airtank Tubeless je opravdová radost. Kdykoliv, kdekoliv, bez elektriky, praktičnost je obrovská a pro běžného uživatele, který nemění pláště 50× denně, naprosto v pohodě nahradí kompresor. Cena necelých dva a půl tisíce je na pumpu spíše vyšší, ale přidaná hodnota a praktičnost ji, dle mého názoru, vyváží.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom 3.7.2017 v 10:04

    Pumpa se vzdušníkem hezká, ale foukat pláště na 1,8bar s manometrem, kterej je do 18bar, chce lupu. Při takovejhlech maximálních tlacích by to chtělo na pumpu dát digitální manometr.

  • anonymní uživatel michal 3.7.2017 v 10:28

    a existuje vůbec pumpa se stupnicí s malým rozsahem (dejme tomu do nějakejch 6-8 barů) a ?citlivějším? dělením stupnice?

  • anonymní uživatel Majk 3.7.2017 v 12:02

    Od kdy je na DH trailech v rozbitejch rockgardenech bezdušák odolnější, než sjezdovej plášť s butylem a 400g DH duší ?? roky vídám na kopcích bezradný enduraře, který vlítli s bezdušákem do rozmlácenýho terénu a po pár stovkách metrů vyzuli. Váha je super, ale kromě závodů nikoho nenapadne jezdit standardně tréninky na bezdušákách - ty nervy za to nikomu nestojí. Rychleby se dají jet na Sobi 20.......

  • anonymní uživatel Mike 3.7.2017 v 12:22

    Supr!

  • profilová fotka Roman 3.7.2017 v 12:41

    Majk: butyl guma na bezduši je určitě lepší než duše. Jo jasný, že lehký plášť rozsekáš a vyzuješ, ale s butylem no problém a hlavně kdy už to křápneš, tak ti nezmizí všechen tlak na ráz a ráfky přežijí. A jestli to někdo vyzuje, tak má blbou kombinaci ráfek guma, protože sundat butyl z dobrého ráfku už chce trochu umu s montpákama

  • anonymní uživatel Zbyněk 3.7.2017 v 13:09

    Jako dobrý, ale zbytečně drahý. Giant Control Tank nebo Schwalbe Tire Booster fungují stejně dobře a za míň lováků. A to nemluvím a samodomo tlakové flašce z PEDky :D :D :D www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Tom 3.7.2017 v 15:26

    michal: Topeak dělá do 5bar, model Mountain. Bez vzdušníku, ale bezduše co vozim se s ní po namydlení patek daj nahodit v pohodě.

  • anonymní uživatel Mara 3.7.2017 v 23:01

    Majk: Tak nevim, bezduse vozim uz par let a dusi bych uz nenazul nikdy, ani na trenink, jak enduro tak sjezdak. Za posledni 3 roky sem zul plast 1x a prorazil taky jednou.. tlaky 1,5 - 1,9 max.

  • anonymní uživatel bok 6.7.2017 v 17:40

    Majk: vozil jsem tubless celou sezonu ve Whistleru na trailech i v parku na trailbiku (HR II na butylu obuty na ex471) s tlakama vepředu 1,6 a vzadu 1,75-1,85bar na 75kg ridera včetně gearu bez jedinýho defektu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí