Magura představila brzdy bez hadice - Magura Concept Integration

Autor: Čert, vydáno: 19.6.2019

Byla doba zkracování a podle všeho je dneska doba tak zkracovací, že se dráty zkrátily až do nuly.

Je to právě Magura která přišla už před pár lety s dálkově ovládanou teleskopickou sedlovkou (test Magura Vyron). Sram jim letos nahrál bezdrátovou sadou AXS (info zde) a jediné, co vám scházelo k bezdrátovému a čistému kokpitu, jsou brzdové hadice.

Já sice nevím, proč někdo potřebuje nemít na kole hadice, ale lidi jsou různí. V každém případě. Vyřešit hydraulické brzdy bezdrátově není jenom tak, nový projekt od Magury hadice má, ale schované. A nejenom hadice. Ven z řídítek vám totiž lezou jenom páky, celý hydraulický systém je totiž provedený jako válec, který je vložený do řídítek. Na válec tlačí brzdová páka a z druhé strany ústí hydraulická hadice, která je vedená vnitřkem řídítek až do představce. Tam by měly být hadice propojeny „Easy link“ spojkami, které mají usnadnit servis. No, dobře.
Jinak jsou hadice dál vedeny korunkou na přední brzdu a vnitřkem rámu k zadní brzdě.

Co se týče rozměrů a funkce, měl by být brzdový „válec“ v řídítkách pouze jinak řešený systém z brzd MT, měl by tedy fungovat stejně.

Tisková zpráva ukázala obrázky kola bez hadic venku a nákres jak je to vyřešené uvnitř. Ale jaké bude rozmezí nastavení úhlu brzdových pák, jaké díry budou muset být vyřezané do řídítek a jak to teoreticky ovlivní jejich stavbu a pevnost, na to zatím Magura odpověď nemá.

Otázek je dost a na první pohled vypadají integrované brzdy jako výstřel do tmy. Ovšem to neznamená, že za pár let se klidně tohle řešení může stát standardem. Jak víme, něco se dít musí a pokud se nápadu integrovaných brzd (které jsou u silničních kol naprosto běžné) chytnou i jiní výrobci, ještě můžou nás, coby jezdce a hlavně nešťastné mechaniky, čekat dny plné legrace.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Pavel 19.6.2019 v 15:40

    to vypadá fest divně... :))

  • anonymní uživatel Jerry 19.6.2019 v 16:17

    Se asi inženýři nuděj nebo co...

  • anonymní uživatel Matt 20.6.2019 v 6:06

    Na drahých silničkách dneska už běžná věc. Tohle je zatím první vlaštovka, ale věřím, že se to taky časem prosadí, jakmile se do toho začne interesovat více velkých firem.

  • anonymní uživatel Honza 20.6.2019 v 10:51

    Matt: pár drahých silnic na kotoučích už jsem měl možnost vidět, ale všechny měly hadici akorát schovanou v řidítkách, žádná z nich neměla systém podobný jako Magura

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 20.6.2019 v 14:20

    Za me teda hnus fialovej:) Nelibi se mi to vubec. Ale chapu ze treba na slopestyle to muze fungovat pekne:)

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 20.6.2019 v 15:40

    Za mě ok, ten samo systém už to avizovala jejich německá konkurence trickstuff.de co dělá vychytané ale drahé komponenty. Někde jsem na to před pár týdny narazil wenku na webu, kde o tom mluvili a "nějak" představovali. páč to měl ten maník od Trickstuffu celý zabalený v dece. A bum, magura na tom dělá taky a ještě to odtajní dříve než oni....

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 20.6.2019 v 15:42

    ...problém bude, že to znamená konec brzdových pák vozených na volno. Tohle bude fix, tz když s kolem praštíš, tak si brzdu utrhneš.......

  • anonymní uživatel hoffman 21.6.2019 v 0:47

    hladanie problému tam, kde nie je. kiež by zaostrili viac na svoj neslávny segment vidlíc...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí