Test: knog Fang - netradiční nářadí do kapsy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 25.3.2019

Australská značka knog je známá jako výrobce osvětlení, zvonků, zámků a dalších designových doplňků pro cyklistiku. Jejich nejnovějším počinem je nářadí, multitool, s označením Fang.

Vzhledově Fang nevypadá jako klasické cyklo nářadí. Na první pohled je totiž z celé z plastu, chybí jakýkoliv kov, Knog totiž pro výrobu tohoto multinářadí použil kompozit o kterém tvrdí, že je pevnější než slitina a přitom lehčí než titan.

Velikost – vejde se přímo do dlaně, takže ergonomie dokonalá. Hmotnost 84 gramů. Na černém těle jsou „připevněny“ dvě montpáky, ty drží dohromady s tělem pomocí magnetů. Síla spojení je dostatečná, aby samovolně neupadly, ale pokud o ně zachytíš, tak montpáky jdou z kola ven. Jedna montpáka, kromě své tradiční funkce, slouží i jako zásobník dvojici náhradních bitů. Provedení montpák je solidní, tuhost dostatečná k bezpečnému nasazení i odolného butylového pláště.

Když už jsme u bitů, tak v hlavním těle pod gumovým gumovou krytkou jsou umístěny další dva bity. Jejich volba… nevím jestli je zcela optimální, k dispozici jsou imbusy 4, 5 a 6 a také křížový šroubovák. Já bych ocenil místo křížového šroubováku raději Torx 25, se kterým se na moderních kolech setkáte rozhodně častěji. Naštěstí bity jsou kompatibilní s jakoukoliv Gola sadičkou, takže výměna za jiný bit není problém. Akorát už nebudou vyhotoveny ve zlaté barvě, tak jak jsou ty ostatní z Fangu.

Bity je možné umístit jak do zesílené hlavy zásobníku, tak do plochy těla a získat tak větší páku pro silnější dotažení či povolení.

Mimo zmíněných imbusů je k dispozici také stranový klíč v několika rozměrech, dále pravítko a také řezač na lepící pásky. Použití těchto nářadí na kole je k diskuzi, řekl bych, že na moderním kole se již mnoho nevyskytují (já na pěti kolech, které aktuálně mám k dispozici nenašel ani jednu šestihrannou matici). Ano, zde by se slušelo zmínit, že Fang není čistě cyklonářadí, spíše univerzální s možností použití i na kole. Umístění pravítka uvnitř také měření příliš neusnadňuje. A zmíněný řezač na pásky je vyloženě připraven v lepším případě na roztrhnutí jen kapsy. V součtu to dává celkem 18 nářadí. Vlastně jsem zapomněl na otvírák na pivo, ale my, kteří ví, že celý svět je otvírák na pivo, jej neoceníme.

Na co v Austrálii nemysleli, je zajištění inbusů proti pohybu v těle nářadí. Dva inbusy jsou zasunuty za sebou a proti vypadnutí je jistí západka. Vypadnout sice nemohou, ale drobně se hýbat mohou a tím vzniká rušivé cvakání.

Co však lze bezpochyb pochválit, je plochý a elegantní design. Toto nářadí strčíš do kapsy a kdyby jsi na něj spadl, tak o tom ani nevíš. Ergonomicky taktéž bez vady, dotahování či povolování jde snadno a díky druhému alternativnímu uchycení bitu lze dotahovat i velkou silou. Knog Fang je rozhodně designovka. Cena 890 Kč je vyšší než u běžného nářadíčka, ale Fang prostě není běžné nářadí. A třešničkou na dortu je, že si ho můžeš vzít s sebou do kabiny letadla…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Trailovy jezdec 25.3.2019 v 8:41

    Je to hezký, ale není na tom torx a nýtovak na řetěz, takže na kolo to asi moc není

  • anonymní uživatel marcel (marcelkubiena (a) seznam.cz) 25.3.2019 v 9:29

    pěkný ale o 30 let pozdě. cyklonářadí ,bych řek, nedělají dvě montpáky ale hafo inbusů a centrklíč s nýtovačkou. taky si myslím pokud tam nechytnu 13,14 a 15,16 matici tak by mi ta věc se dvěmi montpákami byla i před 30 lety k užitku stejně jako dnes. V lídlu jsou srandovější, maj cyklonářadí se sadou plochých šroubováků

  • anonymní uživatel bok 25.3.2019 v 11:46

    V austrálii ještě dáváj na mtb klasický matky? Málo imbusů, torx neni, konstrukce ideální na to abys to někde na kopci poztrácel. Při tý velikosti už to mohlo mít momenťák. Upřímně, za ty prachy bych šel rozhodně radši do BIRZMAN M-Torque Ranger nebo Feexman. Dneska vládne karbon takže M-Torque spíš

  • profilová fotka CanaLL 27.3.2019 v 16:53

    takovej krám :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí