Test: Canyon Spectral CF 9.0 Pro je neuvěřitelně univerzální

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.5.2018

Canyon Spectral. Nový Canyon Spectral. Podobně jako u předchozí generace, i u vývoje tohohle kola hrál velkou roli Joe Barnes, potažmo celý tovární enduro tým Canyonu.
Lze tedy očekávat (ačkoli z hlediska nabídky Canyonu je Spectral spíš trailové kolo) poměrně zajímavé schopnosti směrem z kopce dolů. Rychle z kopce dolů.

Geometrie jsou zajímavá věc, nic nemá větší vliv na vlastnosti kola, přitom nic se v posledních letech tolik nemění. A zrovna geo Spectralu, 140 mm trailbiku, to jsou čísla, o kterých nám ještě nedávno (a některé značky i letos) tvrdí, že jsou ideální pro 160 mm závodní enduro, tak jak to teda je?

Rám je komplet nový a když na chvilku odbočíme od geometrie, že to není jenom tak obyčejné kolo prozradí spousta detailů, na které narazíte ještě před prvním nasednutím.

Karbonový rám s hliníkovou spodní kyvkou zadní stavby. Čtyřčepové odpružení, přitom dost místa na košík a lahev na spodní rámovce. Příprava na „krabičku na vercajk“ zespodu horní rámové trubky. A to není vše. Gumový doraz u hlavového složení a packy na horní misce hlavového složení zabraňující protočení řídítek. Integrované upínání sedlovky v rámu. Pokud máte chuť vozit dvoupřevodník, stačí vyměnit hliníkovou krytku hlavního čepu na šlapací straně za krytku s držákem přesmykače. A zvláštní cenu za vychytávku roku získává zadní osa. Na první pohled klasická osa na imbus, ovšem stačí zatáhnout za ouško a zevnitř osy vytáhnete páku, kterou lze osa dotáhnout. Pak zase zasunete. Nemusíte s sebou tahat klíč a přitom vám z rámu nekouká páčka. Super. Prostě Němci rádi ladí a vylaďují.

Když jsem se dost pokochal detaily, byl čas vyzkoušet celé kolo. K testu jsme měli druhou nejvyšší verzi, Spectral CF 9.0 Pro. Devět nula znamená víceméně kompletní osazení Sramem, mix GX a X01 Eaglu, brzdy Guide RS, vidlice Pike RCT3, Tlumič Deluxe RCT3, 150 mm Reverb. Kokpit, jak už tradičně u Canyonu Renthal, představec Apex, řídítka Fatbar Lite, gripy a sedlo Ergon… a hlavně největší designová třešnička, zapletená kola Mavic XA obutá do plášťů Mavic Quest Pro 2,4. A tohe všechno vyjde, díky férové cenové politice Canyonu a direct sale po netu, na cca 104 tisíc Kč.

A teď už doopravdy k ježdění. Naschvál jsem přeskočil výčet geometrie, rád bych ji totiž v případě tohohle kola rozebral přímo na konkrétním použití.

Nejdřív jsem prohnal Spectrala na trailech v Jedovnicích, protože to jsou nejbližší hopsací traily. Potom moje vlastní testovací traily „za domem“, hodně hrabanky, trocha kamenů, skoky, zavřené zatáčky, středně velký kopec (v zásadě zhruba podobné tratím českého endura). A závěrem byly samozřejmě ty nejtěžší traily (tratě ilegálních enduro závodů) co se najdou okolo Brna – šlapání, velké kopce, velká rychlost i zavřené zatáčky, odklopené svahy. Tohle testovací rozmezí je super, protože mi většinou řekne, jaký je ideální rozsah použití kola.

No. Spectral by určitě snesl ještě malinko progresivnější zadní stavbu, či tlumič s nastavením pomalé komprese, abych nemusel měnit tlak vzadu mezi hladkým trailem a absolutním mordorem.
Toť všechny výhrady. Spectral je neuvěřitelně variabilní a univerzální kolo! Ovšem ne univerzální ve smyslu „jo, DÁ se na tom jezdit i v Jedovnicích i ve Finale“, ale ve smyslu „jo. CHCEŠ na tom jezdit v Jedovnicích i ve Finale“.

Jak už Němci ukázali na rámu, naprosto nesmyslný cit pro detail se projevuje i na skvěle vyladěné kombinaci komponentů, geometrie i naladění rámu pro získání co nejlepšího jízdního projevu kola. Konkrétně: Pár slov k výjezdu. Sedlový úhel 74,5° je dostatečný na šlapání do prudkých kopců a přitom vám udrží příjemný posed když jedete po rovině, díky 175 mm dlouhým klikám se do kopce prostě dobře šlape. Ano, 175 mm se může zdát hodně vzhledem k 22 mm bb dropu. Tohle Canyon vyřešil výborným naladěním zadní stavby a taky výškou zdvihu. Kolo se při šlapání neboří a ani jednou jsem neškrtnul pedálem o zem.

Zbylé slova už budou k výjezdu. 66° hlavy a 430 mm zadní stavby není vyloženě DH geometrie, pořád je to ale dost sjezdové, aby Spectral dolekopcom strčil do kapsy spoustu endur s daleko vyšším zdvihem. Relativně „postavenější“ hlavovka si totiž skvěle notuje s kombinací středně dlouhého reache a relativně delším představcem. Reach je v M 440 mm a představec zase 50. Díky představci je kolo výrazně klidnější při vyšších rychlostech ve sjezdu, naopak „kratší“ reach dodá potřebnou obratnost. A opět, geometrie je stále výrazně sjezdovější (nižší – položenější) než u kdejakého endura. Vyloženě sjezdové ambice samozřejmě malinko omezuje nižší zdvih, pokud se budeme bavit o ježdění asi kdekoli u nás, je 140 mm vzadu a 150 mm vepředu naprosto dostatečných pro ježdění i závodění (v kombinaci se Spectralovou geometrií). Pokud se ale budeme bavit o výše zmíněním Finale, potažmo zahraničním ježdění, je potřeba, aby byl Canyonův jezdec buď drsňák, co „to prostě udrží“ a nebo technický jezdec, který dovede správně vybrat stopu a dokáže využít maximální hravost tohoto kola.

Co je teda Canyon Spectral? Canyon Spectral je jedno z nejvhodnějších kol pro ježdění v našich zeměpisných šířkách. Spectral si vás naprosto omotá kolem prstu na jakémkoli flowtrailu, kde najednou nebude problém proletět zavřenou zatáčku a vypálit z ní vesmírnou rychlostí, skočit ty dvě boule jako dvoják, zasprintovat na rovince a znovu to narvat do klopky a znovu odpálit dvoják. A když si řeknete, že tohle kolo tím pádem nemůže být dobré na těžkém trailu, dokáže vám pravý opak. Ano, maximální rychlost Spectral nemá tak vysokou, jako ortodofní mini DH kola jako třeba můj Alpine 160 nebo Cannondale Jekyll, závodní enduro bude z kopce samozřejmě vždycky trochu rychlejší. Určitě ale nebude závoďák výrazně zábavnější a rychlejší do kopce.

Pokud to máte z domu k flow trailu 20 km a k těžké trati dalších 20 km, i tady vás Spectral podrží. Nasednete a šlapete. A kolo skvěle jede, posed je pohodlný a v sedle (pokud se teda zbavíte extrémně tvrdého a úzkého OEM sedla Ergon) se budete cítit dobře i po několika hodinách.

Když jsem nakousl komponenty, samozřejmě se na takhle topově vyspecifikovaném kole najde materiál, co si zaslouží minimálně zmínku.

Kokpit Renthal Fatbar Lite – 760 mm řídítka se ke kolu skvěle hodí a naprosto stačí, navíc nic mi nesedí v ruce tak dobře, jako Renthal. Díky zkušenosti s těmahle klackama jsem si seřízl svoje Renthaly z 800 na 780. A je to lepší.

Samozřejmě Eagle, 12 rychlostí je špička, už ani nevíte o tom, že jste někdy potřebovali víc převodníků než jeden. Máte všechny převody na světě.

Nový Pike RCT3 je pořád vidlice, se kterou se všechny ostatní na světě budou muset srovnat. Na enduro je sice dost odlehčená a trochu se kroutí, na traily není nic moc lepšího.

Ale největším překvapením jsou kola a pláště Mavic. V poslední době poměrně vzácně osazované komponenty byly na Spectralu v podobě trail/allmountain kol XA Pro a trailových plášťů Quest Pro 2,4. 26 mm široké ráfky, 1690 g váha celého setu kol (bez pneu), dráty šroubované do ráfků, takže je ráfek plný a není potřeba používat bezdušovou pásku. Kola skvěle jedou (na to že to jsou hliníky) a jsou dost tuhé (jakože snesou fakt hodně). Pláště Quest jdou výborně nahodit na bezduš i s malou pumpou, na trailování jsou to výborné gumy, na závodní enduro by to sneslo dopředu něco ostřejšího a asi i tužší casing a ochranu proti proříznutí.

Pokud ale nemáte chuť závodit, nenapadá mě jediný komponent, který bych na Spectralu 9.0 Pro měnil.

Obrovská univerzalita, obrovská legrace. Pokud vás nebaví skákat a jezdit rychle z kopce, kupte si něco jinýho. Pokud vás baví skákat, jezdit rychle z kopce a chcete proto rychlé a přitom skákací kolo co umí letět do kopce, je Canyon Spectral ideální volba.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šiskin (flidr.michal (a) seznam.cz) 18.5.2018 v 9:27

    Progresivitu ladit tlakem vzduchu? Spíš bych vložkoval pozitivní komoru. RS na to má gumový O-rings. Na hladký (Jedovnice)flow traily není od věci přepnout tlumák na "propedal".
    Jinak pěkná recenze, škoda, že to zase nevychytali s praskáním zadní stavby.. :))

  • profilová fotka marachl 18.5.2018 v 13:04

    jojo, zadní stavba taky u nás jedna prasknutá, což je dost na nic, když už to je druhý model za sebou :)

  • profilová fotka Jakub.Sosvol 18.5.2018 v 13:36

    min dvě = www.bike-forum.cz/...

  • anonymní uživatel ernesto 18.5.2018 v 13:51

    Vsetko fajn, vyladene osadenie, ale proste ten tlmak bije do oci... zasluzilo by si to nieco s expanzkou, hlavne teda ako bolo spomenute, ze to ide prekvapivo dobre dole kopcom - toz nech to aj zere.

  • profilová fotka Miros Pikos 22.5.2018 v 13:18

    Na živo je Praskal opravdu hezký kolo. Detaily jako krytka s hákem na přesmykač, zadní osa, příprava na brašničku apod. "nezbytný" cajky. Fajn je zámek na protočení řidítek. Ale co nemohu Canyonu odpustit, to je jejich diletantství při návrhu konstrukce zadní stavby. Místo těch drobností by mohli v Canyonu konečně zaplatit konstruktéra, který navrhne zadní stavbu takovou, která nepraskne po ujetí 500 km. Měli na to už dobré 4 roky.

  • anonymní uživatel bikermairus (bikermarius (a) seznam.cz) 28.5.2018 v 13:03

    Můžu se zeptat na ta kola, jak hlučný je ten ořech na mavicach ?

  • anonymní uživatel LukLukjlulj (megaptera (a) ) 29.5.2018 v 9:31

    Ahoj, mam novýho spectrala al.6, super bike, jen mi zajiždí sedlovka do rámovy trubky – nemaj tu klasickou objímku, ale jejich vylepšovák - na imbus 4 – a ten šroub furt po pul hodďce vyjížďky – začne vyjíždět a moje prdel jde dolu, takže musim často dotahovat. Sedlovka je vpohodě – problém, je v tom upínáku. Přemejšlel jsem tam dát lepidlo na závity, nemáte s tim někdo zkušenost? Díky moc

  • profilová fotka Keli 29.5.2018 v 10:01

    KukLuk: dal jsi montážní pastu na sedlovku? Canyon ji dava do krabice, pasta eliminuje tento problém.

  • anonymní uživatel lukLukLukjlulj (megaptera (a) ) 30.5.2018 v 13:23

    to Keli: prave, na poprve jsem to tam nedal, pak když to zaclo zajizdet, tak jsem aplikoval pastu a vyjizdi to stejne. Zkusim to ještě jednou vyčistit a napastovat. Diky moc

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí