Test: pláště WTB Convict a Vigilante - ostrý enduro setup

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.9.2018

V této části roku nás čekalo hodně ježdění mimo domácí traily a to hlavně v prostředí Alpských kopců. Jelikož není radno podcenit přípravu, tak jsme zvažovali i co nazout na kola. A v tom tu byl nápad. Číža (Milan Čižinský) hlásá stále do světa, že jezdí bez defektu a od doby co vozí WTB, tak prý již nemá duši ani sebou. Hmm, tak zavoláme do BIKEZONE.cz, českému zastoupení WTB a necháme si doporučit a doručit ideální setup pneumatik pro to nejdrsnější enduro. Setup, který tě podrží na rozličných površích a nenechá nikde na holičkách. Něco takového, co na jaře obuješ a nebudeš mít nutnost vyměnit za jakékoliv počasí.

U WTB na toto slyšeli a jejich odpovědí byl balíček obsahující dva pláště, přední Convict v 2,5" šířce, kterému na zadní kole měl sekundovat 2,3" široký plášť Vigilante. Jelikož jsme se bavili o pláštích na enduro kolo, tedy pláštích, které musí něco vydržet, tak oba dva dorazily v provedení Tough se zesíleným bokem.

Možná vás zarazily rozdílné šířky plášťů, ale u WTB věří, stejně jako já, že u šíře plášťů je zásadní poučka: „Přední vede, zadní jede“. Zde je jasná odpověď proč je přední dvaapůlka a zadní dvatrojka. Užší plášť (samozřejmě do určité šířky) lépe jede a naopak širší plášť, opět do určité šířky, lépe vede. Ale aby poučka fungovala správně nezáleží pouze na šířce, také záleží a možná ještě více na použité směsi. Přední musí za každou cenu kvalitně držet a zadní se prostě musí snadno odvalovat, tak aby kompromis potřebný u enduro plášťů fungoval. Ano, je to kompromis, v enduru potřebuješ dobrou trakci a také dobré odvalování – na kopec se musíš dostat vlastní silou. Na rozdíl od sjezdu, kde jedeš primárně pouze z kopce, takže odvalování až tolik neřešíš, tam musíš cílit vše na maximální grip.
Takže přední Convict byl v měkké směsi, kterou WTB označuje logicky High Grip – vysoká přilnavost, a zadní v provedení Fast Rolling – rychle se točící.

Jak daná konstelace vydrží v alpském prostředí jsem vyrazil vyzkoušet do Livigna a Serfaus-Fiss-Ladis, kde na mě čekali jak bikeparkové lajny, tak horské traily, ale i nefalšovaný freeride kamenným polem z vrcholu hory.

Podívejme se na jednotlivé pláště podrobněji.

WTB Convict 2.5 TCS Tough High Grip

WTB Convict 2.5 TCS Tough High Grip, tak zní kompletní název testovaného modelu. Hned po rozbalení je jasné, že se nejedná o žádné peříčko, váha téměř kilo a čtvrt je v ruce znát. Avšak hmotnost u takto masivního pláště není nijak výjimečná, spíše na opak. Za vyšší hmotnost mohou především zesílené boky, boční butylová výztuha je na omak relativně tuhá a tlustá, srovnatelná například s Double Down výztuhou i možná DH casingem u plášťů Maxxis.

Vzorek je tvořen masivními špunty, které oddělují poměrně velké mezery. Prostřední částí ve které se střídá dvojice čtvercových figur s obdélníkovou, jejich přední hrana je drobně zkosena pro snadnější odvalování. Boční výstupky jsou od středních odděleny „drážkou“ do které nezasahují žádné výstupky – při velkém náklonu mají boční výstupky tendenci se ohýbat a uhýbat, jelikož na nich visí veškerá hmotnost, ale tyto situace jsou opravdu jen v extrémním náklonu.

Testovaný plášť jsem nasadil tovární výplety WTB i29 s vnitřní šířkou a originální páskou. Očekával jsem bezproblémové nasazení, WTB plášť na WTB ráfek. Bohužel ani za použití kompresoru se nahodit bezduši nepodařilo, bylo potřeba přidat jednu vrstvu pásky a šup, plášť naskočil na ráfek na první dobrou. Kde asi soudruzi v NDR udělali chybu, že by se šetřilo na pásce?

Po nasazení se projevila velikost pláště, Convict je objemný, není to pluskový plášť, ale ve srovnání s oblíbeným a hodně rozšířeným Maxxis High Rollerem 2 v 2.4" je znatelně větší. A také více kulatý.

Plášť jsem jezdil v rozličném počasí a površích, vždy se Convict choval naprosto předvídatelně a to i v extrémních situacích. Brzdění na pevném i sypkém podkladu výborné, jízda v zatáčkách, v náklonu, ale i v odkloněném terénu na jedničku, žádné překvapení nebo neočekávané přerušení trakce se nevyskytovalo.

Díky tuhému boku jsem mohl vézt o malinko nižší tlak než jsem zvyklý bez jakýchkoliv náznaků boření se či odchlipování boku od ráfku. Dobrá byla i ochrana ráfku, alpské dobrodružství přežil bez jakékoliv známky poškození, nicméně na Rychlebských stezkách jsem to na spodní pasáži Sjezdů trochu přehnal s rychlostí, vyletěl z trati a trefil ostrý kámen. Po následné kontrole ráfek dostal co zasloužil, ale plášť stále držel, žádný unik tlaku či náznak proseknutí. Až když zvoní ráfky, tak jedeš fakt rychle!

A slabina? Jednoznačně odvalování, v terénu to nepoznáš, ale na asfaltu jasně cítíš, že tohle není XC plášť, tady se jede na velký grip a snadné odvalování je druhořadé. Možná, ne určitě by pomohlo větší zkosení prostředních výstupků.

Přesná specifikace WTB Convict 2.5 TCS Tough High Grip s Gravity DNA směsí, verze pro 27,5" kola, hmotnost 1239g, cena 1190 Kč.

Vigilante 2.3 TCS Tough Fast Rolling Compound

Milan Čižinský: „Když nevím co obout, dát tam Vigilante!“

Vigilante je dle WTB primárně přední guma, co má za úkol držet a vést. Když ale chce člověk gumy do opravdu drsného prostředí, nebo si není jistý a chce se posouvat jde dát i dozadu. A přesně tam jsem ji dal. Zadním pláštěm byl tedy Vigilante 2.3 TCS Tough Fast Rolling Compound univerzální plášť na všechny typu povrchů od mokrého až po sucho. Ani Vigilante s vyztuženými boky, prozrazuje je nápis Tough, není lehoučký, 27,5" verze ukáže na váze hmotnost 1056 gramů, v 2,3" šířce. Verze Fast Rolling jsou vyrobeny ze dvou směsí s rozdílnou tvrdostí, prostřední část výstupků tvoří tvrdší 60a a vnější, boční výstupky pak měkčí 50a směs.

Vzorek tvoří čtvercové figury, na středním běhounu najdeme střídající se dvojice a jednotlivé štuplíky, opět nechybí drobné zkosení na přední hraně. Zkosení je opravdu nepatrné a při nedostatečné pozornosti se ti snadno stane, že plášť nazuješ obráceně. Já jsem si to takhle vyzkoušel u instalace CushCore. Boční výstupky jsou kombinací dva-jedna, mírně natočené cca o 30 st. do protisměru jízdy.

Gumu jsem nasadil na ráfek WTB s vnitřní šířkou 25 mm, plášť je poměrně kulatý, daň za užší ráfek. Již na první pohle je patrné, že ani Vigilante nepatří mezi extra dobře se odvalujícící pláště. Množství hran, které naráží na terén při otáčení je značné. I v tvrdé, Fast Rolling směsi to na asfaltu není žádná sláva, síla Vigilante je ale v terénu.

A největší síla Vigilante je v zatáčkách, ale slabý není ani při brzdění. Ale ty zatáčky, to je něco jiného, urvat plášť v náklonu je skoro nemožné. Jakmile je náklon dostatečný, tak se zapojí boční štuple a ty ti nedovolí urvat kolo do smyku. To ti umožní naprosto precizní projíždění zatáček, ale je to taková nuda.

Já chci jet v zatáčce smykem! Nene, já jsem Vigilante, já ti to nedovolím, zakousnu se a nepustím!

Bez ohledu na povrch, na tvrdém, měkkém, na blátě vždy se guma zařízla a držela. Jakmile se na tuto vlastnost zvykneš, to opravdu dlouho netrvá, tak ji využíváš až do extrému. Musím říct, že schopnost zařezávání se v zatáčkách a odklopených částech trailů mě doslova ohromila.

Slabina? I zde je to odvalování, guma extra nejede, ale vše ti nahradí v terénu. Ten grip, ten chceš.

Přesná specifikace: Vigilante 2.3 TCS Tough Fast Rolling Compound s Dual DNA směsí, verze pro 27,5" kola, hmotnost 1052g, cena 1190 Kč.

Výdrž

Výdrž. Jednou ze zásadních vlastností plášťů je i jejich výdrž. Měkčí směs lépe drží, ale zase se rychleji opotřebuje a opačně. Tolik je teorie, jak to ale je v praxi. Takže oba pláště mají najeto 9 dnů v Alpách + 4 dny v ČR v oblasti Jeseníků a Rychlebských hor + jedny enduro závody ve Francie – na předním, měkčím, Convictu nejsou patrné známky opotřebení, dalo by se říci, že je jako nový.

Zadní plášť, v tvrdé směsi provedený Vigilante je již znatelně opotřebený, především v oblasti středového běhounu, zde se výrazně projevu otrhání brzdných hran, taktéž i několik bočních štuplíků je drobně otrháno. Každopádně stále je jezditelný, na závodění už to nebude, ale ještě pořádnou dávku kilometrů snese.

Za mne je opotřebení v pohodě, pláště jsou spotřební zboží a jen málo který by podobnou nálož vydržel s lepší výsledkem, spíše naopak.

Závěr

Mne osobně pláště velmi příjemně překvapily, jsem zarytý příznivec značky Maxxis, protože funguje a poměr cena/výkon je velmi dobrý. Nicméně po vyzkoušení těchto Wétébéček už asi tak zarytý příznivec nebudu, rozhodně se Maxxisům vyrovnají a v lecčems i překonávají. Za celou dobu jsem nechytl ani jeden defekt, žádné proříznutí boku, prostě stoprocentní funkce. Dříve patřily pláště WTB k těm dražším, to však nyní již neplatí, aktuálně se dají pořídít za příznivou cenu 1190 Kč.

A protože jsem na cestách po Alpách potkal i našeho nejlepšího enduro jezdce Michala Prokopa (důkazem je první jezdecká fotka v článku). Michal, po letech strávených na Schwalbe, měl na svém kole nasazen stejný setup jako já, takže jsem se ho zeptal jeho názor: „Přechod na WTB byl celkem přirozený. První testovačka ukázala, že gumy fungují, boky drží, neprořezávají se a není problém vybrat gumy z WTB portfolia. Moje top kombinace je Convict 2.5 v High Grip Tough vepředu a Vigilante 2.3 buď ve Fast Rolling nebo High Grip podle druhu trailu vzadu. Prostě univerzální pneu na všechny povrchy.“

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 11.9.2018 v 20:35

    Připomněl jsi mi situaci z před 3 lety z Franzouských Alp. Tomík po dojezdu liny v bikeparku naštvaně prohlásil, že už nejede, že ho to nebaví, protože to vůbec nejde do smyku! Měl obuty 2x Vigilante High grip :)

  • anonymní uživatel Mirek 12.9.2018 v 7:16

    Convict je to nejhorsi co jsem na predku kdy mel.. vzdyt ten plast vubec nedrzi. Hight grip je smes co klouze i na suchu natoz na mokru.

  • anonymní uživatel Radek (ra.bohac (a) gmail.com) 12.9.2018 v 8:46

    Chlapi vysvětlete mi prosím, jak druhá vrstva pásky může zlepšit nahození? To mi nějak nejde do hlavy. Jako že bez ní plášť naskočil, ale pořád utíkal vzduch?

  • profilová fotka Keli 12.9.2018 v 9:16

    Radek: Plášť bez ní právě nenaskočil. Problém je v menším průměru ráfku nebo větším průměru pláště, další vrstva pásky pomůže vymezit mezeru a plášť pak naskočí. Jedná se o docela běžné řešení.

  • anonymní uživatel MF 12.9.2018 v 10:30

    A WT verze bude nebo 2,5 je v pohodě u WTB na široký ráfek?

  • anonymní uživatel PajoSH (BIKEZONE.cz) (vojtisek (a) bikezone.cz) 12.9.2018 v 10:57

    WT (wide tire - wide rim ready) již skladem, dnes se objeví na webu. VIGILANTE (V2) 2,5" i 2,6", stejně tak i JUDGE 2,4" a TrailBoss 2,4" i 2,6". Vždy ve verzi 27,5" tak i 29".

  • anonymní uživatel PajoSH (BIKEZONE.cz) (vojtisek (a) bikezone.cz) 12.9.2018 v 11:01

    K pásce a problémům s instalací? Byla dána nově? Případně jak dlouho byla nainstalována? Pravděpodobně došlo již k vylisování na předešlý plášť. Případně k výraznému ztenčení v místech, kde ji nový plášť opačně potřeboval. Daní druhé vrstvy je normální případné řešení problému. Nicméně bych v první fázi zkusil s pláštěm na ráfku posunout po obvodu (a instalace již s mlékem v plášti, tak aby došlo k průniku mléka do mezer).

  • anonymní uživatel Maaca 14.9.2018 v 14:21

    Mirek:
    vůbec nedrží? tak to asi vozíš víc jak 3 atmošky nebo brzdíš jak pučmeloun, já Vigila teda vozim vepředu už asi 4 roky, vzadu fakt nejede, convicta teď zkusim dopředu ale tough se bojim že bude zbytečně těžkej, vzadu vozim Breakout 2.5 a ten teda jede tak o půlku líp jak vigil 2.3! a nahození na WTB ráfky luxusní, absolutně nemám problém, nahodim a skoro 2 sezony nemusim nic resit!! love it! hlavně skrz plášť nevzlíná mlíko jak u Maxxisu nebo Schwalbů...

  • anonymní uživatel michal 19.9.2018 v 10:37

    maaca: s tím vzlínáním mlíka si měl možná jen štěstí, nebo je to kus od kusu... moje wtb byly na bocích pěkně kropenatý, naopak na maxxisech nebo onzách ani kapka

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí