Editorial: Čert má rád ebiky a nestydí se za to

Autor: Čert, vydáno: 12.12.2018

Ať se mi to líbí nebo ne, coby bikový novinář mám občas povinnost sedlat, jezdit a hodnotit všechna kola. No dobře, teď kecám, líbí se mi to vlastně vždycky. A právě díky tomu, že se ke kolům dostaneme výrazně dřív, než běžná veřejnost, o nich taky víme daleko dřív spoustu věcí.

Tak jak je to teda s těma elektrokolama? Je velmi hloupé, házet všechny elektrokola a všechny elektrokolaře do jednoho pytle. Jasně, vaše bábi, která si koupí městské ekolo někde v prodejně autodílů, s ním asi bude spokojeně jezdit na nákup a po okolních dědinách a bude mít radost, že se nenadře. A je trošku nešťastné, pro kolik lidí je tohle obraz elektrobikingu.

Já toho na elektrokolech najel už dost. A stejně tak, jsem toho dost najel na klasických kolech. Taky rád snoubordím a přitom rád lyžuju, taky si rád občas zajdu na běžky, rád jedu do bikeparku a přitom mě baví i trailcentra. A je logické, že bych pak doma chtěl mít několik párů lyží, prkno, běžky, brusle na bruslení i klasiku? a asi jako my všichni, i několik kol.

Tenhle můj chaotický úskok k zimním sportům má poměrně jednoduchý účel. Ebiking je prostě cyklistika, stejně jako je lyžování v prašanu pořád lyžování. Ano, rozdíly tam jsou. A jsou zásadní. Ale bavíme se jenom o různých odvětvích stejného sportu. Pořád sedíte na kole/jste zapnutí v přezkáčích a královsky se bavíte.

Nechme ale zimu zimou. Ta má ještě čas. Celou tu kacířskou myšlenku s ?bavením se? ještě posunu. Při testování kol jsem si vytvořil takovou malou, prostou stupnici, která mi usnadní hodnocení jednotlivých kol. Protože mnohdy má každé kolo trochu jinačí cíl a účel, bylo nutné si vytvořit nějaký unifikovaný systém, v mém případě to jsou dvě stupnice:
SPM – Smiles per minute (na hodnocení trailbiků a zkrátka kol vytvořených na legraci)
DPM – Deaths per minute (na hodnocení závodních kol, které mají za úkol jet fakt rychle. A podle toho, kolikrát se na těžké trati při jízdě na hraně bojím o život, tak je kolo dobré)

Je potom legrační sledovat, jak se různá kola v těchto tabulkách pohybují. Protože nejde říct, že čím víc DPM tím míň SPM nebo naopak. Mnohdy se to i překrývá, protože když sedíte na závodním enduro nebo DH kole, můžete jet rychle, je to megazábava a přitom se díky skvělým vlastnostem kola nebojíte o život. A na druhou stranu na rychlém a obratném trailovém kole nemůžete letět takovou palici a právě proto je to legrace, protože musíte o trailu přemýšlet jinak. Jak se tohle váže k elektrokolům?

S výjimkou opravdu lehkých xc/trail kol, se SPM nebo DPM udělují striktně při jízdě z kopce. Protože ?to? do kopce prostě musíte přetrpět. Taky je dost potřeba mít správný trail, na kterém můžete tyhle vlastnosti hodnotit. A teď si představte, že by vám někdo strčil do ruky kolo, které je skvělé 90% času který na něm strávíte, bez ohledu na to, jaký jedete trail nebo jestli je nahoru nebo dolů.

A to právě, umí spousta moderních ebiků. Stejně jako u prašanových lyží je logické, vybrat si je pro ten správný terén. Jezdit s nima někam, kde je lanovka je trochu konina. Ale najednou můžete odpálit i ten mírně stoupavý trail v lese za domem v rychlosti 25km/h. Najednou (i přes vyšší váhu) můžete odpalovat boule na rovině, které by vás předtím, zpocené a udýchané, fakt nenapadly skákat. Najednou si všimnete…že SPM jsou ty největší co jste v životě měli. Protože se rozdělují od chvíle, kdy na kolo nasednete, ne až když vyjedete na kopec a pustíte se dolů. Najednou zjistíte, že za den dáte místo dvou trailů čtyři. A najednou zjistíte, že jste večer kompletně prošití (pokud nejedete jako důchodce a rvete to jak to de), protože kolo je těžší a hlavně jste jeli skoro nekončící sjezd. Třeba dvě až tři hodiny.

Ano, ebiky mají nevýhody. Největší není vysoká váha, ale baterka. SMP totiž trošku tlačí dolů mírná tenze, do které vás dostává ubývající stav baterie. Pokud totiž na kole honíte hlavně zábavu, chcete jezdit hodně rychle a hodně nahoru a dolu. A to pak znamená maximálně 40–50 km na jednu baterii. Řeklo by se ?čtyřicet kiláků, to nenajedu za týden!? Ouha. Když jedete průměrně až pětadvacet, není za necelé dvě hodiny co řešit. Pokud pak nemáte druhou baterku, budete jezdit v konstantním strachu, že domů pojedete po svých. A to se na e-kole fakt nedá. Ne, pokud je to třeba 10–15 km. Jízda na elektrice bez baterky vám utkví opravdu na dlouho.

Ebike je další rozšíření bikových disciplín. Je pro ni potřeba speciální kolo, správný výběr tratě a i trochu jiné jezdecké a fyzické schopnosti…což z ní dělá vlastně tak trochu sjezd (ostatně váha ebiku je mnohdy shodná s dh koly před cca 10 lety). Jenom…a pozor, teď to řeknu…daleko smysluplnější sjezd, protože k němu nepotřebujete lanovku ani jet x stovek kilometrů do bikeparku. Můžete si užít rychlou a zábavnou jízdu všude. A nedělá to rachot a bordel v lese jako motorka. A přitom se jí mnohdy dost blíží, mě třeba pořád v hlavě leží geniální ebike Ghost SlamrX se zadním 27,5+ kolem, přední 2,4 devětadvácou a pružinou vzadu.

A ještě pár mýtů na konec?

Ne, není pravda, že byste na ebiku jeli zadarmo, musíte šlapat. Ale hlavní námaha přichází tentokrát z vrchní poloviny těla, pokud se na kole jenom nevezete, ale aktivně jezdíte, při jízdě v tvrdším terénu, kdy vám třeba hodinu nespadne rychlost pod 20km/h, to fakt bolí.

Ano, v určitém jednom konkrétním ohledu může Ebiky přispívat k větší erozi trailů. Ano, je těžší a má mnohdy plusková kola. Ale pluska mají i normální kola a těžké jsou i staré sjezďáky. Jediný rozdíl je počet výjezdů, na ebiku dá člověk daleko víc jízd za den, než na klasickém kole. Ebiky jsou ale každopádně budoucnost, která do lesa prostě přitáhne víc lidí. A možná by nebylo od věci popřemýšlet o tom, že tihle lidé můžou přinést víc peněz na stavbu i údržbu stezek. I když je o malinko víc ničí.

Ne, není to kolo pro důchodce.

Ne, je nesmysl, že se nebudete chtít vrátit na klasické kolo a už vůbec, že budete pomalí. Jasně, tohle je spíš o přístupu a o tom jak jedete, já ale beru ebike jako skvělý tréningový nástroj, na klasické kolo, protože najednou vaše enduro nebo DH kolo nic neváží, je výrazně hravější. A vy chcete jet pořád stejně rychle jako na ebiku, tak prostě víc šlapete. Prvních pár jízd při přeskoku z ekola na klasiku dupu jak kretén na všech trailech. Pak mě to samozřejmě přejde?

Ano, je potřeba umět jezdit na kole, než sednete na ebiku. Je potřeba trochu víc s kolem pracovat a hlavně umět brzdit. Jinak vyjedete na kopec, který byste jinak nevyjeli a po cestě dolů si dáte pekelně na rypák.

Nevím jestli je v pořádku mít doma jenom ebike… asi když nestíháte a chcete mít rychle odbytou vyjížďku, je to cajk. Ale jinak mi to přijde podobně nesmyslné, jako mít doma jenom DH kolo. Trošku se připravíte o zážitky, které vám může přinést jízda na klasickém biku, omezíte se jenom na jednu disciplínu a jeden terén. Protože jo, ebiku se prostě jízda z kopce, obzvlášť z prudkého a těžkého, moc nelíbí. Pořád je to těžké a ne zrovna obratné kolo.

Ale doplněk k modernímu enduru? Rozhodně… a jelikož nemám závodní sjezdové ambice, rozhodně bych ebike upřednostnil před DH kolem.

Jsem kompletně mimo? Jsem zaprodanec ebikového lobby? Co si o elektru myslíte vy? Máte zkušenosti s ebiky a kolik. A jakou? Místo pro názory je o pár cenťáku dole, tak sem s nima. Jsou to právě Vaše názory, které nám říkají kudy a kam se směřovat. Nebo co Vám voní a co ne…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 12.12.2018 v 10:34

    nejzásadnější věta z celýho článku: Ebiky jsou ale každopádně budoucnost, která do lesa prostě přitáhne víc lidí.

    už dneska je vidět, jakej jsou díky technologiím problém masy lidí na místech, kam dřív nikdo nejezdil, ať už na kole, nebo pěšky, ať už je to příroda, nebo město, a jak se začínají všade po světě vymejšlet způsoby, jak tuhle nadměrnou zátěž omezit

    letní zpráva o omezení pohybu všech cyklistů v Jižním Tyrolsku kvůli rozmachu elektrokol je varováním, kam může vést situace, že na elektrokole se dostane kamkoliv i člověk, kterej by jinak na kolo nesedl a na ten kopec nevyjel... ať už to je elektrokolo k půjčení v každým hotelu a infocentru na horách, nebo elektrokoloběžky ve městech... spojení technologií, lenosti a čím dál větší bezohlednosti je cesta do pekla

    druhá věc je ta, že už dneska je na některejch elektrokolech vidět, jak se to přibližuje spíš motorce, než kolu... časem lidi pochopitelně přestanou chtít i šlapat a budou chtít jen otáčet gripem, mít větší výkon motoru, větší výdrž baterky... a až se kruh uzavře, bude z toho zase problém

  • anonymní uživatel Pavel 12.12.2018 v 11:09

    Michal: přesně tak, souhlas.

    Nestojím o to dát kopec nahoru a dolů 6x na elektrokole, stačí mi 2x a mít dobrej pocit, že jsem si to odmakal celý za svý.
    Zpávu z Tyrolska neznám. Ale nechci se dočkat podobných omezení a zákazů vjezdu do míst, protože tam díky elektrokolům začalo jezdit 10x víc lidí, než dřív.

  • anonymní uživatel loda 12.12.2018 v 11:41

    Jo je to pro duchny ikdyz uz taky brzo budu

  • anonymní uživatel Tom 12.12.2018 v 11:59

    blablabla...chapem...jezdit na motorce po lese je sranda...

    jen pockej az kvuli motorkam zakazou vstup do lesa i kolum...

  • anonymní uživatel pps 12.12.2018 v 12:03

    2 čert: Dobrej článek k zamyšlení, a za mě rozumnej pohled na situaci e-biků.
    2 michal: Tvůj příspěvek jako názor - OK, nicméně pro mě tvůj pohled na věc docela úsměvnej a s ani s jedním z bodů nesouhlasím.
    Patřím zrovna do té skupiny, která chodí na kolo pro zábavu, takže mi rozhodně nevadí představa toho, že nějakej zábavnej úsek zvládnu dát třeba 3x namísto jednou. Jsou traily do kopce které za svý nevyjedu (ať už kvůli jejich sklonu, nebo tech. náročnosti), ale představa jejich zdolání je dost lákavá, takže i tady má u mě e-bike plusový bod za možnost se o to pokusit. Bydlím v centru města a než se z něho vyhrabu na traily, tak mě to sežere polovinu času, který si na vyjížďku vyhradím, což je docela otravné a dopravit se autem i s kolem za město se mi zase příčí, takže i tady v tom vidím docela výhodu. Pokud chci jet za svý, kvůli tomu pocitu "za svý", tak e-bike asi není to pravý, ale rozhodně bude na e-biku o zábavu postaráno při každé vyjížďce, tím jsem si jistej. Kdo na kolo před tím ani nesedl, tak se z ničeho nic nebude pokoušet se dostat kamkoliv, tj podle mě mylná představa. Myslím že 99% lidí, kteří si pořídí elektrokolo a nebyli před tím cyklisté, se budou držet převážně zpevněných cest.
    Toť můj pohled na věc.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 12.12.2018 v 12:09

    pps > "Myslím že 99% lidí, kteří si pořídí elektrokolo a nebyli před tím cyklisté, se budou držet převážně zpevněných cest."< To co si myslíš bohužel už teě neodráží realitu. A bude hůř.

  • anonymní uživatel pps 12.12.2018 v 12:12

    2 Pedro Sanchez: Tak jsem měl zatím asi štěstí, tam kde se pohybuji na kole já, jsem zatím viděl mizivé % e-bikerů, vůči cyklistům co jezdí za "svý". A že bude e-biků víc, no to bude, to je jasný.

  • anonymní uživatel stepix 12.12.2018 v 12:24

    Přijde mi že dost lidí má problém s pochopením textu (otázkou je jestli článek četli celej), myslim že toto je zajímavej pohled na věc. 90% lidí co ebiky odsuzuje na to nikdy nesedělo tak nemaj objektivní pohled na věc.

  • profilová fotka Tonda Kračman 12.12.2018 v 12:35

    Co na článek Tiborski? ;-)

  • anonymní uživatel Tom 12.12.2018 v 12:44

    zasadni problem e-biku je, ze to nejsou kola, ale motorky, ktery (prozatim) pozivaj vsech "privilegii", ktery maj kola...ale to se zmeni a otazkou je, jak moc to ovlivni i obyc. kola...

    argument "Jsou traily do kopce které za svý nevyjedu, ale představa jejich zdolání je dost lákavá" me dostava do kolen :-D. vis co, ja taky na kole nedam praha-brno za hodku...ale na silnicni motorce to je celkem lakava predstava.. ;-)

  • anonymní uživatel pps 12.12.2018 v 12:53

    2 tom: vidis, ja pokadam narozdil od tebe e-bike porad spise za kolo, takze tvoje prirovnani k motorce, zase dostava do kolen me ;)

  • anonymní uživatel michal 12.12.2018 v 12:54

    pps: úsměvný ti to přijít klidně může a souhlasit nemusíš, fakta ale bohužel mluví dneska jinak

  • anonymní uživatel bok 12.12.2018 v 13:00

    Pardon, ale "Ano, v určitém jednom konkrétním ohledu může Ebiky přispívat k větší erozi trailů...Ebiky jsou ale každopádně budoucnost, která do lesa prostě přitáhne víc lidí... můžou přinést víc peněz na stavbu i údržbu stezek. I když je o malinko víc ničí."

    A o to jde, víc lidí v lese je problém a na druhou stranu udržovaný ofiko traily většinou těží z prodeje permic na lano, takže výsledek je zdevastovanej trail v lese, kterej se najednou jezdí nahoru a ne dolu a na druhý straně minimální přínos pro areály, co do trailů investujou.

  • anonymní uživatel michal 12.12.2018 v 13:02

    pps: mimochodem tvoje příklady přesně ukazujou to uvažování...

    za prvé, pochybuju, že na ebiku se z centra města na traily dostaneš výrazně rychleji, zas o tolik rychlejš na tom kole určitě nepojedeš... to je jedan věc...

    druhá věc je to zvrácený uvažování „mít/dělat něco za každou cenu“ - je to úplně stejný, jako zvrácenost umělýho zasněžování... já když vím, že nemám dost času, abych se dostal na biku na traily, tak jdu dělat něco jinýho, a když není sníh, tak holt nebudu lyžovat... dneska si bohužel spousta lidí potřebuje ukájet svoje egoistický potřeby za každou cenu, bez ohledu na dopady

  • anonymní uživatel Pavel (fazoletka (a) gmail.com) 12.12.2018 v 13:24

    Za mě super článek. Jsem zvědavý, kdy už skončí ta nenávist vůči e-bajkům a mám pocit, že jak už tady někdo psal, většina těch největších odpůrců a remcalů na tom nikdy neseděla a tudíž vůbec neví, o čem píší. Myslím tím přirovnání k motorce apod... Mám 40 let, na kole jezdím celý život, 20 let zpátky asi 5ti roční DH závodní kariérku. Pak spoustu let na motocrossových motorkách a velikých endurech, před třemi lety jsem motorky prodal a drandím zase na kolech. A i když mám DH, enduro a dirt kolo, s radostí si od přítelkyně půjčuji Spešla Turbo Levo a vyrážím na kopce nad barákem tady u nás na Slapech. Hlavně teď v těch zimních srač... A neskutečně mě to baví. Jednak nemám špatný pocit z toho, že dělám v lese na něčem rámus a hlavně, je to furt cyklistika. Fakt nechápu, jak to může někdo pořád jako jelito přirovnávat k motorce. Buď neseděl v životě na motorce nebo na kole nebo ani na jednom z toho. A ano, dávám si takové nesmysly, které by na kole nikdo tady z těch imrvére brblalů nevyjel a je to neskutečná zábava. Za dvě hodiny jsem zpátky, zbitý jak pes, protože fyzická námaha je naprosto srovnatelná s námahou na normálním kole, právě protože člověk jezdí takové pakárny. Další skvělá věc - kopu si tady v kopcích traily a na e-bajku si krásně vyjedu na kopec, očíhnu kudy vést lajnu, zkusím, nic moc, vyjedu znova, zkusím jinudy... Geniální. A pak naběhnu s lopatou a udělám si trail pro "normální" kolo. Přijedou kluci na kola a přítelkyně? Jede s námi, protože ji to najednou baví. A všichni spokojení. Takže opravdu vůbec nechápu, tu neustálou vlnu nenávisti proti elektrokolům. Další přínos, třeba že můj 73 letý otec je takhle schopen za víkend nalítat 250 km na kole, což je pro něj to nej kardio cvičení, to snad ani už nemá cenu zmiňovat. Nechápu, proč se furt řeší hmotnost enduro ebajků. Před 18 lety můj sjezdový Tomac 204 Magnum měl taky hrubě přes 20 kg. Stejně jako ostatní DH kola tehdy. Řešil to někdo? Ne... Mám pocit, že každý z těch remcalů má hlavně problém se svým egem, to je celé. Jediný argument, který beru a byl tady v diskuzi několikrát zmíněný, je ten, že asi fakt hrozí přeplnění hor (a dalších míst) lidmi na ebajcích, kteří by se tam jinak na normálním kole nikdy neukázali. Tohle je fakt a nedivil bych se, kdyby to byl časem docela problém. Řešení je složité, jsem obecně proti zákazům tohoto druhu (byť je to někdy opravdu jediná možnost). No ale i kdyby... kdyby byla situace časem neúnosná a na některých hodně exponovaných místech ebajky zakázali, tak je zase všechno ve starých kolejích a ok...

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 13:26

    Jsme hold národ zaprděných remcálků, pivních chytrolínů apod., to je celé... :)

  • anonymní uživatel Kubánec 12.12.2018 v 13:30

    Občas si to půjčím od táty (už důchodce, full 150/130mm, 29+) a když si na rovinky, mírné kopce a občas prudší kopce vypnu motor tak přijedu zrubanej jak pes. Z kopce to chce cvik a rozhodně to není úplně zadarmo. Upřímně si myslím, že spousta majitelů takových "motorek" to po čase bude prodávat, protože to prostě z kopce nedají a příjde jim to o život. Nejlepší je, když na ekole předjíždím bez podpory do kopce ty správné cyklisty, co jezdí za své :) Trochu bych to přirovnal k jízdě s chariotem, dobrá příprava. Takhle to mám já.

  • anonymní uživatel qp37 12.12.2018 v 13:40

    Nikdo ti nebere, ze je e-kolo legrace. Ale to spaleny sadlo je regulacni poplatek, diky kterymu zatim nikdo neresi, ze jezdime po cizim lese. Muzes si do te analyzy pridat i tenhle pohled?

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 13:53

    Jo a ještě ten šílený argument - že to víc ničí traily. To je fakt k smíchu. Tenhle nesmysl si vymysleli v nejmenovaném trail centru na severovýchodě republiky, aby měli "pádný důvod" zakázat ebajky. Místo toho, aby na rovinu řekli - "my tady prostě e-kola nechceme a basta fidli". A je fakt až k smíchu, kolik lidí najednou tento šílený názor sdílí. Už jen z logiky věci - čím asi může víc ebajk ničit trail než normální kolo? Hmotností? Takže když jede 90 kg vážící člověk na normálním kole a 80 kg vážící člověk na e-kole, tak ten na e-kole ničí víc trail? Navíc když z 99% procent má širší gumy, tudíž se hmotnost rozloží na větší plochu, tudíž dochází k menšímu poškození povrchu...? Kluci... trošku přemýšlet by to chtělo, než slepě sdílet nějaký nesmysl jen proto, že se mi něco nelíbí...

  • anonymní uživatel Honza 12.12.2018 v 13:56

    Pavel: No nevymysleli to jen u nich, třeba v některých trailcentrech v UK jsou ebiky zakázané přesně z tohoto důvodu (nebo to tak aspoň ještě pár měsíců zpět bylo prezentované, jestli došlo ke změně, rád se nechám poučit). Každopádně ebiky jsou k trailům mnohem míň citlivé ať už hmotností, kterou je potřeba brzdit a nebo trakcí, kterou díky elektromotoru mají. To je prostě těžko popiratelný fakt. Ano, dostaneme se k argumentu, že stejný problém při brždění je i 100kg rider na běžném kole, ale pořád si myslím, že ten trail ničí o něco méně.

  • anonymní uživatel loda 12.12.2018 v 14:02

    asi radeji tu e-motorku a krosit si na trati za humny nez na nudnym trailu vsude okolo- vono sebelepsi ebajk ti z polnacky trail neudela, no muze to mit svoje pro o tom zadna ale vime kdo si ty kola kupuje a jak se chova na trailech a v prirode vubec , o marketingu se uz vubec nebavim ten ti rika kolo za tebe udela vsechno a ty se jen bav ale vime ze to tak neni - ten sjezdak za tebe tu trat taky nesjede, asi vic jezdit min resit na cem a hlavne pro to obcas neco udelat - treba prohrabnout na to a ne se jen spolihat za to za mne nekdo udela protoze nemam cas nechce se mne atd muj nazor peace

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 14:12

    Loda: jo, souhlas... ale asi bych taky furt neřešil, kdo si kupuje e-bajky, že to jsou většinou jelita atd... Z vlastní zkušenosti vím, že mezi motorkáři je procentuálně daleko víc kreténů a taky to nikdo furt neřeší... Jak píšeš - víc jezdit, méně řešit...

  • anonymní uživatel Fanda Holan (holanek1308 (a) gmail.com) 12.12.2018 v 14:23

    Ahoj, jezdím na kole ož od malička... nejdřív XC pak cyklokros a pak jsem se přes dual fourcross a jeden závod ve sjezdu dostal až jsem.. můj velký cíl je dotáhnout to někam v enduru na což bohužel nejsou finance.. ale myslím že nějaký skills v technice a v ostatním tam budou. Nicméně ted k věci... Občas si od kamaráda půjčuji enduro abych si šel zatrénovat, nebo když mám jet někam na výlet (na fourcrosáku se blbě jezdí na výlety) nebo když si chci jen sednout na nějakou raketu a jet si vyčistit mysl. Jednou když jsem mu psal jestli bych si ho nemohl zase půjčit "že je krásné bahnité počasí" byla mi odepsána celkem nepěkná odpoved "hele sorry, ono je ted v servise" chytla mě celkem panika protože fourcroska je na mokru nejezditelná a to doslova.. na gumy se vám nalepí tolik jílu že než stihnete nacvaknout už se vám netočí kola ! A na traily prostě fourcrosák není ! Naštěstí další zpráva pro mě zněla velmi zajímavě "Ale mám doma elektro jestli chceš ?" Můj názor na elektra nebyl zrovna optimistický ale přes touhu si zajezdit jsem řekl že jo proč ne. Hned co jsem si bike vyzvedl jsem z toho měl už vetší radost.. byl to Spešl Enduro jen s širokým rámem ve kterým byla baterka.. Jel jsem hned na traily na nedalekém kopci které jsme si s klukama postavili. Řeknu vám větší zábavu jsem tam ještě nezažil.. ne jen že kolo i přes větší váhu bylo pěkně obratné ale v některých pasážích jsem měl takovou rychlost jakou jsem tam ještě nikdy neměl. Ale nejlepší samozřejmě bylo to že když jsem to sjel až dolu, nebylo to: " tyvole a ted zase pul hodiny nahoru..." bylo to uplně naopak jen jsem si přidal procenta aby mi kolo se šlapáním pomohlo o trochu víc a jel jsem. Za chvilku jsem byl zase nahoře a mohl si to znova užít sjezdem. Nejvíc mě překvapilo že na cestě na horu po jílovité cestě mi to ani jednou nepodjelo, na obyčejným kole bych se tam trápil tak že by mi to nakonec nehorázně podklouzlo a letěl bych přímo na představec..
    Takže celkový shrnutí: Takovou srandu jsem tam ještě nezažil. Kolo bylo i přes jeho váhu celkem hravý ale ve vzduchu to není ono no. Další věc je to že jsem tam strávil celej den, což se mi ještě nikdy nestalo vždy mě přestalo bavit jet 2 minuty dolu a 30 nahoru. A jako poslední ten fakt že jsem ujel o hodně víc jízd a baterka mi po celým dni vydržela ještě na cestu domu.

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 14:25

    Honza: no jasně, tohle bude argument asi většiny trail center, protože to zní jako opravdu DŮVOD. Ale jak jsem psal, stačí se na to podívat jednoduchou optikou a ještě jednoduššími počty. Jezdec na e-bajku je o 10 kg těžší než jezdec na normálním kole, při stejné hmotnosti jezdce. Já mám 80 kg. Budu nadávat 90 kg klukovi, že ničí trail víc než já? To asi ne... Navíc ty širší gumy, které jsou k povrchu šetrnější. A hlavně styčná plocha pluskové gumy bude určitě o víc než 10% větší než nepluskové gumy. Takže teoreticky, při normální jízdě by e-bajk měl být k terénu šetrnější. A ta trakce... jako nevím... copak na e-bajku furt všichni jezdí driftem nebo co? A už taková opravdu srandovní blbost a přirovnání na závěr. E-bajky mají průměrný výkon něco přes 200W. Sagan dokáže vyvinout kolem 2000W a v průměru za hodinu v nějakém stoupání dává 400W. Samozřejmě, že Sagani nám nejezdí po trailech, ale to spíš už jen z prdele tohle srovnání, když se tu už řeší výkon e-bajků a jejich ničení trailů :)

  • anonymní uživatel Tom 12.12.2018 v 14:27

    hele Pavle...a kdyby tvuj otec za vikend nenalital na e-biku 250km, ale najel treba 100km (nebo 50, to je fuk) na normalnim kole, dostalo by se mu min toho kardia, ktery je pro nej tak strasne dulezity?
    proc je pro vsechny tak hrozne dulezity najezdit hodne kilometru?! kdyz na to nemam, jedu pomalejc, nebo jedu neco, na co mam...

    mam souseda, starsi pan, tak 65let, kterej hodne jezdi na kole...a ted zvazuje, ze se na to vysere, pac v parte kamosu, se kterou jezdil, si vsichni poridili e-bike a on jim najednou nestaci a prestalo ho to bavit... a e-bike nechce...proc taky...on si na to stelvio klidne vyjede sam, ma na to...nebude tam za dve hodky, ale za ctyri...no a?

    a prirovnani k motorkam...ma to motor? ma! tak je to motorka..howg

  • anonymní uživatel Tom 12.12.2018 v 14:32

    Fanda: jak uz sem rikal, chapem, jezdit na motorce po lese je zabava...

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 15:12

    Tom: sorry, ale cítím docela ironii z tvého komentáře ohledně důležitosti jízdy na kole a vůbec pohybu (to je to kardio) u starých lidí. Tatík nejdřív vyjede bez pomoci, a když už nemůže, zapne si pomoc. Udělá si delší výlet, zajede si kam chce, navíc je velice nadšený fotoamatér, takže si veze brašničku s foťákama, atd., atd. Navíc pro klouby, srdce starého člověka a vůbec pro něj je lepší toho najezdit víc s menší námahou než naopak. Můj tatík na Stelvio nevyjede. Ani to není jeho cíl. Parta jeho kámošů, kteří už nemají moc sil na to, aby drandili na kole, uvažují o pořízení e-kol. Protože se jim hrozně líbí, jak si tatík všude pěkně jezdí. Řekni mi prosím, co je na tomhle všem, co píšu, špatně...

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 15:17

    Tom: Tome, máš auto? Nebo někdo z tvého okolí? Proč to auto mají? Z tvé logiky vyplývá, že když nemají na to, aby někam došli pěšky nebo když tam chtějí být rychle, tak ať raději zůstanou doma. Ať jdou pěšky tam, kam dojdou. A když nemají na to, aby došli z Opavy do Prahy, ať zůstanou doma. Až budu ve věku tatíka, budu moc rád za to, když budu mít tolik elánu a sil, abych mohl denně drandit na elektrokole...

  • profilová fotka Keli 12.12.2018 v 15:17

    Ad opotřebení, víc jízd, víc opotřebení trailu. Jednoduchá matematika.

  • profilová fotka Pavel 12.12.2018 v 15:19

    Tom: na motorce nemusíš šlapat, Tome...

  • anonymní uživatel Honza (honzarb (a) seznam.cz) 12.12.2018 v 15:35

    tj jak u blbejch...tak jasne,ze sou ebajky treba i bozi... ao

  • anonymní uživatel Honza (honzarb (a) seznam.cz) 12.12.2018 v 15:37

    ...ale vetsina lidi je hejtuje kvuli tomu, ci tady pise Michal, takze narky, ze spousta lidi na nich ani nesedela, sou proste lichy. Ja na nich taky nikdy nesedel a diky tomu, ze je chapu jako hrozbu, viz Jizni Tyrolsko, tak je nikdy nebudu ani v nejmensim adorovat. Prekvapuje me, ze si to spousta bikeru neuvedomuje.

  • profilová fotka wilda 12.12.2018 v 15:37

    pps: se Prestehuj se a nemusis jezdit polovinu vyjizdky na trail. Na ekole tam stejne vyrazne rychleji nebudes.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 12.12.2018 v 15:49

    E-bike je jako via.gra...... zdraví ji nepotřebují, nemocným pomáhá a tak to má být :-)

  • anonymní uživatel Tom 12.12.2018 v 17:30

    chapes,ze neni rozdil mezi tim kdyz pomalu,volnym tempem ujedu 20km a kdyz stejnym vykonem ujedu 50km na ebiku? nesouvisi to se starim,nesouvisi to se stelviem, nesouvisi to s kloubama...proc ta neustala honba za najetejma km? ma to jako dopravni prostredek? cajk...ale stale stejnej problem,na kterej tu poukazuje spousta lidi,kterej nechces videt...neni to kolo.
    vysvetlim ti to na tvem srovnani auta a pesi chuze....autem nevjedes na pesi zonu,vid? nebo na chodnik? nebo na turistickou cestu?
    ebajky pozivaj vyhody ktery zdedily od obyc kol...nektery legalni,jiny prehlizeny vlastnikama pozemku a jinyma autoritama...ale to jednou nekoho nastve a skonci to..a ja mam strach,ze spolu s tim toho hodne skonci i pro obyc. kola..a zjevne nejsem sam...

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 12.12.2018 v 17:32

    Mno dovedu si predstavit, ze se po precteni tohohle clanku nasledujicich nekolik mesicu bez via.gry neobejdes Ado, hodne stesti pri rekonvalescenci :)

  • anonymní uživatel PTBack 12.12.2018 v 19:27

    "Zatímco v Rusku to stále ještě bylo tématem vášnivých diskuzí v anarchistických kroužcích "-nebo jak to tam přesnè bylo slovy klasiků :D .
    Jen tak přihodím, jaký je na to pohled z hlediska ekologie? Tak jasně, nečoudí to. Ale někde se ta elektřina pro naše radovánky vyrobit musí. Není to principielně vůči přírodě hnusný? Není víc fér, za tu srandu se po ní pohybovat bez dluhu? Jasně, někdo třeba jede na kolo autem. Ale principielně děláme spoustu věcí. Někdo třeba jezdí enduro, protože mu dělá dobře a přijde mu fér k sobě samýmu, vyškrábat se na kopec vlastními silami atd. Jinak se taky opravdu bojim zaplevelení lesa masami lidí, od kterých byl doteď na kopci pokoj, protože se tam po svých nedohrabali. Důchodci atp. je pochopitelne jiná kategorie. Jinak na MS to jistě bude jedna z nejsledovanějších disciplín, to maso bude chtít každej vidět a pokud to nebude vyloženě blbý, tak to bude dost atraktivní.

  • anonymní uživatel pps 12.12.2018 v 19:34

    2 Tom: Že ty e-bike nevnímáš jako kolo ještě neznamená,že ho tak nevnímá někdo jinej a příspěvky níže ti to dokazují. A proč honba za km? No když toho ujedeš víc, tak toho i víc uvidíš a zažiješ, co ti na tom není jasný?

  • anonymní uživatel Vítek 12.12.2018 v 19:53

    Každý ať jezdí co ho baví a na jakém kole chce, ale přece jenom kolo s motorkem už není kolo. Za chvilku to možná dopadne, tak že kola podobně jako auta, už nebudou potřebovat jezdce, a budou jezdit úplně sama. Ale přesto věřím že někteří budou říkat že to je super jízda. V

  • anonymní uživatel Tomáš 12.12.2018 v 20:30

    Pavel: Počkej až to s fotrem někdě práskne, jak tě bude sr.t zě musíš tak daleko. :D

  • anonymní uživatel DD 12.12.2018 v 21:25

    Hh, jisty je jedno, bude tady zarucene nejvic komentu :D a to tu jeste neni ados

  • anonymní uživatel Franta Horak (mr.horac (a) gmail.com) 13.12.2018 v 0:09

    Vynikajici clanek, presne to vystihuje problematiku a moc za nej dekuju. Jeste bych dodal, ze predposledni odstavec s velkyma kopcema dolu, se da resit e-allmountainem. Sice to uz bude vic penez,ale ma to pak nejvetsi smysl.
    Reagovat na nektery komentare nema smysl,ale musim na ten od Vitka - tyhle komenty slysim dost casto a chapu to,protoze je psali lidi,kteri si o tom nepokecali, nezkusili si to a neprecetli si podobnej clanek,kde je jasne vysvetleno,jak se veci maji a proc ekolo s tim,ze vynechavame babky a dedky s nakupnim ebikem. Ale pokud nekdo napise to,co Vitek tady pod clankem,tak se proste neda nic delat. Nekdo proste neumi cist nebo pochopit par odstavcu. Doufam,ze tehle lidi bude ubyvat a aspon si poslechnou a zkusej pochopit nazor protistrany. V tomto pripade je to beznadejny :0(((.

  • anonymní uživatel Radim (forsthaus007 (a) gmail.com) 13.12.2018 v 7:14

    Ahoj borci,
    Já sem vůbec nepatřím, ikdyz mám Duratec po otci, který celý života šlape a maká jako většina z vás. Já se ale raději vozím, jezdím enduro ale na motorce, od příštího roku mame v pohárových závodech novou kategorii emoto, a to by jste koukali těch komentářů.) motorka? jedině na benzín, spojka...plyn a musíš za toho tahat. Úplně stejne zděšení jako tady.... A jinak k té motorce mám chuť si jako doplněk na trénink koupit bike, na sjezdy, a teď sorry jak tomu nářadí všemu říkate, tak poradny celopero, poradny zdvyhy a chci s tím hlavně sjíždět... No ale nehce se mi moc makat, ale jezdit chci a chci si připadat jako na kole, tak že jsem naprosto nadšený z ebiku, a zrovna jsem včera testoval haibike xduro 8 a super, borec v obchodě říká, ale ne že si takové koupíte a budete vozit dětská po stezce ve vozíku, a já mu říkám, no jasný to vyloučit nemůžu. I když jsme z vašeho pohledu k ukamenovani, tak nebýt ebiku na kolo bych moc nesedl, jsem nadšený z té techniky, vidím to jako novou disciplínu, která tento sport rozšiřuje, a jak je skvělé v článku napsané, jsou to nové možnosti.
    Stejně zustane spousta z vás, co budete hlídat kilometry, což je cíl, pro mě je cíl cesta... Já fandím každému, kdo něco dělá, a přehlížím co k tomu potřebuje...
    Jo a tomu tatovi se těším, až mu ebike koupim, kilometrů už má dost ať se taky trochu pobaví.)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.12.2018 v 9:33

    2 DD

    ale kdeže, už jsem vystřelil, ale v tomhle vlákně je to slabota:/ většinou vysypu celej zásobník, teď se mi ta vzduchovka nějak zasekla,
    navíc už mě přestalo bavit se s Elektronikem Subsonicem dohadovat o tom, jestli bylo dřiv vejce nebo slepice žejo....

  • anonymní uživatel enduroke (reer (a) sasa.cz) 13.12.2018 v 9:49

    dd

  • anonymní uživatel enduroke (reer (a) sasa.cz) 13.12.2018 v 9:49

    @Radim | No ale nehce se mi moc makat, ale jezdit chci .

    Co na to rict? Jen to ze to dela hezky obrazek o jezdich na e-biku

  • profilová fotka Pavel 13.12.2018 v 16:34

    Tomáš: haha... vtipné a chytré...

  • anonymní uživatel Ten co moc nemusi Adose 13.12.2018 v 20:41

    Cekal jsem nejaky hejtovaci slohovky od Adose a jsem vcelku....zklamany dneska... :)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 13.12.2018 v 22:38

    Ten íbejk musí být můj. A když na to hodím lehké karbón ráfky za dalších 30 litrů a vzduchové polštáře navržené Gregem Minárem,tak mne budou muset pustit s tou žiletkou i na Rychleby. Howg

  • profilová fotka Vencik 14.12.2018 v 20:12

    Jak se reálně šlape po dojití baterky? Taháš komplet všechno (el. náhon) šlapáním? Článek supr, je to něco jako nástup HATE 29" za tři roky to bude úplně normální... kámoš na tom dal Singltrek a total pecka pořád na full gas...

  • profilová fotka Ádoš 15.12.2018 v 2:00

    2 Vencik

    po vybití baterky si v loji.....nevím jak u low-end e-biku, ale u medium/premiových e-biku (předpokládám, že i ostatní mimo ty, které jsem zkusil a fungují na principu "středového pohonu" za asistence Li-Pol, v posledních letech hlavně Li-Lon akumulátoru) se po vybití baterky při šlapání pereš s pocitově dost nepříjemnym odporem. U některých značek jde prechipovat řj, ale tím riskuješ trvalé poškození baterky.
    Budu se po sté opakovat, ale doufám, že se to v gravity disciplínách nerozšíří v budoucnu více, než na úrovni rekreačních alternativ.
    Byla by škoda, zašlapat do země původní myšlenku toho, co tu valná většina z nás miluje.
    U "klasické" cyklistiky je to vzhledem k zlenivělosti společnosti cesta vpřed, to jsem nikdy nepopíral.

  • profilová fotka Vencik 15.12.2018 v 15:26

    ... cyklistika je jen jedna

  • anonymní uživatel Hanzon 15.12.2018 v 21:50

    Asi tak, ekolo si koupil jeden můj kamoš totání lempl, debil,na nanormální kolo by nevlez a elektrokolo...... apochvaluje si to, takže závěr...jdetě s tím doprdele.....

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 16.12.2018 v 0:21

    Hanzon: to nedelas dobre Jaromire s tim pomlouvanim, jeden by skoro rekl, ze jsi nejaka zavistiva socka, ktere to ve skole prilis neslo, soude podle vyjadrovacich schopnosti

  • anonymní uživatel Fanda 16.12.2018 v 7:21

    Elektronik supersonik : je to jen názor ne, stejně o elektrokole na tomhle webu málokdo uvažuje,takže názor bych bral tak či tak,sám bych si teda za ty prachy koupi pořádnou krosku

  • profilová fotka umpalump 16.12.2018 v 15:41

    hanzon je elektro panic a myslim si ze aj vacsina tychto tu akoze odbornikov na elektro co vzivote natom nesedeli,to je take krasne hovorit o niecom ocom viete prd

  • anonymní uživatel Mk 16.12.2018 v 22:09

    umpalump: Co je tohle pořád za hloupej argument. Nemusim se na tom svézt. Je mi jasný, že je to skvělý a zábavný. Vždyť to je právě ten největší problém, je to moc dobrý! Už takhle jsou v naší minizemi lesy plný dementů, a to jezděj na šlapacích kolech. Víc dalších lidí co daj víc koleček po lese je uplně katastrofální směr, kam by se to rozhodně nemělo ubírat. Pokud by teda všichni nejezdili jen na oficiálních trailech a lesních cestách, o čemž silně pochybuju.

  • anonymní uživatel jonas (dawejonas (a) seznam.cz) 17.12.2018 v 8:42

    legrace porat dokola pozorovat negativní reakce od lidí co maj ještě čerství kerky 26 forever

  • anonymní uživatel Lukáš (rojko.lukas (a) gmail.com) 17.12.2018 v 10:51

    me bude stacit, kdyz si lidi na e-bajcich nebudou namlouvat, ze to jsou bajkeri. tady v diskuzi to jde jasne videt

    jinak tento web byl driv takovej punkovej, ze? ted je hodne servilni vuci mainstreamovym trendum...nojo, stari dobehne kazdyho. Asi byto chtelo mladsi krev

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 17.12.2018 v 20:39

    Lukáš: tohle si Nicolas Vouilloz, Fabien Barel, Sam Pilgrim a dalsi nezaslouzili, jsi kruty

  • profilová fotka Ádoš 18.12.2018 v 0:40

    2 Elektronik Subsonik

    špatně argumentuješ :) já a mnozí ostatní upozorňujeme na něco jiného, než že all star jezdí z radosti, čí pro sponzora TAKY na e-biku

  • profilová fotka Ivo 19.12.2018 v 10:30

    jen pro pořádek, v Jižním Tyrolsku mají zvláštní přístup k bikerům skoro odjakživa. Například lanovka nedaleko Gardy nebo v Latsch (místo, které je často v německých bike časopisech označováno jako Top mekka v Evropě) může biker na lanovku (na rozdíl od pěších turistů) jen ráno do 9 a pak až od 15 hodin. A to platilo i v době kdy ještě žádná elektrokola nebyla. Takže psát nesmysly o tom, že nějaká další omezení v této oblasti jsou kvůli ebikerům je dost mimo. Stejně tak museli přesunout kvůli různým omezením a překažkám proti bikerů jeden z největších bike festivalů v Evropě z Latsche do Brixenu. Taky ještě před nástupem elektrokol.

  • anonymní uživatel Technik 23.12.2018 v 2:02

    Dobre napsany ..Nakonec jsem do toho taky prastil a ke sjezdaku a xcecku jsem si poridil Levo na 27 pluskovejch plastich. Cena byla vic nez prijatelna 3000Cad pac sem vychytal vyprodej 2018 rady pred nastupem novy 2019. Nemuzu si to vynachvalit je to proste parada konecne me neco vykopalo ven pokazdy kdy to cas dovoli. Ziju uz nekolik let v Canade a v lete se tu shutli truckem na downhilovy traily nekdy se musi slapat nic mene to se to mockrat dolu nestihne vetsi zdvihy bez lockoutu se proste nahoru slapou spatne. Ted je davam i v zime nepotrebuju resit truck s ridicem (cesta pro trucky je v zime beztak zavrena) trenuju techniku a nasledne vidim pokrok i na sjezdaku. Presne jak si psal ebike diky svy vaze dava prevazne pri sjezdech vetsi zahul na horni polovinu tela zpet se vetsinou vracim stejne utahanej ne-li vic nez ,kdyz jezdim na dhcku (intense uzzi) .Najedu jednoznacne o dost vic a ten fan factor tam proste je .Na vylozene hejtry sem zatim jeste nenarazil samo drtici kopcu z vlozkou v leginach daj najevo ze to neni jejich kafe nic mene me tendle styl nikdy nebral a s radosti jim uhnu klidne i do hlubokyho snehu .Kdyz clovek jezdi v horach kde jsou kilometry trailu , spousty zvere vcetne medvedu je za kazdej ten watt navic rad kor kdyz padne tma nebo se rapidne zmeni pocasi .Me ebike otevrel novej obzor je to neco o cem se nebojim ric ze je to skutecnej game changer.

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 6.1.2019 v 9:11

    Zajímavý trend nejen tohoto (velmi dobrého) článku - nadšené komentáře těch, kteří vyzkoušeli vs kritika teoretiků...Stejné jako přirovnání éčka k motorce - to napíše jen ten, kdo na MX nebo EXC nikdy nejel.

  • anonymní uživatel Ádoš 8.1.2019 v 13:34

    2 Vacan

    já bych to zas tak nepaušalizoval. Spoustu lidí zkusilo - ne jednou, ne dvakrát ale xkrát. Přesto prvotní nadšení vystřídalo zhnusení.

    To víš, že je neuvěřitelně cool, když bez fyzické průpravy sednu na e-bike a vyšlápnu rychlostí 20km/h třeba Poledník - kam se s normálnim
    kolem v potu tváře plácám z údolí od Křemelné hodinu, to když mám fyzičku. Nebo tam vůbec nevyjedu, protože v mém případě 3 roky
    nejezdím.

    Zasloužím si ten kopec? podle mnohých ano, podle mě nikoli. Nicméně u XC ještě přimhouřím oko, je to disciplína pro
    širokou veřejnost - pro malý, velký, tlustý, hubený, starý i mladý. Jde o to dostat se na čerstvý vzduch.

    V čem ale nikdy neustoupim ani o krok, je masové protěžování e-biků v gravity disciplínách. Tam to dle
    mého prostě nepatří. To je podobný, jako kdybych byl odvařenej z MMA a strašně rád bych někoho
    seřezal v kleci. Bohužel ale nejsem ve formě a tak trochu se i bojím, tak si do ringu pro jistotu
    vezmu Taser. Hurá, zvítezil jsem...... jsem tedy MMA fighter. Příměra sice není zrovna nejlepší,
    ale snad to dobře odráží můj pohled na tuhle novou módu.

    Fakt to vážení není o tom, že hejtaři jsou jenom z řad socek, které jezdí na Libertě a protože jsou chudý a nemaji
    na e-bike, tak pomlouvají kudy chodí.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 8.1.2019 v 13:47

    + nejde mi do hlavy, jak někteří mohou tvrdit, že je e-bike fyzicky vyčerpá víc než klasické kolo. Himl hergot, zrovna na
    zde v diskuzi zmíneném Levu jsem jezdil taky, nahoru, dolu, doleva,doprava, po trávě i po kamení v dešti i ve sluníčku.
    No, pravda.....při dupání do kopce jsem byl krapet zadejchanej, ale fakt bych to nesrovnával s 10 jízdama v Leogangu,
    Mariboru nebo třeba šumavském Špičáku, kde byl člověk stahanej jako kůň a to měl přitom slušnou fyzičku.
    Nepřehnali jste to trochu v tom zveličování fyzické námahy při jízdě na e-biku? :)

    To za pár let dospěje do stádia, kdy "bikeři" budou šmucky a "e-bikeři" frikulíni - pěkně se nám tu
    s přibývajícími lety mění komunita :/

  • anonymní uživatel Ali G 10.1.2019 v 23:54

    ať si každý myslí a říká co chce, mě radost z novýho Keneva nic nezkazí, stejně tak se rád svezu na starým big hitu, peace

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí