Test: Panzer - ochrana proti defektům ze Španělska

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.11.2018

S příchodem bezdušových plášťů se mnozí domnívali, že je konec defektům. Bohužel praxe ukázala, že především v závodním nasazení defektů neubylo. Bylo to především kvůli snížení tlaků v pláštích, bezdušák umožní vézt méně tlaku a méně tlaku rovná se více trakce a lepší jízdní vlastnosti. Ale riziko defektu zůstává, nemusí to být klasický snake bite (hadí uštknutí), ale jedná se spíše proříznutí či proseknutí pláště.

Řešení jak minimalizovat možnost defektu je mnoho, každý z výrobců k eliminaci přistupuje odlišným způsobem. Jedni sází jen na odstranění defektů, jiní přidávají i přidanou hodnotu v lepších jízdních vlastnostech. V podstatě ale všichni producenti jdou na věc velmi podobným způsobem, umístěním pěnové či gumové vložky do ráfku. Na trhu je x řešení. První byl Huck Norris, který do pláště vložil pruh perforované pěny. Dále jsou zde řešení v podobně vložení do ráfku obruče s kulatým průřezem, to jsou například Mr. Wolf Banger (recenze zde), Vittoria AirLiner či Pepis Tire Noodle (PTN). A do poslední kategorie, profilované obruče rozličných tvarů, patří například CushCore a také dnes testovaný Panzer. Praxe totiž ukázala, že obyčejný pruh pěny příliš nefunguje, síly působící při tvrdém dorazu pěnu snadno prosekly. Kulaté obruče fungují několikanásobně lépe a navíc některé vložky ovlivní i jízdní vlastnosti pláště. Poslední kategorie by měla přinést to nejlepší ze všech.

Panzer je nejnovějším přírůstkem do rodiny ochránců plášťů proti defektů. Pochází ze Španělska a je tvarově výrazně jiný než všechny ostatní produkty stejného určení na trhu. V průřezu má tvar lichoběžníku. Volba tvaru není náhodná, má poskytnout stejné vlastnosti jako vložky s kulatým průřezem, avšak bez jejich nevýhod.

Aby chování bezdušového systému s protidefektovou vložkou co nejméně negativně ovlivňovalo jízdní vlastnosti je nezbytné, aby vložka pokud možno co nejtěsněji obepínala ráfek, tak aby v optimálním případě tvořila s ráfkem jednolitý celek. Díky těsnému obepnutí se vyhneme posouvání vložky po ráfku a negativním vlivům odstředivé síly. Ty jsou při vyšší rychlosti dost znatelné a pokud vložka není fest obtažená, plášť resp. celé kolo háže ve směru nahoru dolů – toto je bolest především Mr. Wolf Banger. Ostatní značky se s tímto problémem vypořádaly výrazně lépe a jejich vložky jsou na ráfcích doslova nalepeny, jejich nasazení i na holý ráfek jde ztuha, například pro nasazení CushCore potřebujete kladívko… nevěříte, koukni na recenzi a video v ní.

Správné proudění bezdušového tmelu v plášti je v případě defektu zásadní, protože jen pokud mlíko přiteče včas, má šanci díru zaslepit. Když je však vložka nalepena ráfku natěsno a nemá optimální tvar, hrozí, že se mlíko na místo určení nedostane. Například tvar CushCore přímo nahrává tomu, že když řízneš plášť těsně nad ráfkem, tak tmel téměř nemá šanci přitéct, protože CushCore je nalepen na plášti a volného prostoru v této oblasti rozhodně není na rozdávání.

Takže tvůrci Panzeru vytvořili tvar, který bude optimálně obepínat ráfek a zároveň umožní proudění tmelu do všech částí pláště. A proto onen zmíněný pětiúhelník – bez zkratek by to v dnešní době nešlo, takž 5PSS – 5 Point Support System. Díky vysokému spodnímu vrcholu může být Panzer dost obtažený okolo ráfku a mlíko stále bude moci proudit.
Nazouvání Panzeru není extra obtížné, ale jde to, pokud použiješ nějaké mazání (mýdlovou vodu, jar, čistič na kola), tak nasazení je otázkou pár vteřin. I následné obutí pláště je v pohodě, jeho patka má dost míst a vložka jí nezavazí. Bonusem lichoběžníkového tvaru je navíc možnost užití klasických bezdušových ventilků, u vložek s kulatým průřezem nebo CushCore je totiž nezbytné použít speciální ventilky nebo rozbočku ve tvaru T, bez nich by nahuštění pláště bylo velmi obtížné – vložka totiž ucpává díru ve ventilku. Panzer může ventilek ucpat také, mě se to stalo, kolo jsem nafoukl bez našroubovaného ventilku, odpojil pumpu a vzduch přesto neutíkal. Řešení je snadné, stačí skrze díru pro ventilek drátem z výpletu jej trochu pošoupnout a je vyřešeno.
Panzer jsem montoval na ráfky Stans NoTubes Flow MK3 s vnitřní šířkou 29 mm, plášť Maxxis Minion DHR II 2.4" WT a použil bezdušový tmel Stans NoTubes Tire Sealant.

Panzer je vyroben z pěny, která se po deformaci vrátí bez poškození do základního tvaru. Výrobce jej označuje jako Gen10, desátou generaci. Pěna je na omak tuhá, ve srovnání například s Mr. Wolf Banger extra tuhá i ve srovnání s CushCore je znatelně tužší.
Hmotnost je u rotačních součástí zásadní, je krásné, když máme lehký bezdušový systém a dáme do něj vložku s hmotností těžké sjezdové duše. Čím lehčí, tím lepší. Panzer patří k nejlehčím na trhu, jeho hmotnost v 27,5" provedení je 100 gramů a 115 gramů u 29".

Panzer za jízdy rovně není téměř cítit, ovlivnění jízdních vlastnosti je minimálním, žádné házení pláště a ani pocit, že najednou kolo hrozně nejede. V podstatě pokud bych o Panzeru nevěděl, nepoznám, že je něco jiného. Což je zásadní rozdíl například ve srovnání s Mr. Wolf Banger, tam jsem rozdíl poznal na prvních pár metrech, v pozitivním i v negativním smyslu. Pozitivní – plášť měl výrazně lepší přilnavost díky tlumení v pěně a negativní, kolo hrozně, ale hrozně nejelo. Panzer bych tedy srovnával spíše s CushCore, ovlivnění v podobě horších rotačních vlastností je neznatelné, stejně tak i v otázce přilnavosti. CushCore tvrdí, že i on tlumí v pění, ale znatelné to mnoho není.
Rozdíl je v šikminách, v odklopených úsecích, tam jsem měl pocit, že boční štuple pláště, pod kterými Panzer díky svému tvaru nesedí optimálně (je užší, vyšší a v místě bočních výstupků je hrana), nemají takovou oporu jako střed pláště, který kromě tlaku vzduchu je podpořen i pěnou.

Pokračujme ve srovnávání s CushCore. Ten, díky tvaru,lépe drží plášť v patkách a zabraňuje odlepení patky pláště od ráfku. Toto Panzer vůbec neřeší, tvar takovou ochranu neomožňuje. Ale zase umožňuje lepší distribuci bezdušového tmelu.

Výdrž vložky je otázkou, Panzer mám v plášti nějaký ten pátek a protože jsem s ním zatím defekt nechytl, tak vypadá na první pohled jako nový a že nijak nereaguje s mlíkem a není posekaný od ráfků.
Při detailnějším pohledu je však vidět, že několik zásahů schytal a reakce s mlíkem jsou zde také. Co se týče násákavosti tmelu, rozhodně bych jej neoznačil jako imunní pro nasákávání. Neměřil jsem kolik jsem mlíka nalíval, ale i jen běžným pohledem bylo patrné, že ho viditelně ubylo a kam se podělo je jasně patrné na fotografiích, vsáklo a zachytilo se na „ostrých hranách“ Panzeru.
Každopádně „poškození“ jízdou je minimální, otázkou by bylo, jak by Panzer vypadal, kdybych na něm jel s prázdným pláštěm v případě ultimátního defektu, který by mlíko nedokázalo zachytit.

Jak jsem výše psal o tom, že Panzer díky svému tvaru může být kolem ráfku pěkně obtažený, tak zhruba po měsíci používání (a to mám najeto maximálně najeto 500 km i včetně jednoho ostrého francouzského enduro závodu (report) již Panzer těsně obtažený kolem ráfku rozhodně není. Dalo by se říci, že není obtažený vůbec. Kdo by jej označil jako vytahaný, tak by nebyl daleko od pravdy. Na funkci sice to vliv nemá, při montáži však může překvapit.

Protidefektová vložka je samozřejmě preventivní opatření, ale pokud prevence nezafunguje, tak umožnuje i jízdu s prázdným pláštěm. Jízdní vlastnosti samozřejmě ve srovnání s pláštěm plným vzduchu nejsou nic moc, ale jsou o hooodně lepší než pokud jedeš na úplně prázným kole bez vložky. Pokud ti běží čas, budeš za vložku v plášti děkovat. Zkoušel jsem na suchu chování pláště s Panzerem a rozhodně je to jezditelné, ale ve srovnání s ostatními systémy bych se bál vyzutí pláště. Nicméně zkušenosti závodníků, kteří Panzer vozí (Vlasta Hynčica, Petr Leták), mluví opačně, prý se není třeba bát svléknutí pláště.

Volba protidefektové ochrany není jednoduchá, každý výrobek má své pozitiva i negativa. Proužek karimatky v podobě Huck Norrise je spíše pro pocit než pro skutečnou ochranu. Ostatní nabídnou více, Mr. Wolf Banger nebo Vittoria AirLiner dodají nejlepší jízdní vlastnosti, co se týče gripu a nejhorší vlastnosti ve vlivu na otáčení kol.

CushCore a Panzer jsou velmi vyrovnaní v oblasti ve vlivu na otáčení kol, ten je u obou téměř neznatelný. I vliv na grip, si bez jakýchkoliv hodnot měření, čistě pocitově, dovolím tvrdit, že je velmi obdobný. Zdálo by se, že je jedno, po kterém sáhnete, avšak každý z nich nabízí něco navíc, CushCore lépe jistí patky pláště v ráfku, to oceníš především pokud jezdíš velmi nízké tlaky. A Panzer má zase lepší proudění tmelu, mlíka v plášti, v případě proříznutí, by tedy měl mít navrch oproti CushCore. Váha mluví také pro Panzer. Věru nesnadné rozhodování.

A další nezbytnou položkou je cena, tam to také velmi podobné, všechny protidefektové vložky mají jedno společné, jsou hrozně drahé, Panzer vychází na 1430 korun, tj. cca o 300 Kč méně než stojí CushCore. V nabídce jsou kromě klasických velikostí i odlehčený model pro XC a macatý pro pluska či ebiky. Do ČR dováží Made for trails.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tcq 6.11.2018 v 9:09

    Dobrý srovnání, jako manažerské shrnutí by se na konci hodila porovnávací tabulka s hodnocením jednotlivých klíčových vlastností :-)

  • profilová fotka Keli 6.11.2018 v 9:24

    Tcq: a nebyla by lepší prezentace v Powerpointu?

  • anonymní uživatel Anděl 6.11.2018 v 9:49

    Byla, ale ty nevíš ani co to je.

  • anonymní uživatel Martin 6.11.2018 v 9:59

    Kus mirelonu za 1500,- ... dobrej deal.

  • anonymní uživatel tcq 6.11.2018 v 10:00

    Keli, když ji vylepíš do článku tak klidně :-) Anebo to nedělej a řekni mi kterou by sis ty koupil.

  • anonymní uživatel Roman 6.11.2018 v 11:20

    Zajímalo by mě jak je na tom cushcore s životností- všechny ostatní co jsem viděl, tak nic moc když vezmu v potaz tu absurdní cenu.

  • anonymní uživatel joujo 6.11.2018 v 11:39

    Procore is dead...but still rockinin here

  • anonymní uživatel radari 6.11.2018 v 11:40

    Chtel bych se zeptat redakce , pro jake plaste je ochrana vlozkoveho typu urcena ? Pripada me ze se hodi jen pro odlehcene verze bez butylu typy maxxis EXO . Ma to smysl pro plaste s butylem ?

  • anonymní uživatel Tomík 6.11.2018 v 12:32

    Nemá ..... to cenu

  • profilová fotka Keli 6.11.2018 v 13:13

    Roman: CushCore je na tom s životností dobře, ale třeba takový Mr Wolf Banger na tom taky není špatně, mrkni na fotky zde dolekop.com/... Na posouzení životnosti Panzeru je třeba si ještě počkat.

    radari: nějaký výrobce (už si nepamatuji který) doporučoval vložku do pláště bez butylu, protože pak se dostaneš s váhou níže než u butylového pláště a máš skoro stejné vlastnosti. Nicméně pokud chceš mít jistotu, např. pokud jsi závodník, tak můžeš použít vložku i do butylového pláště.

    Martin: Mirelon má trochu jiné složení, tohle je o poznání tužší, normální mirelon v plášti nevydrží nic, rozseká se na hadry za krátkou dobu

  • anonymní uživatel Balanc 6.11.2018 v 15:06

    "Bylo to především kvůli snížení tlaků v pláštích, bezdušák umožní vézt méně tlaku a méně tlaku rovná se více trakce a lepší jízdní vlastnosti."
    Me osobne prijde, ze prave s dusi dokazu jezdit plaste na nizsich tlacich, nesvleknu je a to porad s luxusnim gripem...

  • anonymní uživatel Roman 6.11.2018 v 15:18

    Balanc: A máš v tom nějakou neprůstřelnou duši, ne?

  • anonymní uživatel loda 6.11.2018 v 15:26

    no asi by to chtělo lehčí butyl - třeba tu pěnu mrsknout už při výrobě do pláště.

  • profilová fotka Keli 6.11.2018 v 16:59

    Balanc: souhlasím, ale jakmile jezdíš trochu agresivněji, tak duše + nízký tlak rovná se defekt
    loda: přesně tak, jakmile se do této oblasti pustí výrobci, tak všechny tyto vložky a jejich výrobci budou mít utrum.

  • anonymní uživatel Balanc 7.11.2018 v 10:04

    Roman: nepotrebujes;)

  • anonymní uživatel Michal (kalvodak (a) volny.cz) 7.11.2018 v 11:57

    Koupil,jezdil,měnil,prověsil :-) A o dost :-) Pokusím se reklamovat,ale moc tomu nedávám. Ale jinak to chytlo dost ran.

  • anonymní uživatel DD 7.11.2018 v 15:27

    kozy se tak y casem vytahaji :)

  • anonymní uživatel al 7.11.2018 v 21:39

    Co se cushcore tyce. Prvni nasazeni bez jarove vody-> mrdnik jako svina. Pak me proskolil ventilek v terenu a cely kolo se vypustilo cca 1 km jsem musel dojet dojet k servis pointu (cti domu). Nejak jsme si rikal ze to nebudu setrit takze jsme to vzal pres kde jakej bordel co lezel na ceste. I obrubniky se konali. Doma kontrola rafku a vlozky, bez znamek nejakyho poskozeni. Takze funkci to plni. Dojet na prazdnym s cushcorem se da uplne v pohode. Je to teda drina na entou do kopce obzvlast.
    Druhy nasazeni, jarova voda. Cush core se trochu tou jizdou na prazdnym poddal a sel nahodit uplne bez problemu i bez toho kladivka. Plast sel taky nasadit. Prvekrat jsem se skollil u toho asi 30minut n podruhe 5 minut a bylo.

    Vaha u panzeru ze je nejlehci je hezky ale jestli to zere mliko tak se bude vaha zvysovat takze na konci sezony bude vazit vic jak cush core.
    Zvazoval jsem panzer na predni kolo ale kdyz vidim jak se ti to natahlo a rikas ze to saje mliko tak asi zustanu u cushcore. Savost nepozoruju a natahovani o takovej extrem taky ne.

  • anonymní uživatel Made For Trails (info (a) madefortrails.cz) 7.11.2018 v 23:28

    Protože jsme nechtěli prodávat "zajíce v pytli", něco čemu sami nevěříme nebo by jsme nejezdili, vzali jsme jsme napřed první zkušební dávku Panzerů a rozdali je jak našim Whyte závodákům - Petr Leták, Tereza Vybíralová, Martin Beťko, ať to otestují v enduro/DH závodním nasazení a obešli taky pár závoďáků ať si to vezmou na test - Vlasťa Hynčica, Martin Knapec, padni komu padni, nechceme vozit něco co nefunguje. Nechali je na tom jezdit, závodit, měnit pláště, dojíždět na prázdném kole RZ ... Odjeli na tom České enduro série, některé EWS, slovenské enduro mistrovství, DH slovenský pohár (nasbírali pár vítězství i s titulem Mistra Enduro SK :-) ). Jejich přímé, autentické komentáře, které nám posílali k Panzeru si můžete přečíst na našem FB a nemá cenu je tady přepisovat... Zkušenosti: 1. Dojezd na defektu - bez vyzutí pláště v závodním nasazení v průběhu celé RZ potvrdili Petr Leták (prázdné přední kolo), Vlasťa Hynčica (prázdné zadní kolo). Zajímavé bylo, že překvapivě hodnotil chování kola podobné jako bez defektu. Vložka měla sekance, ale nijak kritické na to jak je lehká. 2. Nasákavost - výrobce udává přidat 15% tmelu navíc při první aplikaci, my jsme aplikovali 150ml/180g tmelu do pláště 27,5"/2.6" a po měsíci vložku vytáhli a zvážili, absorbovala 35g což je 19%, Ok, žádná hrůza, ale je to pár procent nad údajem výrobce. 3. Protažení vložky a jeho vliv na ochranou funkci - v testu i tady se porovnávají dva funkční principy vložek, ráfkové, které musí pevně sedět v ráfku, aby plnili funkci, a plášťové - Panzer, které jsou uloženy v plášti a jejichž pevné přilnutí k ráfku může spíše omezit/uškodit funkci vložky, v principu to nesmí být přitisknuté na ráfku prakticky vůbec, aby to plnilo funkci nejen ochranou (ta je samozřejmě nejdůležitější) ale i druhotnou, že se dostane a může rotovat tmel všude, kolem i pod Panzerem (díky tomu také nepoužívá speciální ventilky, ale bežné ), proto se vložka nemá prakticky dotýkat ani v jiné části pláště (samozřejmě nejde zcela provést, ale alespoň minimálně...). Jen tak je zaručeno rozprostřeni tmelu se vzduchem všude kolem, bez úplného ovlivňování přirozeného chování pláště oproti jiným systémům, jak deklaruje výrobce, jako jednu z výhod tohoto systému (viz. obrázek tvaru diamantu-5PPS na webu výrobce). Zatímco ráfkové vložky pevně sedí na ráfku a natahují se na něj, plášťová Panzer, se nazouvá jinak, ne pevným natažením ráfek jako ostatní, ale přímo vložením do pláště viz. instruktážní video jak nazout vložku www.youtube.com/... tzn. nasazuje se do pláště ne na ráfek. Potom ani vlastní tolerance a natažení nehrají významnou roli z hlediska funkce. Samozřejmě, kdyby se vložka natáhla příliš, nepůjde již nazout do pláště vůbec. Nám ani jmenovaným testovacím jezdcům se to za prvních 5 měsíců ještě u žádného Panzeru nestalo. Cítíme to jako nutné to vysvětlit , protože v komentářích ani v testu to nepadlo a měli jsme tady s kluky s dolekop.com tak i s některými jezdci obdobné diskuze.

  • anonymní uživatel Bruce 11.11.2018 v 7:48

    Nešlo by všechny ty tire inserty přehledně srovnat v jednom článku, ať vím co si mam koupit?

  • profilová fotka Keli 11.11.2018 v 14:37

    Bruce: díky za tip, máme nachystán test PTN, čekáme na Vittoria Airliner do testu a ještě chvíli potřebujeme na samodomo řešení, které již nějaký čas testuje Eda. Až bude vše venku, můžeme to srovnat v souhrnném článku.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí