Test: Maxxis Dissector - rychlá guma do sucha

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.8.2020

Spolupráce výrobce plášťů Maxxis se závodníky, kteří vozí tuto značku je dlouhodobá. Tito jezdci se podílí jak na testování, tak i na vývoji nových modelů. A nejsou to jen prázdná slova, díky této spolupráci se na světlo světa dostaly pláště jako Shorty, Assegai či dnes testovaný Dissector.

Na jeho vývoji se podílel australský sjezdový závodník Troy Brosnan. Cílem bylo vytvořit plášť, který má minimální valivý odpor, ale přitom stále velmi dobře zatáčí. Jeho zaměření je na rychlé suché tratě s převahou tvrdého podkladu. Lze se jen domnívat jaké má Troy doma v Austrálii tréninkové dráhy a zda-li takovýto plášť na nich využije. Domnívám se, že ano.

Štuplík zde, štuplík tak

Konstrukce pláště je docela podobná jako u modelu Minion, tedy výrazný střední běhoun a k tomu výrazné boční štuplíky v zatáčecí zóně. Přechodová zóna, prostor mezi krajem a středem, zůstává v podstatě nezaplněná. I prostory mezi jednotlivými výstupky jsou poměrně rozměrné. Výška jednotlivých výstupků by se dala označit jako nižší, pokud ji srovnáme s ostatními gravity orientovanými plášti z dílny Maxxis.

Tvar jednotlivých výstupů je relativně velmi jednoduchý a nijak zásadně sofistikovaný. Štuple na středním běhounu disponují náběhovou hranou a minimem prolisů či zářezů. Zatáčecí zóna nabídne obdélníkové výstupky s drobnou drážkou uprostřed – nemohu si pomoci, ale zde vidím úplně High Roller II.

Vybere si každý

Plášť je na trhu k dispozici v rozměrech 27,5 a 29 palců a šířce 2,4 či 2,6 palce. U rozměru 2,4" pouze v provedení Wide Trail pro vnitřní šířku ráfku 30 až 35 mm. Co se týče směsí, v nabídce nalezneme třísměsová provedení ve verzích MaxxGrip a MaxxTerra, bočnice lze pořídit s ochranou proti proříznutí EXO Protection a také sjezdové DH casing s dvojitou vrstvou tkaniny. Všechny varianty jsou samozřejmě bezdušové a s kevlarovou, skládací, patkou. Zhruba od září se nabídka Dissectorů ještě rozšíří, budou k dispozici i verze s EXO+ i DD ochranami. Celkem nabídne Maxxis 13 různých verzí plášťů Maxxis Dissector.

Testovací kus

Plášť 29×2.4" WT C3 MaxxTerra jsem testoval na ráfku Stan's NoTubes Flow MK3 s vnitřní šířkou 29mm. Zkratka WT značí Wide Trail – širokou stopu – doporučená vnitřní šířka ráfku je v rozmezí 30–35mm, chybějící jeden milimetr na šířce MK3 je zcela jistě v rámci drobné tolerance.
Tak jak bývá u Maxxisu zvykem, obutí a vytvoření „bezduše“ – zamlíkování – bylo naprosto bez problémů. Konkrétně s výše jmenovaným ráfkem šlo plášť nahodit i bez použití montpák.

Jízdní vlastnosti

Hned první vyjetí ukázalo, že plášť opravdu velmi dobře jede. Pocitově jste rychlejší a to jak ve výjezdech, tak ve sjezdech. Vyzkoušel jsem Dissector jak za sucha, tak za lehkého mokra. Díky velkým vzdálenostem mezi jednotlivými štuply se v blátě nijak zásadně neplnil a zůstával stále čistý. Nicméně výška vzorku neposkytla dostatek zaříznutí do podkladu. To samé platilo například i v měkké hrabance. V těchto podmínkách se bez problémů Disektor dá použít, ale jeho silná stránka je jinde.

Kde jednoznačně exceluje je tvrdý povrch. Na testování jsem Dissectora vzal do Francie, do Alsaska na místní ilegály, které jsou plné kamenných trailů, balvanů a skal. Plášť jsem vezl na zadním kole, na předním mu sekundoval Maxxis Assegai, tato kombinace na tvrdý podklad se mi jeví jako dokonalá. Díky nižší výšce výstupků se plášť velmi snadno odvaluje a skvěle zrychluje.

Vylepšit by chtělo

Nicméně u Dissectoru vše není zcela dokonalé. Mé výtky jsou následující. Téměř neznatelná přechodová zóna mezi běhounem a zatáčecími čudlíky neumožňuje menší náklon. Protože jedeš tak trochu po vzduchoprázdnu. Optimální použití Dissectoru je: s kolem kolmo k zemi rovně, s kolem ve velkém náklonu do zatáčky. Jakmile zatáčení začneš flinkat, Dissector nebude držet jak to umí v pořádném náklonu.

Druhá výtka směřuje k brzdným vlastnostem. Když je plášť nový, brzdí dost relativně dobře. Ale jakmile se na něm projeví opotřebení, strhne se zadní hrana výstupků, brzdný výkon zásadně klesá. Díky tomu, že na výstupcích absentují příčné zářezy, které by počet brzdných hran zvýšily, tak každý ze štuplíků disponuje v podstatě jen jednou brzdnou hranou. Jakmile se ojede, tak plášť „skoro“ nebrzdí. V reálných podmínkách, v hodně tvrdých, hodně příkrých drahách ve Francii plášť v kvalitní brzdné kondici vydržel cca dva dny, třetí den byl již na hranici použitelnosti. Za tyto tři dny jsme nasjezdovali jistě více jak 100 kilometrů. Není to málo, ale žádný plášť nevydrží v těchto podmínkách zásadně déle, ale i přesto, že směs pláště byla „tvrdá“ MaxxTerra, tak rozdíl mezi „novým“ a „jetým“ pláštěm byl zásadní.

Jen pro zajímavost, srovnání pláštů předního Assegai a zadního Dissector po stejné dávce kilometrů. Ano, srovnání není extra relevantní, přední plášť vydrží vždy výrazně více…

Na co je?

Z výše zmíněného mi vyplývá jediné. Maxxis Dissector není univerzálním pláštěm a ani si na to nehraje. Umí velmi dobře na tvrdém podkladu, trochu hůře na mokřejším či měkkém. V čem vyniká? V tom, že skvěle jede, nebál bych se srovnání v odvalování se semislickovým Maxxis Minion SS, ale navíc přidá i lepší o fous brždění a použitelnost i menšího vlhka. Tedy dokud je v novém či zánovním stavu.

https://www.maxxis.com/…40-dissector

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel max 10.8.2020 v 9:50

    Mam Dissector na 31mm vnitrni sirky rafku a tlaky pod 20psi takze pak ta guma vypada uplne jinak nez ta "bakule" zde na fotkach. Mam na nem asi 800km v prirodnich trailech a rozhodne nevidim, ze by odchazel rychleji nez jiny Maxxis. Vydrzi mi 2tis km uplne v pohode. Taky srovavat ojeti predni a zadni gumy je zvlastni, sjizdeji se ruzne rychle, jako o rad jinak. S tema transition knobs tak tohle se presne na forech vzdycky vytykalo i Minionum. Nedostatek gripu v transition zone. Pokud srovnam Dissector a Miniony na grip v transition zone pri spravne sirokym (!!) rafku pres 30mm tak pro mne ma naopak Dissector transition vyresenou lip. Ma pocty knobu stridave 5-4-5 zatimco Minion ma 4-4-4. Na spravnym rafku a tlaku pod 20psi jsoo bocni knoby Dissector 2,4 presne stejne vysoky jako u Minion DHF 2,3. Hlavni rozdil, je ze jich je min, jsou ridsi. Je zvlastni jak moc velky rozdil pohledove je kdyz je Dissector na 29mm poradne natlakovana (pres 25psi ze?) a kdyz ji mam ja na 31mm s 18-19psi. Vypada jako uplne jina guma. Kazdy mame pak i jine zkusensoti z jezdeni.

  • anonymní uživatel pepa 10.8.2020 v 10:30

    max: řešíš tady 31 vs 29mm ráfek a jakej je to rozdíl přitom Brosnan co tu gumu navrhnul jí vozí na ráfku 25mm. K tlaku 18-19psi nemůžu říct nic jinýho než, že buď vážíš 50kg nebo jezdíš prostě pomalu.

  • anonymní uživatel * (*) 10.8.2020 v 14:13

    max: tlak co vozíš je moc velký, zkus dát maximálně 10psi :D :D :D

  • profilová fotka Keli 10.8.2020 v 14:52

    Max: vozím 1,6atm (23,5psi) s PTN vložkou. 2000km je pro mne zcela unreal číslo, co se životnosti pláště týče. Dost záleží na jízdním stylu, váze a především terénech, ale nevěřím, že po 1000 km bude vzorek použitelný. Můžeš sem vložit foto, rád se podívám na stav a především na rozdíl, když je nazut na 31mm ráfku, díky.

  • anonymní uživatel @* (*) 10.8.2020 v 15:46

    potreba tam jebnout maximalku, tzn 3.5 baru, pak ten plast nebude drzet stejne novej jako po 1000km...be smart, be happy!

  • anonymní uživatel Shu Lin 10.8.2020 v 19:22

    Tak z toho porovnání jde akorát poznat ze tester brzdí radši a vehementněji zadní než přední... a to je je dost neefektivní. Kolo ve smyku, kdy se takhle trhají hrany, je úplně k ničemu.

  • anonymní uživatel Odrazka 10.8.2020 v 20:36

    No mě by zajímalo přímé srovnání , Dissector VS. Minion HDR2 co bude na zadní gumu lepší... Skoro bych řekl že je Dissector blíž tomu highrolleru, což bych už nerad opakoval...

  • anonymní uživatel Jarmila 10.8.2020 v 21:16

    a vs aggresor 2,5?

  • profilová fotka Keli 11.8.2020 v 7:50

    Shulin: je super, když z fotky pláště poznáš jízdní styl jezdce, gratuluji.


    Jarmila, Odrazka: za sebe, kdybych volil mezi zadním Minion 2 Dissectorem a Agressorem, tak beru Minion.

  • anonymní uživatel Lubosh 11.8.2020 v 8:03

    Znojemská Raketa approved ?!

  • anonymní uživatel Shu Lin 11.8.2020 v 8:49

    Keli: no ani ne tolik z fotky jako spíš ze stavu těch dvou plášťů, pokud jsou nasazený ve stejnou dobu. Přední nemá ani obroušený hranky, který, jak píšeš, ti u zadního odešly po dvou dnech. Když ti to třetí den přestalo vzadu "skoro" brzdit, tak se dá celkem pochopit, proč jsou špunty takhle utýraný po celý svojí ploše.

  • profilová fotka Keli 11.8.2020 v 11:35

    Shulin: Doporučuji nesoudit dle fotek :-)

  • anonymní uživatel * (*) 11.8.2020 v 12:36

    Shulin: takto sjedeš plášť klidně za 3 hodiny, když jezdíš celej den po hooodně prudkým a předek vypadá jako čerstvě nasazenej.....vlastní zkušenost, kór když je to třeba měkčí směs.

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.8.2020 v 20:28

    Já asi úplně nepotrebuju hodnotit na základě fotek něčí jízdní styl, spis mi přijde ze na základě takového testu je ta guma neprodejna, což nemusí byt prakticky opodstatněný

  • profilová fotka Keli 12.8.2020 v 21:51

    ... ze tester brzdí radši a vehementněji zadní než přední... tak ti nevím... Každý test je subjektivní, pokud má někdo jiný názor či zkušenost má možnost se s ostatními podělit v komentářích jako třeba to udělal Max v prvním komentáři.

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.8.2020 v 23:04

    Mně přišlo hodně provokativní srovnávat přední gumě se zadní. Asi ný bylo mnohem objektivnější ukázat trvá toho minima, kterej se v komentářích hodně zmiňuje, ve stejný směsi ve stejných podmínkách... řekne ti víc i když taky ne všechno... odrbat plast a napsat ze držel 3 dny je dost dehonestujici

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.8.2020 v 23:05

    Sory za T9

  • anonymní uživatel Roman 13.8.2020 v 5:47

    Shulin: Ono ve Francii je to ježdění než někde u tebe za barákem. Tady se nebojí udělat tratě opravdu prudké. To na čem se v Česku jezdi pohár je tu někde mezi červenou a modrou:-). Tuhle zprávu píšu z Chatelu. Doporučuji návštěvu, pak by tě tyhle chytré kecy přešli.

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.8.2020 v 8:02

    Roman: v Chatelu jsem byl vloni a i když je to tam obrovský a rozhodně jinde než tady tak jsem tam tohle s pláštěm přece jen dělat nepotřeboval, ale jezdím barony

  • anonymní uživatel Shu Lin 13.8.2020 v 8:06

    a rozhodně tu nechci rozdávat Shulinecký chytrý keci, jen jsem vyklopil osobní pohled

  • profilová fotka hobit 15.8.2020 v 12:16

    Tyjo jak můžete vozit takový zdechliny? Foukám tam 40 psů jinak se mi to žvejká v rádiusech a to mám 70kg... Mám bezduš bez vložky. Asi něco dělám špatně?

  • profilová fotka Tomášek 15.8.2020 v 20:02

    hobit: 40 psů je celkem šupa! :-) Pamatuj: "Míň je někdy víc..." ;-)

  • profilová fotka hobit 16.8.2020 v 12:01

    možná úzký ráfky? určitě mám pod 30mm, pneu 2.4

  • anonymní uživatel Honza 18.8.2020 v 7:37

    hobit: jestli nemas povolenej vyplet . 40 psi je celkem kamen .

  • profilová fotka hobit 18.8.2020 v 11:22

    Honza: ne výpletem to neni :) Jo, je to kámen...

  • anonymní uživatel Pavel Zak 19.8.2020 v 20:18

    S těma psama je to celkem zajímavý, já mám vzadu 26 jako takový minimum, na rychlejší traily dávám 28. Nedávno jsem viděl na YouTube Grega Callaghana, který jezdí 21 vpředu a 23 vzadu, to bych se bál že si někde ustříknu. Že by takový rozdíl udělal cushcore? Nebo je v tom jiný trik?

  • profilová fotka Keli 20.8.2020 v 9:05

    Pavel Zak: kombinace širokého ráfku, zesíleného pláště a vložky ti umožní vozit fakt nízké tlaky. Vložka dost pomůže proti vyzouvání a nemusí to být ani Cushcore, stačí cokoli.

  • anonymní uživatel Pavel Zak 20.8.2020 v 13:21

    Keli: Díky za vysvětlení!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí