Ako si vybrať nový bicykel aneb jak Filip Kopca vybíral nový stroj - Transition Scout

Autor: Filip Kopca, vydáno: 26.8.2019

N+1

Aký je správny počet bicyklov vo vašom vlastníctve? Každý už vie, že N+1, pričom neznáma N = momentálny počet bicyklov. Počet sa dá tiež vyjadriť rovnicou S-1, kde S = množstvo bicyklov pri, ktorých vás vaša partnerka/partner vyhodí domu.

Každý +1 si však v duchu musí každý sám pred sebou nejako obhájiť. Ako vedieť, že nastal správny čas na nový bicykel? Buď ste z tých, ktorých zaujímajú komponenty a inovácie, kedy pravdepodobne bicykel uchovávate jeden rok v čo najlepšom stave a potom predáte a s malým doplatkom si zoženiete navoňaný nový. Ale ste ako ja z tých, čo sa vyžívajú v konkrétnej geometrii, jazdných vlastnostiach a kráse konkrétneho rámu. Dokážete sa o bicykel starať roky a komponenty sú iba vedľajšie prostriedky na udržanie vášho miláčika pri živote. Z problémov, ktorý mi môj bicykel za 5 rokov používania nachystal ma chytal nejeden amok, no to isté čaká každého, kto sa pustí do korešpondencie s obyvateľmi internetových bazárov.

Môj vozový park alebo kopa šrotu. Hru ?nájdi 10 rozdielov? by som v momentálnych časoch mechanickej krízy asi prehral.

Zbohom stará láska

Ako som už naznačil je to práve geometria a jazdné vlastnosti, ktoré mi začali na mojom bicykli vadiť. Svojho času veľmi pokroková so sedlovým uhlom 75°, dosahom 457mm vo veľkosti L, no ako už dnes viem, na moju výšku 185cm trochu prikrátkym kokpitom 617mm aj rázvorom: Čo však na bicykli absolútne milujem, je krátka zadná stavba, konkrétne 419mm. Nech si trendy aj wannabe pretekári udávajú čo chcú, ja milujem pocit keď bicykel naberie ozajstnú rýchlosť, ožije a roztancuje sa podomnou, nielen drží stopu ako na koľajniciach. S terénom, na ktorom jazdím 95% času mi je však zdvih 165/160 zbytočne veľa. Strácam rýchlosť aj energiu pumpovaním bicykla a nie terénu. Vtedy som mal dôvoď prečo chcem poistku väčšieho zdvihu, no časy sa pohli a momentálne ho nevyužívam.

Náročné je tiež prepínanie medzi odpočinkovou jazdnou polohou a čo najnižším attack módom s bradou pred predstavcom, ktorý si tak krátky bicykel vyžaduje. Verím, že 2014 Specialized Enduro 26 bol spolu s Yeti SB66 vrcholom vývoja 26" kolies. V tej dobe už bol silný nástup 29" aj 27,5" kolies, no nejazdili ani zďaleka tak dobre ako tie dnešné, neprešli si toľkými iteráciami a ja som nechcel platiť peniaze za nedokonalý produkt. S podobným presvedčením som sa rozhodol, že ďalší bicykel bude 27,5", teraz, keď to vyzerá, že 29" kolesá každú chvíľu prevalcujú všetky kategórie.

Kráska a Zviera. Momentálne je už aj kráska zjazvená zubom času a početnými jazdami. Tretia sada bŕzd, XY-tá reťaz, prevody, ladené pruženie a ani nové kolesá ju už nedokážu udržať v top kondícii.

Výber:

Ako si však vybrať z toho nesmierneho množstva ponúk? Som, technik, nerd a keď mám v živote problém, rozpíšem si ho do tabuliek. Nerobím si srandu, istú dobu som mal na ploche počítaču Životné_ciele.xls pre aktuálny rok. A vďaka google documents on-line môžem s tabuľkami vysnených bicyklov a áut často otravovať aj všetkých naokolo.

Pri výbere je na začiatok dôležité určiť si priority, typ terénu a štýl jazdenia aký robíte. Nestane sa tak, že budete rozhodovať medzi 170mm freeridom a 120mm trail-bikom, ktorý je vlastne XC rám s dlhším odpružením.

Česť porazeným. Konvenčný aj exoti, verím, že na každom z nich by bolo skvelé jazdenie.

Tu sú tie moje priority zoradené od najdôležitejšej po najmenej významnú:
Geometria: Veľmi inšpirovaná súčasným bicyklom, s dlhším dosahom a menším hlavovým uhlom. Strmšia sedlovka je tiež vítaná.
Kolesá: 27,5?, hliník, ± 30mm vnútornej šírky, pre 2,3?-2,5? plášte.
Zdvih: 130–150mm, trail/all mountain, žiadny enduro, obrnený transportér.
Odpruženie: Stredná až vyššia trieda, radšej predimenzované komponenty.
Vzhľad a Image: Sympatická značka, neopozeraná farba, vyvážená silueta.
Váha: Pokiaľ možno Pod 15 kg.
Radenie: 1×čokoľvek, bez preferencie značky. Po 10 rýchlostiach začal byť súboj výrobcov iba trápny.
Sedlovka: Zdvih 160mm a viac.
Brzdy: Ideálne Shimano, je s nimi čistejšia práca.
Kokpit: Ten sa pravdepodobne aj tak zmení, takže bez preferencie.

No a následne som sa dal do prieskumu, pričom hlavné slovo mala geometria. Tu sú spísaní finalisti, no prelúskal som sa ďalšími 22 značkami, od poľských karbónových špecialít, ďalších malosériových oceľových a titánových rámarov, značkami všetkých veľkostí, popularity a nezabudol ani na neprekonateľné pomery cena/výkon nemeckých direct sales.

Favoritom sa stal Transition, značka zakorenená na Americkom severozápadnom pobreží s úžasným terénom. Podobne ako u ostatných značiek z tejto oblasti (Kona a Evil), už dlhodobo sledujem pomocou testov a článkov, že zvyknú uprednostňovať zábavu pred výsledkami z pretekov a trvanlivosť pred minimálnou váhou. Filozofia, ktorá mi vyhovuje. Nie, že by som sa rýchlosti a námahy bál, pomer času strávený jazdou medzi páskami a jazdou medzi ostatnými civilistami však hovorí jasne. Za veľkú časť mojich sympatií tiež môže ich anti-marketingový postoj a recesistické videá na, ktoré sa teším s každou novinkou.

Transition Scout, nie práve prvá vec na jazyku pri otázke „ktorý trail bike?“. Aj v samotnom Krabcycles si ma pár otázkami preverovali či viem čo robím. Už som počul o dvoch prípadoch kedy ho ľudia adoptovali ako slopestyle bike.

V tesnom závese nasledujú oceľové špeciality z Francúzka a Británie. Tá Britská so zakázkovou výrobou je pre mňa finančne a časovo absolútne nedostupná a Francúzka je už stará 2 roky. Obmedzená ponuka na ich e-shope tiež naznačuje, že už investujú energiu do ďalších projektov. Kona si ma najnovšou generáciou úplne nezískala a bohužiaľ už vypustili trailový Process na strednom zdvihu. Jazdné vlastnosti Mondrakeru testy práve neospevujú a farbená schéma mu plusové body rozhodne nevráti, u Santa Cruz som zase medzi veľkosťami. Whyte má výbornú geometriu, odpruženie a výhodné ceny, no akokoľvek povrchne budem vyzerať, subjektívne mi ich rámy a hlavne farby prídu škaredé ako pracovná nedeľa.

Nad otázkou úrovne výbavy WTB verzus STAN´S, RockShox alebo Fox a NX / GX som dlho nemusel rozmýšľať. Nižšia cena by prinášala výrazné kompromisy a viem, že časom by som možno investoval ešte viac.

Výherca.

Voľba teda padla na Transition Scout veľkosti L. Porada s kamarátmi, tabuľka alebo hodenie mincou dokáže vždy pomôcť. Nemusí rozhodnúť, stačí keď si uvedomíte, v ktorú možnosť dúfate zatiaľ čo minca letí vzduchom. K modrému Scoutovy Slate Blue v osadení GX inklinovalo aj moje srdiečko, nielen rozum, takže sa zdalo byť všetko jasné. Drahší GX som volil najmä kvôli bitelnému odpruženiu s širším nastavením a dobre overeným kolesám, dvom častiam bicykla, ktoré sa najviac podpíšu na kvalite jazdy a zároveň je ich prípadný upgrade najdrahším. Zvyšné komponenty s výnimkou bŕzd, gripov a pedálov nehrajú u mňa veľkú rolu a navyše sa dajú meniť podľa potreby postupne a relatívne lacno. Na stránke Transition Bikes som sa dopracoval k miestnemu distribútorovi Krabcycles, po pár telefonátoch sme sa dohodli na podmienkach, cene a ďalší krok už bol na mne.

Pochybnosti.

Nastalo obdobie intenzívneho šporenia peňazí a ešte intenzívnejšieho spochybňovania mojej voľby. Každý poznáme klišé o tom, že správny biker musí mať bicykel drahší ako auto, no keď je rozdiel trojnásobný a s autom musíte niekedy pracovne cestovať, vtip začne mať trochu trpký dozvuk. Zaslúžim si taký bicykel pri mojej momentálnej intenzite jazdenia? Nebudem si musieť tak drahú vec radšej poistiť? Nemal by som pre mňa takto výnimočnú sumu peňazí investovať do niečoho čo spraví tento svet lepším? Myslím, že som našiel odpoveď na všetky tieto otázky, no o tom už budú iné články, na ktoré sa môžete tešiť.

Aby toho nebolo málo, víkend pred zaplatením zálohy mi napísal Čert napísal poplašnú správu ?Tvl, Transition Scout totally don't works for me?… 29? Smugglera však miloval, takže sme to po ďalšom lamentovaní pripísali na účet jeho nezvyku jazdiť na malých kolesách. Tiež je tu miska horúcej kaše, okolo ktorej už viac nemôžem obchádzať. Ku kúpe tiež pristupujem bez toho, aby som sám na konkrétnom bicykli sedel a jazdil. Trúfalé viem, obzvlášť keď tak prioritizujem jazdné vlastnosti. Už som však kúpil 2 bicykle len kvôli vzhľadu a pár tabuľkovým údajom, ktorým som vtedy až tak nerozumel a oba som si absolútne zamiloval. Dnes viem o tých číslach oveľa viac a mal som možnosť jazdiť na Transition Sentinel a Čert na Transition Smuggler. Značky majú v dnešnej dobe silnú identitu, ktorá sa nesie všetkými ich modelmi a spolieham sa, že zábavný duch sa preniesol aj na ďalšieho súrodenca rodiny.

Deň D u Kraba a šťastný majiteľ nového bicykla v prvý naozaj letný deň. Foto od Ondatree.

Keď vám do tramvaju zakážu vstup s jízdním kolem, je nuté kreatívne obíjsť formuláciu predpisov!

Čoskoro sa možete tešiť na test a prvé dojmy s bicykla, kedže ho hneď po kúpe čakajú výlety, ktoré ho zaručene pretrasú do posledného šróbu.

Diskuze

  • anonymní uživatel whatever 26.8.2019 v 12:19

    Gratulace k novýmu kolu... ale nikdy už nezkoušej sednout na děvětadvácu, protože jinak se budeš mlátit do hlavy :D
    Kdyby sis vzal enduro na 29, tak se nadřeš míň jak na trailbiku 27.5. Navíc - tlumiče jdou i zamykat, nebo minimálně locknout do polohy firm, takže nějaký pohupování v kombinaci s dobrou geoskou jsou zanedbatelný. Just my 2 cents

  • profilová fotka esmo 26.8.2019 v 13:08

    @whatever:
    Laboruji nad pořízením Capry, jen se nemůžu rozhodnout zda 29, nebo 27. Aktuálně jezdím 27" Trance a bojím se, že mě prostě ty velký kola nebudou bavit, že to bude neskladný v zavřenuých klopkách, že na tom budu jak na koze...
    Nebo jsou moje obavy zbytečný?

  • anonymní uživatel Pps 26.8.2019 v 14:31

    2 esmo: a neni lepsi si tohle sam overit pred porizenim, nez se ptat na nazor jak se ti bude na novym kole jezdit lidi v diskusich? 100 lidi, 100 chuti

  • profilová fotka esmo 26.8.2019 v 14:36

    @Pps:
    Teď si v práci asi těžko něco zkusím. Samozřejmě až bude další YT Rolling circus v ČR, tak vyzkouším, neboj :)
    ..do té doby hledám po internetech, logicky.

  • anonymní uživatel Jakub (moravcikjakub42 (a) gmail.com) 26.8.2019 v 14:42

    27" už v dnešnej dobe nemá opodstatnenie. Hlavne pri vyšších jazdcoch. Mýty o neobratnosti a podobné kecy sú mimo mysu. Stačí previezť napríklad 29" Santa Cruz Chameleon - zadná stavba 415-430mm. Mám na ňom odjazdené na lokal dirtoch a pumptracku, vlastním pritom aj 27" NS eccentric, 26" Rose The Buce a oldschool 24 oceľového streeta. O srandu je postarané, to sa neboj. Capru mám práve 29" (AL COMP 2018, XXL) a ver mi, ten bajk je pekelná zábava. Samozrejme záleží na nastavení odpruženia, nemôžeš to mať "žuvačkové".

  • profilová fotka esmo 26.8.2019 v 14:45

    @Jakub:
    Díky za rozumnou odpověď, kolik měříš, že jsi už bral XXL?

  • anonymní uživatel Jakub (moravcikjakub42 (a) gmail.com) 26.8.2019 v 14:47

    @esmo Pomerne dosť :). 195 cm. Nízky standover umožňuje ísť o veľkosť hore aj nižším jazdcom. Keď som to kupoval, "reach" 505mm bol extrém. Dnes to už majú niektoré bajky v XL-ku.

  • anonymní uživatel Jakub (moravcikjakub42 (a) gmail.com) 26.8.2019 v 14:50

    PS: Capra je dosť špecifická. Práve progresívny chod zadnej stavby, ktorému je často vyčítaná neveľká citlivosť (čo je pravda :)) znamená "živý" jazdný prejav.

  • profilová fotka esmo 26.8.2019 v 18:28

    @Jakub:
    Mám 191, možná by XXL taky stálo za zvážení, na koždopádně počkám až budou testovací dny a až pak se budu rozhodovat, díky za odpovědi :)

  • anonymní uživatel Petr 26.8.2019 v 18:59

    Ahoj, taky jsem dlouho vybíral a nakonec jezdím YT JEFFSY 29” a maximální spokojenost

  • anonymní uživatel Symir (symir.o (a) seznam.cz) 26.8.2019 v 20:11

    Esmo: Az bude prilezitost, zajed si nekam na testovacku a velky kola si zkus ;) Jezdim Trance 2 2017. 29" jsem zkusil nekolik a pokazdy jsem z toho mel podobnej dojem- nudny, tankovity (jses jen pasazer, kolo za tebe zvladne vsechno samo). Nerikam, ze se takhle chovaj vsechny 29ky, ja to ale nechci. Uz kdyz jsem kupoval Trance, tak jsem chtel kolo, ktery bude zabavny jak na trailu, tak na "normalni" ceste. Chci aby to drncalo, aby to bylo agilni, zabavny. Tohle vsechno na 27kach mam a jsem spokojenej. Ted cekam az mi dorucej Capru 27. Zkousel jsem ji pred dvema mesicema na Klinovci a byl jsem uplne unesenej jak to kolo bylo oproti Trancovi zivy, obratny, jak to litalo. Bomba! Kdyz kouknes na nejaky testy (napr tady enduro-mtb.com/... tak u 29ky pisou, ze ji chybi agilita. Mnou testovana 27ka ji mela na rozdavani. Takze to vidim tak, ze jestli chces kolo co "bez povsimnuti" proleti kazdou diru a pojede to "samo", beres velky kola. Jestli si s tim chces hrat, chces aby to drncalo, resit idealni stopu, beres mensi ;) Pro doplneni a predstavu, pri cca 190cm mam objednanou Capru 27 v XLku. Na strankach YT je psana do 193cm a me sedla.

  • anonymní uživatel Jakub (moravcikjakub42 (a) gmail.com) 26.8.2019 v 22:33

    @Symir To čo si popísal je vecou konkrétnych Bajkov. Aj stroj s malými kolesami môže byť lenivý a ”tankoidný" zatiaľčo dvadsaťdevina obrátená a hravá (viď. Spomínaný SC Chameleon). Všetko je o konkrétnej geometrii. Veľké kolesá majú ale jasné výhody...

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 27.8.2019 v 12:27

    Hoší já vám nevím.Měl jsem stumpjumpera na 29 a jako na xc super (jak to rožšlapeš,to kolo jede) ,ovšem jakmile jsem dojel na trail,nebo někam kde se skáče,už jsem byl v pr...Možná je to tím,že druhé kolo (Demo) mám na 27 a jsem na to zvyklý.Stumpa 29 jsem prodal,koupil stumpa 27 a tam kde jsem na trailu brzdil abych se tam ,,vešel,, na 27kách tam ještě šlapu :-D I nájezdy na skoky jsou pohodlnější a není to kolo na 27 kách tak ,,vachrlaté,,.Takže za mě,dokud budu chtít kolo na enduro/trail a občas xc ,jedině 27 :))

  • anonymní uživatel Roman 27.8.2019 v 14:58

    NO, mám 26" dirt ,27,5" trail bike a DHčko a k tomu 29" HT trail bike(XC) a z té čtveřice je to určitě nejhravější kolo( HA 64,5 reach 435, 130mm zdvihu). A moje příští kolo bude rozhodně nízkozdvihové 29" s agresivní geo. To kolo jede, přitom díky 120/130 mm máš pořád dobrou odezvu od terénu a jde na tom jet všechno. To, že se někdo nevejde do zatáčky rozhodně není tím, že jede na 29". Hlavně výhoda je, že i o kategorii rychlejší plášť drží stejně jako pomalý 27.5". Na takové ty černé Trutnov Trails a podobné normální ježdění je to perfektní volba. Pro mě rozhodně lepší než 27,5 enduro se zbytečně moc zdvihu, které na normálních trailech nudí a v bikeparku trpí( obzvláště v zahraničí).

  • anonymní uživatel CanaLL 27.8.2019 v 15:27

    26" never dead! Občas se bavím, když potkám 170cm typa jak se pere s 29kou, zadní kolo mu div trenýrky nestáhne... hlavně že jde s dobou žejo :) Minulej tejden jsem s 26" oldschool HT pojezdil na Klínovci a minimálně na flowtraily je to pecka! ...než dojedeš dalšího vyvoněnýho frajera na 29" za 100k vybíraný podle tabulek... Nechci nějak schazovat pokrok, ale hlavní článek bude pořád mezi pedálama a řídítkama a každýmu může sednout něco jinýho, dřív se to skoro neřešilo a jak se lítalo... PEACE

  • anonymní uživatel Roman 27.8.2019 v 15:45

    CanaLL: Zrovna na flow trail je 29" nejlepší. Zkus to vyzkoušet a dojedeš frajera o kus dřív. Samo, že nejvíc dělá jezdec, ale představ si třeba ježdění bez teleskopu, to bych už taky nedal, stejně tak jako nevidím důvod jezdit na 26", když 29" je krom dirtu ve všem lepší.

  • anonymní uživatel Symir (symir.o (a) seznam.cz) 27.8.2019 v 15:59

    Jakub: Vsak on se ptal na konkretni bike- Capru :) Joo, nerikam, ze v dnesni dobe urcite nemuzou existovat hravy 29". Asi ano. Ja mam ale zatim zkusenost jakou jsem psal= nechci to. Nejsem jedinej kdo rika, ze pro hravost jsou lepsi mensi kola. Uz to tu padlo i od kluku z DK nebo i konkurence. A s tema jasnyma vyhodama...ja si zase myslim, ze kazda mince ma dve strany a rozhodne to neni tak, jak media tlaci, ze velky kola jsou lek pro vsechny a na vsechno a, ze kazdy rozmer ma svoje. Takze kazdy at si zkusi co chce a vybere si podle toho, co mu jizdnim projevem vyhovuje. Nevidim jediny duvod proc by oba rozmery nemohli koexistovat vedle sebe a kazdy at si vybere co mu sedi ;) Treba to s tou koexistenci nakonec dopadne doslova a za chvili budem jezdit jen na mullet bikach, ktery krasne potvrzujou co rikam ;P

  • profilová fotka Vrana 27.8.2019 v 23:18

    Většina těch co donekonečna řeší velikost a je to pro ně naprosto zásadní neumí bunny hop.
    Už se na to vyserte nebo se tady za chvíli dozvíme, že ve stejný geo je 29" agilnější něž 26", akorát se do toho špatně pokládám :-)

  • anonymní uživatel Koli 28.8.2019 v 7:05

    Honza: asi jak píšeš, všichni řeší techniku (tu co mají na kole, ne svojí) a přitom by měli začít u té svojí techniky. Jinak za mě co se týče posledních kol - Reign 2017 27.5 M super malej tank, Reign 2018 27.5 L strašnej tank na domácí traily nepoužitelný pomalý kolo, na velký kopce ale skvělý! Norco Sight 2018 29 L boží univerzál, na rychlých pláštích poměrně svižný kolo, naopak na sjezdových gumách se dá na tom dost prasit. Jasně, někde chybí zdvihy, ale rozhodně nechybí hravost. Další kolo bude Giant Anthem 29 2020, protože jsem zjistil, že na XC sjedu skoro vše a bikeparky jsou po 10 letech nuda :D A až na XC se ukáže, jakou má člověk techniku, tam to trestá hoši!

  • anonymní uživatel Roman 28.8.2019 v 12:43

    Koli: Ale no tak, ty techniku (tu co máš na kole) vůbec neřešíš viď? :)

  • anonymní uživatel Honza 28.8.2019 v 14:38

    CanaLL: sorry, ale to sou hrozny kecy co pises - myslim tim ty navoneny frajery, kola za 100k a pod... vzdycky mi z tehle a podobnejch kecu smrdi zavist... k tematu to nic nerekne, jen to, ze pisatel nema rad lidi, kteri maji draha kola... mozna proto doted jezdis na 26?:-))))

  • anonymní uživatel Balanc 28.8.2019 v 14:42

    CanaLL: Punk never dies !!!

  • anonymní uživatel CanaLL 28.8.2019 v 18:21

    Honza: to si mě špatně pochopil, mě nevadí navoněný bikeři co maj drahou techniku - když je to adekvátní k jejich jezdecký technice. Vloni na drtikolu se mi pár takovejchle borců doslova posmívalo, co že to jako mám za vykopávku, hrozný řešení reachů a bbdropů... a pak borce vydíš jak spoustu technickejch pasáží nesou kolo dolů i s jejich bbdropem... Chápeš? at si to dělá každej jak chce, ale aspoň ať pak takovejhle "borec" prostě drží hubu (i co se týče těchhle internetovejch diskuzí) když tomu nikdy nenaložil.

  • anonymní uživatel Balanc 29.8.2019 v 8:42

    Honza: tu posledni vetu ti nikdy neodpustim ;)

  • profilová fotka Vrana 29.8.2019 v 14:37

    CanaLL: to bude právě tim, že si vytuněnej borec v papírech přečetl, že má moc velkej bbdrop, tudíš to je pro něj nesjízdný a urval by převodník i s guardem ... bude chytrej a určitě rád poradí, doporučí věci o kterejch se ti ani nezdá!
    "LS_Rebound fakt krásně funguje, když dropneš třeba obrubník tak to vubec nekopne" :-)

  • profilová fotka modryorangutan 29.8.2019 v 23:22

    já bych to viděl tak, že kdokoli kdo je venku na trailu tak palec nahoru a je jedno jestli má santu za 300k a hnědý trenky z bunny hopu, nebo starýho favorita a dá na něm 200m manuál, taky mohli doma čumět na telinu a místo toho vzali kolo a jsou venku. 29 kola jsou jen trik jak prodávat to samé v novém kabátě, za 10 let jsou 26kola z5.

  • anonymní uživatel Balanc 30.8.2019 v 7:54

    Comeback 26" necekej

  • anonymní uživatel bok 30.8.2019 v 9:32

    ono ty lidi, co se jim smějete dotujou náš sport, víme

  • anonymní uživatel Tomáš 30.8.2019 v 9:35

    Ste banda teplejch kreténů

  • profilová fotka Vencik 30.8.2019 v 10:06

    já to tady miluju :D

  • profilová fotka modryorangutan 30.8.2019 v 10:25

    šup na kolo

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.8.2019 v 12:55

    co je? dyk má CanaLL ve spoustě věcech pravdu. Denně vídám na cyklostezce Emany a Doroty s tlustejma prdelema, krátkejma nohama, jak funí a sotva se hejbou, samosebou všechno 27,5-29 palců biky. Malý trpaslíci, co dupou jak křeček v kole.

    Osobně bych rád viděl některé členy, kteří tu sebevědomě tvrdí, že bez 29 na DH ani ránu. Buď to píšou profesionálové, pak smekám klobouček
    až na zem (já se 196cm 29 ocenil jen v Alpách na XC/Enduro sranda sjezdech po loukách a otevřenejch trailech) nebo ti co to píšou lžou, či nejsou objektivně vzato schopni posoudit svůj pohyb na trailu. Já mám zkušenost takovou, že jsem na 29 kolech viděl už spoustu.....jak to napsat, prostě mi jich bylo líto.

  • anonymní uživatel Roman 30.8.2019 v 13:41

    Adoš: Takže na 26" jezdí jen borci a na 29" jen tupci:) Dobře ty! Asi se musím jet zase podívat do Prahy abych pochopil. Ale třeba takový Frenk lítá na 29" dobrý pekla. Brácha na mém 29" XC na XC pláštích sjel v noci na oči obješence a před ním jel týpek na 26" fullu co to tam zná a neujel mu. Tak já ti nevím jak to je:)

  • profilová fotka esmo 30.8.2019 v 14:05

    Ádoš: tak ti takzvaní cyklisti "Emani a Doroty" jezdí na 29" a 27,5" právě proto, že všechny dnes nabízené značky prodávají tyto rozměry jako standart. To z nich přece nedělá tupce, naopak bychom měli být rádi za to, že se hýbou...

  • profilová fotka modryorangutan 31.8.2019 v 15:57

    Ados a spol.: biková komunita je po celém světě známá svojí velikou tolerancí a dobrosrdečností, což je důvod pro spoustu lidí, proč tento sport vlastně dělají (narozdíl třeba od horolezení, kde jsou lidi dost solisti často), ale ty ses moc nepovedl. Typický přístup čecháčka: když prší nadává, že chčije a proč nesvítí a když svítí, tak nadává, že je moc vedro a když sněží tak je úplně v hajzlu. Pakliže nejsi schopnej překousnout Emany a Doroty na "tvym" trailu, tak si najdi jinej, kde nikdo neni. V ČR tohle neni problém ani uprostřed Prahy, natož někde v kopcích. Já jsem za každýho "tlustoprda/černocha/postiženýho/Emana nebo Dorotu" na kole neskutečně rád a snažim se maximálně jim jejich pobyt na kole neznechucovat, až uvidim tebe Ádoši jak pojedeš proti mě na kole, tak se na tebe taky usměju a pobleju se až za dalšim rohem :)

  • anonymní uživatel dawe 31.8.2019 v 19:26

    Nerekl bych, ze kolo za 100k je dukaz nejakeho snobstvni. Bohuzel tim jakym smerem se cela bike industry ubira, je 100k takove minimum, aby clovek dostal kolo na decentnich komponentech, ktere vydrzi alespon sezonu...

  • anonymní uživatel rado 31.8.2019 v 19:34

    jo, to Tráňo vypadá dobře! Tosh ať slouží a dělá radost!

  • anonymní uživatel Sunshine 29 1.9.2019 v 10:30

    modryorangutan: trefa do černého
    Ádoš: z tebe smrdí hejt až to hezký není

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.9.2019 v 13:20

    a jé jé :-)

    tak si to ujasněme a nedělejte z toho prosím pěkně svoje účelové závěry.
    Kde tu píšu, že 26 je pro borce a 29 pro tupce? tady nebo někde jinde za posledních 10 let - takový příspěvek tu pánové nenajdete. Od začátku, co se začali dostávat na trh pluskový ráfky tvrdím, že je to skvělé pro jezdce vyššího vzrůstu, pro technicky zdatné jezdce, popřípadě na
    otevřenější traily, kde 29 nějak ubječí i ženská se 165cm. Nikdy jsem netvrdil, že 27,5 a 29 je hovadina.

    To tu účelově otáčíte na ruby chlapi vy!

    A s čistým svědomím si budu dál stát za svým, že valná většina prodavačů v bike-shopech jde v první řadě po zisku - nemáme skladem 26?
    inu, tak tomu Pepíkovi se 170cm, kterej jel na kole naposled na střední vnutíme 29 palců. Objektivně vzato, odprostěte se od nenávisti vůči nějakýmu Ádošovi - fakt si myslíte, že trpajzlík bude s 29 v lesním, kopcovitém, členitém trailu spokojenější než s tradiční 26?

    Já moc dobře vím, že v posledních letech dokáží na pluskových ráfcích vítezit i drobní jedci, ale to je vrchol ledovce. Špičkoví jezdci, kteří mají za sebou roky tréninku a když přijde na věc, zajedou to i na pevňáku - před těmi smekám až na zem. Pak tu ale ještě máte tu obrovskou hmotu pod vodou - spodních 100 000 hobby jezdců, víkenďáků.....a pro ty s menším vzrůstem je prostě strop 27,5.......29 maximálně na XC, asi fakt ne na Struggle.

    2 modryorangutan

    i já jsem rád za každého cyklistu, ještě radši ale jsem, když z něj v krámu nedělají debila a vyberou mu kolo, které je určené jeho tělesným dispozicím, ne že mu narvou 29 protože je to v druhém desetiletí 21. stol IN. Jestli ti to udělá radost, přijeď do Prahy, poblinkej se a já ti aspoň utřu hubu a dám ti Plzeň, ať spláchneš ty kyselý, zbytečný a neobjektivní.....žaludeční šťávy.

  • anonymní uživatel whatever 2.9.2019 v 14:52

    @esmo: ono taky dost záleží na tom, co jezdíš a kolik máš kol. Pokud s tím budeš lítat jen z kopca dolů a lanem nahoru, tak je ta 27,5 asi úplně v pohodě, dle výšky pro vzrůstově menší jedince vlastně i lepší. Ale jestli máš jen jedno kolo jako já a chceš se na tom někdy aji normálně projet, kdy jedeš různý terény (vyjíždíš od baráku přes město směr les atd), tak ta 29 je pro tebe při 190+ cm za mně osobně supr univerzál a mnohem lepší volba. Mám 190 cm, na 27,5 sem jezdil 4 roky a univerzál to rozhodně nebyl. Na delší vyjížďce sem se zbytečně dřel, cejtíš každou díru atd. a v alpách už to bylo úplně mimo :) Na druhou stranu to bylo daný typem kola ("trail" bike se zdvihama 120/120). Teď mám 29ku se zdvihama 160/150 a můžu s tím jezdit mnohem širší škálu věcí, je to zábavnější a celkově se na tom cítím líp. Ale sou to 2 úplně odlišný kola. Nicméně já už se na 27,5 nevrátím. Za posledních několik let let ty kola prošly obrovským vývojem v oblasti geometrie a je to poznat, ať si o tom každej myslí cokoliv. A že se s 29kou nevlezeš do zatáčky...? :D Buď se tam prostě vlezeš s čímkoliv, nebo se tam nevlezeš vůbec s ničím. Hlavně si kup takový kolo, ať s ním pak seš ty spokojenej. Zbytek je irelevantní.

  • anonymní uživatel Dawe 2.9.2019 v 17:57

    Ados: nechcu se hadat, ale shvalne se zkus podivat online, kolik novych kol se dela na 26". Krom detskych a kol ze supermarketu to uz nikdo nevyrabi.
    Lidem v shopu je uplne jedno, jestli si koupis 29 nebo 27.5 protoze na stejnych komponentech ty kola stoji +/- stejne. Ale vim co myslis, v shopech pracuje hodne ocasu, co ti bude tlacit kazdou <>vinu, jako 29" tubeless ebike :D
    Je z 26" na 27.5" presel letos, ale nejake velke rozdily zas nepocituju, o neco lip se na tom slape, kolo se mi tak neseka v ruznych dolikach a na sutrech a v technickych pasazich, taky zadny velky rozdil...

  • profilová fotka esmo 4.9.2019 v 22:23

    @whatever:
    Díky za reakci, jsem podobného názoru, že ta 29" bude univerzálnější a šlapavější než vícezdvihová 27.5" - ano bude to moje jediné kolo.
    Bratr má 29" XC a vůbec se s tím neperu, hezky se mi na tom jede. Ale ještě jsem na tom nezkoušel nijak řádit.
    Nicméně dnes jsem shlédl video od Métailera a jen mě to usvědčilo v tom, že ty nový 29" jsou naproto v pohodě.
    Jo borci jsou skillem úplně někde jinde než my všichni dohromady, ale přece by to nejezdili, kdyby to byl nesmysl. Viz odkaz níže:
    youtu.be/...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.9.2019 v 13:02

    2 esmo

    a ty znáš smluvní podmínky, které uzavřeli s výrobcem a jeho PR oddělením? tímhle se žádnej sportovec nechlubí, je to
    zdroj příjmu - pro většinu ten nejvýraznější, protože na bednu si stoupnou vždycky jenom tři. To samé hromadná podpora
    e-biků od jezdců o kterých ještě 5 let zpátky nikdo neslyšel (ale YT kanály jsou plné lajků a odběrů - to stačí :-D)

    Už bych se jen opakoval - technicky zdatným jezdcům to přeji, šedivé mase desetitisíců doporučuji vyndat hlavu z kaďáku
    a zapojit mozek a pochopit jak vlastně trh a marketing funguje. Pořád ještě jste na Dolekopu, tak ctěte tradice,
    které tu Čárys před 15 lety nastínil.

    Chlapi všeho s mírou, já dávám 27,5 a 29 i e-bikům palec nahoru, ale má to svoje podmínky, které většina obchoďáků nectí a ctít
    nikdy nebude.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí