Test: Devinci Troy Carbon GX nabízí skvělou zábavu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.3.2018

Devinci je v české kotlině značkou poměrně raritní, nepříliš rozšířenou, ale když už je v ČR dovozce, firma Protocycles, byl by hřích tato kola nevyzkoušet. Slovo dalo slovo a v únoru přijíždí do Brna Vít Kučera aka Indoš a přiváží mi testovačku modelu Troy. Mimochodem, Indoše znám už spoustu let, potkali jsme se na několika závodech Da-li-da seriálu v jižních Čechách, na legendárním Kozzy Style jsme spolu byli v porotě… historie veliká. Tak trocha sentimentu je za námi, utírám slzu a vracíme se k Troyovi.

Když jsem kolo přebíral, tak v podstatě jediné co mi Indoš ke kolu řekl: „Tady to máš“. Přebírám kolo bez jakékoliv informace, otevřený k čemukoliv. Raději si nebudu o kole předem nic zjišťovat, žádné tabulky, čísla a geometrie, prostě sednu na kolo a vyrazím.
No tak rychle to zase nešlo, přišly mrazy jak v Rusku a v minusových teplotách jezdit na kole je nesmysl a testovat v nich něco je nesmysl dvojnásobný. V mrazu odpružení funguje o poznání hůře než v teplu, viskozita oleje v tlumení je na úrovni pudinku a prostě nepoznáš nic. Takže kolo stálo týden v koutě a chytalo prach. Nicméně jakmile přišlo oteplení, tak jsme vyrazili.

Sice se oteplilo, ale jen v místech, kam zasvítilo slunce, takže náš první společný trail byl s povrchem spíše na sjezdové lyže než na kolo, naštěstí ostatní už byly OK. A další dny jsem vybíral jen traily na jižních svazích, tak abych jezdil po tvrdým. Aby ses dostal na kopec musíš na něj nejdřív vyšlapat, to platí pokud žiješ jako já pod kopcem, první výjezd a překvapení první, kolo hrozně jede. Posed je poměrně vzpřímený, sedlovka hodně postavená a šlapeš hodně pod sebe, pokud se na sedle posuneš trochu na špičku, tak šlapeš téměř svisle. Tímto oslím můstkem jsem se, poměrně krkolomně, dostal k geometrii.

Kolo výrobce řadí do všeobjímající kategorii allmountain. Když se podíváš napříč nabídkou trhu, tak různí výrobci do této kategorii řadí různá kola, někdo je má spíše do endura s hodně položenou a jiní zase skoro s hodně postavenou hlavovkou. Troy je na půli cesty, 67 stupňů je v poho. Tedy abych byl konkrétní, 67 stupňů je v nastavení geometrie označené Low, pokud otočíš flipchip (asymetrický čep) na zadní stavbě do pozice High získáš o 0,4 stupně více postavenou hlavovku, rozdíl nepatrný, skoro nerozpoznatelný. Já jezdil jen s Low nastavením. Zadní stavba 424 mm má délku kratší, Reach v L 460 mm je spíše delší než kratší. Nicméně v kombinaci se sedlovou trubkou pod úhlem 74,9 stupňů je kolo ve vzdálenosti „řídítka – sedlo“ krátké, ale ani moc, ani málo, prostě akorát. Fakt jako ten Spešl, kolo na které sedneš a nemusíš si na nic zvykat a sedne téměř každému.

Značku Devinci proslavil asi nejvíce jejich tragicky zesnulý jezdec, závodník a usměvavý člověk s typickým knírkem Stevie Smith, ale okolo značky jsou i další, velmi zajímavá jména například Dave Weagle. Tenhle Dave vymyslel a dal jméno DW linku, virtuálnímu systému odpružení, které najdeme například na kolech Turner nebo Pivot. Vymyslel také Split pivot, systém, typický pro značku Devinci, je založený na koncentrickém čepu v ose zadního kola – osa zadního čepu a zadního náboje je společná. Tento systém najdete také na kolech Trek nebo třeba Merida. Právě s prvně jmenovanou byl veden spor o patent, který Dave nevyhrál. Jestli to bylo kvůli malé konkrétnosti patentu či kvůli menším výdajům za právníky… do toho tématu by bych nerad zabrušoval, abych z něho pak nemusel vybrušovat, nechal bych to raději na Míru Roznera.

Nicméně, split pivot si bere to dobré z jednočepového, ale i z čtyřčepového zavěšení zadní stavby. Takže výborná reakce na šlapání, tohle kolo jde za pedálem fakt dobře, efektivita šlapání excelentní – tohle má z jednočepu, prostě když na řetězové vzpěře nemáš žádný čep, nemá se ti kde síla rozkládat a co kroutit. Ještě jedna věc, kterou musím zmínit je minimální pohupování při šlapání, i při plně otevřeném tlumiči je houpání zanedbatelné. Přepínání módů pomalé komprese na tlumiči je v podstatě zbytečné, vyjma asfaltu nemá smysl se po páčce natahovat.

A naopak ze čtyřčepu si bere aktivitu pod brzdou, i při brždění je zadní stavba pěkně aktivní, žádnýho pevňáka ani při ostrým brždění nečekej. A co mne překvapilo nejvíce, tak to byla progresivita. O té bych se nebál říct, že je nevídaná. Možná až zbytečně moc, při sagu 30% s mými cca 90 kg a docela agresivním stylem ježdění jsem se dorazu ani nepřiblížil. Možná proto na dával na kola se split pivotem Trek tlumič Fox s přídavnou vzduchovou komorou, tak aby eliminoval progresivitu. Dokáži si Troy představit s pružinovým tlumičem, fungovalo by to určitě dobře.

Testované kolo nebylo typickým zástupcem z katalogu, Devinci nabízí jak celá kola, tak rámový kit – rám s tlumičem – toto byl právě ten případ. Na framekit u českého dovozce firmy Protocycles naházely další komponenty, které dováží, vypletená kola ve složení 32mm široké ráfky Praxis a náboje Acros, kliky duté kliky Praxis Girder M30, kokpit Chromag, zde bych vypíchl mega pohodlné gripy a teleskopickou sedlovku 9point8 Fall Line. A poslední specialitou, která stojí za zmínku, je v útrobách hlavové trubky ukryté nářadí OneUp.

Teď trochu praktických informací, sympatické je, že k rámu Devinci dodává ochranné polepy, třeba na zadní stavbu, tak aby jsi si neošoupal patama, šikovné a praktické. Co už tak šikovné není, je absence ochrany spodní rámové trubky, karbonový rám má na poklep hodně tenkou stěnu a široká spodní rámová trubka pochytá spoustu kamínků – ochrana by se šikla. Zajímavé je, že více ozdvihované modely od Devinci tuto ochranu mají a to hodně robustní.
Další poměrně nepraktickým detailem je uchycení spodního čepu tlumiče v rámu, toto místo vytváří kapsu, která zachytává špínu a nečistoty. Dostat je od tam je peklo, dírka by pomohla, vyšší enduro model ji má – tady asi udělali soudruzi z Kanady někde chybu.

Troy jsem jezdil v okolí Brna na různých trailech, od lehoučkých vozivých až po ty ostřejší, které rozhodně nejsou zadarmo a hostí naše lokální enduro ilegály. Troyi se nejvíce líbilo na drahách s obtížnosti někde uprostřed. Troy nemá úplně rád top speed úseky, resp. v opravdu velké rychlosti se stává trochu nestabilní, tedy pokud jej srovnáváš s běžným enduro kolem. Ale naopak získává všude tam, kde je málo místa, technické úseky, triálek v kamenech, točky, tam kde se musíš otočit na pětníku – ovladatelnost to je jeho silná stránka. Žádné extra široké najíždění zatáček, kdy aby jsi projel točku musíš najet o x metrů víc. Prostě přijedeš a zatočíš, jednoduše a v klidu. Až si říkáš, proč tolik lidí jezdí na endurech a v těchto místech se trápí.

I když tyto jezdce na jednu stranu chápu, na enduru s položenou hlavovkou, dlouhým rozvorem na spoustě míst nic neřešíš, prostě to pustíš a kolo to nějak pobere. Troy vyžaduje více jezdeckého umu, více snahy, ale na druhou stranu ti nabídne nesrovnatelně víc zábavy. Tady si poskočíš, tady to pošleš do manuálku, tu šmikneš zatáčku vnitřkem. Zábavnost obrovská. Hodně se mi líbil i nízký standover, tedy spousta místa nad horní rámovou trubkou, když k tomu přidáš osazenou teleskopickou sedlovku 9point8 se 170milimetry zdvihu, tak si libuješ a s kolem si můžeš neskutečně vyhrát.
Jak již bylo zmíněno, postavená hlavová trubka a s ním i tupější úhel vidlice občas vyžaduje více pozornosti, protože když ji nemáš, hrozí ti zavření řídítek a kutululů ze svahu.

Allmountain mi přijde jako univerzál, mít jedno kolo na všechno, zvládnout na něm vyjížďku s kámoši XC jezdci, ale i kvalitně si zalítat v bikeparku a užít si to na trailech. Troy tohle všechno splňuje, pokud primárně nehoníš vteřinky na závodech, a kolo je pro tebe především zdroj zábavy, tak tenhle bajk od Devinci ti bude super parťákem. A pro závodníky Kanaďani mají taky řešení, Spartan je ostrý enduro, test této mašiny máme přislíben taky.

Na závěr bych se ještě zmínil o ceně, Devinci Troy se dá koupit jako celé vyskládané kolo za 104 990 Kč na Sram NX, popř. za 124 990 Kč na SRAM GX a nebo jako rám za 69 990 Kč (vše na webu dovozce Protocycles) – je to hodně nebo málo? Pokud srovnáváš se značkami Kellys, CTM nebo třeba Rock Machine tak je to dražší, ale srovnej si cenu například Ibisem, Santa Cruz nebo Trekem. Cena je ve srovnání s prémiovými značkami velmi konkurenceschopná. A navíc, Devinci má ke karbonovým modelům i hliníkové varianty za ještě přívětivější cenu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Milan 13.3.2018 v 7:55

    Vzhledově dost připomína Ghost Framr

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí