O víkendu pokračuje Enduroserie na Špičáku

Autor: Karel Samec, vydáno: 11.9.2018

Podruhé v letošní sezoně nabídne šumavský Špičák na trasách svého bikeparku a na stezkách v okolí mezinárodní cyklistický podnik. Po červencovém downhillu odstartuje v sobotu 15. září v půl sedmé večer prologem na osvětlené Spodní Šanci čtvrtý závod pětidílní evropské série Central European Enduro 2018. Soutěž otevřená i hobby kategoriím či dětem se jede zároveň jako závod české Giant Enduro Race. Jezdci tak mohou získat body do obou.

Na startu se očekává v elitní mužské kategorii Race Elite (21–29 let) účast cca 100 cyklistů z 10 zemí. Primát ve startovním poli mají Češi a kromě sousedních států (Slovensko, Německo, Rakousko a Polsko) se tady objeví i Francouzi, Britové, Švýcaři a také Američan Trumpore Lee, což je jméno známé ze světové enduro série.

Z Čechů jsou zatím přihlášení vítěz předchozí ročníků ze Špičáku, letošní lídr průběžného pořadí Giant Enduro Race a zatím pátý v Central European Enduro Přemek Tejchman. Dále například letos dobře jezdící Milan Myšík (zatím devátý v obou sériích), či někdejší sjezdaři Jakub Říha (třetí v průběžném pořadí české Enduro Race, 18. v evropské) s všestranným a nestárnoucím matadorem Vlastimilem Hynčicou (průběžně 12. v české Enduro Race).

V neděli 16. září začíná program závodu s pěti rychlostními zkouškami od půl desáté dopoledne. Vítězové budou vyhlášeni okolo 16 hodiny. „Rychlostní zkoušky zavedou jezdce na všechny vrcholy v okolí. Dvakrát na Pancíř, kde se jede oproti loňsku jedna zcela nová "erzeta“, taktéž dvakrát se dostanou na Špičák a jednou na Belveder. Jedna „erzeta“ zavede jezdce do našeho bikeparku, ostatní absolvují na lesních cestách a hrabance," přibližuje profil endura Jan Kasík ze spolupořadatelského Ski&Bike Špičák. Hlavním pořadatelem je stejně jako loni společnost Kolo pro život (majitelem je brankář Arsenalu Petr Čech).

Celková trať měří i s přejezdy zhruba 30 kilometrů, samotné rychlostní zkoušky mají cca 11 kilometrů. Pojede se celkem v 11 kategoriích včetně tří hobby a dvou dětských. „Dětské kategorie jsou rozděleny věkově mezi 6–10 leté respektive 11 – 14 leté. Zájem každoročně stoupá, což potěší především ve vztahu k motorickým dovednostem dětí, protože není zas tak jednoduché sjíždět podobné trati v závodním tempu,“ oceňuje přínos akce pro sportování nejmladší generace J. Kasík.

Po závodě na Špičáku čeká českou sérii Enduro Race ještě jeden říjnový na Ještědu (6.10.). Evropská Central European Enduro má pak letos po slovenské Kalnici, polské Bielsko- Bialej, rakouském Gradci a českém Špičáku naplánován poslední podnik na 20. října opět jako loni v německém Treuchtlingenu.

Lanovka na vrchol Špičáku i bikepark jsou o víkendu samozřejmě v provozu pro všechny ostatní návštěvníky areálu. Cyklistické enduro je však posledním sportovním podnikem letošní letní sezony ve Ski&Bike Špičák. Letní provoz ale ještě po neděli 16. 9. dále pokračuje o následujících víkendech až do oslav stého výročí založení republiky v neděli 28. října. Pak už začnou přípravy na lyžařskou sezonu.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí