Test: Lapierre Overvolt AM 700i+ - allmoutain ebike

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 9.8.2018

Ať chceme nebo ne, ebike jsou hitem poslední doby. Není mnoho značek, které by tento segment ignorovalo. Ani francouzský Lapierre není výjimkou. A navíc, ve vývojovém týmu, ano, vývojovém týmu ebiků má takovou hvězdu světového downhillu Nico Vouilloze. Je znát jeho rukopis na těchto kolech?

Poslední dobou jsou v oblasti dva trendy, jeden sází na plně integrovanou baterii a druhý na tzv. semi integraci, tedy přiznanou baterii. Semi integrované řešení má své výhody, tou je především nižší váha, ale daní za nižší hmotnost je vzhled, který je pro mnohé uživatele nepřijatelný. Viditelná baterie rovnou napovídá, že se jedná o elektro kolo. Naopak, ebike s plně integrovanou baterií se vzhledově více blíží klasickému kolu a laik si tak ani nemusí všimnout, že jde o kolo s elektrickou dopomocí.

Právě do druhé kategorie patří i dnes testované kolo LAPIERRE Overvolt AM 700i+. Overvolt je klasickým představitelem ebiku kategorie all mountain, tedy vyšší zdvih a plusková kola. Vychází z neelektrických kol Lapierre, se kterými sdílí platformu odpružení. Tradiční lapierrovské čtyřčepové zavěšení zadní stavby Francouzi i zde nazývají OST+, Overvolt AM 700i+ disponuje zdvihem 150 mm vzadu i vepředu.

Zajímavostí je možnost použití jak pluskových, tak kol s klasickými plášti, systém DWS (dual wheel system) funguje na otočených elementech umístěných v oblasti rámu u osy zadního náboje, jejich otočením změníš „délku“ zadní stavby a lehce upravíš geometrii pro menší resp. větší průměr kol.

Srdce ebiku je vždy motor, u Lapierru sází na značku Bosch. Osazen je motor Performance CX disponující výkonem 250W a až 80 Nm kroutícího momentu. Šťávu pro motor dodává baterie stejného výrobce s kapacitou 500Wh / 14Ah.

Veškeré informace o pohonu jsou zobrazovány na masivním displeji na řídítkách, k přepínání informací lze použít buď tlačítek okolo displeje a nebo „dálkového“ ovládání u levého gripu. Displej je velmi dobře čitelný, ale jeho zpracování je takové „plastové“, klasické Bosch ovládátka, která bys čekal spíše na městském kole než na allmountainu.

Geometrie je ebikově allmountainová, slovo ebikově je zásadní. Na ebiku potřebuješ delší zadní stavbu pro lepší rozložení hmotnosti kola a tím pádem pro lepší jízdní vlastnosti. 470 milimetrů dlouhá zadní stavba na klasickém kole by znamenala téměř nejezditelné kolo, které by nechtělo zatáčet, ale na ebiku, ti to ani nepřijde. Samozřejmě, s takhle dlouhou zadní stavbou se neotočíš na pětníku, zvlášť když k tomu připočteš i položený hlavový úhel 66 stupňů. Nicméně po kratší době zvykání jsem neměl problém ani v nejutaženějších zatáčkách.

U ebiků obecně hmotnost zásadně ovlivňuje jízdní vlastnosti kola, ebike má o cca deset kilo víc než kolo bez motoru a baterie – ani zde tomu není jinak. I přes dopomoc motorem jízda není zadarmo, zvláště pokud si dáváš. Dávat si, znamená v podání ebiku jet maximální rychlost, kdy ti ještě motor pomáhá. Limit je zákonem nastaven na 25 km/h, ale Bosch ti s plynulým úbytkem dopomoci pomáhá až do 27 km/h. Na rozdíl od Shimano systému, který má tvrdý limit 25 kiláků a pak už nic – jedeš jen za své. Bosch systém mnohem příjemnější na jízdu okolo limitu, u Shimana si musíš zvyknout, že hranici 25 km/h nesmíš překonat, protože poté okamžitě skončí dopomoc – velmi nepříjemné je to ve výjezdech do kopců. V tomhle ohledu je Bosch uživatelsky o hodně dál.

Když už jsem u srovnání se Shimanem, tak shodou okolností jsme měli ve stejnou dobu k dispozici dva různé ebiky, Kellys Theos na Shimano a tento Lapierre. Srovnat si dvě velmi podobná kola v terénu je k nezaplacení. Lapierre byl silnější na rovině a mírných kopcích, tam kde motor dával dost síly a mohl jsi jet více jak 25 km/h, na kterých Shimano svoji dopomoc ukončilo. Na rovině dva kiláky navíc poznáš. Naopak Shimano vítězilo v prudkých výjezdech, tam kde již Bosch neměl sílu, bylo Shimano Steps e8000 často nezadržitelné. Kroutící moment u Shimana na Kellysu byl výrazně vyšší, ačkoliv papírově na tom má být Bosch o pět Nm lepší. Prostě, do prudkého kopce, v místech, kde se Bosch již zadýchával, Shimano jelo v pohodě – že by to byla ztráta v převodovce nebo ve vyšší váze stroje, nevím.

A ještě jednou srovnání, tentokrát řazení Shimano vs. Sram, u elektrického Sramu, tedy použité řady GXe můžeš řadit pouze po jednom pastorku. U Shimana po více. Co je lepší? Uživatelsky zajisté Shimano, ale daní za to jsou pekelné zvuky linoucí se z okolí kazety při řazení „pod plynem“. Tomuto se u GXe vyvaruješ a je jisté, že minimálně výdrž řetězu bude mnohem větší.

Pokud se ti stane, že ti u Bosche dojde baterie, je dojezd domů náročnější, protože pohon z klik prochází prvně převodovkou a až poté jde přes řetěz do zadního kola. U Shimana jde síla z klik přímo do řetězu. Nicméně, co se týče výdrže baterie, tak Bosch byl o poznání úspornější a dojezd větší. I přesto, že Shimano mělo baterii 504 Wh, tedy o 4 Wh více. Zajímavé je umístění nabíjecí zdířky, ta není na baterce, ale až na motoru, no musel jsem hledat a nakonec vznést dotaz dovozci.

O jízdě v terénu jsem se již okrajově zmínil, ale zkusím se rozepsat více. Jízda na ebike je specifická, kvůli vyšší rychlosti musíš řešit výběr stopy i při jízdě do kopce. Z kopce zase musíš počítat s vyšší hmotností, takže dříve a silněji brzdit před zatáčkami, počítat s větší setrvačností než u kola bez dopomoci elektromotoru.

To samé platí i pro překonávání překážek či skákání, zvednout kolo do manuálu je díky dlouhé zadní stavbě dost náročné. Na skocích jsem měl problémy s odhadem nájezdové rychlosti, často jsem si připadal, že jedu doslova krokem a o to větší bylo mé překvapení, když jsem přistával na placce za dopadem.

Stejně jako u ostatních pluskových kole je alfou a a omegou tlak v pneumatikách, jak málo nafoukat, tak aby se pláště nežvýkaly, pěkně držely a nehrozil defekt. Zvláště u těžkého ebiku je to ještě složitější. Použité pláště Maxxis Rekon+ s velmi tenkým bokem se při agresivnější jízdě i při tlaku okolo dvou atmosfér ukázaly jako velmi náchylné na proražení. Ano, defektil jsem skoro neustále.

Ebike nezatracuji, je to jiná cyklistika, pokud to ještě cyklistika je. Možná jiná kategorie. Nejsou to kola pro důchodce, na ebiku pokud chceš, tak se nadřeš více jak na normálním kole. Krotit vyšší váhu, jet neustále větší rychlostí než na kole bez dopomoci stojí úsilí. A hlavně, můžeš jet výrazně větší intenzity, takže ano, ebike může být i kvalitní tréninkový nástroj.

Celkově se mi na kole jezdilo velmi příjemně, limity elektrokol jsou jasné, především ona velká váha. S ebikem a to i s velmi ovladatelným jako je Lapierre Overvolt AM 700i+ si extrémní výzvy v podobě technicky náročných sjezdů nebo high speed úseků moc neužiješ, líbí se mu především na méně exponovaných úsecích. Osobně jsem si na tomto kole nejlépe zajezdil na singletrailech v Mariánském údolí. Hluchá místa díky elektromotoru překonáš doslova bez námahy a za stejný časový úsek otočíš dráhy v podstatě dvakrát než na normálním kole.

Odpověď na otázku z úvodu, zda-li se projevil rukopis Nico Vouilloze na tomto stroji? S čistým srdcem mohu říci, že jsem to… nepoznal.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš 9.8.2018 v 11:06

    domnívám se, že e-bike rozhodně není KVALITNÍ treninkový nástroj. E-bike mi neříká pane, mohu tak soudit jen z víkendových testovaček,
    ale ať už to bylo Levo, Contessa nebo BMC tak jsem si na tom vždycky připadal jak totální čurák. Jako jo, výjezdy do kopce jsou parádní, ale všechno ostatní.......jak když šukáš holku s 1cm tlustou gumou, pardon za vulgární slovník. V těžkém terénu kolo úplně k hovnu, tedy pokud je jezdec zvyklej se vozit a mít zadek na sedačce allá sightseeing tour, asi oka.....ale nic pro pitomce, který maji čokodíru nebezpečně blízko zadnímu plášti. Pořád jsou ty kola moc těžký a neohrabaný na to, aby jezdci zprostředkovali kvalitní zážitek jízdou dolekopcom.

    Za mě, současný stav je vhodný jen pro lemry a lidi se sníženou pohyblivostí

  • anonymní uživatel Lojzin 9.8.2018 v 14:03

    Na ebiku do parku vyrazíme,
    na lavičce ubalíme,
    a pak pár budvarů u stánku dáme...

    :punk: :punk: :punk:

  • anonymní uživatel Miras 9.8.2018 v 17:08

    Tyjo, tady už je víc článku s E-bikama než na PB. Asi sem budu raději chodit méně aby mi nepřipadalo mé půl roku staré kolo jako nemoderní.

  • anonymní uživatel Lojzin 9.8.2018 v 18:33

    Jo, kde jsou ty časy, kdy to tady celý stálo na galerii fotek, to aspoň motivovalo jít si hrát někam do lesa. Teď je to všude jen o novejch kolech, závodění a trénink a fyzická příprava je tabu. Nevim proč prodejci radši nenechaj někde postavit pumptrack pro děti, než plnit dávno zapomenutej web pr článkama. Ach jo :'(

  • anonymní uživatel fany 9.8.2018 v 23:07

    místo toho kafrání proč sem taky nenapíšete nějaké zkušenosti třeba s nějakým půjčeným kole a nebo nějakým bajkparkem ?? .......

  • anonymní uživatel Lojzin 10.8.2018 v 9:29

    Já jen že v ČR je to tenhle rok asi 50 recenze nějakýho horskýho kola. Neznalýmu to stejně nic moc neřekne a ten kdo se v tom vyzná, tak tu recenzi napíše jen podle geometrie a vybavení aniž by sednul na kolo. Rozumnej prodejce udělá test day, sezve lidi a u kol jim to vysvětlí osobně. Navíc ty recenze zastiňujou ostatní obsah (jestli tu nějakej je), kterej by to měl celý táhnout. Už ty články z 90% ani nerozklikávám, max. zkontroluju flame v kometářích, aby na mě nevyskočil nějakej Gear&Beer, z toho budu mít blok ještě pár let...

  • anonymní uživatel Jirj Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 10.8.2018 v 11:58

    Ados: To se muzes domnivat dal, ale pravdu nemas. :-) a ze sis na tom nejak pripadal po 10 minutach jezdeni je hodne vypovidajici. Ecko je prave naprosto paradni treninkovy nastroj, zvlast pro kompenzacni treninky, navraty po zraneni nebo objevovani trailu v novych lokalitach, protoze si zatez muzes mnohem lip davkovat a neustale se v ni pohybovat.

  • anonymní uživatel Honza 10.8.2018 v 17:26

    No jo Jirko, to my vsichni vime, ale vsichni se taky bojime, aby nam to tady elektrokola moc nerozjebali, tu nasi svobodu pohybu na kole, jako treba v Tyrolsku, vis? Tam uz kola, na nektery cesty, kvuli nadmernymu pohybu ebajku, nesmej. Vsechny kola.

  • profilová fotka Jiri Fikejz 10.8.2018 v 21:51

    Honza: No toho se tady opravdu bat nemusis.

  • anonymní uživatel DD 11.8.2018 v 13:39

    To spis zakazou vsechny kola vsude :) takovy to cesky reseni :D

  • profilová fotka Ádoš 12.8.2018 v 9:31

    2 Jirka Fikejz

    však proč ne, je to tvůj názor. Na druhou stranu se musím ozvat, když se můj výrok snažíš shodit nějakejma "10 minutama na parkovišti",
    to Jiří zas ne. Za ty cca 4 roky, co mám možnost se na tom přes známý a test víkendy projet se to chtě nechtě nasčítá klidně na 16 hodin
    a minimálně 300km, to už si subjektivní obrázek na e-bike člověk udělá, nebo ne?

  • profilová fotka Ádoš 12.8.2018 v 9:37

    co 4 roky, vždyť je rok 2018....takže 6 let a kiláky ještě přidej. K tomu přičti klasické MTB a pak že nemůžu mít svůj vlastní postoj ke kolečkům na baterky :-)

  • anonymní uživatel Dawid 12.8.2018 v 15:08

    Zajímalo by mě jaká je spotřeba celého pohonu (predodnik, řetěz, kazeta) když u enduru jsem schopen za rok vyměnit i 3x řetěz 1x kazetu a 2x převodník. A to nevím jak u Elektra jsou řešené kliky, motor a ložiska ve stredu. Běžně měním 1x za rok. Ořech půjde taky asi rychle do sraček. Myslím že by mi to přineslo více problémů než radosti z jízdy.

  • anonymní uživatel Blbec 14.8.2018 v 11:49

    Chces pohodli, tak poradne plat za udrzbu pohonu:D Ko(KO)tina na E-ntou!

  • anonymní uživatel jolana (*) 14.8.2018 v 12:05

    Achjo, už je tu skoro minimum dobrejch článků fotek, co maj s dolekopcom málo společného, kde jsou ty časy:

    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 14.8.2018 v 21:02

    Proti elektrokolum se vetsinou vymezujou jen lidi co maj nejakej mindrak, da se v podstate rict, ze je to takovej online test na debily

  • anonymní uživatel Blbec 15.8.2018 v 0:04

    Keli: smutna pravda od jolany (*)

  • anonymní uživatel Ádoš 15.8.2018 v 10:51

    2 Elektronic Subsonic
    Možná sis spletl server brouku...Dk byl vždycky proti proudu. Jestli chceš plavat po proudu, hybaj na fejsbůček nebo třeba bike.forum, tam je základna rozvětvenější. Nemusíte z toho dělat další sračkovej web pro masu allá "autoweb, autoforum, autoroad" srackový weby placený z reklamy a těžící z nadpisů u článků. Zaspali jste dobu, markeťáci dávno pochopili, že veřejnost "sere na 40 000 000 účtů, když se brzo rozkřikne, že aktivních je 400 000" sledovanost webů, filmy, hry, pop hudba.....je mi smutno, když vidím na YT "rappera" pocmaranyho pastelkama, kterej se se svým iq70 snaží 3 minuty v kuse opakovat jednu větu holou a má za to 60 000 000 shlédnutí. Gratuluju redakci, že se rozhodla jít v roce 2015 s proudem. Tady máte výsledek. Masa na vás sere, stará garda si klepe na čelo

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik (shubyduby (a) seznam.cz) 15.8.2018 v 12:32

    Ádoš: bike-forum samozrejme znam, kdybys ho znal tez, a nevaril jen z vody, vedel bys, ze jsou tam elektrokola nenavidena, kazdopadne diky za reakci (zakejhani), nejvic se mi z ty snusky blaboleni libilo vykresleni kiddos serveru DK tj. neceho jako cyklisticka verze alik.cz jakozto alternativniho serveru ktery sel proti proudu, to bylo fakt dobry :)

  • profilová fotka Ádoš 15.8.2018 v 20:54

    ale kulový, kejhám proto, že demagogicky označuješ lidi, kteří nemají úplně pozitivní pohled na e-bike za zamindrákovance.

    Do "starého" DK se prosím pěkně Subsonicu nenavážej, spíš zkus nějak konstruktivně rozvinout výhody SOUČASNEJCH e-biku
    v otázce jízdy "dolekopcom" - o čemž jsem psal ve svém prvním příspěvku a ty jsi (soudím) měl pak potřebu tu vyjádřit svůj
    názor na zpátečnické zabedněnce :-)

  • profilová fotka Ádoš 15.8.2018 v 20:58

    to že je to super, když jedu někam s dědečkem, kterej má slabý srdíčko nepočítám

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 15.8.2018 v 23:56

    Ádoš: do stareho dk se samozrejme navazet budu, bikovej server kterej sel proti proudu tu u nas byl svyho casu tak mozna punkbike.org, pripadne carys to vedl po svem a pomerne neortodoxne, pak si ale pustil bessonovu magickou hlubinu a zblbnul, kazdopadne dolekop byl vzdycky server pro deti, sry

    k tem vyhodam e-biku, je jich nepreberny mnozstvi, kdybych mel vybrat jednu jedinou, tak asi situaci, kdy dojizdis v kopci naprosto rudy hekajici s vytrestenyma ocima jedouci jedince na akustickych kolech, ze kterych strika pot a kteri rvou jak turi, predjedes je se znudenym vyrazem ve tvari, ve chvili kdy je budes mijet zivnes, chce to v tu chvili pusobit ze skoro usinas, mno a az te na pokraji zhrouceni, po par minutach zase na kopci dojedou, ukazes jim svuj cerstvy KOM zarez na danem segmentu (chce to s sebou ale tahat alespon slzak)

  • anonymní uživatel David 16.8.2018 v 7:30

    2 Elektrosonik: ty musíš byt nemocny, stary nebo postizeny ze nam tady tlacis nepreberny mnozstvi elektro výhod. :-D

  • anonymní uživatel pps 16.8.2018 v 8:02

    2 Elektronik Supersonik: No nevím jak ty, ale já chodím na kolo právě proto, abych si mohl za svý vyjet kopec, kdy budu celej rudej s vykulenýma očima hekat jak tur, bude ze mě stříkat pot, nahoře si říct že jsem to zvládl a dolů sjet za odměnu po předchozím výkonu. To je pro mě pocit pro kterej na to kolo chodím. Až bubu potřebovat zívat na kole při cestě do kopce a dělat vše proto abych se hlavně moc neunavil, tak přestanu mít důvod chodit na kolo. Se můžu rovnou na kopec nechat vytáhnout na laně za autem.
    2 Ádoš: tvůj příspěvek (15.8.2018 v 10:51) to krásně vystihl. Naprostej souhlas, a přitom měla redakce (a stále tak trochu má) vzhledem k zaměření webu, tak trochu monopol v ČR a tím docela dobře nakročeno k úspěšnýmu webu.

  • anonymní uživatel Eda 16.8.2018 v 8:37

    Borci, ale vy pořád nechápete jednu věc. Keli s Čertem si nevybírají, co budou testovat. Výrobci a dovozci jim dávají kola, která se mají testovat. A vzhledem k tomu, jak malý je český a slovenský trh, to ani jiný nebude. Taky jakýpak s proudem a proti proudu? Pokud by začali testovačky odmítat, mohli by rovnou zaměření stránek změnit na postování videí z youtube, aby doplnili počet článků...

  • anonymní uživatel pps 16.8.2018 v 8:54

    2 Eda: Za mě teda nejde tak o to co se testuje,spíš o to jak se to testuje. A mimochodem kývnout na každou nabídku k testu co se naskytne je taky nikdo nenutí. Napsat recenzi kola, který jsem ani neměl pořádně čas otestovat (což je tady celkem častej jev a redakce se tím ani netají) jen proto, že ve frontě čeká další test bike.... tj test nahovno.
    By se tady taky za chvilku mohly dávat do testu silničky, vždyť co, tlumící prvky už taky mají, dolekop.com to jede dobře a dovozce jim to nabídl k testu....

  • anonymní uživatel Ádoš 16.8.2018 v 11:02

    2 Subsonic

    jo aha, takže troll.....a ještě úplně blbej, protože nedokáže jeho mozek zpracovat ten zaplej CAPS LOCK. Zkusím to s tebou naposledy, i když pomalu ztrácím naději, protože máš evidentně od přemíry elektronických vzruchů do mozku porušenou šedou kůru :(

    Výhody S.O.U.Č.A.S.N.Ý.CH. (jinak řečeno třeba "moderní", "soudobý", dnešní/přítomný" atd.) e-biku v otázce jízdy DOLEKOPCOM
    (jinak řečeno třeba "z kopce dolů", pohyb, chod, hnutí ve spojení s udržením "závodního tempa". Co do toho taháš, že s prstem
    v nose předjíždíš cyklisty, kteří jsou úplně vylágrování a šlapají bez dopomoci do kopce. Hele, je tvůj mozek vůbec schopnej
    rozlišovat světlo a tmu? nejseš náhodou inženýr z Pobřeží slonoviny nebo Ugandy?....tam bych takhle změklej mozek pochopil

  • anonymní uživatel Elektronik Supersonik 16.8.2018 v 21:14

    Ádoš: nejses nahodou vegetarian?

  • anonymní uživatel Blbec 16.8.2018 v 22:11

    Ados mas muj respekt!
    Elektronik Supersonik: Myslim, ze jsi mamu spatne pochopil, kdyz ti rikala aby ses teple oblik

  • anonymní uživatel Lojzin 19.8.2018 v 22:06

    Chápu, že přání dovozů je, aby kola byly vidět, tak je dávaj k recenzím. Podle fotek z testů to redakci baví, generujou obsah a maj z toho i nějakej drobák. Ale jinak to tu vypadá jak katalog PR článků z Webtrhu, pořád to samý dokola. Bohužel i kdybych si chtěl něco přečíst, tak už jen z principu nemůžu, protože do měsíce pravděpodobně vyjde 5 dalších podobnejch článků a stejně by se mi to všechno pomotalo. Ale věřim, že vám to tu vydrží, jen se na ten web bude holt časem nahlížet podobně jako na ty zimní Gear&Beer videa.

  • anonymní uživatel Radek 20.8.2018 v 0:15

    Sere mě že se to tu hemží tolika blbci..viz Adoš..To je na přesdržku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí