Kona Satori - nová generace míří na traily

Autor: Čert, vydáno: 24.2.2018

Kona je pro mnohé z nás dost legendární značka a je super, že se toho pořád nebojí a sype novinky zaměřené pořád víc a víc „z kopce dolů“.

Tahle „dánhillová“ příchuť se nevyhnula ani novému modelu Satori. Teda on Satori není ani tak nový model, jako spíš nová generace. A tahle nová generace má 130mm zdvihu vzadu, 140mm zdvihu vepředu a devětadvacítky ko­la.

Satori je prostě dítě XC-Trail Hei Hei a Endura Process 153 v nabídce sedí mezi nimi a geometricky si pro své trail/allmountain potřeby vyzobává to nejlepší z obou a balí je do ekonomického balíčku. Prostě univerzální kolo za super peníze. To my všichni rádi.

Co znamená „geometricky vyzobává to nejlepší“? Reach v Mku 450mm, zadní stavba 430mm, sedlový úhel 78,4°, hlavový úhel 68°, na trailovou 29 nizoučký stack 618mm, bb drop 29mm a rozvor 1172. Prostě v pohodě čísla na ježdění nahoru a dolů na devětadváce. Spíš dolů.

V rámci úspor (jak továrny, tak později jezdce při údržbě) je jeden čep zadní stavby nahrazen pouze flexí hliníku. To podle spousty firem ničemu nevadí a ušetří jak peníze, tak váhu.

Jedná se samozřejmě o klasický přepákovaný jednočep jak už jsme u Kony zvyklí. Samozřejmě nechybí metrický tlumič a nebo boostové osy.

V nabídce jsou jsou dva modely, Satori DL (oranžová) nebo Satori (černá). DLko je ta luxusnější varianta, s GX Eaglem, odpružením RockShox Deluxe a Revelation, teleskopickou sedlouvkou Reverb a brzdama Guide R bude stát někde okolo 75 tisíc Kč.

Cena nižšího modelu se bude pohybovat někde okolo 55 tisíc Kč, pružit bude opět RockShox ale vepředu je Recon Gold RL, pohon je mix jedenáctkového Shimana a RaceFace klik, brzdy Shimano, sedlovku Trans-X. Super je, že na obou kolech jsou už dospělácké pláště Maxxis Minion DHF a Tomahawk.

Satori je velice zajímavá varianta kola „na traily i celý den v sedle“ a určitě se a ně v nejbližší době podíváme důkladněji.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí