Test: Santa Cruz Bronson C R - dokonalá definice all mountainu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 9.10.2018

Santa Cruz Bronson.
Předpokládám, že většina z vás zbystřila už při slově Santa. Co se týče renomé, asi těžko byste na hledali firmu opředenou větším množstvím povídek o dokonalém kole a značku s víc kultovním statusem.

Po dlouhých letech má Santa konečně českou distribuci a díky ní jsem mohl osedlat nového Bronsona.

Santu nejvíc vystihuje pár základních pojmů – VPP odpružení, karbonové rámy a Santa Cruz Syndicate. A všechno tohle se spojilo při tvorbě Bronsona. Teda uznávám, ani ne tak Syndicate ale jeho vlasatá a zubatá složka, Krysák, Ratboy Josh Bryceland. Po tom, co odešel ze sjezdového ježdění, je právě Bronson kolo, na kterém tráví dny. A mě rozhodně zajímalo, jestli je Ratboyovo kolo vhodné i pro smrtelníky.

Bronson je sedmadvacítkové kolo se 150mm zdvihu. V pantheonu Santa Cruz sedí mezi enduro-freeride strojem Nomad a 130mm trailbikem 5010. Takže by se dalo říct, že je to all mountain. Tedy kolo, které by mělo být použitelné jak na enduro závody, tak ježdění po trailech. Minimálně jak si takové kolo představuje Ratboy.

Oproti staršímu Bronsonu je nejvíc viditelná úprava odpružení, VPP s nízko položeným tlumičem si odbylo premiéru na Nomádu a mělo by být spíš „sjezdověji laděné“. Mimo jiné je samozřejmě překopaná geometrie. 65,4° hlavy, 436mm reach, 430mm zadní stavby a 75,3° sedlový úhel, 10mm bb dropu a rozvor 1191mm. Všechno tohle jsou údaje v Mku.

Díky Flipchipu na spodním uchycení tlumáku jde zvolit i „Low“ varianta geometrie, to pak střed padne na 14mm bb drop a úhly se položí o 0,3°. Reach se zkrátí na 429mm. Tohle jsou čísla, co sice nikde nevybočují do extrému, ovšem Santa nemá být extrémní. Santa má být super dobrá.

No, co se týče osazení, člověk musí ocenit Santu v oblasti cen. Za svou značku a pověst se rozhodně nechá zaplatit. Testovaná verze Bronson Carbon C R nemá za cenu 131.890 Kč zrovna ten nejluxusnější olep. Vidlice Yari RC, tlumič Super Deluxe R (pouze nastavení odskoku), sada Sram sice 1×12, ovšem pouze NX Eagle, brzdy Guide T. Nicméně, i přes menší rozpočet musím tvůrcům specifikace vyseknout poklonu dohled na důležité věci. Protože nižší sada se dá přežít, ta vás trápí, když řadíte, brzdy jenom, když brzdíte. Ale použití 150mm teleskopické sedlovky, širokých řídítek Race Face, 29mm širokých ráfků WTB obutých do skvělých gum Maxxis DHR 2,4 3C vzadu a DHF 2,5 3C vepředu a třeba i skvělý detail v podobě měkkých gripů Santa Cruz (nebo rychloupínací osy DT Swiss vzadu) vám prostě maximálně zpříjemní každý metr na kole (nebo při nakládání). A je poměrně snadné zapomenout, na jak osazeném kole jedete. Ale o tom za chvilku.

Když jsem na kolo před domem naskočil… No, i přes marketing a kultovní status se ohňostroj neodehrál. Poměrně zklamaně jsem si řekl: „…no …je to kolo. Je hezký. Ale je to prostě další kolo, asi teď nepoběžím prodat ledvinu a vzdám se všech pozemských statků abych si mohl koupit Santu.“

Po dojetí na moje první tradiční testovací traily, kde jsem chvilku ladil tlumení, si mě kolo pořád nezískalo. Sram NX Eagle, když není zajetý, neřadí zrovna dvakrát přesně ani rychle. A Guide T, když nejsou zajeté fakt vůbec nebrzdí. A tlumení, co nemá vlastně žádná štelovátka si do toho co dělá, nenechá moc mluvit.

Ale jak si tak jezdím po lese nahoru a dolů, najednou mi začíná docházet pár věcí. I přes slabší tlumič se kolo nijak zásadně nehoupe při jízdě do kopce a hlavně naprosto nesmyslně drží zadní kolo přilepené na zemi. VPP a široká pneumatika vzadu vás sice neohromí při asfaltovém výšlapu, ovšem jakmile dojde na jízdu lesem přes kořeny, kameny a všemožný jiný nepořádek, je Santa prostě geniální stoupač. Za tři týdny testování a desítky… možná i nějakou tu stovku kilometrů, mi kolo ve výjezdu ani jednou „nepodhráblo“. Neuvěřitelná trakce. Tahle neuvěřitelná trakce pak trvá i z kopce.

Jízda z kopce, si zaslouží svůj vlastní a poměrně dlouhý odstavec. O super vlastnostech Santy ve výjezdu jsem nepochyboval už první den. Nicméně abych si naplno uvědomil její sjezdové vlastnosti, potřeboval jsem na to trošku odstup. Bronson umí řezat zatáčky a zakusovat se do hrabanky jako kdejaké enduro kolo. A jelikož jsem zvyklý jezdit na poměrně drahém kole na top komponentech, v první chvíli, resp. v prvních pár hodinách ježdění, mi nedošlo, jak skvělý Bronson vlastně je. Samotný rám je maximálně tuhý, zadní stavba nesmyslně citlivá a přitom akorát progresivní a skvěle funguje i v nižším osazení… ale to vlastně v dnešní době umí spousta kol. Absolutní dominance Santy v oblasti dolekop.com ježdění mi došla až na trailech v Jedovnicích. Nic moc náročného a nic moc z kopce. Ale baví mě tam jezdit skákat všechny boule, které tam najdu. A až tady mě Bronson dostal do kolen. Ve výjezdovém trailu to není hitparáda. Prostě jedu, docela pohodlně sedím, to o tom žádný, ale xc raketa to není. On totiž Ratboy nepotřebuje a asi ani nechce xc raketu. A ani já ne.

To největší peklo a výkřiky radosti přijdou hned v první zatáčce a na první dvoubouli… Bronson je naprosto FAMÓZNÍ trailové kolo na lehké traily. Jde neuvěřitelně dobře do vzduchu a přitom vás drží jak přibité v každé klopce…teda pokud nemáte chuť ji říznout nebo prodriftovat. Prostě blbnout. Jedno z nejlíp skákacích a zatáčejících kol, které jsem měl to štěstí projet. A po tomhle božím dojmu z „pumtracku z kopce“ jsem rychle spěchal zase zpátky na těžší, prudší a rozbitější traily okolo Brna…

A NO TY V*LE… trailák co takhle skáče a zatáčí na flowtrailech by přece takhle rychlej a super stabilní na prudkých, skoro sjezdových tratích, vůbec být neměl. Měl bych mít pocit, že přepadávám dopředu, že jsem na limitu kola, že se to biku zas tak moc nelíbí. Ne ne. Santa Cruz Bronson je prostě Ratboyovo kolo. A Ratboy je frajer a jezdí rychle z kopce a přitom skáče vysoko. A přesně tenhle pocit vám Bronson může nabídnout. Že i průměrný jezdec dokáže být vlastně tak trochu malej, nezubatej, pomalejší „Krysák“. A to jsem celou dobu jezdil kolo primárně ve vyšším setupu (flipchip v pozici High). A stejně to bylo boží a naprosto dh specific. Těch pár stupňů dolů jde poznat jenom v extrémních situacích, nicméně výrazně nižší střed je cítit daleko častěji. A to mi vyhovuje u kola, které má moc rádo, když na něm pořád šlapete. Protože všude megadrží a rádo zrychluje!

Ještě před definitivním resumé musím Santě, mimo všeho jiného, pochválit rám. Pěkných a dobře udělaných kol je v dnešní době už naštěstí dost, nicméně Santa si zaslouží extra pozornost. Parádně vychytané detaily, naprosto tiché vedení rámu vnitřkem, plastovo-gumové chrániče všude, kde je to potřeba. Nízká hlavovka. tuhý střed, spousta místa pro gumu, spousta místa pro nohy při šlapání, spousta místa nad horní rámovkou. Jo, Santa dělat kola umí.

Santa Cruz Bronson je podle mých měřítek naprosto dokonalý allmountain. Jediné kolo, které bych chtěl mít doma, protože mě baví jezdit do trailcenter, baví mě brázdit hrabanku na ilegálech u nás, jezdit po evropských i našich bikeparcích, závodit všude možně a aspoň jednou za rok se dostat do Finale Ligure. A všude tam bude Bronson naprosto bezkonkurenční. Není to trail bike, je to all mountain. A těch je sakra málo. Pokud ale hledáte trail bike, rádi jezdíte spíš delší štreky a sem tam si sjedete nějaký trailík… tady vás Bronson nenadchne. Protože vy byste nebavili Bronsona. A už vůbec byste nebavili Ratboye!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel David (madarbike (a) seznam.cz) 9.10.2018 v 11:53

    Věř mi, že přesně tohle říkají všichni jeho majitelé.. Já ho už ani od kámoše nechci půjčit, protože pak se mi mé kolo zdá být k zahození... Kamarád má druhou generaci a prostě raketa!

  • anonymní uživatel Lenny (Lenny (a) frey.com) 9.10.2018 v 13:06

    Tak nevim, budu za hnidu, ale když sem se projel na nomádu tak zas tak super mi nepřišel. Asi tim že jsem to nem nastavený na sebe, ale prostě tak nějak....mi to kolo nesedlo.. ne že by bylo špatný, ale čekla jsem víc od takový legendy. Možná až trochu moc, a otázkou je, jestli autor si to kolo takhle nevysnil a teď ho tak nevidí. Ale jinak co se desingu týče je to sexy stroj, ale myslim že zůstanu u gt a santu nechám movitějším jedincům, na cenu se nesmím ani podívat, jinak mě žena ukřižuje jak je sprostě vysoká :D

  • profilová fotka posmourny 9.10.2018 v 15:21

    Pokud se nepletu, tak Ratboye už Bronson taky bavit nebude...

  • profilová fotka Lukáš 9.10.2018 v 15:32

    Pro všechny, kteří se našli v posledních pár větách je tu 5010 a to je K*RVA skvělý kolo! Danny Macaskill potvrdí. :)

  • anonymní uživatel Čoko 10.10.2018 v 6:41

    Jen takové malé srovnání:
    polský dodavatel: SC - Bronson C S kit + upgrade FOX 36 Kashima + upgrade RS Deluxe AIR RCT = 4960 eur = cca 125 tis.
    český dodavatel: SC - Bronson C R kit + nic = 132 tis (ale věřím že by byli ochotní jít ještě dolů, ale to dohadování . . . )

    Závěry si z toho udělejte sami ;)

  • anonymní uživatel Pofel 10.10.2018 v 9:40

    Co znamena po dlouhych letech ma konecne ceskou distribuci ?
    Tady je radoby-distributoru poslednich let uz X, ale vsechno traga.
    Ocividne i tenhle musi bejt traga, kdyz poskytne kolo v holomrd setapu na recenzi.
    Od koho to kolo je ?

  • anonymní uživatel Luky 10.10.2018 v 9:41

    to Čoko: Ani jedno :)))
    Lepsi si zaject do Livigna a dat pres kopec challenge ;)

  • anonymní uživatel Klaus (Santa (a) klaus.com) 10.10.2018 v 21:11

    to Cokovoko: Polsko ma jinou dan a buh vi, komu ty kola chybi!!!
    to Povl: Cert je sice zhyckany Ohlinsem, ale myslim, ze by nepoznal rozdil mezi zakladnim a top olepem ... ktery kolo tu bylo v top olepu?? ... jinak dovozce here www.misfit.cz/...

  • anonymní uživatel Filous (filipscz (a) seznam.cz) 11.10.2018 v 7:44

    to Klaus: tvle to je hrozna blitka, myslim ze polsky zastoupeni jsou uplne stejny vetesnici jako ty cesky, akorat nejsou zrejme tak nenazrany. OK dan tam muze hrat roli urcite taky, ale narovinu, neznam nikoho kdo koupil novy SC posledni dobou v CR. Ale zrejme "nasi" chlapci vedi co delaji ;-)

  • anonymní uživatel michal 11.10.2018 v 11:32

    Filous: tvůj příspěvek je bohužel taky blitka

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 11.10.2018 v 12:42

    Česká cena tzv dealera: NOMAD CC XX1 27.5" RCT Reserve black / olive 282 390,00 Kč/ks www.misfit.cz/...
    Polská cena dealera Crazy Crank (kola které chybí kdoví komu) Nomad 4 Carbon CC / RS SuperDeluxe Air / Coil RCT,Fox 36 Float Factory,XX1 Reserve 35 088 ZL dnešní kurz 1PLN = 5.9880Kč Cena v Kč 210 106,00 Kč www.santacruz-pl.com/...
    Tak myslím že za těch 72 284 Kč se tam vleze ještě jeden ne tak vyvoněný bike... Já jsem kupoval letos v Polsku Nomada 4 a ušetřil jsem cca 42000 Kč proti tomu za co mi nabízeli o řadu nižšího Nomáda kluci z Bikestrike.

  • anonymní uživatel Klaus (Santa (a) klaus.cz) 11.10.2018 v 13:30

    Já vás kluci chápu, taky chci koupit kolo co nejlevněji, ale s těma cenama to neni tak lehký, pokud se nepletu, tak jakmile nejsi s někým hodně zadobře, tak musíš dodržovat výrobcem doporučené ceny pro danou zem.

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 11.10.2018 v 14:17

    Klaus taky chápu vztah výrobce a dealera... jak je na tomto příkladu krásně vidět cena kola není takový problém.
    Platí stále stejná pravda, že ve finále se všichni potřebují opeřit z peněz zákazníka... na cenách kol které mohou směle konkurovat motorkám je to krásně vidět .www.motocentrum-barth.cz/...
    No ještě , že výrobce nemůže diktovat zákazníkovi kde si kolo může koupit.

  • anonymní uživatel deemonPerWers (peter.werenski (a) seznam.cz) 18.10.2018 v 7:29

    Neskutečný kolo, jak Bronson, tak zejména Hightower LT...a nákup jedině ..www.dhcycling.cz/prodejna/..přístup, cena, a vůbec

  • profilová fotka wilda 18.10.2018 v 11:37

    deemonPerWers: až na to, že HT LT je asi nejméně povedené kolo z nabídky SC ;-)

  • anonymní uživatel dawe 27.3.2019 v 16:22

    Uprimne nevim nakolik a jestli vubec se na cene podepise clo, ale za to co v CR stoji R kit, Santa Cruz prodava S kit a jeste vam neco zbyde. CC X01 je o vice nez 40 000Kc drazsi nez oficialni MSRP.... A pokud jak nekdo pise Polaci nabizi ty kola sa ceny shodne s oficialni Santa Cruz MSRP, tak by si mel cesky dovozce asi sahnout do svedomi, protoze delaji znacce Santa Cruz jen spatne jmeno.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí