Dlouhodobý test: karbonová kola Quai Isos Pro+ 27,5 po sezóně

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.9.2018

Krátkodobý test už jste si u nás přečíst mohli. Jenže díky klukům z Quai, mi kola zůstaly i na poněkud náročnější a dlouhodobější týrání těchdle obručí. A jak se nám spolu líbilo polovinu sezóny, několik závodů a dost a dost kilometrů v bikeparcích i mimo ně.

V první řadě, Isos jsou ultralehké a primárně XC a Trail výplety s technologií Box Section. Chvilka teorie: „Tuhost kol závisí na úhlu a vzdálenosti špic od náboje k ráfku. Výrobci kol se pokoušejí vytvořit rovnoramenný trojúhelník (nebo dva rovnoběžné pravoúhlé trojúhelníky), pokud je na každé straně stejný počet paprsků. Snaží se tak vyrovnat napětí paprsků a určují vlastnosti kola. Kvůli omezení šířky náboje a faktu, že v tomto prostoru musíte mít 8, 9, 10, 11 a teď i 12 rychlostních stupňů, brzdový kotouč a ještě nějaký prostor navíc, je velmi obtížné výplety na nábojích optimalizovat a tím pádem správně vyztuží. A Quai na to jde z opačné strany. Vytvoření vysoké a nízké příruby na ráfku umožnilo dosáhnout změny úhlu paprsku vedeného od náboje k ráfku, a tak celkově zvýšit tuhost kol. Zároveň samotný ráfek díky technologii BOX SECTION (profilování ráfku) získal výrazně vyšší odolnost a torzní tuhost oproti standardnímu tvaru ráfku. Díky všem těmto faktorům je ráfek super lehký (410g pro 27,5“ kola) a přitom dostatečně tuhý pro trailové a enduro ježdění jak pro profesionály, tak i zapálené hobby jezdce."

Takže tak. Po kratším testování ve Finale Ligure jsem byl nadšený. Kola toho snesly hoďne, fakt hodně. Vlastně na jejich XC původ jsem úplně nedbal. Ovšem ve Finale jsem primárně jezdil DH gumy, které toho ráfkům dost odpustí a hlavně mírně utopí jejich hlavní výhodu – extrémní rychlost do kopce.

Ano, většinu testování jsem na Quai kolech měl gumy s DH casingem, nebo nějaký systém ochrany ráfku (Mr. Wolf). Na jednu stranu je potřeba si uvědomit, že pokud máte extra lehké ráfky (váha je pod 1500 gramů, obě kola dohromady) určené tak trochu na jinou disciplínu a máte ambice rvát to na nich v kamenech, bez ohledu na materiál, asi se trocha té ochrany navíc vyplatí. A vyplatila. Při endurování se mi během téměř půl roku nepodařila A) cvaknout B) jakkoliv poškodit ráfek. Jako jo, je karbon na ráfcích je odřený, prasknul mi plochý drát který přepůlil kámen při freeridování v Livignu a nálepky taky vypadaly líp. Ale to je, z hlediska ničení materiálu vše. Žádné praskající patky, žádné zlomené ráfky, nic. NIC. O odolnosti nábojů DT Swiss 350 asi nemá cenu mluvit. Neřešil jsem je. Nebylo potřeba. Prostě náboje, co se točí. A nepřestávají. Nikde se nic nese*e, nedrhne, neškrtá. Prostě za jedna z hvězdičkou.

Když ještě zůstanu v pomyslné dílně, vnitřní šířka ráfku je 25mm a patka je poměrně vysoká. To znamená, že 2,4 palcové sjezdové nebo enduro gumy… mě párkrát dost potrápily. Přiznám se, že jednou nade mnou i tyhle ráfky vyhrály a já prostě nasadil jiný plášť, než jsem zamýšlel. Ale opět, to bylo do velké míry způsobené i tím, že tyhle kola prostě nejsou primárně na enduro. Jde to. Ale musíte počítat s trochu větší dřinou a větším množstvím potu. Na druhou stranu, pokud jsem nahazoval spíš jezdivější gumy, třeba Maxxisy High Roller ve 2,3 Exo, tzn. užší gumy bez extra casingu, problém nikdy nebyl. Dokonce jsem nahodil bezduš bez větších problémů i obyč dílenskou pumpou.

A když už jsem u těch jezdivějších gum. Isos opravdu vyniknou ve chvíli, kdy je obujete spíš na jízdu, než sjezdování. Jakkoli se při sjezdu hodí tuhost, ve výjezdu je to prostě… kroskántry. Samozřejmě, že kola líp jedou i obuté v macatých těžkých gumách, ten pravý WOW efekt se ale dostaví až ve chvíli, kdy se rozjedete s trochu jezdivými plášti. Tyhle kola fakt letí. Bez ohledu, na jakém kole jsou namontované posunou jeho schopnosti ve výjezdech o několik levelů jinam.

A ještě chybí chování z kopce. A znovu, po milionté. Na kolech je cítit, že to nejsou enduro/Dh kola. Užší ráfek drží, a jede ale samozřejmě nemůže při použití 2,4 gumy nabídnout takovou trakci, jako třeba 30mm široký ráfek. Pokud ale použijete správné gumy a najdete správný terén, i z kopce vás Isosy odmění spoustou, SPOUSTOU rychlostí. V klopenkách jsou extrémně tuhé, teda ony jsou extrémně tuhé pořád, ale v klopkách je to o to víc cítit. A nejenom při průjezdu zatáčkou. Velká kouzla se stanou i při výjezdu ze zatáčky. Dvě tři šlápnutí a letíte. Hu-stě!

Čím shrnout kola Quai Isos 27,5 Pro… Jsou to kola s velkou schopností přeměnit celou charakteristiku biku. Pokud jsou správně obuté a správně použité.

Samozřejmě, primárně se jedná o trailová kola, takže pokud je nasadíte na svůj trailbike, můžete si být jistí, že vás vyjížďka bude stát míň sil, vy pojedete rychleji (obzvlášť do kopce) a asi se dá čekat, že vás to bude víc bavit i z kopce. A WOW efekt, o kterém se teď dost mluví, bude obří od prvního nasazení. Mimo upgradu tlumení je totiž výměna kol, podle mě jedna z nejzásadnějších a nejvíce poznatelných změn na kole. Na XC kolo navíc získáte super kola se super váhou, co prostě asi nikdy nezničíte. U běžného trailování platí to samé.

Ale v mém případě jsem kola používal jinak. A i to mi vnuklo vizi jejich dalšího využití. Když vím, jak moc dokážou tyhle výplety oživit do kopce i na rovině „mini-DH“, jakým můj Orange Alpine bezpochyby je. Asi tím pádem dokážou dost oživit a přidat rozměr každému enduro kolu. Zjednodušeně, asi by mě dost bavilo, mít doma jedny „DH/enduro“ výplety s větší šířkou na závody, bikepark, hrabanku a všeobecné utrpení… A Quai Isos obuté v jezdivých „dva trojkách“, které bych přehodil pro případ, kdy by mě čekal velký výlet, trailování okolo baráku, trailcentrum, pumptrack a nevím co ještě. Prostě všechno, kde nepotřebujete extra grip, ale větší požitek je, když to jede.

Kluci od Quai nelžou. Kola ocení i závoďák i nadšený hobík. A překvapivě je jedno, jestli je nahodíte na trailbike nebo na enduro. Obojí výrazně oživí a pomůže mu jet. A bavit vás. A být dřív na pivu. A třeba já prostě chci!

Víc detailů se dozvíte na webu quai-wheels.eu kde najdete i eshop. Testovaný model momentálně vyjde na 28 761 Kč, vyšší verze ISOS 27.5" ULTIMATE BOOST na dražších nábojích DT240 (ty srazí váhu ještě o pár desítek gramů níž) pak stojí 35 885 Kč.

A abych nezapomněl u Quai umí i ty výše zmíněné širší, 30mm ráfky. Jejich ekonomickou verzi s klasickým tvarem ráfku právě testujeme. A na nich je zajímavá v první řadě cena, která se bude pohybovat okolo 20 tisíc Kč za karbonový kola s plnou zárukou a na vlastních Quai nábách. A na příští sezónu nebudou samozřejmě chybět ani široké ráfky s technologií Box Section. Nebojte, o všem se u nás včas dozvíte!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Josef (a (a) b.com) 13.9.2018 v 13:53

    Extralehke, ultralehke blabla. 1500g ultralehke? Ale nene. Jak rikate kolum, co maj 1100-1300g? Mate takove slovo vubec ve slovniku? Bavime se o XC

  • profilová fotka Čert D:key 13.9.2018 v 13:59

    Vidíš, třeba my na Dolekop.com se o XC primárně nebavíme, proto ultralehké v rámci kategorií, kterým se náš web věnuje.

  • anonymní uživatel pps 13.9.2018 v 14:56

    2 čert: Takže to máme chápat tak, že když nasadíš tyto xc ráfky na enduro bike, tak jsou ultralehké, ale když je nasadíš na XC bike, tak už jsou těžké jen průměrně? Nebo se váha kol odvíjí od webu, na kterém se testují? Dobrej blábol, pobavil :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí