Nový Canyon Neuron nabídne karbon i elektriku

Autor: Čert, vydáno: 29.11.2018

Canyon, direct sale z Německa. Tahle jednoduchá anotace zní dost studeně, ovšem studení konzervativní němečtí čumáci to zase nejsou, minimálně ne v oblasti designu kol. Ostatně, když jedním z hlavních členů vývojového týmu je Fabien Barel, prostě je logické, že tyhle kola mají vtisklý silný sjezdový charakter.

V případě nové, 130mm trailové devětadvacítky Neuron CF, cílem tentokrát nebylo udělat mini sjezďák na malých zdvizích, který cílí na rychlé a agresivní jezdce. Ne, Canyon, podobně jako třeba u Spectralu, volí spíše cestu zábavných, dobře ovladatelných a co nejvšestrannějších kol. Ovšem právě Spectral v našem jarním testu dokázal, že „všestrannost“ nemusí znamenat „špatné sjezdové vlastnosti“.

Neuron jako takový, úplná novinka není. Kolo s tímto názvem, ovšem s hliníkovým rámem s označením Neuron AL, si premiéru odbylo už v létě letošního roku.

Hliníkový Neuron převedl moderní trailovou geometrii s 67,5° hlavy, 74,5° sedlové trubky, 435mm reach v M nebo 440mm zadní stavbou. A taky ukázal koncept kombinující různé rozměry kol pro různé velikosti rámů. Velikosti XS a S jsou pouze 27,5 palcové se 130mm zdvihu a velikosti M, L a XL jsou samozřejmě devětadvacítky.

Tento koncept a v podstatě i geometrie, byly samozřejmě zachovány i pro žhavou karbonovou novinku Neuron CF. Hlavový úhel je u 27 a menších velikostí 67°, od Mka dál už 67,5°, sedlový úhel je 74,5°. Délka zadní stavby je u 27 palců 430mm a u 29 palců 440mm. Proč rozdílné úhly u rozdílných velikostí?

Canyon v případě Neuronu prováděl dlouhodobý výzkum, jehož cílem bylo zajistit stejný dojem z jízdy různě vysokým jezdcům na různých velikostech kol. Proto jsou na 27,5" jenom 740mm široká řídítka, ovšem stále vidlice s offsetem pro 29palcové kolo. Kratší zadní stavba pro lepší poměry a tak dále a tak dále. Pro menší velikosti je přepracovaná i kinematika zadní stavby (je větší přepákování), aby lehčí jezdci neměli problém s foukáním extrémně nízkých tlaků. Což má vliv na možnosti nastavení odskoku a komprese na tlumiči. Ostatně, u menších velikostí jsou použity i kratší tlumiče.

Na první pohled kolo vychází z xcčkového modelu Lux, ovšem na ten druhý, bližší, využívá i spoustu technologií a vychytávek trailového Spectralu. Jedním výrazným rysem tohoto kola má totiž být rychlost do kopce, srovnatelná s Luxem. Těchto schopností má být dosaženo pomocí lehkého a přitom tuhého karbonového rámu. Rám je komplet karbon, přední trojúhelník i zadní stavba.

Přístup k jízdě „směrem dolů“ není ale u Neurona vyloženě sjezdový. Jak bylo řečeno, tohle kolo chce jít trochu proti proudu moderních trailbiků, které cílí hlavně na agresivní jezdce a maximálně rychlou jízdu. Neuron CF je zaměřený na co největší všestrannost, tohle kolo si máte užít na jednoduchém trailu, na celodenním výletu i na zábavném singltreku. Nejenom na obří skokové lajně nebo v bikeparku. Ale ani těžší trailování by neměl být problém.

Zkrátka tohle kolo má být – sjezdařovým XC kolem, XCčkařovým sjezďákem a pro všechny ostatní prostě ideální jedno kolo do domu co dovede xc výlety i nějaký den v trailcentru.

K dosažení co největší univerzality slouží upravená kinematika zadní stavby, vycházející ze Spectralu (který zase vychází ze sjezdového Senderu), naladěná na projev při trailovém ježdění. Čím nižší zdvih je, tím lépe musí samozřejmě pracovat systém odpružení, oproti Spectralu má byt Neuron naladěný trochu víc do citlivá na začátku zdvihu a trochu víc do progresivity na konci. Tak uvidíme.

Neuron sdílí spoustu vychytávek, které jsme chválili v testu Spectralu – IPU ochranný systém proti protočení řídítek, vychytaný systém zadní osy se zasouvací páčkou, možnost použít jednopřevodník i přesmykač (pouze výměnou krytky na hlavním čepu pružení), chytré vedení kabelů vnitřkem (pouze vnitřkem plastového okrytování, ke kterému je snadný přístup) nebo z dlouhodobého hlediska výhodné utěsnění všech ložisek (tady byla inspirace Joe Barnes a výsostné ostrovní královské počasí).

Největší devízou Canyonu bývá ale samozřejmě vždy cena. Neuron CF bude v nabídce celkem v pěti „pánských“ specifikacích a dvou „dámských“ označených Neuron WMN CF. Ty se liší jinými kokpity a sedly.

Neuron CF 8.0 – 69 999 Kč (Fox 34 Rhytm, GX Eagle, Guide T, DT Swiss M1900 kola)
Neuron CF 9.0 – 82 899 Kč (Fox 34 Performance, sada Shimano XT, brzdy SLX, DT Swiss M1501 kola
Neuron CF 9.0 SL – 95 899 Kč (Fox 34 Performance Elite, X01 Eagle, Guide R, Reynolds TR309 kola)
Neuron CF 9.0 Unlimited – 145 199 Kč (Fox 34 Factory, Shimano XTR všechno, DT Swiss XMC1200 kola)
Dámské pak Neuron CF WMN 8.0 – 69 999 Kč
Neuron CF WMN 9.0 – 80 399 Kč

Další info hledej na produktové stránce Neuronu.

Ebike Neuron:On

To ovšem není vše, spolu s karbonovým Neuronem přichází i elektrická verze, ebike Neuron:On. Totožná geometrie jako Neuron CF, stejné zdviny, pouze rám je hliníkový a navíc má motor, tradiční a osvědčený Shimano Steps E8000. Osazení je samozřejmě přizpůsobeno ebiku, kinematika zadní stavby je více lineární a nechybí spousta vychytávek, zajímavý je třeba USB port v horní rámovce pro nabíjení baterií nebo telefonu. Více na webu Canyonu.

Cenovky jsou velmi zajímavé, konkrétně:
Neuron:ON 5.0 – 85 499 Kč
Neuron:ON 6.0 – 98 499 Kč
Neuron:ON 7.0 – 111 499 Kč

A nechybí ani dva dámské Neuron:ON WMN 5.0 a Neuron:ON WMN 6.0.

Foto: Canyon / Markus Greber

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí