reklama

Test: nářadí Topeak - Hexus X do kapsy, Ratchet Rocket Lite DX do batohu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.4.2018

Jezdící sezóna je tady a k ježdění bohužel patří i defekty, rozbité věci, povolené šrouby, sedla moc vysoko nebo moc nízko, pády s pootočením brzd nebo celých řídítek, přetržené řetězy, sundávání předního nebo i zadního kola kvůli čemukoli… no prostě budou se vám, stejně jako mě, určitě dít věci které budou vyžadovat asistenci nějakého nářadí.

A jelikož nemám kapsu jak Hermiona tašku, potřebuju co nejvíc nářadí v co nejmenším balení. A proto někdo někdy vymyslel kapesní multitool na kolo.

Dneska se koukneme na dva multiklíče z produkce firmy Topeak. A Topeak se na tenhle druh vercajku specializuje už nějakou dobu, letos to bude 27 let, takže se dá čekat že ví co dělá.

Topeak Hexus X

Hexus X je poslední generace populárního multiklíče který asi jako první přišel s fičurou v podobě integrace dvou montpák na sundávání pláště přímo do těla klíče. Montpáky slouží navíc i jako „páka“ k nýtovači řetězu a centrklíče na dotažení výpletu. Samozřejmě má i všechny ostatní důležité věci, imbusy (2, 2,5, 3, 5 a 6 mm), torxy, křížový šroubovák. V rámci malých rozměrů ale nejsou všechny imbusy složené, ale dva torxy a imbus číslo 8 jsou schované v těle klíče a nasazují se na imbus čtyřku. Bacha, úplně chybí plochý šroubovák.

Hexus je díky svým malým rozměrům a nízké váze (170g) ideální vercajk do kapsy. Bohužel je potřeba počítat s tím, že malé rozměry vyžadují integraci pár dílů do těla. Zrovna torq 25 je věc, která se na kole objevuje čím dál tím víc. A povinnost rozebírat klíč pokaždé když chci něco dotáhnout je docela opruz. Zrovna pětadvacítka by prostě mohla být venku.

Na druhou stranu to je tak všechno co se dá Hexusu vyčítat, skvělé provedení, přesné imbusy co se nevymačkávají, navíc se jejich otvíráni nepovoluje. No a teprv až píchnete oceníte, jak super je mít montpáky na klíči který můžete mít pořád v kapse, protože skoro nic neváží a nezabírá skoro žádné místo. A 749 Kč je částka, které rozhodně litovat nebudete, obzvlášť když se něco stane a vy budete mít malý a spolehlivý klíč. K dispozici na webu dovozce Zookee.

Topeak Ratchet Rocket Lite DX

Druhou legráckou je multiklíč, vlastně spíš multiráčna Ratchet Rocket Lite DX. Topeak se totiž odhodlal udělat srandovní věc, vzít ráčnu s nástavci a dát vám ji do kapsy nebo do batohu.

Ráčna, imbusy 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8, torxy T25 a T10 šroubovák PH2, prodlužovací nástavec a dvě montpáky. A tohle vše váží jenom 164g. Taky je tohle to výrazně univerzálnější než se na první pohled zdá. Jo, sice musíte vždycky nasadit správný nasazovací bit, ovšem potom je utahování či povolování čehokoli výrazně rychlejší a elegantnější než muset kroutit celým multiklíčem. Samozřejmě nechybí montpáky, protože Topeak.

Kdyby v téhle sadě byl nýtovač, máte vlastně multiklíč jenom v jiném balení. Takhle je tento set každopádně skvělou alternativou k běžnému imbusovému multiklíči, je menší, lehčí a rychleji se s ním šroubuje. Pokud mám Hexus v kapse, chci mít Ratchet Rocket v batohu, případně v autě na rychlé úpravy těsně před odjezdem na trail, případně těsně po dojezdu. Raketa vyjde na 899 Kč. K dispozici na webu dovozce Zookee.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Maverick (Ondrej (a) drivefactory.cz) 22.4.2018 v 20:06

    Má ráčna moment?

  • profilová fotka Keli 23.4.2018 v 14:46

    Moment, pokud je myšleno momentový klíč, tak ten nemá.

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 23.4.2018 v 21:40

    Hexus mám a opravdu dobrej, některý vychytávky jsem objevil až časem - jako třeba to pérko vedle nýtovačky, který ti podrží oba konce řetězu u sebe.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí