Rozhovor: Vojta Bláha - vyhrál Blinduro 500+ třikrát za sebou

Autor: Michal Prokop, kategorie: Rozhovor, vydáno: 23.5.2022

Vojta Bláha je specialista na Blinduro 500+. Tři vítězství v řadě na Lipně. To poslední, letošní, bylo ale asi nejtěžší. Kvůli čemu? To i další zajímavosti prozradí Vojta v následujícím rozhovoru.  

Vojto třetí vítězství v řadě na Blinduro 500+, není už to nuda?
Tak z mého pohledu to samozřejmě vypadá asi trochu jinak než pro někoho jiného, ale každý to vítězství bylo vlastně těžký a vydřený. Závody na oči jsou v tomhle hrozně zákeřný... sice můžeš mít formu a být výsledkově nejrychlejší, ale každou sekundu na trati může přijít něco nečekaného co tě naprosto odpojí od šance na vítězství. Doufám že navenek to lidi nenudí a spíš je to pro ně zajímavé porovnat se na trati s někým, kdo se enduru věnuje na nějaké trochu vážnější úrovni. 

V neděli v jedné erzetě jsi ztratil botu. Jak se ti to podařilo?
Heleď předcházel tomu poměrně běžný pád - zavřený řídítka a rybka na ústa, nicméně při výstupu z kola jsem asi nějak zvláštně zkroutil nohu a vyklouzl jsem z boty. Ta ležela kousek vedle a jak jsem se zvedal musel jsem se hrozně rychle rozhodnout jestli si ji mám zdlouhavě obouvat nebo to zkusit dokodrcat bez ní a řešit to později. No vybral jsem si druhou možnost a až na trošku naraženou patu to vyšlo! Ještě jednou děkuju Božce že mi pak botu sebrala a dovezla do cíle RZty!

Na Lipně počasí trochu zkomplikovalo flow trailů. Co řikáš na skladbu trailů? 
Tahle otázka se řešila celý víkend, musím říct že i pro mě takhle pokropený a rozježděný traily byly obtížný. Velký respekt všem co se s tratí poprali, sjet to nebylo zadarmo! Myslím ale že to bylo pěkný enduro a čím těžší tím vlastně asi šťavnatější vzpomínky? :) Za mě super trénink i na EWS kde se s podobnými podmínkami občas setkáš - bahno + 400 lidí před tebou na trati to doma na hometrailu úplně nenatrénuješ. 

Legendární transfer na Luč letos nebyl zadarmo, že? Měl by zůstat i do budoucna? 
Jo šli jsme to myslím asi hodinu a není to úplně typický přesun na RZ, ale má to svoje kouzlo. Ten les tam je opravdu nádherný a krásná příroda je si myslím i jeden z důvodů proč mají lidi enduro rádi. 

 

Pro mnohé bikery je Blinduro vůbec první setkání se závodním endurem. Myslíš, že formát na oči je vhodný formát? 
Formát na oči je za mě určitě to nejlepší a nejzábavnější co si člověk může zkusit. Pravda, minulé ročníky na suchu byly asi přívětivější k úplným nováčkům ale tohle zas bylo o dost víc... epický...?! :) Když bych srovnal tenhle závod třeba s vyhroceným MČR minulý víkend, asi určitě to je pro nováčka míň stresující a zajímavější. Při tréninku si zkušení jezdci najdou úplně jiný a třeba i snazší stopy než začátečníci a ve finále občas jedou vlastně úplně jinou trať. Když se na to pak ten nováček koukne tak nevidí jak to místo kde měl problémy ten profík projel, ale vidí jak ho objel nebo nějak zjednodušil. Přijde mi z obou stran přínosnější když se s tou tratí jezdci utkávají bez přípravy a s čistým štítem. Samozřejmě pak ve vyšších soutěžích je to trochu jinak a asi je to i víc fér vzhledem třeba k lokálním riderům, nicméně v téhle rovině je mi Blinduro fakt sympatický. 

Letos se nově jede o titul krále a královnu Blindura. Brousíš si zuby na celkové vítězství? 
Určitě je to pěkná přidaná motivace, ale vzhledem k tomu že určitě jeden závod nepojedu právě kvůli EWS, tak se na tento titul vlastně vůbec nezaměřuji. Každopádně ale opravdu cením prize money i tohle celkové pořadí od pořadatele, myslím že je to super pomoc pro závoďáky.

Foto: Patrik Prochazka

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí