MojeKolo

Giant představuje Clutch - úložný systém pro každé kolo

Autor: Keli, vydáno: 21.2.2020

Giant představuje Clutch, úložný systém prostředků pro rychlou základní opravu v terénu. Bombička, knoty, duši a nářadí – to vše umožní umístit do rámu sada Clutch.

Základní otázka, je Giant Clutch odpověď na Swat od Specialized? Spíše ne, u Specialized se jedná o systémové řešení. Kromě uložení nářadí Swat vše kombinuje s upraveným rámem, který nabídne i úložný prostor na víc a dokonce i s oblečením. Giant využívá jen a pouze dostupné otvory na běžných rámech. A to nejen na kolech Giant, ale na všech. Clutch lze použít na drtivé většině kol.

Systém Clutch Fork umožňuje umístění bombičky CO2 do hlavové trubky. Na rozdíl třeba od systému OneUp EDC Tool System se ale do hlavové trubky vstupuje spodním otvorem ze strany pláště a nikoliv přes víčko. Systém je kompatibilní s taper hlavovkami vidlic RockShox, Fox a DVO. K jeho montáži není třeba lepidla, stačí nasunout, samotný obsah je jištěn magnetickým víčkem. Do hlavové trubky se vejde 16 nebo 25gramová bombička a aplikátor.

Dalším otvorem, který Clutch využívá je šlapací osa v klikách Clutch Crank. Právě do ní se umísťuje nářadíčko, které je v ose jištěné magnetem. Řešení obdobné jako kdysi dávno testovaný produkt od italského výrobce All in one multitool. Giant nabídne inbusy 2,5 až 6mm, Torx 25, nýtovač a centrklíč.

Nezbytnou součástí systému je Bar end storage aplikátor a zásobník na pět knotů umístěný v koncovkách řídítek. Bar end storage je kompatibilní s drtivou většinou řídítek na trhu, jak s karbonovými, tak s hliníkovými. Opět to není nějak převratný vynález, s tímto systémem přišel Samurai sword již před léty.

Posledním dílkem skládačky je klasická stahovací páska Frame strap pomocí které umístíte a zafixujete náhradní duši, montpáky a dvě bombičky na rámu.

Giant v podstatě nepřišel s ničím novým, ale jako jeden z mála nabízí kompletní řešení, takže nemusíte mít každý výrobek od jiné firmy. Pokud jezdíš bez batohu či ledvinky, jinam než na rám bezpečně nářadí neumístíš a Giant Clutch ti to bez problémů umožní.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Murlis (Petrmurla (a) gmail.com) 21.2.2020 v 12:45

    Moc pěkný řešení, hned jak bude k dispozici objednám, dotažené do konce a tak to má být, hned jak bude k dispozici beru vše

  • anonymní uživatel Dawid 21.2.2020 v 13:33

    Systém Clutch Fork : no ty vole to je slušná past :-D

  • anonymní uživatel Roman 21.2.2020 v 16:06

    Je to pěkný, ale cenovky moc ne 80E za nářadí a 50E za bombičku

  • anonymní uživatel Hhhh (Add tj Hugh hm cinch) 22.2.2020 v 20:29

    Picovina

  • anonymní uživatel pumpičkář 25.2.2020 v 16:23

    co podsedlová brašna? to neni dost endurospecific? Já teď koupil Zéfal abych nevozil telefon a klíče v kapse a provedení super, jde krásně přitáhnout až k sedlu a vnitřek je vyztuženej plastem takže bahno,šutry ani zadní plášť nemají šanci

  • anonymní uživatel Patrik 25.2.2020 v 17:27

    pumpičkář: jako na teleskopický sedlovce? Hmmm, ta teda musí plnit funkčnost nadlimity...

  • anonymní uživatel Tomáš 26.2.2020 v 7:12

    Jsem tady jedinej člověk, kterej vozí malej batoh? :-D

  • anonymní uživatel pumpičkář 26.2.2020 v 11:38

    Patrik: no jasne, tobě se sedlovka nevysouva i se sedlem? :D
    Tomáš: vadí mi od batohu propoceny zada, hlavně když je chladno

  • anonymní uživatel modryorangutan 26.2.2020 v 16:12

    Podsedlovka je dobrej koncept, ale špatně využívá místo. Většinou multiklíč, lepení, peníze, ductape, zipties apod. sbalený do balíčku nacpu vesele mezi lyžiny sedlovky, kde je místa fůra a nemám na kole " nádor". Nějaký systém, který by tohle místo mezi lyžinami kvalitně využíval jsem zatím nenašel. Moc se mi líbí SWAT díra v rámu, ale zase cenová politika a hlavně cena autorizovaného servisu mě donutila se spešlu zbavit, teď už to má i TREK, tak za chvilku to bude mít kdekdo. Co se multiklíče týče tak mám totál erekci z Matchstix, ale z té ceny mi zase vždy splaskne, ještě si to vynásobit počtem kol, které člověk vlastní. Trošku jsem doufal, že giant to udělá alespoň ekonomické, ale prdlajs. Jinak batoh je super, kor když v něm máš páteřák, ale na hodinovou vyjížďku (pro mě nejčastější typ vyjížděk), na kterou zpravidla neberu ani vodu, je to fakt overkill. Jsem fakt docela fanda využívání mrtvého prostoru v rámu, ale takový pálky za to platit nehodlám. Jinak to neni 80 eček, ale 80 E za každý kolo co vlastníš, protože přehazovat multitool z jednoho kola na druhý nikoho nebude bavit a to, že jsi na to zapomněl, poznáš až v lese, když ji budeš potřebovat a bude zrovna na druhém kole.

  • anonymní uživatel modryorangutan 26.2.2020 v 16:15

    ps: nezkoušel už si někdo takovej multitool do hlávka/středu vyrobit doma v dílně? nevypadá to na raketovou vědu...

  • anonymní uživatel pumpičkář 26.2.2020 v 19:35

    Modryoranguran: tak větší nádor teda vidím ve fixaci páskou k rámu... a schovat potrebuju hlavně telefon, o který bych se mezi lyzinama bal a v kapse rozmlatil... daji se sehnat hodně subtilni brašny, měl jsem v Merku víc kandidátů

  • anonymní uživatel krabica 27.2.2020 v 5:59

    pumpičkář> Telefon musíš dávat do kapsy na straně na kterou nepadáš. Většinou padám nalevo, takže telefon vozím v pravé kapse... :-)

  • anonymní uživatel pumpičkář 27.2.2020 v 11:54

    Krabica: určitě mám stranu na kterou padám častěji, ale ze bych měl stranu na kterou nepadam vůbec, tak takový štěstí nemám :D strana si vybírá mě, ne já ji!

  • anonymní uživatel Koli 28.2.2020 v 7:52

    Výhoda XC - dres s kapsama. Měl jsem i brašničku na teleskopickou sedlovku, ale tu jsem někde v Brdech na závodech vyklepal, takže to už ne. Prostě duše přilepená na rám, bombička v držáku jako pumpička pod držákem na láhev a zbytek v zadních kapsách a to funguje dobře. Na enduru jsem vozíval od Alpinestar páteřák paragon s kapsama a vždycky jsem se vešel - místo camelbacku se dá do tý zádový kapsy narvat třeb větrovka. Ale musí se člověk naučit, co vozit a jak jezdit oblíkanej. Když pak někdo s námi jede a div nemá v batohu dvě bundy a malou polní kuchyň, to si klepu na čelo. Kor v českých podmínkách kde je všude voda a na hlaďák přinejhorším nějak dojedeš k první hospě, krámu, nebo tak. Jinak tenhle systém využití dir se mi moc líbí, ale tvl 80 euro.., a radím super schovku na rychlospojku - pod víčkem ventilku na vidlici, minulý týden mi to zachránilo prdel, když jsem přetrhnul řetěz a vzpomněl si, že jí tam mám. :D btw pumpičkár: telefon se mi ještě nepovedlo rozbít a před xx lety si pamatuju, jak jsem vždycky šel na držku někde v bikeparku nebo tak a sbíral jako první MP3 přehrávač a pak kolo a zbytek :D a nikdy jsem nic nerozbil! Nechápu :D

  • anonymní uživatel modryorangutan 28.2.2020 v 13:42

    Díky za tip: ale u foxky no chance, u rockshocku trošku obrousím (tak 0.5mm) a vejde se tam, takže super schofka.
    Když už jsme u těch telefonů, který asi každýho (kdo nemá SWAT díru v rámu) slušně otravujou někde v kapse: nemáte někdo zkušenosti třeba s nouzovým voláním z chytrých hodinek (se SIMkou, tzn. když nemám u sebe telefon na spárování, pouze ty hodinky) nebo nějakou jinou alternativu?

  • anonymní uživatel pumpičkář 28.2.2020 v 15:29

    Koli: já všechny suchý zipy pojistil černým ducktapem a věřim že setřást nepůjde. Nejsnadnější je ohnout telefon o stehno přes strom, což už jsem viděl několikrát :D Čím míň toho na sobě po kapsách mám, tim líp se mi jezdí.

  • anonymní uživatel Koli 2.3.2020 v 8:58

    pumpičkář: mně vadí věci v kapsách u kraťasů. Ale v zádových kapsách, nebo u toho páteřáku po stránách mi to vůbec nevadí, v podstatě o tom nevím. Ale jak mám batoh, tak nějak nejsem vyváženej :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí