Test: Fantic Rampage 1.4 SPORT - downcountry light ebike po italsku

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 18.9.2023

Light ebike jsou podle některých budoucností horských kol s nižším zdvihem. Uvidíme. Každopádně se již dnes můžeme podívat na kolo z kategorie downcountry s lehkým motorem a malou baterií v podání italské motorkové značky Fantic. Měli jsme možnost vyzkoušet základní model Rampage 1.4 SPORT. Jaký je? Do jakého terénu je vhodný? Odpovíme v následující recenzi.

Není to tak dávno, co jsme zde na stránkách dolekop.com značku kol Fantic představili a už tu máme jedno v testu - Fantic Rampage 1.4 SPORT. Jde sice o základnější model z nabídky, ale možná o to zajímavější. Luxusní červená metalíza kryje neméně luxusní karbonový rám. Rám s velkým wau efektem. Tady se fakt Italové nezapřou. Jejich cit pro design se zde potvrdil. Ruka italského designéra nejspíš volně zkopírovala lehce zvlněnou pěšinu, které má tento Fantic tak rád. Jistě, nemusí se všem líbit, ale kdykoliv jsem s kolem zastavil, tak na něm všechny pár očí na pár vteřin spočinuly. (I když mně osobně připomíná nejvíc křivky Toyoty Supra, ale to jen taková osobní poznámka. Vím, že to je Japonec, ale nějak si nemůžu pomoct.)

Každopádně ať se líbí či nikoliv, tak kvalita tu je. Zpracování rámu je fakt na hodně vysoké úrovni. Rám je hodně tvrdý, všechny vzpěry i přepákování jsou dostatečné pevné. O kroucení zde nemůže být řeč. Jedná se o přepákovaný jednočep, který využívá přirozené pružnosti karbonu, díky čemuž ušetřil výrobce dva čepy na sedlové vzpěře. Pocit tvrdosti navíc umocňuje vidlice Raidon T34 LOR a tlumič Edge Plus 2CR z dílny Suntouru, které citlivostí na drobné nerovnosti příliš neoplývají. Na prvních kilometrech jsem tlak jen ubíral. Ideální citlivosti jsem nedosáhl. Ale ono to asi není tak úplně potřeba.

Keliho vsuvka: I pro mě, jakožto o pár desítek kilogramů těžšího jezdce, nebylo snadné odpružení naladit optimálně. A stejně jako Dan jsem dokonalosti nedosáhl. Odpružení ve zkratce: dost tupé a neaktivní. Možnost externího ladění je omezená, v podstatě jen odskok a lockout.

  

Tento stroj se totiž nenarodil jako Šemík na rozbité traily a bikeparky, ale jako rychlý Železník - downcountry hřebec, který si radostí někdy rád poskočí. Na rychlých, lehce zvlněných a zakroucených pěšinách, šotkách všeho druhu, tam je Rampage 1.4 SPORT doma. Proč má označení Rampage se mne neptejte. 

Keliho vsuvka: Slovo Rampage asi všem evokuje slavný freeride závod Red Bull Rampage. Že toto kolo s ním nemá nic společného, je nasnadě. Důvod pojmenování je mnohem jednodušší, v překladu z angličtiny slovo rampage znamená řádění nebo dovádění, což si na tomto kole lze bez problému představit. 

 

K jeho rychlosti mu pomáhá motor HPR50 a baterie od TQ. Jak označení motoru napovídá, je točivý moment 50 Nm. Odnímatelná baterka (dle výrobce, já to nezkoušel) má kapacitu 360 Wh. Konektor na nabíjení je umístěn nízko na levé straně sedlové trubky. Roztočit 29" velká kola k maximální povolné hranici 25 km v hodině je otázkou pár vteřin. Hodně však závisí na zařazeném převodu. Čím lehčí převod, tím rychleji se motor dostane do správných otáček. Na nejmenší dopomoc se v prudších kopcích mírně zadýchá, ale stačí minimalistickými tlačítky na řídítkách navolit o stupeň vyšší, a to už je jiná písnička. Vlastně je to takové téměř neznatelné bzučení. V prvním módu je motor opravdu neslyšný. V dalších dvou občas o sobě dá vědět. Ale není to ani zdaleka známý "trolejbus" od výkonnějších éček. 

Když už jsme u těch třech módů (čtvrtý - walk - nepočítám), všechny si můžete velmi lehce upravit dle svých preferencí přes appku v telefonu. Na první vyjížďce jsem ze základní dopomoci lehce ubíral, ale nakonec jsem se vrátil k továrnímu nastavení. Ale možnost je upravit jak maximální sílu pomoci (až 300W), asistenci v rozmezí 25 - 200 % a odezvu na pedál od želvy po zajíce.

Nejvíc jsem jezdil na režim eco, protože ten mi většinou stačil. Silnější pomoc jsem si dopřál do prudších kopců nebo když jsem tahal dceru na gumě na začátek trailů. I na toto má motor dostatek síly.
S Fantic 1.4 SPORT jsem najezdil téměř 260 km v různých terénech a z baterie to vysálo 414 % její kapacity. Nemá úplně smysl se snažit dopátrat, kolik vlastně na jedno nabití ujedu. Jak jsme již zmínili v předchozích testech a budeme se opakovat, záleží na mnoha faktorech. A u light e-biku, kterým chce Fantic Rampage být, to platí dvojnásob.
Aspoň nějaký příklad za všechny: délka vyjížďky 56 km, nastoupáno 570 metrů, zbylá kapacita baterie 18 %. Nebo 57 km ujeto, 998 m nastoupáno v různých režimech a to jsem tahal dceru do kopce a zbylo mi 5 % baterie. Musím však říct, že jsem závěr již cíleně jel na maximální dopomoc, protože jsem chtěl vědět, co se stane, až baterie dojde. (Nestane se toho mnoho. Při 10 % začne displej varovně blikat, možná se mírně sníží výkon, což jsem skoro ani nezaznamenal. A pak bude již jen 0 % a jedeme za svý, což tady jde hůř než na běžným kole, ale lépe než na výkonnějších elektrokolech.)

 

S prvním šlápnutím jsem trochu s hrůzou sledoval, jak kapacita baterie rychle mizí. Naštěstí je displej umístěn mimo zorné pole na horní rámové trubce, tak tento údaj oči příliš netahá. Jízda je na tomto kole prostě holt jiná, než na elektro-kolech s vyšší kapacitou baterie. Ale pokud by to bylo majiteli Rampage málo, může si přidat battery pack. Na spodní rámové trubce jsou dvoje návarky, tak není problém kromě láhve přidat o pár wattů navíc.

Keliho vsuvka, pokles kapacity baterie nebo spíše ukazatele dojezdu je brutální, při plně nabitém kole v nejnižším režimu dopomoci máte na displeji hodnotu přesahující 100 km, doslova každým šlápnutím se kilometry mizí a trvá pár kilometrů než se hodnota dojezdu zastabilizuje. Chápu, že je super z marketingového hlediska ukazovat obří hodnotu dojezdu, ale když je reálný dojezd poloviční, tak je možná až trochu moc.  

Když už jsem zmínil displej, tak ten je velmi příjemný, pouze monochromatický a lze upravit počet zobrazovaných informací. Já se spokojil se třemi: zbývající kapacita baterie, zbývající dojezd a poměr mezi mým výkonem a výkonem motoru. Poslední zmíněné je taková spíš fičura pro hračičky nebo zvědavce. 

 

Podvozek jsme již zmínil. Zbývající výbava je z velké části od Sram, pohon SX, brzdy Level. Teleskopická sedlovka RST vybočuje z řady. O pohodlí sedla Selle Italia Model-X Superflow by se dalo diskutovat. Dle mého názoru se k určení kola hodí. Můj zadek s mojí hlavou souhlasí. Ale co zadek, to jistě jiný názor. Pneu od Vittoria Syerra sice krásně jely na tvrdém a suchém, ale s mokrem moc kamarádky nejsou. Tedy abych byl konkrétní - s mokrými kameny. Na těch se kolo promění ve splašené rozverné hříbátko a není úplně lehké ho zkrotit. Umocněno tvrdší odezvou od podvozku. Rozhodně doporučuji lehký upgrade v podobě bezduší, protože snížení tlaku jistě přinese více komfortu. 

Keliho vsuvka: Zmínil bych brzdy Sram Level, ty jsou na hranici použitelnosti, na spodní hranici. Brzdný výkon bych označil jako hodně slabý. Sedlo Dan zmiňoval, na rovinách parádní, jakmile ale jedeš do kopce, posuneš se na sedle trochu na špičku, tak okamžitě pocítíš, že se na výstelce šetřilo. Velikost testovaného kola je L a rozhodně by se šikla sedlovka s větším zdvihem než použitých 125 mm, to mi na dnešní dobu i v segmentu downcountry přijde málo. Brzdy, sedlovka a sedlo jsou za mě jednoznační adepti na okamžitou výměnu. 

 

Na začátku jsem psal, že se na Fanticovi nezapře italský design. Bohužel zde šel až tak daleko, že je to na úkor užitku. Testované kolo je velikosti L. Já měřím 174, takže fakt hrana na tohoto koně. Vždyť ale není nic jednoduššího, než hodit představec trochu kratší a trochu níž. Ouha strouha, jak šeredně jsem se zmýlil. Aby byl kokpit co nejčistší a oku lahodící, vedl výrobce hadice zadní brzdy, bowdeny sedlovky a přehazovačky skrze hlavové složení od FSA ihned pod představcem. Toto řešení je fakt krásné, ale krutě nepraktické. Představec bych možná kratší dal, max o centimetr, ale níže ho nedostanu ani za zlatý prase. Achjo.

Ale nutno říct, že za celou dobu testování mne nebolely záda ani krk. Pozici na kole mám sportovnější, mírně nataženější. Vlastně jsem si na ni hodně rychle zvykl. 
Na co jsem si ale nezvykl, byla celková výška rámu a dlouhé kliky. Nicméně obojí přisuzuji větší velikosti, než bych papírově měl mít. 

Keliho vsuvka: Já měřím 185 cm a vzhledem k výše zmíněné "nemožnosti" snížení a výměny představce bych vážně uvažoval o menší velikosti. Já totiž fandou natažené pozice na kole nejsem. Raději bych ocenil více vzpřímenou pozici se šlapáním více pod sebe. I při nejvíc posunutém sedle dopředu jsem se na kole cítil dost natažený, 70 milimetrů dlouhý představec výrazně ovlivňuje posed a vyznění celého kola. O složitosti jeho výměny již byla řeč.
S Danem se shodnu i na výšce rámu, i já bych ocenil trochu více prostoru nad rámem. 

 

Jednou z věcí, kterou  jsem ještě nezmínil, je zvláštní trojúhelník umístěný kousek za hlavovkou na spodní straně rámu. Nic moc, že? Tady ale měl hlavní slovo ten, komu se již někdy protočily řídítka o více jak 90°. Prostě bezpečí mělo přednost před krásou. Tuto drobnou vadu na kráse však celkem hravě převálcuje celkové pojetí rámu. Líbí se mi decentně skrytý tlumič mezi dvěma vzpěrami rámového trojúhelníku. I díky nim má rám dobrou tuhost.

Keliho vsuvka: Zarážka na spodní rámovce působí doslova jako pěst na oko. A přitom stačilo použít hlavové složení typu Acros Blocklock, které problém s protáčením řídítek dokáže vyřešit elegantně. 

Po připojení k nabíječce se na displeji rozsvítí čas do plného nabití. Z nuly na sto je to přibližně 3 hodiny a čtyřicet minut. Když už tedy nabíjím lehký e-bike, tak by si zasloužil i lehkou nabíječku. Takovou, co hodím do batůžku a při zastávce na oddych trochu šťávy dotlačím. Ne že by dodávaná nabíječka byla těžká - odhaduji lehce přes půl kila  - ale je to zas taková cihla! Malou útěchou je, že má dostatečně dlouhé kabely. 

Fanatic Rampage 1.4 SPORT může být kolo pro někoho, kdo nehledá tajné traily kdesi hluboko v lesích a ani nechce lítat v bikeparku. Tento Rampage chce letět krajinou. Jako fakt letět. On jede dobře, dobře zrychluje a vzhledem ke své váze (já naměřil +- 20 kg) rychlost i dokáže držet. Při překročení povoleného rychlostního limitu sice stojí trochu sil navíc ji držet, ale není to nemožné. Zde se váhový rozdíl projevuje. Navíc Rampage 1.4 SPORT je dobrý základ, který je na nějakou odtučňovací kůru připraven.

Keliho vsuvka: Jedná se druhé kolo s pohonem TQ a můj pohled na něj se zcela změnil. U Fuel EXe 9.8 XT s vyšším zdvihem a agresivnějšími pneumatikami mi síla motoru pro použití na trailovém kole přišla nedostatečná. Na kole o kategorii níže, na downcountry jsem byl s výkonem úplně v pohodě a nijak jsem se necítil jeho silou či výkonem limitován.    

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí