Anketa: Jak často obvykle myjete své kolo?

Autor: Keli, vydáno: 24.2.2023

Čistota půl zdraví... špína celý! Platí to i pro kolo? Bude čistější kolo zároveň i rychlejší kolo? Máš kolo dokonale vymydlené nebo to trochu flákáš? Dej nám vědět!

Část lidí se domnívá, že čisté kolo pojede rychleji než špinavé kolo, ale to není úplně pravda. Čistota kola rozhodně nemá přímý vliv na jeho rychlost. Rychlost jízdního kola závisí na mnoha faktorech, jako jsou například aerodynamika, hmotnost či kvalita komponentů. Samozřejmě čistota kola může mít vliv na jeho aerodynamiku a tím i na rychlost, ale tento vliv je velmi malý. V podstatě zanedbatelný.

Vliv špíny na kolo spočívá spíše v tom, že může ovlivnit výkon jízdního kola tím, že zvýší tření v řetězu, v jeho spojení s pastorky a převodníkem a tak sníží účinnost přenosu výkonu na kolo. To znamená, že špinavé kolo může být méně efektivní, ale ne nutně pomalejší.

V každém případě, pravidelná údržba kola, včetně čištění a mazání komponentů, může pomoci udržet kolo v dobrém stavu a zajistit, aby jeho výkon nebyl ovlivněn nečistotami a opotřebením.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shnecksrider 24.2.2023 - 9:19

    Chybí mi tam možnost "když je špinavé". Když je sucho tak myju i určitou vrstvu prachu, aby nic nezačalo skřípat nebo vrzat.

  • anonymní uživatel Kolomyčka (Kolomycka (a) seznam.cz) 25.2.2023 - 16:08

    Často ho myju obvykle.

  • anonymní uživatel Karel Lebeda (Krl) 26.2.2023 - 12:28

    Rád bych volil posledni možnost..
    Ale bohužel si to musím dělat sám..

  • anonymní uživatel LadronkaZijeDalMoznaJesteVic (Penersky (a) deze.rt) 27.2.2023 - 10:32

    Cetnost myti je aspon u me zavisla na rocnim obdobi. Ted v zime je to potreba po kazdy jizde, v lete mozna jednou za 5-10...

  • anonymní uživatel mara 27.2.2023 - 12:29

    Závidím všem, co mají po návratu domů prostor a hlavně čas na nějaký meditační rozebrání a mytí kola, aby se to obešlo bez zamaštěných desek, zarezlýho vodítka řetězu a podobně. Těm, co se vrací do paneláku převzít si děti jen tak tak na čas, aby z toho ještě nebylo mrzení, bych doporučil odrbat z toho bahno suchým hadrem a akorát to mazat. Už to samotný zabere spolu s další nutnou minimální údržbou nepříjemně dlouho a mě osobně to často přinutí jít místo kola radši třeba běhat. Každopádně YT videa, kde kluci z GMBN už naprosto netuší, co by měli točit a tak z nich padají moudra o tom, že umývaný kolo vydrží dýl, jsou podle mě bulšit.

    • anonymní uživatel Shnecksrider 27.2.2023 - 12:59

      Žádný meditační rozebírání není potřeba, stačí 5 l tlaková lahev a oplach. Bych chtěl vidět tvůj řetěz po roce odrbávání a mazání, heh.

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 27.2.2023 - 13:31

        Tobě vydrží řetěz rok?

        • anonymní uživatel Shnecksrider 27.2.2023 - 13:44

          vzhledem k tomu že nemám jen jedno kolo a na žádném nevozím 12s tak ano

        • anonymní uživatel PTBack 27.2.2023 - 14:18

          Mám jeden řetěz už sedm nebo osm let :D
          Pravda, nejmenší pastorek už nedává ale ten stejně nepotřebuješ.
          To samý kazeta, převodník. Než to furt měnit, nechám to všechno vzájemně semlít a vyměním komplet jednou za iks let.

    • anonymní uživatel jirka 28.2.2023 - 8:02

      jako v GMBN už videa dost recyklují, ale v tomto mají pravdu. I na oko rozhozená hazka je většinou jen plná jehličí a listí z lesa. Bydlím v paneláku, v lidlu jsem koupil mobilní vapku, v zimě po každé, v létě ob jízdu vezmu kýbl s vodou před barák, přípravek na kolo a pohon a mám to během 30 min i s následným sušením, mazáním a údržbou. Stačí si to jen vymyslet tak, aby to žralo co nejmíň času a nevymlouvat se na okolnosti. A to kolo je po roce ježdění 4x týdně stále jako nové...

      • anonymní uživatel mara 28.2.2023 - 12:14

        30 minut, cha! Kde bereš 30 minut? To si ve svém nabitém programu absolutně nedovedu představit, to bych snad musel přestat psát do diskuze

        • anonymní uživatel jirka 28.2.2023 - 13:06

          Tak to nemej, no... I zakydaný kolo je kolo, ale bolí mě to za něj :D

  • anonymní uživatel Bohuš Matuš 2.3.2023 - 15:00

    V létě umývám po každé jízdě. Jen čisté kolo je opravdu kolo. Jednou za týden ho rozeberu a umeju všechny komponenty zvlášť, namažu a zase složím. Na ochranu používám silikonový sprej.
    V zimě je to horší. Kolo má mnohem větší tendenci se špinit, takže umývám i několikrát za vyjíždˇku. Dost si plánuju výlety podle dostupnosti samoobslužných myček apod. Někdy třeba pomůžou známí, kdýž jedu kolem, zazvoním, jestli bych si u nich nemohl umýt kolo. Vždy ochotně vyhoví. Jediné co je problém je mokré sedlo. Je to v zimě nepříjemné. Doporučuju vozit něco na zakrytí před každým mytím, případně nepromokavé kalhoty. Nebo oboje. Pak už stačí jen celé kolo namazat a můžu pokračovat. Výrazně lépe to jede než předtím kolo špinavé.

    • anonymní uživatel PTBack 3.3.2023 - 15:42

      No to já mám udělaný takový udělátko, že mi řetěz prochází myčkou řetězu, přidělanou na zadní stavbě a neustále se tak čistí. Jen je teda vopruz to neustálé zastavování a dolévání čistidla. Na druhou stranu, zároveň to i maže, takže si nemusím řetěz ještě přišpiňovat olejem.

      • anonymní uživatel Bohuš Matuš 6.3.2023 - 17:01

        prosim foto!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí