RockShox představil pružinový tlumič Super Deluxe Coil

Autor: Keli, vydáno: 2.3.2017

Není tomu tak dávno, co se na sjezdových kolech mohutně prosazovaly vzduchové tlumiče a nyní je situace podobná v oblasti enduru, jen je to opačně – pružiny nahrazují vzduch. Kdo nemá pořádný péro pod zadkem jako by nebyl! Takže RockShox přichází s pružinovými tlumáky pro enduro a dále s modely, které nahradí Vivid a Kage.

Loni přišel RockShox s tlumiči Deluxe a Super Deluxe, právě teď navazuje i s pružinovou verzí Super Deluxe Coil. Výhody klasické pružiny oproti vzduchu jsou obecně známé a stejně tak i nevýhody; tedy stále stejný projev bez ohledu na délku jízdy, větší aktivita, menší síla k počátečnímu odtrhu. Na druhé straně je to především větší váha a také horší možnost nastavení dle hmotnosti jezdce, naladíš jen změnou pružiny – RS bude nabízet ocelové pružiny pro Super Deluxe odstupňované po 50lbs v rozsahu 250 až 650lbs – tady by problém najít si pružinu s odpovídající tuhostí neměl nastat. Hodně praktický je ukazatel SAGu přímo na pístnici, žádné složité měření, jen koukneš a vidíš.

RockShox prezentoval několik variant pružinových tlumičů, přičemž všechny nabízejí zamykání a některé dokonce i dálkové z řídítek, montáž bude na všechny typy uchycení, tedy klasické do čepů, trunnion i přes ložiska. Oproti jiným značkám nenabízí tunění všeho možného, ale jen toho co považuje za zásadní a důležité. Ladiči a kroutiči kolečky budou zklamáni, všichni ostatní se radují, protože trávit mládí nastavováním odpružení se jim nechce a raději čas tráví na kole než u kola.

SUPER DELUXE COIL RCT – nastavitelný odskok a pomalá komprese (ta funguje u všech variant pouze při odemčeném tlumiči).

SUPER DELUXE COIL RT REMOTE – shodný s předchozím modelem jen obohacený o zamykání skrze dálkové ovládání z řídítek, to prošlo loni dlouhodobým testováním i v rámci EWS, kde jej vozila Cecile Ravanel.

Další dvě varianty jsou již určeny na DH kola a v nabídce RS nahradí modely Vivid a Kage. SUPER DELUXE COIL RC WORLD CUP – nastavení pomalé komprese a odskoku. A druhý SUPER DELUXE COIL R je základním modelem, který nabídne pouze ovládání odskoku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ondra 2.3.2017 v 17:50

    Když je to Super Deluxe, tak to znamená že to budou ty nové dementní rozměry oko-oko?

  • anonymní uživatel LaSouche 2.3.2017 v 22:42

    Ondro, vsadím se, že bohužel jo.

  • anonymní uživatel Honza 3.3.2017 v 8:47

    na Pinkbiku to myslím je, že jsou metrické.

  • anonymní uživatel Ondra 3.3.2017 v 11:01

    Tak to ať se jde ctihodný Rock Shox bodnout...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.3.2017 v 11:22

    přijde mi, že kvůli tomu ztratí spoustu případných zákazníků. Tyhle nestandardní rozteče/závity/ložiska a systémy uchycení kupujícího tak leda v budoucnu naserou, když se komponent podělá. U garážovek a maloprodukce ok - tam si (z mě nepochopitelnýho důvodu) výrobce snad myslí, že dodá svému komponentu punc jedinečnosti asi....a prodá velký prdlajs a těch pár zákazníků leda nasere do běla, když si musíte nechat posílat atypickej šroub přes půlku Evropy, nebo to bastlit se soustružníkem na koleni

  • anonymní uživatel MP 3.3.2017 v 22:19

    Bohuzel se obavam, ze metricke roztece nahradi uplne ty puvodni a ze na novych kolech/ramech uz ani jine nebudou.

    Chvilku sem litovalo objednani tlumice CC Coil IL protoze tydle Deluxe vypadaji luxusne a asi tak budou i fungovat, ale diky rozteci nepouzitelne..

  • anonymní uživatel iso 4.3.2017 v 11:05

    v com su tie tlmice ine? neda se to dat na ram z 2014? nezmenilo sa len to oznacovaniena cm ?

  • anonymní uživatel Honza 5.3.2017 v 13:24

    Třeba Propain na sjezďáku už má jen metrický tlumič, stejně jako většina značek na endurech v roce 2017. Je to logické, aby se protočily věci na trhu a firmy měly na vývoj peníze. Pár let zpět to byly 27,5", pak Boost osy a teď tohle. A pro ISO: na rám zr oku 2014 metrický tlumič nedáš, nebude ti sedět rozteč.

  • anonymní uživatel MP 6.3.2017 v 20:46

    ISO: Ty tlumiče mají jinou rozteč, tzn. jak píše Honza, na starý rámy nové tlumiče nedáš a ne všechny novinky 2017 už mají metrické rozměry... takže asi tak.

  • profilová fotka Keli 17.3.2017 v 8:38

    ISO: více o metrických rozměrech najdeš v článku dolekop.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí