Rock Machine Blizz CRB 50-27+ - pevné plusko na karbonu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.7.2018

Pevná kola postavené na pluskových pláštích nejsou žádnou novinkou. V drtivé většině případů je u pevňáků použit jako základní materiál na výrobu rámu hliník, resp. hliníková slitina. Najdeme samozřejmě i CrMo pevná kola, ale pevná kola postavené na karbonovém rámu jsou unikátem. Bavíme se o kolech z kategorie trail, all mountain či enduro. A přesně takovým unikátem je i Blizz CRB od Rock Machine.

Název Blizz najdeme v nabídce Rock Machine ve vícero modelech, jejich společným prvek je pevný rám. Existuje dětský Blizz, dospělácký hliníkový a tento karbonový. Různé modely Blizzu najdeme také v různých kategoriích, hliníkový Blizz je zařazen do kategorie Edge, sekce pro ostré ježdění, karbonový model je v Peak, mezi koly zařazený na lehčí trailové ježdění. Z předchozí věty to možná jasné není, ale pod stejným názvem najdeme v nabídce Rock Machine v podstatě naprosto odlišná kola.

Loni jsme měli v testu hliníkový Blizz na pluskových kolech a letos jsme skládanku doplnili modelem karbonovým. Ale jak bylo naznačeno výše, kola nesou stejný název, ale určením a vlastnostmi spoku mnoho společného nemají.

BLIZZ CRB 50–27+ jak tomu už tak bývá, sdílí stejný rám s dalšími karbonovými Blizzy, ty jsou však devětadvacítky a tento, jak je již z názvu patrné, sází na tlusté pneumatiky, papuče rozměru 27,5+. Pluska na pevném kole dávají smysl, velký objem pneumatik dodá aspoň trochu zdvihu a jízda je pohodlnější. Takže za nás – plusko pouze na ebike a hardtaila.

Kromě přínosu pohodlí mají pluskové pláště i své stinné stránky, při správném, tedy velmi nízkém tlaku, tak aby jsi plně využil jejich potenciál, se při šlapání dostavuje drobné pohupování. V terénu se jeví téměř neznatelně, ale na zpevněné cestě je již patrné. Dalším negativem jsou velmi slabé boky plášťů, doposavad jsem se nesetkal s pluskovým pláštěm, který by měl zesílený bok. Silnější bok nejen že plášť ochrání před defekty, ale také se pozitivně projeví na jízdních vlastnostech. Proč nemají silnější bok je nasnadě, důvodem je váha. A když už jsme u hmotnosti, tak se zastavila na hodnotě 13,46 kg (včetně pedálů) a to osazení nelze označit jako vyloženě těžké.
Samozřejmě, na hmotnosti se projevila i velikost, do testu jsem obdržel kolo ve velikosti XL, na mých 185 cm relativně hraniční velikost, především kvůli prostoru nad horní rámovou trubkou a délkou sedlové trubky. Reach (vodorovná vzdálenost šlapací střed – osa hlavové trubky) má příjemných 443 milimetrů, v menší velikosti L je o 13 mm kratší, možná by mi kolo již bylo menší, kdo ví.

Nebudu chodit kolem horké kaše, geometrie karbonového Blizzu má blíže XC než all mountainu, hlavový úhel nese o stupeň vyšší hodnotu než jeho hliníkový bratr. 68 stupňů se projevuje v jízdních vlastnostech, kolo je velmi obratné, ochotně mění směr, ale na oplátku je mírně nestabilní ve vyšší rychlosti. Ostatně ve vyšší rychlosti narazíš na limit i pluskových plášťů, především v boční opory, tenká stěna má tendenci se bortit. Zde ale patří velké ALE. Tohle kolo není určeno pro drcení těžkých trailů, trhání rychlostních limitů. Karbonovému Blizzu se líbí na trailících plynoucích krajinou, na hladkých trailech v trailcentrech.

Z jízdního projevu je patrné, že se jedná devětadvacítku, která dostala menší, ale tlustší kola. Ty pro spoustu jezdců znamenají větší jistotu na trailu, díky větší styčné ploše je adheze vyšší než u pláště s běžnou šířkou. Pokud však jezdíš agresivněji snadno se dostaneš na jejich limit. Blizz CRB 50–27+ není agresivní hardtail, ani si na něj nehraje.

Karbonový rám je velmi pěkně tuhý, přenos šlapací síly na dopředný směr je beze ztrát, tedy ztrát v oblasti rámu. I přes velmi dobře jedoucí pláště WTB Vigilante se šířkou 2,65 palce je znát jejich tloušťka. Ač je jejich vnější rozměr velmi blízko 29" plášťům, tak jedou znatelně hůře… kolo je zlehka lenošné. Samozřejmě, vyšší tlak v pneu to vyřeší, ale komfortu zase ubude.

Osazení je takříkajíc typické pro Rock Machine, tedy pohon od Sramu, zde 12rychlostní Eagle, výplety WTB, doplňky včetně teleskopické sedlovky dodává Race Face. Na závěr si nechávám dvě bolístky, brzdy, mimořadové Shimano BR-M396 přestože využívají kotouče s 180 mm průměrem jsou slabé.

Podobná situace je pozici vidlice, Suntour Aion se 130 mm zdvihu disponuje nastavením odskoku a zamykáním, ale objevuje se u něj typický neduh těchto Suntourů, propadání se do zdvihu a velmi malá progresivita. Co se však Suntouru povedlo je integrovaný blatníček, proč toto nenabízí také ostatní výrobci nechápu.

Komu doporučit BLIZZ CRB 50–27+? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Okruh potenciálních zákazníků bude asi omezený. Chci pevné kolo? Chci karbonové kolo? Chci kolo s pluskovými koly? Chci kolo na lehké traily a do trailcenter? Pokud na tyto otázky odpovíš ano, tak jsi to právě ty, komu je určeno. Mě osobně se líbí možnost prohození výpletů za 29", mít dvě sady a ty střídat podle terénu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Miras 16.7.2018 v 20:57

    Co říkáte na ty barvy na kolech RM? Taky se Vám to odlupuje skoro samo při sebemenším ťuknutí kamínků? Má někdo podobnou zkušenost?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí