Test: Vaude Moab Rain Jacket a Pants - když počasí ukáže svoji horší tvář

Autor: Eda, vydáno: 20.12.2021

Venku je zima, sychravo, k tomu mokro a bláto. Právě do těchto podmínek jsou určeny z membrány Ceplex ušité hadýrky od Vaude. Na co jsou určeny je jasné hned z jejich jména, Moab Rain Jacket a Rain Pants. Jaké jsou? Jak obstojí proti vlhku? Jak si poradí s potem? Odpoví Edova recenze!

Ceplex Active - vlastní ekologická membrána

Do testu jsme od Vaude dostali i nepromokavé oblečení do deště a nevlídného počasí. Němci vsází na vlastní membránu Ceplex. Na bundu i kalhoty je použita 2,5 vrstvá membrána Ceplex Active. Místo volné vnitřní podšívky (jako u dvouvrstvého laminátu) je přímo na vnitřní povrch aplikován měkký syntetický povlak. Díky tomu je bunda velmi lehká. "Polovrstva" zvyšuje komfort a navíc chrání membránu zevnitř. Ta nabízí vodní sloupec 10.000 mm a prodyšnost 10.000 g/m2 za 24h.  Jak je u Vaude zvykem, složení membrány je eco-friendly a neobsahují fluorouhlíkové sloučeniny (PFC) a Polytetrafluorethylen (PTFE nebo známějším názvem Teflon), které používají jiní výrobci k dosažení vodoodpudivosti. Tyto materiály škodlivé pro životní prostředí u Vaude nenajdete.

 

Výběr velikosti online? U Vaude na první dobrou

Při výběru velikosti jsem si nechal poradit internetovým pomocníkem na oficiálních stránkách výrobce. Toto je novinka z letošního podzimu, a tak jsem jí zkusil využít. Začne se klasickými požadavky na výšku, váhu a věk. Poté zadáte, jestli máte raději střih oblečení upnutý, normální, nebo volný. K dokončení už vám pak chybí jen zadat tvar postavy a velikost břicha a hýždí. Pomocník potom vyplivne velikost na základě tabulky a také shody s ostatními kupujícími, kteří této služby využili. Za mě jsem vybral u bundy velikost L a kalhot překvapivě velikost M. Oba dva kousky oblečení mi sedí tak, jak bych očekával, a rozhodně to je velmi dobře zpracovaný internetový poradce.
Níže můžete vidět výsledek rádce pro Keliho, který má stejnou výšku, ale drobně jinou postavu. A jemu u bundy systém doporučil XL - jeho obvyklou velikost. 

Bunda Vaude Moab Rain Jacket

Vezmeme to od hlavy k patě a nejdříve se podíváme na bundu Moab Rain Jacket. Na výběr máte ze tří barevných kombinací - černá se zelenou, tmavě modrá s červenou nebo tmavě a světle modrá. 
Střih bundy je "tak akorát." Není ani moc široký, ani moc obtáhlý. Vejde se mi pod ní v pohodě víc vrstev při vyjížďce v chladnějším počasí i páteřáková vestička. Délka rukávů je dostatečná i v předklonu při jízdě na kole. Na rukávech u zápěstí je suchý zip pro stažení volného konce. V podpaží jsou pak standardní odvětrací otvory. Jejich délka je tak akorát na dobré vyvětrání, když se na kole začnete potit. Spodní lem bundy obsahuje gumičku pro stažení a lepší "utěsnění" prostoru mezi bundou a jezdcem. Mechanizmus je udělán tak, že zdrhovadlo je přišité k bundě a je tak možné ho utáhnout jednou rukou. Drobný, ale velmi příjemný detail. Utažení tak můžete ladit za jízdy a nemusíte se pouštět řidítek oběma rukama.  Bunda má také dvě samostatné kapsy v přední části. Kapsy nejsou vevnitř síťované a neslouží zároveň jako odvětrání bundy. Zde bych ocenil ještě jednu náprsní kapsu například na telefon nebo pár drobných na pivko a párek v rohlíku.

Odvětrání - na okolní vlhkosti záleží

Samotná funkčnost membrány bundy je dobrá. Hodně ale záleží na okolních podmínkách. Když prší a hodně se hýbete, tělesná vlhkost se nemá kam odpařovat a z bundy se stává pláštěnka. Jakmile ale pršet přestane a je pouze mokrý terén, bunda funguje správně. Pokud se ale potíte opravdu hodně, tato bunda nebude pro Vás nejspíš nebude. Nepromokavost bundy je ovšem výborná. S bundou jsem na kole nepromoknul ať už od deště a sněhu, nebo od stříkajícího bahna z trailu. Tato membrána ovšem nemá vesmírné parametry a musí se tak k ní i přistupovat. Řekl bych, že je to daň za eco-friendly materiály, které zatím nedosahují takových kvalit, jako materiály konkurenční nehledící na životní prostředí. Vývoj jde ale mílovými kroky kupředu a možná se během pár let dočkáme materiálů, které budou výborné a přitom méně závadné pro životní prostředí. 
Bunda má dobrou mechanickou odolnost proti trnům a větvičkám. Za celou dobu testování se mi nestalo, že bych po průjezdu trním řešil poničenou membránu. V bundě jsem i párkrát spadnul a také to přežila bez úhony. To hodnotím kladně, protože není nic horšího, než roztržená bunda po prvním pádu nebo škrtnutím o první křoví.

Kapuce menší, ale použitelná

Stahování kapuci vlastně neexistuje. Do kapuci je všitá guma, která ji v sundaném stavu drží pěkně za krkem a ta tak nemá tendenci se při jízdě plnit vzduchem a nafukovat. Pokud si ji ale nasadíte na hlavu, tak zase drží na svém místě a vy nemáte strach, že vám spadne z hlavy. Její velikost ale není úplně optimální a za mě by mohla být větší. Tím by se vyřešilo pohodlnější nasazování na helmu a také zapnutí bundy ke krku by bylo komfortnější.

Kalhoty Vaude Moab Rain Pants

Voděodolné kalhoty jsou důležitou součástí oblečení, pokud chcete jezdit celoročně a za jakéhokoliv počasí. Do testu jsme dostali nepromokavé kalhoty Vaude Moab Rain Pants, které jsou zároveň i nejskladnější z jejich nabídky. Zabalené totiž nezaberou víc místa než pivní plechovka.

Voda nemá šanci

Na voděodolnost je v tomto případě opravdu hodně myšleno. Do kalhot jsou udělány pouze dva větrací otvory z venkovní strany nad kolenem. Tyto otvory jsou dostatečně dlouhé pro odvětrání a jsou pojištěny síťkou tak, aby do nohavic nepadal žádný nežádoucí materiál. Kalhoty nemají poklopec a stahování v pase je řešeno dvěma suchými zipy v místě pánevních kostí. Voda tedy může dovnitř proniknout pouze v místě větracích průduchů z boku stehen. Z mého pohledu je ale jejich umístění zvoleno správně a minimalizuje možnost zatečení.

Pohodlný volnější střih

Kalhoty mají spíše trochu volnější střih, který se od kolen dolů začíná výrazněji rozšiřovat. Je to z důvodu, abyste byli schopni si kalhoty obléknout i v momentě, když vás na vyjížďce zastihne déšť a nechtějí se vám sundávat boty. Aby se vám nohavice poté při jízdě nepletly kolem klik, jsou na každé z nich umístěny dva suché zipy. Těmito sucháči lze nohavice pod kolenem pěkně stáhnout a nikde potom neplandají. 
Na zadku, v místě kontaktu se sedlem, je použita třívrstvá nepromokavá membrána. Tento díl je výrazně pevnější než okolní látka. Toto použití je jasné. Nikdo nechce sedět v mokru. Nic nedokáže pokazit jízdu jako sezení v mokru. Ať už je to sezení na sedátku, nebo v bikeparku na lanovce. A musím říct, že nepromokavost opravdu funguje. Když jsem si uvědomil, že i po 2 hodinách jízdy v mokrém sněhu a dešti sedím v suchu, byl jsem opravdu příjemně překvapený.

Poklopec ani kapsy nehledej

Při jízdě jsou kalhoty pohodlné a nikde nic netlačí, ani netahá. Délka nohavic je tak akorát a neměl jsem nikdy problém, že bych cítil, jak mi teče pod nohavicemi voda do bot. Daní za zvýšenou nepromokavost je ovšem to, že když se chci jít vyčůrat, musím si tyto kalhoty stáhnout do půlky stehen, abych se pohodlně dostal k dalším vrstvám. Naštěstí mám toto natrénované z první třídy základní školy, a tak mě nic nepřekvapí. 
U kalhot bych pouze ocenil alespoň jeden zip na stehně, kterým bych se dostal do kapsy kalhot nebo kraťasů oblečených pod nepromokavými kalhotami. Na druhou stranu by to ale bylo další potenciální místo pro zatékání do kalhot a všichni vlastně víme, jak vypadají nepromokavé zipy po delším používání. Holt je to něco za něco.
U kalhot nechybí i reflexní prvky. Počítá se u nich s tím, že je budete používat i při zhoršených světelných podmínkách. Na výběr máte z klasické černé barvy nebo signální zelené pro maximální viditelnost při jejich nošení. 

Vaude Moab Rain, když vodi ani déšť nemají šanci

Kombinace bundy a kalhot Moab Rain je dobrou variantou do mokrého počasí nebo pro případ, že jste na vícedenním výletě, zaprší vám a vy chcete jít jezdit. Pak nemusíte řešit nepřízeň počasí a můžete si plně užívat jízdu. Jako doplnění nepromokavosti celého oblečení doporučuji použít ještě neoprenové ponožky. Pak se z toho stává neprůstřelné kombo.

Hledáš-li další info, klikej na stránky Vaude - Moab Rain Pants či Moab Rain Jacket. Doplníme ještě cenu, kalhoty zaplatíte 116 Euro a za bundu 168 Euro.

Foto: Jara Sijka, Filip Ježek

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Nadvora 20.12.2021 - 16:43

    Hezké! Jen mi přijde, že ty bundy dělají prostě moc krátké. Ohneš se a záda lezou.

  • anonymní uživatel Honza 20.12.2021 - 16:47

    Ja taky rikam "podpazdi" a zena se me vzdycky zepta, jestli mam "pazde" nebo "paze"? :-D

  • anonymní uživatel Pepča 23.12.2021 - 20:05

    sem to ohrabaval a stoji za prd. Koupil sem od fjall ravensten jacket a sem uplne nekde nad timhle. Ve vetru v -5 pohodicka neprofuk, pritom nezadrzuje pot a vetra a je to proti odreni za stejny prachy cca

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí