Test: pláště Mitas Highlander - grip nadřazen výdrži

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 15.12.2021

Český výrobce plášťů Mitas Rubena se věnuje mimo jiné i výrobě plášťů a duší na kolo již od roku 1928. Jejich výrobky vozil v nějakém životním období na kole snad každý z nás. Na svém kontě má Rubena například i rychlostní rekord, kdy se nechal Gaspi roztáhnout motorkou na 211,5km/h. To vše na sériových pláštích, i když pro něj, tehdy ještě v Rubeně, vyvíjeli speciální pláště pro tento rychlostní rekord.  V posledních letech se Mitas, který značku Rubena v minulém desetiletí koupil, začal snažit přijít na trh s pláštěm splňující aktuální požadavky trhu. Až se jim podařilo vyvinout plášť Highlander, který máme nyní v testu.

  

To nejlepší pro enduro 29" od Mitasu

Highlander 29 x 2,45 DH Supra Max TSS TEXTRA+. Tak zní celý název testovaného pláště. Zároveň je to jediný model tohoto pláště v nabídce Mitas pro 29" kola a nabízí to nejlepší, co má Mitas v nabídce. V rámci menšího rozměru 27,5" je k dispozici i varianta s méně pevnou konstrukcí pláště s přídomkem Textra.

Dvousměsové provedení

Pláště mají použitou dvousměsovou skladbu gumy EDC - Enduro dual. Celý podklad a střední špunty pro jízdu v přímém směru jsou z tvrdší gumy pojmenované CRX. Boční, zatáčecí, špunty jsou potom z gumy měkčí, s větší přilnavostí, pojmenovanou DEAD. V rámci rozložení špuntů v ploše pláště pak chybí špunty přechodové pro ještě jistější přechod na zatáčení. Díky tomu, že má Mitas modelové řadě Highlander pouze jeden typ vzorku, jsou pláště vhodné jak na přední, tak zadní kolo. Když se ještě u rozmístění špuntů chvíli zastavím, připomínají mi kombinaci plášťů Maxxis Minion DHF a DHR. To je ověřená klasika, u které není co pokazit. Samozřejmostí je už dnes kompatibilita s bezdušovými systémy a snadné nahození plášťů na ráfek.

  

Vyztužený bok, to chceš!

Konstrukce pláště je zde pojmenovaná jako DH SUPRA MAX. Nosná tkanina má hustotu 127TPI, kolem patky je pak aramidová výztuha a speciální vložené těsnění pro zvýšenou ochranu patky pláště. Jako další zpevnění pláště je zde použita technologie TEXTRA+. Dle Mitas je to velmi pevná a extrémně pogumovaná tkanina umístěna v celém průřezu pláště od patky k patce. Má zajišťovat několikanásobné zvýšení odolnosti proti bočnímu průrazu. V praxi bych přirovnal tuhost bočnice k Double Down od Maxxis. Na trail a enduro ježdění je to ochrana za mě dostatečná. Bočnice pláště má i malou zajímavost. Je zde nápis: Fit to European rims. Nevím, co tím přesně výrobce zamýšlel, ale mě naštěstí plášť sedí i na ráfky z Taiwanu. Reálná zvážená váha pláště je 1330 gramů.

Jisté vedení stopy

Tvar pneumatiky je v průřezu spíše hranatý než kulatý. Možná to mají z části na svědomí i moje ráfky s vnitřní šířkou 33mm. Díky tomu se při jízdě hlavně v odklopeném a měkkém terénu pláště dobře zařezávají. Boční špunty jsou totiž pěkně ostré a mají dobré vedení stopy. Podélně natočené špunty mají ještě přidané naříznutí, které přidá další hranu pro lepší vedení směru. Příčné špunty jsou také z poloviny naříznuté, a proto ani brždění a zpomalovaní nejsou noční můrou jezdce. Špunty jsou umístěny relativně blízko k sobě, a proto se pláště hůře čistí v mokru a na bahně. Musíte proto udržovat větší rychlost na trati, aby se vzorek pláště čistil. Na suchém a tvrdém podkladu jsou pneumatiky příjemně rychlé a volba stopy je jistá a přesná. Špunty se při jízdě zásadně nežvýkají a neohýbají, protože jejich výška je všude stejná a ani zatáčecí špunty zásadně nepřevyšují špunty prostřední.

   

Grip nadřazen výdrži

Co bych ovšem na pláštích zlepšil je mechanická odolnost. Při intenzivním a hodně agresivním ježdění je rychle patrné opotřebení hran špuntů. Dokážu si představit, že po týdenním tripu po velkých bikeparcích v Evropě budou pneumatiky na odpis. Klidně bych oželel kousek překvapivě dobrého gripu za zvýšenou mechanickou odolnost a možnost si užívat dobré vlastnosti pneumatik delší dobu.

Nejsou to extrémně rychlé gumy, ani nejsou díky směsi moc "lepivé". Mají vyvážený poměr odvalování a přilnavosti. Kvůli natočení a rozmístění špuntů a výše zmíněnému je to univerzální guma vyrobená v ČR, která je dobře předvídatelná. Celkovou univerzálnost podtrhuje i to, že plášť Highlander není primárně určen buď na přední, nebo zadní kolo. Pokud máte závodní ambice, připravte se však na to, že guma odejde rychleji. Neznamená to ale, že by nefungovala dobře. Milan Myšík na pláštích značky Mitas celkově vyhrál Endurosérii.

Foto: Jara Sijka, Klára Saidová

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MD 15.12.2021 000 7:40

    obecně známá věc je, že pláště MITAS mají hodně krátkou životnost. Ten vzorek mizí před očima. Měl jsem Scylly a Kratosy na XC, a to byla ryzí tragédie, co se týče životnosti. A navíc se scyllou se stačilo podívat na mokrou cestu, nebo listí, a člověk se už sbíral ze země. Highlandera jsem měl chvíli, ale po chvíli šel pryč s prodaným kolem, ale zaujalo mě to trhání špuntů, které bylo fakt zřetelné už po pár km.

    • anonymní uživatel Jakub 18.12.2021 000 13:31

      Presne ako hovoríš. Ja som mal model Kratos. Takmer nové plášte za nemalý peniaz boli po piatich výjazdoch nejazditeľné kvôli odtrhnutým bočným štoplom...

  • anonymní uživatel Martin (mkokes (a) email.cz) 15.12.2021 000 9:08

    Co takhle Mitas Monarch? Chris Lambert uz je preci jen starsi kousek :))

  • anonymní uživatel orbann (orbann (a) seznam.cz) 15.12.2021 000 9:53

    Dik za recenzi, maxxis a jiný pláště všichni dobře známe, máme vyzkoušený a je na ně 3 prdele recenzí.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí