Video: tlumič EXT ARMA HBC má stavitelný hydraulický bottom-out

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 24.1.2018

Extreme Racing Shox je italská firma, která se specializuje na vývoj a ladění odpružení. Jejich tlumiče najdete na spoustě závodních aut, čtyřkolek či motorek, ale na letošní Eurobike představili i dvojici tlumičů, přičemž ten sjezdový, ARMA HBC je velmi zajímavý svým stavitelným hydraulickým bottom-outem.

HBC – Hydraulic Bottom-Out Control, jak to nastavovátko pojmenovali v Extreme Racing Shox, je poměrně jedinečná záležitost, protože se jedná o čistě hydraulické řešení, tedy bez jakéhokoliv vzduchu či plynu. Systém je na světě již od roku 1994, kdy jej firma vyvinula pro vozy jezdící rally v seriálu WRC.
HBC systém se zapojuje až v posledních 15% zdvihu a díky tomu lze použít pružinu s menší tvrdostí, získat více citlivosti, více zdvihu a přitom se vyvarovat tvrdých dorazů. Dalo by se říci, že EXT mají progresivní chod u pružinového tlumiče. Trochu teorie na toto téma najdeš v článku Tuning: úprava progresivity vidlice samodomo.

Jak to celé funguje vidíte na videu, otočením imbusu, úpravou průtoku oleje v poslední části zdvihu je zřetelně patrný nárůst křivky na grafu – je třeba více síly pro zmáčknutí pružiny.

EXT má i pro enduráky zajímavý tlumič, EXT Storia je vybaven s hydraulickým lockoutem plně odděleným od komprese, také hodně zajímavý kousek.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí