Test: Adidas Five Ten Trail Cross GTX - nepromoknou, neprofouknou - ideální boty do nečasu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.1.2022

Boty do špatného počasí, do mokra a nečasu to jsou Five Ten Trail Cross GTX. V čem jsou dobré a v čem slabší odpoví následující recenze.

Spíše trailová pohorka

Vzhledově se nejedná o typickou bikovou tenisku, ale spíše botu pro chození či běhání se zvýšeným kotníkem. Mohlo by se zdát, že se jedná jen o jinou variantu Freerider Pro Mid, kterou jsem testoval nedávno, ale ve skutečnosti je to úplně jiná bota. Výrobce tvrdí, že Trail Cross GTX lze použít jak na kolo, tak na turistiku, ale i třeba na trailkutání. Myslím, že všechno vyjmenované zvládnou Trail Crossy zcela s přehledem. 

 

Jak na kolo, tak na chůzi

To je patrné při pohledu z profilu. Vyšší "podpatek" respektive vyšší drop boty je jiný než u klasické boty určené pouze na kolo.
Tvarově má bota relativně úzkou špičku a milovníci barefoot obutí s velkým prostorem pro prsty asi nadšeni úplně nebudou. Bota má klasické zavazování na tkaničky. Jsou relativně tenké a ploché, a při silném stažení je jejich tlak poměrně dost cítit přes jazyk na nártu chodidla. Rozhodně tuto botu nelze stáhnout tak jako boty jiné i při silném utažení cítíš, že by to šlo chtělo i trochu víc. Tkaničky nelze jakkoliv úkryt či přichytit k jazyku, takže očka vedoucí z uzlu ti míří do prostoru. Proč 5.10 nenašil gumičku na jazyk netuším, zvlášť, když velká řada jiných jejich bot toto má.

   

Nazouvání chce cvik

Samotné obouvání je kapitolou sama pro sebe. Jestliže jsem u Freeriderů Pro psal, že obouvání není snadné, tak u těchto bot je to ještě složitější. Manžeta okolo kotníku ač disponuje otevíráním na suchý zip má velmi malý otvor pro vstup do boty. Mám trochu vyšší nárt, ale ne nějak extrémně a nazouvání je boj. Pokud máš opravdu vysoký nárt tak si dovolím tvrdit, že do této boty se prostě neobuješ.
Samotná manžeta je velmi pružná, jejím limitem je horní olemování, které je méně pružné a nelze jej roztáhnout tolik jako manžetu. Toto je příčina horšího nazouvání.

Do nečasu ideální

Five Ten nebo asi spíš správně Adidas tyto boty určuje pro použití v nepříznivých podmínkách. Právě proto na nich použil gore-texovou membránu a zajistil tak velkou nepromokavost. I když Trail Crossy  nejsou stoprocentně nepromokavé, ale docela se tomuto milníku blíží. Podstatě při běžném používání, ježdění ať za deště nebo za sněhu ti bláta boty nepromoknou, ale když budeš chodit v potoce tak časem navlhnou. Samozřejmě je důležité, aby do bot nevniklo mokro shora. I přesto, že manžeta obepíná nohu dostatečně, tak pokud ti vlhko do boty natáhne ponožka, tak už ani GoreTex situaci nezachrání. 
Ačkoliv jsou téměř nepromokavé tak jejich prodyšnost je jedním slovem výtečná. Žádné situaci a to jak na kole tak při chůzi jsem neměl pocit že bych se mi noha v botách potila.
Boty mají jen velmi decentní výstelky a tak v nich není přehnané horko v teplejším počasí. Díky membráně neprofouknou a tak jsem ani v mrazivém období prosince rozhodně netrpěl zimou. I přesto že nemají jakékoliv zateplení. Dvouhodinová vyjížďka v minus osmi stupních úplně v pohodě!

Nejlepší podrážka co jsem měl?!

Nejlepší podrážka od Five Ten co jsem kdy měl. Nemluvím o tom jak sedí na pedálech, ale především o chůzi. Podrážka neklouže ani za mokra na blátě, to díky o fous vyšší výšce štupliků než je u 5.10 bot obvyklé. Hlavní podíl na neklouzavosti má tvarování podrážky. Její přední i zadní část je tvořena nikoliv klasickými puntíky, tečkami, jako všechny boty FiveTen, ale proužky s protisměrným sklonem. Vzorek při chůzi do kopce zabírá velmi slušně a stejná situace i při chůzi z kopce dolů. Díky tomu, že má bota vyšší mezipodešev mnohem lépe tlumí při chůzi. Prostě chodí se s ní výrazně lépe než v jakékoliv jiné botě na kolo, minimálně z těch, které jsem měl možnost vyzkoušet.

Výše zmíněné však platí pro chůzi, nikoliv pro jízdu na kole. Na pedálech, které obvykle při testování používám tedy Funn a Deity jsem měl občas pocit, že bych chtěl výrazně více gripu. To velmi kontrastuje s Five Ten Freerider Mid Pro, kde jsem měl pocit, že mám gripu až moc a chtěl bych méně. Tvrdší směs podrážky, kterou Adidas označuje jako Stealth Phantom, je znát. Jestli se to projeví na její životnosti nemohu po zhruba dvouměsíčním používání posoudit.

   

Pro koho jsou?

Pro koho jsou? Pokud hledáš velmi voděodolnou botu které se i dobře chodí, tak si ideálním zájemcem. Pokud je ale tvou prioritou maximální grip, tak je třeba sáhnout jinam. Kam? Já osobně bych oželel větší voděodolnost a sáhl po Freeride Mid Pro. Vlastně bych musel oželet i odolnost proti zimě, protože větracími dírkami na přední straně boty hodně fouká. Měl bych sice super grip, ale jízdní komfort v nepříznivém počasí již nebyl tak velký jako s 
Trail Cross GTX. Jestli mít nebo nemít zmrzlé nohy na to mám docela jednoznačnou odpověď. Do hnusného počasí volím jednoznačně Trail Crossy!

Nicméně, rozhodnutí zda-li pořídit další boty za necelé čtyři a půl tisíce nebo si vzít nepromokavé ponožky už si musí každý udělat sám. Obojí má své pro a proti.  

Infobox

Adidas Five Ten Trail Cross GTX
Cena: 4.399 Kč
Do testu dodal TopOnTrail

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 10.1.2022 - 7:55

    Díky za recenzi!

  • anonymní uživatel grebson (gsb (a) gmail.com) 10.1.2022 - 11:49

    boty jsou to super, mám ty klasický. na zimu jsem ale pořídil ADIDAS TERREX TRAILMAKER MID GORE-TEX. je to hodně podobná konstrukce boty, na pedálu držej krásně a dají se sehnat už za 2,7K. řekl bych ta samá muzika za méně peněz.

  • anonymní uživatel Fujar_a_ja (mam (a) alenedam.cz) 10.1.2022 - 13:23

    5.10 už asi ne, díky. Rozhodně ne za tu cenu. Krom zmíněných celkem zásadních nedostatků ta bota navíc ještě vypadá hnusně, což ale může být tím, že nejsem obdivovatelem velkýc značek a boty typu Adidas nebo Nike mi vždycky přišly jak z vesmíru :).

    Měl jsem první nebo druhou generaci kotníkových Freeriderů. Super pohodlná bota, vlastně taková maličko pevnější, ale pohodlná, kotníková skejťácká plácačka. Nebo spíš cosi mezi superpohodlnou skejťáckou plácačkou a kotníkovými pohorkami. Prostě super bota. Akorát po dvou měsících používání i mimo kolo se začala odlepovat podrážka ta stealth guma :D (kamarádovi co měl ty samé boty, se stalo t samé asi o půl roku později).

    Pak jsem si po létech koupil zase jakési 5.10 Freeridery. Nízké. Zase klasická skejťácká plácačka, ale pěkně tuhá a na obut pohodlné. Na pedálech drží celkem pěkně, ale už to není typická stealth guma, podrážka je pocitově spíš jako z linolea ;). A je neskutečně tuhá. Takže chození, ať už jde o vynesení kola z domu nebo chození po trailu, je za trest. A celé to završuje fakt, že ta podrážka absolutně nedrží na ničem jiném než na pedálech. Klouže i za sucha na šutrech a kořenech. Báječná bota. Neber to za ty prachy.

    5.10 už fakt ne.

    • anonymní uživatel PTBack 10.1.2022 - 13:52

      No, a pak se najdou lidi, který maj už čtvrtý Impacty, v poslední řadě teď PRO verzi a nemůžou si je vynachválit. U boty na kolo nečekám, že to bude teniska. Spíš že bude hodně tuhá jak pro nějakej ještě záběr ale taky pro nečekaný vystupování někde do šutrú. Nosím veškeré sportovní boty do totálního roztrhání a u impactů se po letech,zhruba tak po třech nebo čtyřech objevil jediný problém-lámání a proděravění kůže v ohybu u prstů. Což u mně-Tlačila obecného je po třech čtyřech letech cajk. "Próčka" mám teď tři roky a jsou stále bez jediného poškození.
      Tak to je zase moje zkušenost :)

      • anonymní uživatel Petr (psur (a) seznam.cz) 10.1.2022 - 16:09

        Ahoj , muzu se zeptat kolik tisic KM najedes za rok ,kdyz ti vydrzi tak dlouho? Nad impactama jsem premyslel , jelikoz vypadaji , ze by mohli i neco vydrzet. Ja jsem je musel vzdycky druho sezonu vyhodit jelikoz podrazka byla jak blato a v nekterych mistech praskla.

        • anonymní uživatel PTBack 10.1.2022 - 16:23

          Tyjo, tak to nechápu... právě podrážka mi vždycky vydržela. Jinak, děkuji za tu otázku, moc rád tu všem napíšu, kolik toho ročně nejezdím! :D :D Kolik toho nejezdím, to nevím. Jezdím 20 let, takže jakože vysloveně tréningově jezdit nemusím, žádný ambice nemám. Jen prostě, abych když někam přijedu, byl schopnej dávat to,co ostatní. Dejme tomu, že v hlavní sezóně si jednou až třikrát do týdne dám někde 3 RZ. Přes zimu moc nejezdím, to zase dělám jiný věci. Takže takový normální zatížení ale určitě se dá najet mnohem víc.

          • anonymní uživatel Petr (psur (a) seznam.cz) 11.1.2022 - 11:04

            Ahoj chápu, každý jezdí jak může a jak mu to vyhovuje, já prostě najezdím 4-5 tisíc a na to ta bota asi není dělaná když nevydrží ani záruční dobu.

      • anonymní uživatel Fujar_a_ja (mam (a) alenedam.cz) 11.1.2022 - 17:16

        Nevím, možná jsem měl smůlu na nějakou blbou sérii. Nebo jsem tenkrát možná moc jezdil. Každpádně po první sezóně byly ty boty zralý do popelnice a já vzpomínal na to, jak jsem kdysi jel Megavalanche v kontíkových Prestižkách :D a bylo mi dobře.

        Pokud jde o podrážku, nevím, mně prostě přijde hrozně tuhá, skoro jak silničářská tretra, chodí se v tom hrozně špatně a jak jsem psal už předtím, hlavně brutálně klouže, ale úplně na všem. Snad i na suchým asfaltu ;). Výhody tužší podrážky chápu, já raadši spíš něco měkčího, teda ne úplně zas jako skejťácký bačkůrky ;), ale prostě něco, v čem trošku cítím pedál. V těhle 5.10 co mám mám pocyt jako bych na pedálech stál v kopytech, vůbec to kolo vlastně ani není pod nohama cítit.

        • anonymní uživatel PTBack 11.1.2022 - 21:19

          Hele jasný, každej to cejti jinak. Pokud seš zvyklej na měkčí boty, tak třeba Impacty určitě tužší jsou. Oproti tomu jsem třeba na pevňákovi zkoušel jezdit v ultra měkkejch botách, co mám na skejta, slack lajnu apod. a o když ma pevňákovi jezdím v podstatě jen skokový vyhlazený tratě, tak jsem se v nich vůbec necejtil bezpečně. Občas jsem někde špičkou boty zavadil o zem a přišlo mi, že si klidně můžu zlomit chodidlo. Takže oproti tomu do šutráků, ať už na kole nebo bez něj mnohem raději vlítnu v bagančatech. Ale fakt je, že toho asi zdaleka nenajezdím tolik, co jiní. Zároveň se vůbec nestydim tlačit, což při převodníku 34 z se nejde divit.

  • anonymní uživatel whatever 10.1.2022 - 18:14

    Pěkná recenze. Přidám pár uživatelských postřehů mam tyhle GTX od září.
    1) vodotěsnosti zespodu až po neopren manžetu dokonalá a trvalá. Ale jezdím v každým počasí a opravdu hustý liják po 5 minutách v botách voda. Jednak neopren proteče a druhak po nohách voda steče do bot takže ponožky na ždímání. Nicméně noha v teple - přirovnal bych to k surfingu v neoprenu, voda pronikne ale tělo si ji zahřeje a je to ok. Běžný deštíky ale ok, je sucho.
    2) na uchycení tkaniček použivám tu gumičku co je všitá asi dva křížky shora - tkaničky tam bez problému zasunu.
    3) teploty: opravdu je používám okolo nuly ale pro mne s teplou merino ponožkou bylo minus 3 stC ve sněhu už hraniční. Níž už pro mne leda zimní boty NW GTX raptor arctic s spd co už mají zateplení.
    4) grip na pedálu mi přijde stejně dobrej jako u běžné "Stealth S1" . Nemohl ten pocit vyšší tvrdosti být způsobeny teplotama pod nulou nebo okolo nuly? Je pravda, že okolo nuly a při 10 a víc st. C se mi grip pocitově o chlup mění u všech bot. Naopak grip při chůzi je sice lepší než u běžné S1 ale porovnání enduro bot od NorthWave s Michelin podrážkou nesnese.
    5) souhlas, že do boty se leze hůř ale když naučil jsem se netahat botu na nohu ale tlačit nohu do boty co je na zemi, pak to jde docela dobře.
    Celkvá zkušenost je, že na podzim a jaro do plískanic a bahna je super, do chladnýho počasí včetně sněhu do cca minus 3-4 taky, aktuálně mi na trhu přijde že mezi botama na flat pedály zaplnila díru na trhu a já ji teda užiju dost.
    Recenze je napsaná moc pěkně, tyhle body jen přidávám kdyby někdo potřeboval nějakou další zkušenost.

    • anonymní uživatel Petr (psur (a) seznam.cz) 11.1.2022 - 11:08

      Díky za postřehy jsou teplotou jsem si to myslel, že to tak nějak bude prostě v minusech se můžeš projet tak kolem baráku a pak jít do tepla , tohle prostě zimní boty nejsou, když to nemá žádnou podšívku co by držela teplo.

    • profilová fotka Keli 11.1.2022 - 12:50

      Díky za postřehy.
      ad 1) obvykle jezdím s dlouhými kalhoty a ty jdou přes manžetu, takže jsem problém s protýkáním neměl
      ad 2) to mě absolutně nenapadlo využít, vyzkouším
      ad 3) asi záleží na tom jak je člověk zimomřivý, za mě je zásadní mít kotník v teple a pak nemám problém ani v mega mrazu
      ad 4) zkoušel jsem v podobných teplotách na stejným pedálech klasiku a tuto podrážku a přišlo mi, že je rozdíl zásadní
      ad 5) docela jsem s tím obouváním laboroval a nenašel způsob jak se pohodlně obout

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí