Test: Maxxis Assegai - kombinuje to nejlepší od Maxxisu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.6.2019

Každý zná a ví, jak to dopadlo, když Pejsek a Kočička vařili dort. Jak dopadne dort od Grega Minnaara, který dal do jednoho pláště to nejlepší od Maxxisu – Minion, High Roller a Shorty?

Od Grega to byla chytrá volba, protože zkombinovat populární pláště dohromady je doslova sázka na jistotu. Tento plášť je svým určením velmi univerzální. S úspěchem jej použiješ od velkého sucha až po relativně velké mokro.

Víš, jak se jmenuje kopí náčelníků jihoafrických kmenů Nguni a Zulu? Ne? Já jsem to taky neveděl, ale prý je to právě Assegai. I Wikipedie to potvrzuje.

Konstrukce pláště by se dala označit jako klasická maxxisovská, stejnou najdeme na všech lepších pláštích této značky určených pro gravity disciplíny. Assegai jsme do testu dostali v tom nejlepším, co Maxxis nabízí. Třísměsové provedení 3C MaxxGrip, k tomu výztuha boku (DH Casing) a ještě ke všemu tubeless ready. V základní tkanině napočítáš 60 vláken na palec, my to teda nepočítali, ale bude tomu věřit. Šířka testovaného pláště 2,5". Poslední zkratkou k nalezení na bočnici pláště je WT, Wide Trail, označení určující šířku ráfku pro který je plášť určen. Optimální tvar Assegai bude mít na ráfku širokém v rozmezí 30 – 35mm.

Assegai je určen jak pro přední, tak pro zadní kolo. Osobně jej ale vidím více na předek než na zadek. A to nejen vzorkem, tak i směsí. Hlavní běhoun je zcela nepochybně inspirován Minionem DHF, zatáčecí plocha na bocích pláště je téměř identická s High Rollerem a přechodová fáze má zase štuplíky z Shorty.
Ačkoliv je inspirace nepopiratelná, všechny výstupky doznaly změn a nebyly pouze tupě splácány dohromady. Minionovský středový běhoun byl modifikován a místo střídání dvou párů výstupků se střídá dvojice s jedním větším. Díky tomuto řešení se ušetřilo místo výstupky v přechodové sekci, která u Minionu zcela obsentuje. Assegai do tohoto prostoru umístil čtvercový výstupek ze Shorty, který ale ztratil příčný zářez. Bok je téměř indentický s pláštěm High Roller, jen na každém druhém štuplíku najdeme trojici příčných zářezů.

Výška všech výstupků je relativně vysoká a z ní pramení i výtečný grip. Plášť se skvěle zakusuje do podkladu a drží. Stejně jako se ochotně zakusuje při jízdě z kopce, tak se zakusuje i do kopce. Assegai rozhodně nelze označit jako nějak velmi jezdivý plášť, spíše naopak. Schopnost odvalování nepodpoří ani hmotnost, která v tomto provedení a 29" průměru olizuje hranici 1400 gramů. V nabídce bude i verze s DoubleDown bočnicí a s ní ušetříš na váze cca necelých padesát gramů (kromě slabší ochrany boků má DD verze i hustějsi tkanou základní kostru – 120 TPI vs. 60 TPI u DH Casing verze).

Použitá směs 3C MaxxGrip je příjemně lepivá a dostatečně odolná, na zadním kole výdrž sice nebude nijak extra velká, ale kdo by vozil vyjma sjezdařů měkkou směs na zadním kole? Assegai zatím v jiné směsi není k dispozici a tak výše zmíněná informace o určení především na přední kolo patří především pro enduráky.

Kombo plášťů Maxxis – Minion DHF vepředu a High Roller 2 dozadu – je neskutečně populární. A po vyzkoušení Assegaie si dovolím tvrdit, že dny Miniona jsou sečteny. Assegai se mu nejenže vyrovná, ale bezproblému překoná. V čem? Z mého pohledu je největším přínosem oproti Minionu grip v náklonu. Ano, v náklonu, například v zatáčkách. U Minionu bez jakékoliv předchodové složky vzorku plášť fungoval optimálně až u většího náklonu, pokud jsi kolo naklonil méně, jel jsi jakoby „po vzduchoprázdnu“ a grip rozhodně nebyl dostačující. Přidáním dvou čtvercových výstupků do opakujícího se vzoru grip narostl radikálně. Tam, kde měl Minion tendence jít do driftu, Assegai drží a drží.

Infobox

Maxxis Assegai 3C MaxxGrip DH TR
29" – 1699,– Kč
27,5" – 1599,– Kč

Maxxis Assegai 3C MaxxTerra EXO TR
29" – 1399,– Kč
27,5" – 1399,– Kč

Maxxis Assegai EXO TR
29" – 999,– Kč
27,5" – 999,– Kč

WWW: maxxis.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 24.6.2019 v 7:42

    Jenom by mě zajímalo, kde se berou ty české maloobchodní ceny?

  • anonymní uživatel . 24.6.2019 v 9:56

    @DVO určuje je český dovozce

  • anonymní uživatel zajac 24.6.2019 v 9:59

    Zase HR dozadu...

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 24.6.2019 v 10:46

    Chtěl jsem jenom naznačit, že cena 1599 za 27,5 Maxxis Assegai 3C MaxxGrip DH TR je úplně z prd*ele, když se tem plášť dá koupit pod 1300

  • profilová fotka Vencik 24.6.2019 v 15:01

    pro nechápavé jedince:

    cena je doporučená dovozcem, to že na plášti má prodejce kilo je jeho boj...

  • anonymní uživatel Sandwolf 24.6.2019 v 17:16

    DVO rider : neptej se a nakupuj v zahranici u nas je to predrazeny a nikdy tu nic neni

  • anonymní uživatel esmo (cernikdominik (a) gmail.com) 25.6.2019 v 6:37

    Sandwolf : nedávno jsem sháněl Sram Eagle NX sadu, no v zahraničí jsem moc neuspěl, pod 7,5tis v přepočtu jsem se nedostal, takže stejné jako u nás. Nebo jsem hledal špatně .... odkud bereš ty? Jestli máš nějaký tip, budu vděčný!

  • anonymní uživatel hlinak 25.6.2019 v 17:28

    No ja ted kupuju prevazne z hibike z Nemecka, vetsinou vyrazne levnejsi nebo stejny... uz i reklamace/vraceni probehli bez problemu...

  • anonymní uživatel Sandwolf 27.6.2019 v 7:12

    Ja beru veci z CRC,bike24 nebo bike-discountu no a nektere veci jsou na stejno ale ten vyber je jinde

  • anonymní uživatel esmo (cernikdominik (a) gmail.com) 27.6.2019 v 9:31

    Super, díky moc hoši za tipy!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí