MojeKolo

Novinka: Öhlins RXF 36 Evo - inovace ve vzduchové noze

Autor: Čert, vydáno: 28.11.2018

Nová vidlice Öhlins RXF 36 Evo. Teda vlastně ne tak úplně nová.
To, že Öhlins má některé věci trochu „jinak“ než zbytek světa, o tom jsme se mohli přesvědčit i my sami v rámci testování. Prostě pokud děláte celý život motorky a děláte je asi nejlíp na světě, máte na jednu stranu chuť přenášet fungující systém z motorek i do kol. A taky ambice být nejlepší ve všem, do čeho se vrhnete.

Takže pokud se aplikace moto přístupu neosvědčí na sto procent a nemáte pocit, že produkt je dokonalý, sednete k němu a zjišťujete, kde je problém.

Víc už samotný Öhlins:

Původní vidlice RXF 36 měla spoustu skvělých recenzí vyzdvihující hlavně fantastickou kontrolu kola při velkých nárazech a při vysokých rychlostech. Ostatně našim cílem bylo vytvořit špičkový podvozek pro závody na světové úrovni. Ne každý ale jezdí EWS a proto byli někteří jezdci nespokojeni ohledně fungování vidlice v nižších rychlostech u drobných nerovností.

A proto je tady RXF 36 Evo. Díky technologií převzaté z naší sjezdové vidlice, která pomohla Loic Brunimu vyhrát dvakrát po sobě mistrovství světa (a to jsme ji tehdy ještě neměli v prodeji) je nová vidlice nejenom citlivější, ale celkově lepší. A to v několika oblastech.
Z venku jsou viditelné modré těsnění SKF, která mají dlouhodobě nejlepší těsnící vlastnosti jak v extrémně mokrých, tak extrémně suchých podmínkách. A uvnitř jsou schované nové vnitřní gufera se stejnou vůlí, kterou používali EWS a DH týmy v sezóně 2018 pro co nejlepší kompromis mezi těsností a tuhostí a citlivostí.

Největší vnitřní změny jsou ale dvě, obě ve vzduchové, pružící noze. Zvětšení negativní vzduchové komory o 30% výrazně zlepší počáteční citlivost. Proč nezvětšit víc? Protože 30% je přesně na hranici, kdy větší citlivost na počátku ještě negativně neovlivní fungování vidlice při větších nárazech. Zvětšení citlivosti pomáhá i nový přepracovaný hlavní pístek ve vzduchové komoře, který díky vylepšenému tvarování a materiálům zmenšuje tření o 50%. Což je v řeči fyziky o celých 10N menší potřebná síla pro uvedení vidlice do pohybu.

Všechny výše vypsané vylepšení jsou i zpětně kompatibilní, proto si každý majitel RXF 36 může stávající vidlici „přestavět“ na verzi EVO." To znamená, že vidlice Öhlins budou mít konečně pořádně citlivý odtrh!

Cena vidlic zůstává stejná, stejně jako její nabídka zdvihů a rozměrů kol:

* Vzduchová 29" kola s offsetem 51mm ve zdvizích 120mm, 140mm, 150mm a 160mm
* Pružinová 29" pro zdvihy 140mm, 150mm a 160mm
* Vzduchová i pružinová vidlice pro 27.5" kola má pak shodně jak 46mm offset, tak nabídku zdvihů 140mm, 150mm, 160mm a 170mm.

Všechny vidlice používají osy 15×110 Boost.

A k dostání budou u českého distributora Öhlins, firmy Halbich Motorsport.



A ještě jedna přidružená novinka, po všech informačních kanálech, které se zabývají dvoukolovým ježděním, proběhla zpráva o nákupu majoritního podílu ve firmě Öhlins korporací Tenneco. Tenneco můžete znát buď jako obří korporát pod který spadá několik značek auto-průmyslu jak v oblasti tlumičů, tak třeba výfuků… nebo jste o nich určitě slyšeli někdy v roce 2008, když koupili Marzocchi.

V oficiální tiskové zprávě jsou samozřejmě všichni nadšení a chválí si, jak se jim bude do budoucna dařit, Öhlins je rád za finanční zázemí Tenneco, Tennecu se zase líbí technická vyspělost Švédů.

Nicméně i podle zákulisních informací se jedná o „win-win“ situaci doopravdy, protože velkým problémem Öhlinsu byla v poslední době nedostatečná výrobní kapacita a taky poměrně zavazující smlouva se Specialized, která neumožňovala Švédům vysypat novinky rovnou na trh, ovšem musely být nejdříve představeny a montovány na kola s velkým S. A obojí by, podle všeho, mělo díky Tennecu skončit. Tak uvidíme.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Leťák (tomas.lettovsky (a) gmail.com) 28.11.2018 v 13:22

    Tak snad to s nimi nedopadne jako s mz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí