Canyon novinky: hliníkový Sender a Torque se vrací na scénu

Autor: Čert, vydáno: 19.12.2017

Canyon pokračuje s novinkami. Sjezdový, sjezdovější, nejsjezdovější…

Po představení nového trailáku (Nový Canyon Spectral: něco má ze Strive a něco zase ze Senderu) se rozhodl před vánocemi Canyon udělat radost i sjezdařům a to hned třemi novinkami, z toho dvěma koly.

Sender AL

Měl jsem to štěstí jezdit sjezďáka Sender a díky tomu vím, že se jedná asi o nejlepší DH kolo na kterém jsem kdy seděl. Jeho malinkou nevýhodou (s ohledem na to, že se jedná o kolo direct sale značky) byla absence levnějších modelů, protože Sender byl pouze v karbonové verzi. Až doteďkonc!

Sender AL. Dva modely s cenovkou 2499 Euro, potažmo 2999 Euro ale nejsou jenom hliníková kopie top závodního kola, které sedlá Troy Brosnan. Hliníkové kolo má v první řadě přepracovanou zadní stavbu, víceméně tradiční čtyřčep je uzpůsobený tomu, aby mohly být na hliníkovém kole použité pružinové tlumiče, kinematika by měla prý nabízet více progresivity a opory v prostřední části zdvihu. Proč? Levnější osazení kol totiž logicky znamená pružinové sjezdové tlumiče, je proto fér, že Canyon bere ohled i na tohle (Karbonová verze používá vzduchové tlumiče)

Geometricky je kolo totožné, dokonce i měnitelná délka zadní stavby zůstává (430 nebo 446mm). Chybí pouze možnost změny hlavového úhlu, hliník má napevno 63°.

Nechybí ale podobné vychytávky jako na vyšším modelu v podobě krytů zadní stavby, ze Spectralu si navíc Sender AL půjčil Cable Channel (krytku kabelů umístěných zespodu rámové trubky).



Torque

To ale není všechno, úplně novým modelem (se starým názvem) je freeride/big mountain enduro/mini Dh stroj Torque. Well, Canyon říká, že tohle kolo, které pomáhal vyvíjet jak DH tým objíždějící Světový pohár, tak EWS tým spolu s freeridery a dirťáky, nejde zaškatulkovat. No a vo co že jde.

Torque rozhodně vypadá pěkně, má 175mm zadního zdvihu se 180mm vidlicí, čtyřčep který vychází ze Senderu, ale spíš připomíná nový Spectral. Geometrie je přesně tam, kde ji čekáte u kola, které sedí v nabídce mezi Strivem a Senderem. Z mého pohledu, si bere to nejlepší z obou kol. Hlavový úhel 65,3 st., reach v Mku 440mm, zadní stavba 425mm, rozvor 1195mm, krátká sedlová trubka. No, u nás se takovým kolům dycky říkalo freeride. A klidně bych v tom pokračoval. Prostě nějak vyjedete na kopec a potom jedete kompletní bomby a motokros dolů. Pokud na to máte terén, nejbožejší věc na světě. Jasně, pokud nemáte kopce, asi to není ideální volba.

Torque bude k dispozici jak v hliníku, tak v CF verzi, která bude mít karbon přední trojúhelník.
Jak už bývá u Canyonu zvykem, startuje se na příjemné ceně 2199 Euro za nejnižší hliníkový model Torque 5.0 a pokračuje až na 4999E za nejvyšší karbon. Olep je v každém případě velmi důstojný, velkou pochvalu si zaslouží použití brzd Guide RE na nižších modelech, které nemůžou mít kvůli ceně brzdy Sram Code (říká se, že Guide RE, původně e-bike specific brzdy jsou to nejlepší na DH co Sram zatím udělal, protože kombinuje třmen starých Code a Guide páku). Zajímavé je použití jedenáctkových sad na skoro všech modelech. Prostě se čeká, že se na kole bude jezdit z kopce a občas se urve přehazka. A tím pádem nesmí stát moc peněz. Tady někdo prostě přemýšlel, Torque se mi líbí. Hodně. Těším se na testování. Hodně!

Komponenty Canyon

A to pořád není vše. Canyon představil ještě vlastní gravity sérii kokpit komponentů. Představce, řídítka, gripy. Ty budeme samozřejmě vídat na většině kol kategorie 5 podle dělení Canyonu (prostě kola na ježdění z kopce)

Představce jsou dva, klasický a direct mount. Oba zajímavé sendvičové konstrukce, lehoučké, hliníkové. Klasický představec bude v délce 40 a 50mm s váhou 158, respektive 182 gramů. Sjezdový direct představec lze namontovat na délku buď 45 nebo 50mm ale hlavně má poměrně zajímavou fičuru v podobě speciálních podložek kterými jde nastavit výška řídítek v rozmezí 5mm přímo v uchycení řídítek. Pokud se chcete dostat co nejvíc dolů, jasná volba.

G5 logo na sobě nesou i dvoje řídítka, hliník a karbon, délka 780 nebo 800mm, výška 10, 20 nebo 30mm nahnutí 5° nahoru a 8° k jezdci, váha 406g (800mm, 10mm hliník) nebo 260g (800mm, 10mm karbon). Na většině kol budou použity i gripy G5, tenký profil, jeden lock-on.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ondra (ondr (a) a.s) 19.12.2017 v 22:11

    Po rozhodnutí pro koupi eRBé Banditu 675 první kolo, které exkrémně ohrožuje mé rozhodnutí :) ono se taky nic nestane, když si na RB počkám a budu jej mít alespoň s čím porovnat. Hmm, nebo počkat na kanóna? Ale nakonec tady snad ani v zimě není dobré zbytečně pouštět sliny zhýralého chtíče a zavalit poškrabat skluznicu k batrům na SK. No, asi jo. Sportu zdar

  • anonymní uživatel Karel 20.12.2017 v 16:45

    Opravte si tu geometrii u Torque, na stránkách canyonu je to jinak

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí