Test: Vulcanet - umyj si kolo bez vody

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.5.2018

Vulcanet, francouzský výrobek, který slibuje revoluční způsob umývání kola bez vody, to hlásá reklama. Lze však reálně umýt kolo pořádně bez kapky vody? Odpověď hledej v recenzi.

Vulcanet nabízí řešení na umytí a ošetření celého kola v jedné dóze. Podle samolepky na obalu Vulcanet odmašťuje, renovuje, čistí, leští, chrání a maže v jednom. Je až skoro neuvěřitelné, že to vše je možné v rámci jednoho výrobku, zvláště když balení obsahuje pouze tři součásti, roztokem naplněné „vlhčené ubrousky“, leštící hadru a štěteček. No popravdě, byl jsem velmi nedůvěřivý.

Plastová dóza se skládá z větší spodní části obsahující „ubrousky“ materiálově připomínající netkanou textilii, které jsou napuštěny „kouzelnou“ kapalinou. Dlouho jsem přemýšlel co mi vůně Vulcanetu připomíná a … mám to, ředidlo na chemoprén! Nasládlá vůně, kterou, pokud nejsi závislý na toluenu, dlouho čuchat nechceš. Ubrousky jsou v namotány do ruličky, jsou pro snadnější odtržení perforovány po cca dvaceti centimetrech, rozměr jednotlivého ubrousku je zhruba 10×20 cm. Ubrousky jsou hermeticky uzavřeny červeným víčkem, ale víčko drží slabě, je třeba dávat pozor na správné umístění při uzavírání.

Použití je jasné, vezmeš vlhký ubrousek a začneš čistit kolo, první pokus jsem provedl jen na lehce zaprášeném kole, jedním ubrouskem jsem otřel celé kolo a poté vyleštil přiloženou hadýrkou. Výsledek dokonalý, ale toto nebyla žádná pořádná zkouška. Chce to něco pořádného, takže po závodech Enduroserie v Koutech kolo neumývám, nechávám zaschlé bláto a po dojezdu domů se vrhám na mytí. Na mytí bez vody, jen za pomoci Vulcanetu. Rukou jsem odstranil ty největší nečistoty a pak celý rám, vidlici, ráfky a v podstatě vše ostatní vyjma plášťů začal čistit ubrouskem. První se zašpinil a vysušil poměrně rychle, druhým už jsem čistil víceméně do čista a posledním už ladil jen detaily. Tři ubrousky a kolo skoro jako ze žurnálu. Překvapivé.

Na problematická místa kam se nedostaneš prsty jsem použil štěteček na který jsem nasadil ubrousek. Už jen vzít hadru a vyleštit. Mikrovlákno ze kterého je hadra vyrobena není přiliš příjemné na omak, ale leští dokonale.

Vulcanet lze použít i pro očistění řetězu, ale je to spíše kosmetické čištění povrchu, pračku na řetěz nenahradí.

Měl jsem trochu obavy z vysušených rukou, přeci jen máčet ruce v rozpouštědle nechceš, ale kupodivu žádné vysušení se nekonalo, i když na obalu je varování, že výrobek může způsobit podráždění pokožky. Na rukou nezůstal ani nepříjemný pocit, který je typický třeba po použití dětských čistících ubrousků napuštěných krémem, každý rodič to zná.

Vulcanet čistí velmi dobře, jeho použití je rychlé a jednoduché. Ale jako náhrada za klasický způsob mytí kola se saponátem a vodou jej plnohodnotně označit nelze. Voda je voda, ale mít jej k dispozici jako zálohu, třeba v autě, tak aby jsi si dovnitř nedával zašpiněné kolo, je super.

Velkým minusem je cena. Cenovka balení obsahující 60 ubrousků je 25,90 Euro, tj. 665 Kč, jedno umytí kola tě při využití tří ubrousků vyjde na zhruba 33 korun… To není málo, že? Ale Vulcanet je skvělý výrobek, který dává to, co slibuje.

A dovětek k ceně, do 10. června má slovenský dovozce akci, stačí při objednávce na www.vulcanet.sk zadat kód „vulcanetfix“ a dostaneš slevu 5 Euro.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Panter 23.5.2018 v 7:40

    Nevím proč ale přijde mě to jako ideální nápad jak poškrábat lak i na místech kde jo ještě neotloukli kamínky. Podle mě úplná kravina šmrdlat kolo od bláta jen hadrem bez prvního opláchnutí je podle mě kravina a ta cena je mírně řečeno dost mimo.

  • profilová fotka Keli 23.5.2018 v 10:03

    Panter: ubrousky jsou hodně vlhké, rozhodně to není šmrdlání na sucho. Ale přiznám se, měl jsem taky přesně stejné obavy.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 23.5.2018 v 10:52

    Vody ubývá, takže možná je to řešení pro budoucnost. I když je otázka kolik vody se spotřebuje pro výrobu takový vychytávky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí