Spotcheck: bikepark Areál Kareš - malý, ale budovaný srdcem

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 21.11.2018

Pro letošní poslední spotcheck jsme si vybrali Bikepark Areál Kareš. Jedná se o letos vzniklý bikepark, který patří k těm nejmenším v republice. Má bikepark, který má jen snad pět set metrů na délku, co nabídnout?

Areál Kareš, pokud jste o něm doposavad nikdy neslyšeli, je lyžařské středisko v Koutech nad Desnou. Ano v těch Koutech, kde je bikepark a sjezdová dráha. A stejně jako koutecký bikepark leží na stejném kopci na jehož vrcholu je přečerpávací nádrž Dlouhé stráně. Oba areály vlastně fyzicky leží jen malý kousíček od sebe, možná pět minut chůze.

Nápad vytvořit zde bikepark vzešel od Zevl týmu, party lidí, která společně jezdí a staví. Kdo sleduje d:key delší dobu o nich určitě slyšel, stejně tak o jejich původním projektu, který si dal za cíl vytvořit bajkový areál v Rapotíně nedaleko Šumperka (v místě odkud Zevláci pochází). Projekt vzal však za své, když v blízkosti lokality mělo vzniknout golfové hřiště. Takže následoval přesun do Koutů na Kareš a budování Zevl lajny, tratě, která měla být jen pro Zevláky. Nicméně život šel dál a z „soukromé“ lajny se nakonec podařilo udělat veřejný bikepark. Malý, ale budovaný srdcem.

Na kopec tě vytáhne vlek, poma s chytře vymyšlenými háčky na řídítka, které si zvládneš nasadit za řídítka i sám. Nikde se nic neškrábe, nikde nic nebouchá, nemusíš dávat kolo z ruky. Hned vedle vleku, dole pod kopcem je občerstvení, stylová hospůdka s pivkem, klobásou atp. A pod ní místo pro parkování či kempování. Prostě kompletní zázemí, vše na co jsi zvyklý a co očekáváš.

Oficiální otevíračka s pouhou jednou lajnou byla na začátku letošní sezóny, nyní na konci, jsou k dispozici již lajny čtyři. Zevl lajna, Double Trouble, Hrabanka a Downhill.
Zevl lajna je skákací dráha s množstvím klopenek a skoků a dropů rozličných délek a velikostí. Skoky jsou spíše delší, nalítat tuhle trať na poprvé se podaří asi málokomu. Mezi skoky jsou boží, ale opravdu boží klopenky. Dráha není dlouhá, naopak je krátká, to mají všechny dráha na Kareši společné. Stejně tak mají všechny dráhy společnou absenci hluchých míst, prostě pořád musíš zatáčet, skákat, tlumit, pumpovat, nejde se jen tak vést. Dolů dojedeš snad za minutu a půl, ale docela zadýchaný. Je to dřina a zábava zároveň. Jak jsem zmiňoval, že jsou skoky delší, tak pokud ti jeden nevyjde a nedáš jej načisto, tak na další již nemáš dost rychlosti. Musíš být přesný jak chirurg. A to tě motivuje do další jízdy. Zevl lajna je intenzivní zážitek, který v jiném českém bikeparku nenajdeš.

Druhou lajnou, kterou najdeš po stranách sjezdovky je Double Trouble. Trať stylem velmi podobná Zevl lajně, ale přišla mi jednodušší, skoro všechny skoky měli dvě varianty, delší a kratší. A opět, i zde najdeš super klopenky, dropík z klády, wallride. Zábavnost veliká, možná ještě větší než u první lajny, protože Troubelín ti nějakou tu chybku odpustí.

Z louky se přesouváme do lesa, tam je klasická DH dráha, kterou když najedeš v rychlosti, tak ukáže, že i na malém kopci lze postavit těžkou sjezdovou trať. S menšími zdvihy si ji neužiješ, tady se rozhodně doporučuje sjezdové kolo.

Poslední tratí je Hrabanka, jednoduchý trail vedoucí lesem, který dělá čest svému jménu. Core bajkera Hrabanka asi neosloví, ale její Northshore sekce to je jiná káva. Dlouhé dřevěné lávky, dropy a ve spodní části mega gap přes potok. My na něj morál neměli, nabízí ale i dvě objezdové varianty, jedna po úzké kladince vedoucí taktéž nad potůčkem a nebo zpět na Hrabanku. Kdo má rád northshore lávky si zde užije do sytosti.

To je aktuální nabídka tratí v bikeparku na Kareši. Nicméně kluci budují dál. Již na jaro bude připravena jedna nová lehká dráha, flow trail i pro maminy a dětičky. Výhodou menšího, řekněme rodinného, areálu je údržba. Všechny tratě byly vyladěné do dokonalosti, nikde ani náznak rolety, všechny vyšejpované jak na otevíračku. A to jsme zde byli před posledním víkendem, kdy jelo lano v rámci „letní“ sezóny (v listopadu už opravdu úplně letní počásko nebylo). Trochu rozdíl o proti nedalekému kouteckému areálu, kde mají snad slovní spojení „údržba tratí“ zakázáno.

Osobně jsem byl velmi překvapen, popravdě neočekával jsem od takto malého parku vůbec nic. A hned po první jízdě jsem si říkal, tohle bych chtěl jezdit pořád, škoda, že je to tak krátké. Jenže vlekem na kopec je chvilka a můžeš to točit až do omrzení, čti do konce provozu vleku.
Areál Kareš asi nenabídne zábavu na celý víkend, ale návštěva čas od času rozhodně není chybou. Já zde určitě naposledy nebyl. Pokud jsi to letos nestihl, tak hned na jaře máš šanci to napravit. Lano se pro bajkery roztočí jak jen to půjde a počasí dovolí.

Další informace o bikeparku hledej na webu nebo facebookové stránce ArealKares.



Projekt „BikePark ve skiareálu Kareš“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Koli 21.11.2018 v 8:51

    Keli má nejširší lokty ve vesmíru! Kareš vypadá dobře, už se těším až se tam podívám. :)

  • anonymní uživatel hobit 21.11.2018 v 11:15

    Kareš je super, fotky znovu potvrzují, že Keli je mistr nosedivu na jakémkoliv skoku :D Supr Spotcheck díky!

  • profilová fotka Keli 21.11.2018 v 11:43

    Koli: jak lokty vyrostly, takový jsou.
    hobit: myslím, že fotky dokazují, že Čert zmrzlejma rukama neumí mačkat spoušť na foťáku :)

  • profilová fotka Ádoš 21.11.2018 v 18:18

    Zevláci, smekám vašemu nasazení, píly a práci s mlaďochama klobouk až na zem a při té příležitosti Vám umyju boty.
    RESTECP!

  • anonymní uživatel loda 23.11.2018 v 18:51

    jj supr areal, jde vidět ze na tom makaj bajeři a ne lamy z kanceláře voákli do šprcky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí