Test: Peatys Loam Foam - umyje kolo v podstatě bez práce i bez kartáče

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.3.2022

Lze umýt kompletně celé kolo bez kartáče a za použití pouze pár litrů vody? Je to reálné? Vzal jsem Peaty's Loam Foam, kompletně špinavé kolo se zaschnutým blátem a vyzkoušel. Jak to dopadlo? Zde je výsledek.

Peaty, legendární sjezdař

Představovat Steve Peata je asi zbytečné. Ale přesto. Steve je jeden z nejvýznamnějších jezdců sjezdové historie. Aktivní závodník době zlatých časů downhillu, kdy jeho soupeři byli jezdci jako Nicolas Vouilloz, Fabien Barel a další. Jeho 17 vyhraných závodů v kolotoči Světového poháru z něj děla jednoho z nejúspěšnějších na okruhu. 
Steve se po skončení své aktivní kariéry vrhnul do bike byznysu, zaměřil se na trh s čištěním kol a jejich údržbou. A jak tvrdí, snaží se přinést na trh výrobky, které fungují a nemají mouchy jako ta spousta jiných, které během své závodní kariéry musel používat.
Kromě jednoduchosti používání klade Peaty velký důraz i na ekologii. Veškeré používané chemikálie jsou v přírodě snadno odbouratelné, plasty recyklovatelné, kartáče vyrobené z přírodních materiálů... To je jistě chválihodný počin. Nicméně otázka je jasná, funguje to? 

Ekologie, ale i úspora vody

Mimo výše zmíněného klade Peaty's třeba i minimalizace spotřeby vody. Zdá se to jako málo důležité, hlavně pokud bydlíš v rodinném domě se snadným přístupem k hadici s vodou. Ale pokud takovou možnost nemáš, tak mytí kola může být dost zásadní problém. Představ si, že umyješ kolo třeba pomocí jedné dvoulitrové pet láhve s vodou. To zní jako sen, ne? 

Loam Foam rozpouští bláto

Právě proto má Peaty's v nabídce Loam Foam. Saponát, který pro svou funkci v podstatě nepotřebuje vodu. 
Loam Foam je prostředek na mytí celého kola. Jeho použití je neskutečně snadné, stačí nastříkat na kolo, nechat působit a po pár minutách umýt. Loam Foam se nanáší přímo na špinavé kolo, klidně přímo suché zaschlé bláto. Naopak namočení kola před aplikací výrobce nedoporučuje. Proč? Protože voda ředí nanášený saponát, ten má pak navíc tendenci stékat po povrchu a nevsákne se tolik do špíny. 

Ok, jdu tedy přesně podle návodu. Postřikovačem nastříkám kompletně celé kolo, rám, pláště a i pohon. Hlavice postřikovače umožňuje dva režimy postřiku, jeden jako sprej a druhý vytváří pěnu. Druhou možnost je dobré použít na více znečištěná místa, ale v podstatě to není skoro nutné, protože i sprej na rámu resp. nečistotách vytvoří pěnu.

Pro optimální spotřebu saponátu to chce trochu griffu, můžeš stříkat úsporně a nebo taky hodně plýtvat. Musíš si vychytat správnou vzdálenost odkud postřikovat, jakou rychlostí mačkat postřikovač.

 

Ok, mám nastříkáno a teď nezbývá než počkat. Kartáček nebo houbičku bych v ideálním případě neměl na mytí kola vůbec potřebovat. No, uvidíme... Pro oplachování jsem použil klasický tlakový postřikovač na stromy, mají jej v každém hobby marketu za pár stovek. S obsahem pět litrů vody jsem úplně v pohodě vystačil, zbyl mi cca litránek, takže celé kolo vzalo čtyři litry vody. Kdyby na sobě kolo nemělo tak mohutné nánosy bláta spotřeba vody by byla jistě mnohem menší. 

Za deset minut hotovo

Při prvním použití jsem byl trochu nedůvěřivý. To jako opravdu pár kapek saponátu dokáže "rozpustit" zaschlé bláto, tak abych se ho nemusel dotknout rukou. 
Marketingové tvrzení říká, že Loam Foam rozpouští hrubé přírodní nečistoty. A skutečnost? Skutečnost to potvrzuje. Po cca třech minutách... ano, čekání bylo nekonečné... beru tlakový postřikovač s vodou a smývám nečistoty. Jde to až neuvěřitelně snadno, především z pevných částí. Saponát se dostal i přes tlustou vrstvu až k podkladu. Jak? Nechápu nic.
Nicméně, na pláštích se bláto drží trochu statečněji, ale přesto proudu vody neodolá. Možná, kdybych použil víc prostředku, šlo by dolů snadněji. 
Po spláchnutí stačilo kolo jen usušit hadrou, namazat řetěz a hotovo. Kolo umyté. Práce na maximálně deset minut.

  

Zní to naprosto neuvěřitelně. To musí mít nějaký háček? Jestli jej má, tak já jej neobjevil. Z mého pohledu Peaty's Loam Foam funguje skoro zázračně. Je doslova neuvěřitelné, že bláto, které jen těžko rukou odděláš, po aplikaci Loam Foamu a pár minutách v podstatě samo odpadává

Mytí bez kartáče? V pohodě 

Popravdě řečeno, tento způsob mytí je velmi nezvyklý, protože v podstatě nic neděláš. Nastříkat, počkat, smýt a je hotovo. Žádně mechanické čištění při kterém hrozí odření laku kola se nekoná. Rychlé, jednoduché a hlavně funkční.
Litrovka Loam Foamu vyjde na něco přes tři kila a řekl bych, že docela vydrží. Samozřejmě záleží jak moc budeš saponátem plýtvat, ale samotný postřikovač je úsporný. Není to tak, že by ti obsah láhve mizel před očima.

Víš co mě na závodech nejvíce vadilo? Fronta na wapku. A mám takové tušení, že Peaty's Loam Foam už mě nikdy nikdo ve frontě na wapku neuvidí!

Jde to ještě vylepšit

Ano, mytí by šlo ještě vylepšit. Pohrát si například více s řetězem, použít třeba Drivetrain Degreaser, který se ve formě pěny nanese na řetěz, nechá opět chvíli působit a smyje. Ještě něco navíc? Na ještě mokré kolo použít PT17 General Maintenance Spray, sprej, který vytěsňuje vodu, zabraňuje ukládání vodního kamene, konzervuje a vytváří ochranný film na ložiscích, přehazovačce nebo kluzácích. Při pravidelném používání by díky svým vlastnostem měl prodloužit životnost těmto komponentům. Oba přípravky mám na vyzkoušení a uvidíme jak obstojí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel 200klada (vit.stoklasa (a) seznam.cz) 15.3.2022 - 8:59

    Ahoj,
    bylo by možné udělat test na nějakém starším kole, kde je lak už, řekněme, unavený. Na novém kole mi přijde, že čistí všechno dobře. Takové tři roky ježděné kolo, to je už něco jiného. Protože jaké výhodu vidím možnost umít místa, kam se špatně dostává...

    • profilová fotka Vencik 15.3.2022 - 10:19

      na staré kolo je nejlepší před použitím v bahně a pod použít Maxima SC1 sprej... je to to nejlepší co existuje, není nic lepšího.... a hlavně kolo je jak nové stále.

  • anonymní uživatel Martin (martin.bal (a) email.cz) 16.3.2022 - 18:10

    Ahoj,

    kolik saponátu ubylo po jednom takovém čištění? 20%? Víc?

    Co srovnání s jinými čističi na trhu? Cyklostar apod. ?

  • anonymní uživatel Show leen 17.3.2022 - 20:56

    Daj se s tím mýt i brzdy nebo mi to potáhne destičky jako to umí třeba cyklostar?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí