MojeKolo

Test: ebike Kellys THEOS AM 70

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.7.2018

Rozhodně nejsem zarytý fanoušek elektro kol, spíše naopak. U počítače, za obrazovkou jsem spíše nepřítel ebiků. Ale stejně jako všichni ostatní, když na ebajka sedneš, tak se něco změní. Zapomeneš na argumenty, kterými v každé diskuzi ebajkery v klidu umlčíš a jízdu si užíváš. Jízda na Ebike je zážitek, je to něco nesrovnatelného s klasickým kolem. Ebike není kolo s dopomocí, je to zcela jiná kategorie. Jestli je to kategorie patřící ještě do cyklistiky však nedokáži zodpovědně odpovědět. Ano, i na klasickém ebiku musíš šlapat, ale srovnat námahu s klasickým bajkem nelze, ani náhodou.

První letošní ebike, kterého jsem sedlal byl bajk od Kellysu, model Theos v provedení AM. All mountain, tedy verze s menším zdvihem, k dispozici je obdobné kolo s označením EN, které disponuje zdvihem o dva centimetry vyšším.

Kellys Theos AM, kolo postaven na celoodpruženém rámu se zadní stavbou otáčející se okolo virtuálního bodu. Zavěšením zadní stavby je provedeno skrze dvojici přepák, přičemž spodní slouží i jako úchyt spodního oka resp. čepu tlumiče.
Líbí se mi uchycení baterie, tedy žádná celokapotáž, ale pěkně přiznaná baterie. Výhoda je jasná, váhová úspora, pokud je baterie ukryta v útrobách rámu, váha vyskočí o minimálně 1,5 kila, v poho, motor to utáhne tvrdí výrobci… tento argument neuznávám, motor to sice zvládne, ale já se táhnout s váhou navíc nechci.

Srdce kola, tedy motor, je běžně používaný systém Shimano Steps E8000 s výkonem 250 Wattů a 70 Nm kroutícího momentu. Využití Shimana umožňuje tvůrcům kola vytvořit geometrii podobnou normálnímu modernímu kolo bez motoru. Geoška je v klidu, spíše tradiční než moderní, výrobce reach neuvádí, ale kolo je spíše kratší na předním rámovém trojúhelníku. Ano, možná je vidlice více vzpřímená než u podobných kol bez motoru, ale rozhodně bych číslo 68 hlavového úhlu nebral jako chybu. I když délka řetězových vzpěr mající hodnotu 455 mm udeří do oči, u normálního kola ji snad až na pár úletů nenajdeš, u ebiku má svoje opodstatnění. Delší zadní stavba zajišťuje lepší rozložení hmotnosti a optimální přenos síly šlapání plus motoru na zadní kolo.

Osazení nemá nikde slabinu, pružení svěřeno Rock Shoxu (vidlice Pike, tlumič Monarch RT), řazení Shimano XT, doplňky Raceface, teleskopická sedlovka KindShock Lev se 125mm zdvihu a pláště s šíří 2,8" Schwalbe Nobby Nic. Není s podivem, že na pozici brzd najdeme kotouče s průměry jako na sjezďáku, 203 mm resp. 180 mm. Váha ebiku je znát a za jízdy ještě více.

A jak se na Kellys jezdí? Velmi dobře. Ale prostě normální kolo to není. Samozřejmostí při prvotním použití je navolení Boost režimu, tedy největší dopomoci. Zrychlení skvělé, žádný kopec není problém, ale problém je limit rychlosti. Ad limit, to je zákonný limit, Evropská unie, uprchlíci … no vždyť to znáte. Nicméně 25 km/h je zoufale málo, navíc jakmile tuto hranici překonáš, tak motor okamžitě, jako OKAMŽITĚ přestane pomáhat, což je velmi nepříjemné. Takže musíš jet tak, aby jsi pětadvacet nepřekonal, nuda… Šlapeš sice zlehka, ale pomalu. Proto je lepší jet na ostatní režimy, ať už Eco nebo Trail. Tam je dopomoc slabší, ale k překonání hranice limitu je to náročnější. A hlavně trochu šlapeš, jako fakt šlapeš, za svý. Prostě se jen tak nevezeš. V podstatě jsem si vždy dal za cíl jet průměr 25 km/h s využíváním všech režimů, Boost pouze do velkých kopců. S tímto „šetřením“ elektrické energie se da objet i poměrně velká vzdálenost. Není problém i více jak 50 km na jednu baterii s kapacitou 504 Wh. Pro běžně trénovaného jezdce na klasickém kole je průměr 25 km/h na 50 km trati nereálný, s ebikem ale naprosto v pohodě. A únava se nedá srovnat, motor ti ořeže výkonové špičky, vydáváš sice energii na šlapání, ale nesrovnatelně menší než na klasice. „Nech tam šajbu a toč to!“ Jízda je velmi podobná na silničce, točíš nohama a valíš. Řazení není v podstatě třeba používat, stačí měnit režim dopomoci. Motor má stále dost síly, vyjma úplně nejprudších kopců, ale tam si musíš máknout.
Občas je rychlost, kterou jedeš překvapivá, takže musíš volit stopu i do kopce. V takových místech pochopíš proč můžeš jet jen 25 kiláků, mít to neomezeně, tak máš občas problém.
Výhodou použité řešení pohonu a motoru Shimano je to, že když šlapeš za své, bez elektrické asistence, tak netočíš žádnou převodovkou, tudíž neztrácíš žádnou vlastní energii a ta jde rovnou do řetězu.

Předchozí odstavec se věnuje primárně jízdě po rovině a do kopce, jaké je to ale i kopce, směr, který je pro all mountain kola asi důležitější. Kellys je velmi dobře ovladatelný, díky postavené vidlici snadno mění směr a nedělá mu problém ani zavřená zatáčka. A to i přes poměrně dlouhou zadní stavbu. Její délku oceníš v rychlých sjezdech (kolo drží směr) a také výjezdech (nestaví se na zadní).

Hmotnost má na jízdní vlastnosti dolekopcom zásadní vliv a to ať již při překonávání překážek, tak projíždění zatáček, tak celkového jízdního projevu. Kolo je těžké, ve srovnání s normálním bajkem, ale v zcela konkurence schopné při srovnání s ebiky podobné kategorie.
Na ovládání těžšího kola je třeba si zvyknout, brzdit dříve, i přesto, že brzdy jsou výkonné a pláště široké, tak při razantním brzdění přenést brzdný výkon na podklad beze smyku nezvládnou. Skoro deset kilo váhy navíc je znát hlavně v zatáčce, když přijedeš rychleji, tak budeš mít problém. Fyzika funguje a mechanika také.
Chybí ona lehkost jako na normálním kole, při práci s kolem, naklánění, nadlehčování, skákání je jízda podobná sjezdovému kolu z doby před deseti lety. Vše jde hůř, víc ztěžka a námaha, kterou jsi díky motoru ušetřil ve výjezdu se objeví při downhillu. Pokud chceš jet kudlu, tak tě pod kopcem packy budou bolet fest. To je však srovnání s běžným kole, když srovnávám ebiky, tak hmotnost je nižší než u kol s do rámu integrovanou baterií, rozdíl je cca 2 a více kilogramů ve prospěch neintegrovaného řešení. Kellys THEOS AM 70 ve velikosti L váží i s pedály 22,2 kg.

A závěrečný resultát, přestože nejsem zarytý ebike fanoušek, tak je rozhodně nezavrhuji. Jízda na ebiku je prostě skvělá zábava, ale je to jiná cyklistika. I ten nejnudnější trail se na ebiku stává zábavným, protože motor tě přes nudná místa rychleji přenese a i ve výjezdech musíš řídit, řešit stopu, najíždět si zatáčky – tedy pokud chceš jet aspoň trochu sportovně. Naopak z kopce dolů, tam jsou zatím slabá místa ebiků, není to geometrie, není to osazení, je to hmotnost, takže nejvíce si ti na ebiku bude líbit na mírnějších tratích, v hodně rozbitém a prudkém terénu se budeš spíše trápit. Možná s více zdvihem to bude snazší, ale na Kellys Theos AM jsem nikde nedostatek zdvihu nepociťoval.

Za mě ebike ano, ebike jako dopravní prostředek, ebike jako tréninkový nástroj, to je dle mého správné určení. Ale mít ebike jako primární bajk, to ne, na to jsem ještě mladý, možná za 30 let… ale každopádně Kellys Theos AM 7O je jeden z nejlepších ebiků na kterém jsem kdy seděl a pár, tedy několik mnoho párů jich bylo.

Pohled druhý, Čertův

Ačkoli to nerad přiznávám, postupem času se ze mě asi, tak napůl nechtěně, stává expert na trail/enduro elektrokola. Na pár kolech už jsem seděl a zážitky z nich byly…různé. Od kompletních, ne zrovna dobře ovladatelných motorek až po poměrně použitelné tréninkové nástroje. A zrovna do té druhé kategorie zapadá Kellys. Ačkoli byla v testu velikost L, náhodou se stalo, že jsme měli v redakci dvě elektrokola. Takže je jasné, že jsme se vydávali na elektrovýlety. Při mých 174cm jsem s Lkem neměl problém, rám je spíš kratší a není vysoký, takže #spokojenost.
Spokojenost je přesně ten výraz, co nejlépe vystihuje moje testování tohohle Ekola. Naprostá spokojenost s motorem, protože Shimano 8000 se doopravdy povedl. Baterka sice nevydrží navždy, ale za to může jednak mých 90 kg a hlavně moje závodní ambice. Prostě mě, díky pořádnému krouťáku motoru to jde navíc velmi snadno, strašně baví sypat to všude 25 kiláku za hodinu. Jelikož geometrie vůbec není zlá, ano, zadní stavba je trochu delší, ale na rovince ani z kopce to nevadí, do kopce to navíc strašně pomáhá. Díky delší zadní stavbě je totiž možné prášit to, výše zmíněnou rychlostí, i do největších kopců.

Skákání samozřejmě není nejsilnější stránka tohohle kola, na druhou stranu i tahle část vyjížďky mě vlastně začala strašně bavit. Díky tomu, že rychlost nikdy neklesne pod 25, najednou je totiž možné skákat i místa, které byste nikdy nezkoušeli odlepit. Samozřejmě, trochu síly to stojí, ale nic zlého.

Abych se zbytečně nerozepisoval, Kellys Theos je skvělý tréninkový nástroj. Protože pokud:
a) nemáte za domem velké kopce, ale chcete si natrénovat rychlou jízdu
b) máte za domem velké kopce a chcete na nich hodně najezdit z kopce
je tohle kolo boží možnost, jak strávit opravdu intenzivní dvě hodiny na kole bez ohledu na terén. Vlastně takhle intenzivní trénink už jsem dlouho nezažil a nevěřil bych, že ho někdy zažiju na kole s motorem. Ale nohy bolí, ruce taky. A ty křeče v obličeji z konstantního rohlíku, těch se zbavuje nejhůř.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 20.7.2018 v 15:58

    Zdravim ja som (napriek svojmu veku) podlahol e bikom moje turbo levo beriem na 95% vyjazdov - klasicky bike ostava casto doma. Je to jednoducho preto ze za take iste mnozstvo fyzickej energie mas 3x tolko zabavy. Za tie skoro dva roky som zistil ze na mojom reigne som bol v drvivej vacsine v turistickom tempe a skutocna rychla jazda bola zvacsa len dolekopcom...... ale na levo jednoducho jazdim rychlo vsade! Samozrejme som ho aj odomkol takze priemerna rychlost sa blizi casto k 30tke v pomerne hornatom terene malych karpat ... je to uplne ina dimezia MTB. Vlastne to uz ani MTB nie je: ) Pri jazde trenujete cele telo nielen nohy ; ) a zacinam vnimat ze ozajstní bikery na klasikach ma zacinaju na trailoch spomalovat. Minule som bol opat na klasike a je to uz pre mna pomale a trosku nudne - proste turistika a nie jazda : ) Caukoooo

  • anonymní uživatel E-f..king 20.7.2018 v 22:08

    Hlavne se te to honi:D

  • anonymní uživatel Bersekr 20.7.2018 v 22:13

    Martin_FM > nieco som tu rozpisal ze Ti napisem ale nenapisem Ti viac nez som napisal.

  • anonymní uživatel Henry 21.7.2018 v 0:47

    Po dlouhe dobe hezka uprimna recenze. I kdyz je to ebike.

  • anonymní uživatel Tomas (tomas.trojcak (a) seznam.cz) 23.7.2018 v 22:19

    Na takové ježdění mám VOR 450 a nepotřebuju e kolo, buď chci jet brutální masakr a nebo sednu na reigna a trošku si zamakam.

  • anonymní uživatel Radek 19.8.2018 v 23:53

    Mám Kellys Theos EN70.. Doma mi stojí GT iDrive 5 /2/. Favorit z roku 1984.. Jen aby bylo jasno, že na kole jezdím cca 40 let.. E-bike je pro většinu přínosem..Pouze totálně zabedněný chudák ho odsuzuje..Je to směr jak pro starší,nemocné.Tak pro normální bikery, kteří chtějí něco jiného, než se sedřít do bezvědomí a pak se týden brchat z trailu..Mohu teď denně dávat 30-50km, aniž bych se zmrtvil..Nemám křeče,nejsem zničený. A hlavně mě to baví..kopec -nekopec..Systém je nastavený tak, že pokud se flákáš, fláká se i on..Pokud šlapeš, tak ti pomůže..Sice mě štve že díky EU je tam omezení..Ovšem povětšinou to dostačuje..Kellys Theos EN70 jsem bral z důvodu výbavy a ceny.Kterou se mi podařilo pěkně usmlouvat.. Kolo s Di2XT ,náboje Novatec,ovládání Shimano steps ..Atd.. I když spousta výrobců integruje baterie ,tady je na klasický rám jen přišroubovaná...Zadní stavba má virtuální čep..Který fakt při jízdě nevadí a v terénu funguje...Jednoznačně doporučuji někde si půjčit e-bike. Projet si ho o víkendu a pak mudrovat...Já už bych neměnil a nelituju peněz.. I když se to zdá drahé..Já tvrdím že cena je dobrá..jen máme tak mizerné platy..Němec si kolo za 130000kč koupí za 1,5 platu ,Čech za 6?? kolo je stejné :-)...Tak šetřete ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí