Nový Canyon Spectral: něco má ze Strive a něco zase ze Senderu

Autor: Čert, vydáno: 11.12.2017

Canyon asi netřeba představovat, jeden z průkopníků directsale modelu je u nás populární, má enduro i DH svěťákové týmy a logicky má nové enduro i DH kola. V rámci inovací byla tedy na řadě kategorie kol spíš pro zábavu. A taky pro širší veřejnost

Tím asi nejpopulárnějším Canyonem je samozřejmě trailová model Spectral. A právě ten se dnešním dnem představuje ve své další inkarnaci. Podle slov markeťáků z Německa, vychází nový trailák hlavně ze zkušeností Joe Barnese a kluků z Dudes of Hazzard. Není divu, páč třeba Joe si staršího Spectrala tak oblíbil, že na něm mnohdy jezdil i EWS. Právě proto je asi ten nejpovolanější. A právě proto asi nepřekvapí, že nový Spectral geometricky dost vychází ze Strivu.

A přepákování zadní stavby prý zase vychází ze Senderu, nicméně je samozřejmě naladěno na 140mm. Jasně, tohle jsou věty které jde slyšet často, inspirace tady, ladění tady, evoluce támhle. Nicméně od první chvíle, kdy sem nakoukl do tiskové zprávy, na mě nový Spectral působí neuvěřitelně německy. A teď to nemyslím v tom „divný jídlo, divný pivo, dělání bordelu v kempu při Moto GP a ošklivý Hildegardy“-smyslu, ale v tom „věci co děláme, jsou sice trochu suchý, ale neuvěřitelně funkční“-smyslu.

Zkrátka a dobře, Spectral není vyloženě revoluční kolo, 140mm zdvihu, 27,5 kola s možností použít až 2,6" pláště. Geometrie mi na první pohled přišla taky tak trochu neutrální až nudná, nicméně, pokud se zamyslíme nad tím, že před sebou nemáme enduro, ale trailové kolo, je jeho zaměření velice příjemně sjezdové. Co se týče geometrií, Canyon špatná kola určitě nedělá a co tak říká papír, ani Spectral nebude výjimka. Pár čísel pro představu 66° hlava, 440mm reach v Mku, 430mm zadní stavba, 22mm bb drop, 74,5°sedlový úhel.

Á propos když jsme u rámu, je nutno zmínit celou nabídku. Canyon nabízí kola ve velice sympatickém cenovém rozsahu (od 2.199 Eur až do 6.999 Euro za top model) díky tomu, že Spectral má hned tři rámové varianty. Celohliníkový rám označený Spectral AL, karbonový přední trojúhelník s alu zadní stavbou, ten se jmenuje Spectral CF a dva nejvyšší modely nesou označení Spectral CF SLX a ty jsou z „plastu“ samozřejmě celé.

Oukej, sjezdové zaměřené kolo na všechno. S velkým cenovým rozptylem. Nejvíc ale charakter tohohle kol ve finále utváří všechny ty německé hovadinky, kterými rám oplývá. Postupně: Samozřejmě nové odpružení, které má být rychlé do kopce i z kopce. Citlivé na začátku, s oporou v prostřední části a progresivní na konci… no prostě jako všechny nové systému pružení. Zvídavému oku jistě neujde, že umístění čepu je na spodní vidlici zadní stavby, ovšem čep je umístěný nad osou kola… velice podobně jako to měl svého času Author/AGang. A tam to rozhodně nebylo zlé, navíc díky možností použití delšího, metrického, tlumiče, by se mohly eliminovat některé nemoci tohoto systému, jako je třeba nic moc citlivost na drobné nerovnosti. No, uvidíme.

O čem ale není potřeba pochybovat je fakt, že vnitřní vedení je super když chcete mít čistý design a ochráněné kabel před nepořádkem. Ale není moc super když chcete servisovat. Spectral to řeší pomocí plastového „kanálu“ pod spodní rámovou trubkou. Prostě jsou kabely zespodu spodní rámovky, ale jsou překryty plastovým krytem. Velice německé.

Neméně německé je i řešení uchycení sedlovky, integrovaný systém upínání v sedlové trubce se ovládá jedním imbusem. Integrované a německé.

Neméně integrované a německé je řešení držáku na vodu. Němci moc dobře ví, že lidi chtějí láhev v rámu, proto vymysleli svůj vlastní držák s bočním nandáváním, případně i speciální láhve a speciální dvojdržák na rámy S a XS.

A to z hlediska německého a integrovaného pořád není všechno. IPU je legrace umístěná na hlavovém složení, která brání protočení řidítek. Cool. A posledním detailem je možnost instalace rámové „krabičky“, ta se přidělává zespodu na dva šrouby na horní rámové trubce hned za hlavovkou. Takže máte skoro kolo s dírou. Uvezete duši, CO2 bombičku a možná i koblih. No, aby jsme byli poplatní tématu, spíš bratwurst. Za zmínku určitě stojí i speciálně utěsněná ložiska zadní stavby. Ostatně, co čekat když kolo vyvíjel Angličan.

Nový Spectral je zkrátka a dobře trailové kolo, které si pro svoje účely postavil Joe Barnes. Rychlé z kopce, odolné a po německu vychytané. Jaké bude v realitě si budeme muset počkat, dokud se nám nedostane do ruky, zatím to nevypadá zle.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 11.12.2017 v 12:42

    co je zač ten upínák na zadní ose? to si dělá canyon sám?

  • anonymní uživatel F12 (fdzurik (a) gmail.com) 11.12.2017 v 14:11

    Tak jsem zvědav, co příští rok nakopou do Strive. Ještě je otázka, zda tam dokážou nacpat jejich shapeshifter.

  • profilová fotka Miros Pikos 11.12.2017 v 14:54

    Je to takové už moc německé. Není to hezké, ale bude to fungovat. Na druhou stranu, dají se dělat kola vychytaná, funkční i hezká zároveň (LV).

  • anonymní uživatel Sektor B5 11.12.2017 v 16:39

    Hele, já nevím, ale mně to kolo přijde esteticky docela povedený. Není to holt takový wau, ale pokud se na něj člověk chvilku zadívá, tak je tam spousta míst, se kterými si designer opravdu vyhrál.
    Jakožto vlastník Spectralu však nejsem v žádném případě nestranný :-)))

  • anonymní uživatel Roman (rbmonstr (a) seznam.cz) 11.12.2017 v 16:43

    No hlavně aby už tolik nepraskala zadní stavba. Jinak se mi to taky líbí i když sedlová trubka v Lku 480mm je na mě až dost.

  • anonymní uživatel Jirka (jirkacrasher (a) seznam.cz) 11.12.2017 v 21:49

    Mě se třeba Canyon líbí, ale mám u nich strach ze dvou věcí - jednak trefit se do velikosti. Vím, že mají na stránkách průvodce určením velikosti, ale prostě tomu osobně nevěřím, potřebuju si kolo osahat. Jasně, mohl bych jet do Koblenzu, ale když si spočtu cenu za to vynaloženou, tak jsem na ceně konkurenčního kola, osazeného stejným vybavením. Druhá věc, která mě pak krapet děsí, je to, že mi v servisu řeknou, že mi to neopraví, protože jedou na přímém způsobu prodeje.

  • anonymní uživatel K4m1k4z3 11.12.2017 v 22:36

    Jirka: Velikost se dá celkem dobře odvodit od velikostí jiných biků, které ti sedí. Plus výšky teleskopů už se taky dají celkem dobře dohledat a pokud znáš výšku sedla, tak už není moc co dalšího řešit.
    K těm servisům: Pokud se jedná o "normální" opravu bez potřeby speciálních dílů, tak jenom hloupý servis ti Canyon nevezme. Doba se prostě mění a bikeshopy, které se přizpůsobí rychleji, z toho ve výsledku budou profitovat více než ty, kteří se změně mermomocí brání například tím, že odmítají servisovat Direct-sale biky.

  • profilová fotka honzasiska 12.12.2017 v 10:08

    přijde mi, že u canyonu jde vývoj tak nějak proti proudu. Nedokážu si vysvětlit, proč můj (toho času nejlevnější z modelové řady) strive AL 6.0 race rok 2016 (13,8kg) váží skoro stejně, jako letošní top model v karbonu (13,6kg). přitom top model z roku 2016 byl kolem 12,8kg. Stejně tak je tomu u spectralu. Nový nejlevnější model spectral AL 5.0 má 14,8kg, přitom minulý model byl o více než kilo lehčí. Nevím, na trail bike mi to přijde prostě dost,přes 15kg s pedály... Sem rád, že sem si strive koupil minulý rok, kdy výbava i hmotnost ještě za tu koupi stály. Dnes už bych se asi porozhlédnul jinde.

  • anonymní uživatel Michal 12.12.2017 v 15:47

    Tak ona ta váha bude mít co dočinění určitě s obutím, stačí se podívat co je na většině verzí - Minion DHF 2,6 + Reckon 2,6, loni na Spectral dávali tuším HRII+Minion SS... jinak podle mtbs se na madeiře představilo ještě druhé vysokozdvihové kolo (Strive?)

  • profilová fotka lubosalbi 12.12.2017 v 16:24

    Na to druhý kolo jsem taky zvědav co to bude, no dozvíme se to příští týden

  • anonymní uživatel allda 13.12.2017 v 15:28

    Druhé kolo by mohl být nový TORQUE na 180 mm.

  • anonymní uživatel Sektor B5 13.12.2017 v 17:21

    Novy model na pomezi enduro a freeride je jedna moznost, ale spis to vidim na 130mm trailbike na 29".

  • anonymní uživatel allda 13.12.2017 v 18:39

    Necháme se překvapit i.imgur.com/...

  • anonymní uživatel Shopak (tomik.kohout (a) seznam.cz) 18.12.2017 v 22:52

    Jirka:
    Po republice už se potulují testbiky.. např. v Jedovnici je jich celá stáj. Co se týče servisu, tak v ČR už mají i vlastní servis (Opava), pokud by se objevil nějaký uraženec, který by odmítl Canyon vyservisovat..

  • profilová fotka Wrist 22.1.2018 v 21:27

    Spectral vypadá zajímavě.. Je škoda, že Canyon nevytvořil něco nového, ale vlastně částečně zkopíroval YT Jeffsy..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí