reklama

Test: Kellys Noid 70 - nový sjezďák od Kellysu jsme vyzkoušeli. Řádně!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.10.2018

Ačkoli nás baví jakékoli ježdění na kole, sjezdování je samozřejmě pořád královská disciplína. No a když v podstatě tuzemská značka, představí nový, moderní sjezďák, samozřejmě nemůže uniknout naší pozornosti.

Doba je zlá, minimálně ta sjezdová. Už i větší výrobci přistupují ke sjezdu jako k vymírající disciplíně (myšleno stran prodejů) a proto se spíše recyklují starší kola, než že by někdo aktivně pracoval na vývoji nových sjezďáků. Jasně, letos přibyly nějaké devětadvácy, ale ve srovnání s endury je nabídka moderních DH kol v posledních letech poměrně slabší.

A pak je tady Kellys, menší slovenská značka, co prostě velkou část svého marketingu postaví na DH týmu a DH kolech. Díky za to. O Kellys Factory Team píšeme často, primárně ve spojení s jejich úspěchy. Tentokrát se ale zaměříme na „středobod“ tohoto týmu, samotný sjezďák.

Do rukou se nám dostal nižší model, Noid 70. Cena 69 990 a osazení v podstatě kompletní Shimano Zee (brzdy a celý pohon), tlumič Super Deluxe R, vidlice Boxxer RC zase dodá RockShox. Zbytek detailů je buď Race Face (kokpit, sedlovka) nebo Kellys (ráfky, sedlo, gripy). Když zůstaneme u kol, kolo má sice levné ráfky Kellys, nicméně na nábojích Novatec, takže ráfky, v DH spotřebák, můžete po případném zničení vyměnit a naplétat na kvalitní náby. A obří pochvala je i za továrně dodávané pláště Schwalbe Magic Mary ve směsi Addix soft.

Zkrátka i nižší Noid je kolo, na kterém v zásadě není na první pohled co měnit. (Na fotkách jsou na pár místech jiné komponenty, neb Noid sloužil i k otestování jiných komponentů a taky dostal dost za uši, takže vidíte kokpit Funn a letos už druhou komplet sjetou sadu gum.) A veprostřed tohohle kola je sakum prásk nový rám Noid.

Moderní sjezďák, co to je? V oblasti endur a trailbiků se divoce experimentuje se všemi možnými rozměry, nicméně u DH kol se vývoj malinko zasekl. Ne ovšem u Kellysu. Ten nabízí dvě velikosti, M s reach 415mm a testované Lko s reach 460mm. Menší velikost je doporučovaná pro jezdce do 175cm, tam se sice vlezu, nicméně jsem měl možnost menšího Noida osedlat a jako kámoš delších kol volím pro svou výšku radši Lko.

Ačkoli obvykle mi vyhovují kola do reache max 450mm, v tomhle případě jsem vedle rozhodně nesáhnul. Celou geometrii najdete na fotce níže, navíc je měnitelná – pomocí patek lze prodloužit zadní stavba a pomocí otočných úchytů tlumiče je zase možné naladit hlavový úhel a výšku středu.

A pak je tady ještě odpružení. Kellysovská vlastní platforma ThinkLink, virtuální zavěšení, které využívá metrický tlumič a má naprosto odříznout zadní stavbu od brždění nebo přenosu sil do pedálů.

Dosti bylo teorie. Na první svezení volím tu nejvíc „freeride“ variantu geometrie, tedy krátká zadní stavba (422mm) a střed výš (+10mm nad středem kol, úhel hlavy 63°) a i tady je strašně cítit, jak je Noid jiný, než většina sjezďáků. A myšleno extrémně v dobrém. Zadní stavba je extrémně tuhá do krutu a přitom maximálně citlivá a akorát progresivní, takže kolo jede jak v kolejích. Čemuž určitě pomáhají si super ostré pláště Schwalbe. A přední trojúhelník je zase dostatečně dlouhý a vidlice položená, tím pádem mám spoustu prostoru pro přenášení váhy na přední kolo, prostě se nemusím bát dostat se do extrémně agresivní polohy na kole i v prudkých sjezdech. Na tom má asi největší podíl právě dlouhý reach. Zajímavé je i zjištění, že na mých 90kg naprosto ideálně sedí továrně montovaná pružina. A vlastně mě ani netrápí tlumič, který kromě nastavení odskoku „nic neumí“ (nemá kroutítka). Prostě ThinkLink za mě velké ano.

Naše největší seznámení s Noidem proběhlo na Špičáku, kde je tohle kolo evidentně doma. Poměrně rozbité a náročné tratě, co jsou z kopce. A skoky a dropy. A rockgarden. Prostě sjezdové ježdění. Noid je velice rychlé a tuhé kolo, navíc, díky krátké zadní stavbě je i překvapivě hbitý i v klopkách. Nemusíte se bát zatáčku trochu říznout, nebojte, vejdete se. Samozřejmě, neskáče jak dirtové kolo, je to sjezďák. Nicméně určitě není „tupý“ a do vzduchu se mu chce, když mu trochu pomůžete.

Když jste na Špičáku, nemůže chybět Struggle. Těžká pohárová trať, na které je asi nejvíc cítit, kde je Noid doma, požadavky tohohle kola zní: Ať je to těžké, hodně z kopce a hodně rychlé. Na Strugglu taky poprvé zkouším měnit geometrii. Po pár jízdách ve vyšším a kratším setupu a pár jízdách v dlouhém (442mm zadní stavba, –10mm střed, 61,5° hlavy) mi tohle kolo poměrně jasně ukazuje, kde je moje místo.

V „závodním“ nastavení je to naprostá mašina, která chce jet řádově rychleji, než si já troufnu. 205mm zdvihu vzadu přímo vybízí k vyslání všeho, ať už to na první pohled je, i není „vyslatelné“, dlouhý rozvor s dlouhou zadní stavbou vás při dopadu zase přibijí k zemi a dovedou do další záludnosti a extrémně položená hlava a dlouhý předek vám dovolí jet s vahou neuvěřitelně vepředu a tím si dokonale jistit trakci předního kola… prostě bezchybná závodní mašina… na kterou já nemám ani skill, ani odvahu. I na tratích mimo Struggle cítím, že mi Noid dovolí, či dokonce vnutí, rychlost, kterou už trochu fyzicky nestíhám. Protože pokud chcete drtit fakt rychle z kopce, chce to trochu dost fýzy a vyježděnosti. A tu já ze začátku sezónu bohužel nemám (Špičák jsme navštívili týden před otvíračkou v květnu). Ale i tímhle obřím potenciálem si mě Noid získal. Pokud to máte v ruce a máte dostatečně brutální trať, nabízí skvělé odpružení a skvělá geometrie naprosto boží a neuvěřitelně rychlý zážitek. Trochu bych to přirovnal k pocitu když jedete poprvé na nějakém lehkém a rychlém kole po rovném trailu. Normálně byste tady spíš seděli a motali nohama, najednou, když kolo „jede“, nutí i vás dupat a kašlat krev, protože víte „že to de a jede“. No tak tady víte že to umí jet strašně rychle… a je přece škoda toho nevyužít…

No… já, se slovy o tom, že jsem holt slaboch, vracím zpátky „pomalejší a jezdivější geo“ a jdu na kopec znovu. Ve „freeride“ setupu, je Noid prostě kolo, které snad musí sednout každému. Díky vyššímu středu nevadí když občas zašlapete, geometrie je opravdu skvělá i takhle a navíc vás nenutí jet tak strašně ortodoxně rychle dolů, dává trochu prostoru ke „kochací jízdě“ a přitom vás dokáže pořád podržet. Zkrátka si užívám ježdění, po milionté zmíním skvělé odpružení i výborné osazení (ke kterému mám vlastně jenom jednu výtku, o tom dole) a na rozdíl od DH setupu nemám pocit, že se mě tohle kolo snaží zabít.

Co se týče osazení, mám jedinou výtku. Boxxer RC. Jinak relativně použitelná, ekonomická, snadno servisovatelná a spolehlivá vidlice má s Noidem velký problém. Levný tlumič v tomto případě vůbec nevadí, protože zadní stavba je dostatečně „chytrá“ (má dobře spočítané přepákování i progresivitu), aby dokázala odvádět výborné výsledky se slabším tlumičem. Nicméně vidlice bohužel zadku naprosto nestíhá. Prvních pár metrů je vše jakž takž OK, ovšem pokud jedete na náročnější trati, poměrně brzo začnete cítit, jak se vám nárazy přenášejí do rukou. Zkrátka a dobře, zadek kola by jel, vy byste jeli ale vidlice vám jasně říká, že se jí takováhle jízda tímhle terénem nelíbí. Výměna vidlice je podle mě upgrade, který by výrazně posunul ježdění na levnějším Noidu na úplně jinou úroveň. Vše ostatní ale fungovalo skvěle, sada Zee je podle mě naprosto bezproblémová (i když mají brzdy malinko menší sílu než Sainty) a řazení řadí jak blbý.

Samozřejmě, co se týče zadní stavby, všechny chvalozpěvy platí při jízdě dolů. Pokud se rozhodnete na tomhle kole nějak zásadněji šlapat… je to blbý. Tady už základní tlumič cítit je, kolo se při silovějším šlapání dost houpe a vzhledem k tomu, jak řetěz tahá za zadní stavbu, se kolo při dupání jakoby „zavírá“ (šlapání tahá osu zadního kola ke středu). Při vyšším setupu je to ještě jakž takž, pokud máte střed níž, tak je jakékoli šlapání opravdu peklo. Dojet od auta po rovině k lanovce oukej, přišlápnout si ve sjezdu nebo před skokem ještě dejme tomu… ale nějaké větší dupání po rovině nebo nedej bože výjezd. Ne. Noid je prostě sjezďák. Samozřejmě, i tohle by šlo naladit lepším tlumičem a kompresemi, pokud máte šlapací ambice.

To jsou krátkodobé dojmy. Ale tenhle test má být dlouhodobý. Takže se na Noidu prostřídala celá naše redakce a pár nejbližších externistů jako bonus. Tohle kolo jelo sjezdové závody, vidělo nespočet bikeparků, udělalo si výlet do Livigna, udělalo si výlet do Francie, jezdili na něm rychlí, pomalí, styloví i agresivní jezdci. Zkrátka když o tom tak přemýšlím, asi žádné kolo u nás nebylo takhle všestranně prověřené. O to zajímavější je fakt, že se tehle půlrok utrpení na Noidu v podstatě nijak zásadně nepodepsal. Jo, přibylo pár šrámů v laku, zadní stavba je ošoupaná od bot a mám pocit, že tam teď semtam něco zavrže (takže kdyby se umylo, rozebralo a namazalo tj. dostalo trochu lásky, vše vyřešeno). Toť vše. Za celou dobu testování neměl s kolem nikdo jediný problém, nic se nerozbilo, nic se neohnulo. Všechno chodí jak má. My jenom měnili pláště a brzdové desky. Dlouhodobá životnost – skvělá.

Zkrátka a dobře. Nový Kellys Noid je naprosto skvělé sjezdové kolo, na kterém bychom asi nic neměnili. Geometrie je skvělá a navíc měnitelná aby sedla každé trati, systém odpružení ThinkLink je dotažený do puntíku a řemeslně je tahle mašina prostě dobře udělaná. Člověk se pak vůbec nediví těm skvělým výsledkům, co kluci v Kellys Factory týmu zajíždí. Takhle má vypadat moderní sjezďák. A vzhledem k poměrně férovým cenám, budeme tenhle stroj na našich kopcích asi vídat častěji. Celá redakce Dolekop.com ho minimálně může všem doporučit.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel schimanski 22.10.2018 v 9:41

    Komatotrail je top!!!

  • anonymní uživatel Štika 22.10.2018 v 19:51

    Upřímě,taky vydává tolik nechutných zvuků jako většina ze starší generace,nebo nebyl čas na zajetí?

  • anonymní uživatel Trendem 22.10.2018 v 20:40

    jak pravil Rasto Baranek v kalnici, rozdil staryho vs novyho prej jako medzi zigulakem a bavorakem. takze snad ne

  • anonymní uživatel Dan 25.10.2018 v 8:14

    Co nějaké srovnání s ostatními, v poslední době jetými DH koly?

  • anonymní uživatel jakub (jakubcupal (a) seznam.cz) 8.8.2022 - 8:59

    Jakou vidli doporucujes?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí