reklama

Test: Acepac Flite - lehký a skvěle se nosící batoh

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.11.2021

Jestli nějaký model v nabídce českého výrobce batohů Acepac lze označit jako vlajkovou loď, tak je to zcela bez pochyb model Flite. K dispozici je v několika verzích lišících se velikosti vnitřního objemu, ale také mají v nabídce dětskou verzi tohoto báglu. Já vyzkoušel druhou největší variantu, batoh Flight 15 s vnitřním objemem 15 litrů.

Opravdu lehký

Jedno společné co mají všechny batohy, které Acepac letos prodává je hmotnost. Jsou hrozně lehké, patnáctilitrový Flite 15 váží necelých 900 g. V ruce je opravdu lehký a na zádech ho doslova vůbec necítíš. Ono to samozřejmě není jenom o hmotnosti batohu, ta při naložení nákladem je zanedbatelná, ale také o tom jak batoh na zádech sedí, jak se rozkládá zátěž a jaký má třeba zádový systém. Flite má všechny vychytávky, které u Acepacu umí, dělené ramenní popruhy, e3d odvětraný zádový panel velký bederní pás... 

       

Sedí níže na zádech

Stejně tak nechybí ani LCG systém (Low Centre of Gravity system) tedy vychytávka, která spojuje ramenní popruhy na zátylku a brání tak posouvání batohu na zádech a vynucuje si pozici blízko těžiště jezdce. 
Ano, i Acepac nově přišel se změnou posazení batohu na zádech. Ty mají nyní své místo více níže než tomu bylo dříve a LCG zabrání tomu, aby batoh při průjezdech terénních nerovností nebo skocích se batoh na zádech pohyboval nahoru či dolů. V podstatě se panýlek zastaví o zátylek a batohu nedovolí posun. Díky tomu nemusí být batoh tak dlouhý a přesto se na zádech nehýbe. LCG je nastavitelné ve třech pozicích. Dokázal bych si ale představit, že by těchto pozic bylo více, tak aby rozsah umístění "brzdy" byl širší.

Praktický a přitom není překombinovaný

Dřívější batohy Acepac byly z mého pohledu hrozně překombinované, bylo na nich strašně moc stahovacích pásků, spousta možností jak připnout další věci na batoh. Tohle já v podstatě nikdy nevyužil a množství pásků mi spíše zavazelo. Flite o tuto možnost nepřišel, stále je možno připnout na batoh chrániče, rozšířující brašny nebo v podstatě jakýkoliv další náklad, ale jde na to mnohem chytřeji. Na samotném batohu jsou pouze 4 popruhy, dva ze spodní strany batohu lze šikovně schovat dovnitř a zbylé horní dva už lze bez problému přežít. Dají se využít například k připnutí přilby, jak integrálky, tak trochou dobré vůle i malé. 
Pokud by jsi chtěl malou přilbu připevnit do přichystaných oček je třeba si pořídit samostatně prodejny Helmet holder, ten totiž není součástí.

Spousta možností kam uložit náklad

Batoh je složen z hlavní velké kapsy a několika dalších, dvou předních, dvou bočních a dále dvojice na křídlech bederním pásu. Hlavní kapsa je rozdělena přepážkou pro uložení páteřáku a vodního vaku a hlavního nákladového prostoru. Nechybí zde ani síťované kapsy. V přední kapse najdeme praktický organizér na nářadí. Dále shora kapsičku, která je vypolstrována pro uložení brýlí. Prostě spousta možností kam uložit náklad.

Z dvojice kapes na bocích batohu je v podstatě využitelná pouze jedna, v druhé je totiž umístěná pláštěnka. Pokud oni nechceš přijít do této kapsy se ti skoro již nic dalšího nevejde. Do druhé kapsičky můžeš strčit kromě běžného nákladu i třeba například bidon.
Dále nesmím zapomenout ani na dvojici nesmírně praktických kapes na křídlech bederáku, velikost dostatečná i na větší telefon. Kapsy lze snadno otevřít i při zapnutém bederáku, to je přece samozřejmost, ne? Ale kdepak, často se u batohů ostatních značek do kapes dostat jen velmi obtížně.
Flight nezapomíná ani na bezpečnost, najdeme na něm reflexní prvky a nebo očko na připnutí blikačky.

   

Můj oblíbený

Musím říct že batoh Acepac Flite je můj velmi oblíbený. Skvěle sedí na zádech, je lehký a dobře odvětraný a to díky děleným ramenním popruhům a také děleným křídlům bederáku. Baví mě, že se ani v extrémně rozbitém terénu na zádech nehne. LCG mu to prostě nedovolí. Zapomeň na situace, kdy tě batoh zezadu mlátí do helmy, to u Flite nezažiješ.
Za cenu 2 500 Kč se Acepac Flite 15 bez problémů vyrovná i dvojnásobně drahým batohům. Co vyrovná, on je předčí!

Je pro tebe 15 litrů málo, Tak sáhni po 20 litrech, naopak je to moc, tak sáhni po desetilitrovém. Chceš bágl pro dítě na kolo, tak vezmi nejmenší, šestilitrovou velikost. U Flite si prostě vybere každý.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí