Test: vložka do pláště Barbieri ANACONDA - originál nebo další z řady?

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 18.7.2019

Co napsat do testu o věci, která prostě funguje tak, že o ní nevíš?! Jako fakt těžký. Mám pár otázek a neznám na ně odpovědi. Ale od začátku.

Oslovili jsme HAVEN SPORT, zda nám nechce poskytnout do testu ANACONDU – vložku italského výrobce Barbieri. ANACONDA patří do bezdušového pláště a měla by chránit ráfky a eliminovat defekty. Za pár dní mi dojde obr krabice a v ní jsou dva kusy (ano, jedno balení obsahuje dva kusy) vložek, dva kusy karbonových ventilků, dva druhy těsnění, profilované matky a čepičky. Prostě vše, co potřebujete. Vlastně chybí jen tmel.

Vložky si můžete objednat pro 27,5 a 29 palcová kola a ve třech velikostech S, M a L (průměr pěny 40, 50 a 60 mm). ES pro pneu o šířce 2,0" – 2,225" a eM pro 2,3"-2,5". Váha se pohybuje od 55 gramů (esko pro 27,5") do 70 gramů (emko pro 29"). Váhu eLka prodejce ani výrobce neuvádí.

Instalace je otázkou pár minut. Vybrat správné těsnění podle velikosti díry v ráfku a jeho profilu. Kontramatka má tvar podobný motýlku, díky čemuž se s ní dobře pracuje. V místě dosednutí na ráfek je mírně prohnutá, takže sedne na ráfek jak prd*l na hrnec a za celou dobu testování se nepovoluje.

První krok za námi, můžeme vložit ANACONDU. Testuji s již notně jetým 2,4" Schwalbe Hans Dampf a pouze na zadním kole. Nahození jde fakt zlehka. Doplnění tmelu přes ventilek taky není problém. Do pláště natlačím nejnižší možný doporučený tlak a můžu vyrazit.

Prodejce doporučuje použití originálního tmelu. U jiných nezaručuje, že nedojde k naleptání vrchní nenasákavé vrstvy. Popravdě vůbec netuším, jakou směsku tmelů v pláštích mám. Prostě čas od času tam něco přileju a jedeme dál.

Guma je na omak i pocitově při jízdě tvrdší, než ukazuje manometr. Nemám pocit, že by pode mnou plavala, příjemně se odvaluje, těch pár gramů navíc fakt necítím. A v lese na trailu? No já vlastně nevím. Guma drží, kde držet má, tendence k vysvlečení z ráfku nula, cinknutí žádné, tlak se nemění, defekt taky žádný. No jak jsem se ptal na začátku – co napsat o věci, která funguje tak, že na ni po prvních metrech jízdy zapomeneš?! Nic, prostě funguje.

Jak již je u těchto nudlí zvykem, výrobce slibuje možnost využití nižších tlaků, až o 30 % nižší spotřebu těsnícího tmelu a dojezd na „prázdném“ kole 15 – 30 kilometrů!!! Teoreticky by vložka měla vydržet tak dlouho, dokud ji nerozsekáte. Prý až několik sezón. No stůjme nohama na zemi (v našem případě spíše kolama), to asi nebude případ čtenářů dolekopcom. My nejspíš vyměníme s každým novým pláštěm. Ale vzhledem k ceně celého setu to nebude zase tak bolet. Cena se pohybuje od 1290 do 1490 káčé podle velikosti, což za dva kusy + karbonové ventilky není vůbec špatný. Nejspíš jedna z nejlevnějších možností.

A protože žádný defekt nepřišel, je nutné ho simulovat uměle. Vypouštím tlak. Manometr ukazuje čistou nulu a v tomto nastavení dávám asi čtyři kilometry. To by tak mohla být teoretická vzdálenost na nejbližší servisní místo z erzety nebo prostě tak nějak. Cestou střídám asfalt, nezpevněné pešiny, louku, jeden drop a na závěr schody. Kolo mírně plave, ale nic, co bych neměl pod kontrolou. Pořád jede svižně a bezpečně k ráfku. Za mne dobrý.

Doma jsem dofouknul a ještě 14 dní jezdil. Přezutí na nový plášť nebyl problém – sešlápnout plášť na správném místě a pak už bez použití nářadí. Anaconda je na několika místech rozseknutá a natržená. Celkem jsem napočítal 7 děr! Ale co bylo překvapující, tak v plášti téměř neubylo tmelu, z čehož vyplývá, že je nenasákavá. Dobře vědět. A další pozitivní věc je, že se použitím nenatáhla. Spoj stále drží, tvar i velikost zůstala zachována. Tak nahodím nový plášť, strčím vložku zpátky, doliju tmel a frčíme dál.

A výše zmíněné naleptání? Žádné jsem nezpozoroval. Anacondu jsem před opětovným použitím otřel a převážil. Rozdíl plus deset gramů (přeci jen nějaký tmel nasála) – za mne zanedbatelný rozdíl.

Na začátku testu jsem si položil otázku, jestli je anakonda něčím originální nebo je jen další z řady. A na konci testu jednoznačnou odpověď neznám, ale doporučit ji můžu.

Infobox

Barbieri ANACONDA
Cena: 1490 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel cigi 18.7.2019 v 15:20

    Neprodávají oni spíše ty ventilky ?? :-):-) A anakunda je jen bonus :-)

  • anonymní uživatel Paces 18.7.2019 v 19:53

    Maxxis Dh duši a je klid:-)))):-))))

  • anonymní uživatel Maaca (cosi (a) kdesi.cz) 24.7.2019 v 14:51

    pořád nechápu, proč kupovat tuhle předraženou kravinu ve chvíli, kdy lze udělat s dětský nudle do bazénu za 99kč to samý, vypadá to stejně, uzavřený buňky to má taky, aby to nenasákávalo, ventilky od rubeny stojí 70kč a kousek ducktapy na slepení taky mám... ale chápu proč to vyráběj, proč né, když může mít "výrobce" zisk na jednom setu přes litr :)

  • anonymní uživatel Vocas (samohyl (a) seznam.cz) 18.9.2021 000 16:25

    A naco ty vlozky jako su dobre nic takoveho tam nemam ani ja a jezdim pohoda cypoviny za lovaky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí